Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 26. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Tor, 26. mar.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V Slovenskem domu v Monoštru so predstavili 26. Zvezek iz knjižne zbirke med Rabo in Muro, avtorja Štefana Kardoša Stric Geza pripoveduje/Geza bači pripovejda. V slovenskem jeziku in porabskem narečju so zapisane zgodbe Geze Bačiča.
Urednik oddaje Dušan Tomažič gosti Jasmino Ilić Draković, ki bo predstavila letošnjo tradicionalno prireditev "Dobrodošli doma", namenjeno Slovencem v zamejstvu in po svetu, organizira Slovenska izseljenska matica. Prireditev bo letos potekala v knežjem mestu, v Celju.
Sončne terase nad tržaškim zalivom bi lahko poimenovali tudi tržaški »San Remo«, Slovenke so namreč v prejšnjem stoletju tukaj gojile pisane rože, Rožnato reportažo je pripravila Špela Lenardič.
Vabljeni k ogledu.

Istrsko zaledje očara z lepoto in bujno naravo. Tu živi družina Tikel. Ivica, njegov starejši brat Denis in mlajša sestra Marijana skupaj s starši obdelujejo nekaj vinogradov in dva velika oljčna nasada. Tiklovi so samozadostni in na svoji kmetiji pridelujejo vse, kar potrebujejo za življenje. Preživljajo se s prodajo visokokakovostnih vin in oljčnega olja. Ivica je strasten nabiralec tartufov in si močno želi najti belega tartufa. Do zdaj ga še ni. Jeseni vsako prosto minuto preživi ob iskanju dragocenih gomoljik, pa vedno najde le črne. Ivanka pripravi fuže in fritajo, oboje pa obogati s sveže nabranimi črnimi tartufi.

Andrej Hofer gosti Tjašo Hrovat Steklasa in njenega življenjskega partnerja Uroša, avtorja njunih uspešnic. Po razprodanem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu ju bomo nekoliko bolje spoznali v drugi oddaji.
V studiu 2 Televizije Slovenija se jima pridruži še Janez Per, nekdanji župan Mengša, sicer pa glasbenik, oče, kmet in izjemna osebnost, mojster baritona in nalezljivega nasmeha. Z Alpskim kvintetom se bližajo šestim desetletjem delovanja, več o pripravah na jubilej pa bomo izvedeli kmalu.
V glasbenem tercetu Alpskega kvinteta sodeluje tudi Oto Pestner, ki je leta 2023 praznoval 55 let solistične kariere. Ponosni smo, da gostimo ta izjemen glas slovenske popevke, katerega večne uspešnice prepevajo vse generacije.
Prisluhnili bomo tudi izvrstnemu tenoristu Timu Ribiču in sopranistki Špeli Pokeržnik ter mladim in simpatičnim članom ansambla Jureta Zajca. Le kaj bo tokrat želel narediti Andrejev prijatelj in humorist Sandi Morel?

Potok Reka je drugi desni pritok reke Pšata. Izvira v dveh povirnih krakih, Lukenjski graben in Brezovški graben na Krvavcu in teče skozi Cerklje na Gorenjskem.
V Lukenjski graben se zbirajo vode na Kriški planini na Krvavcu, v Brezovški graben pa z zahodnih pobočij Krvavca.
Pôtok je razmeroma ozek pas tekoče vode, ki se navadno izliva v večje potoke, reke ali morja. Potoki običajno niso širši od treh metrov. Njihovo dno je kamnito, prodnato ali zamuljeno. Kamnito dno je pogosto obraslo z algami, planktona pa v sladkih vodah skoraj ni.
Potok Reka ima svoja izvirna kraka v dveh gozdnih grabnih na hribovitem območju. Imata strm padec, kar povzroča talno in bočno erozijo, zato je hitrost odtekanja vode večja.
Na Brezovškem in Lukenjskem grabnu z inovativnimi pristopi urejajo hudournike z novimi hudourniškimi pregradami in prodnimi zadrževalniki. Z njimi preprečujejo hudourniške nanose materiala in erozijo brežin po strugi navzdol in s tem zmanjšujejo poplavno ogroženost infrastrukture in naselij ob potoku Reka.
Scenarij in režija: Matjaž Mihelčič

Reka, ki jo domačini imenujejo tudi Karlonga ali Korna lunga, je hudourniški vodotok. Dolga je 11 kilometrov in teče znotraj meja mestne občine Koper.
Izvira v dolini pod Sv. Antonom in se danes izliva v koprski zaliv (včasih pa se je izlivala v Škocjanski zatok). Del njene struge je umetno reguliran zaradi protipoplavne zaščite.
V tej slikoviti vodni krajini Badaševice se prepletajo zgodbe vinski trt, tradicionalnih obmorskih vasi ter urbanega središča, vpetega v slovensko okno v svet – luko Koper. Ob starem toku Badaševice je izredno pomemben biotsko raznovrsten park Škocjanski zatok, ki dokazuje da se sonaravni razvoj in sodobni urbani razvoj lahko lepo prepletata. Skrb za dobro ekološko stanje voda, tako rečnega kot morskega sveta, je pomembno vodilo za prihodnost ter opomin za ljudi, ki živijo in delajo v tej občutljivi vodni krajini.
A izziv za prihodnje generacije ostaja, kako naj bodoči urbani razvoj upošteva sonaravnega ter varuje biotsko raznovrstnost na kopnem in v morju.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Na predstavitvi peugeota 3008 se je prvič zgodilo, da smo vtise sprva nabirali ponoči. Razlog? Lebdeča armaturna plošča, ki nam je vzbujala zanimive občutke. Na Finskem smo preizkusili, kako lahko Nissanova elektronika pomaga odpraviti ali pa celo spodbuditi drsenje zadka oziroma driftanje. Na dvorišču velenjskega gradu pa smo primerjali novi Mercedesov kupe s starodobnim predhodnikom, ki zadnja leta skokovito pridobiva na vrednosti.

Življenje šestinpetdesetletnega Tonyja je enolično in samotno. Po sili razmer opravlja delo nočnega taksista in si čas krajša s poslušanjem priljubljene radijske oddaje, ki jo vodi Lawrence Brightway, nad katerim je navdušen. Neko noč se opogumi in telefonira v oddajo ter se pogovarja z Lawrenceom. Končno ga nekdo posluša in njegovo navdušenje nad radijskim voditeljem je vse večje. Del Tonyjeve rutine je tudi postanek na kavi v lokalu, kjer dela Rosa, svetli žarek v njegovem življenju. Ko vidi, da Roso nadleguje njen bivši, temu naredi konec, vendar posledice za vedno spremenijo njegovo življenje.

ep. 1
Tony Conroy je nočni taksist na ulicah Liverpoola, včasih pa je bil ugleden učitelj naravoslovja. Njegovo življenje je precej enolično, edini svetli točki sta obisk kavarne in poslušanje nočne oddaje na radiu, ki jo vodi Lawrence. Tony kliče v oddajo in voditelju zaupa, da so ga odpustili iz službe, kar ga je zelo prizadelo. V kavarni spozna Roba, nekdanjega vojaka, ki mu pove, da je všeč natakarici Rosi. Rosa ga povabi ven, toda ko pride ponoči pred kavarno, vidi njen prepir z bivšim partnerjem Stejem. Po poslušanju nočne oddaje sklene, da bo ukrepal.

THE NIGHT CALLER / Velika Britanija / 2023
Scenarij: Nick Saltrese
Režija: Diarmuid Goggins
V glavnih vlogah: Robert Glenister, Sean Pertwee, Suzanne Packer

Ko sta Saša Kržič in njen partner Boštjan Šebenik pred leti sprva za hobi vzgojila nekaj lončkov mikrozelenja, sta ju uspeh in vzgoja teh majhnih rastlinic tako prevzela, da sta pustila službi v farmacevtskem podjetju in tiskarni ter v domači Borovnici odprla svoje podjetje. Danes 4-članska ekipa goji in uspešno trži več kot 30 različnih vrst mikrozelenjave in zelišč, od brokolija, graha, pese, ohrovta do pora in krebuljice. Ponudbo dopolnjujejo s svežim in suhim jedilnim cvetjem ter kompleti za domačo vzgojo. Pridelek zagotavljajo vse leto; dostavljajo ga gostinskim obratom po Sloveniji, iz leta v leto je več tudi spletnih naročil na dom. Mikrozelenje je njuna strast, pravita ustanovitelja; ne le, da sta z njim obogatila svojo prehrano, ustvarila sta delovna mesta in predvsem delovno okolje, v katerem res uživata.

V novi oddaji Kaj dogaja? raziskujemo, kdo se testira, kdo protestira in kdo ministrira. Na terenu smo spremljali priprave navijačev na skakalni konec tedna v Planici, na glasbeni lestvici (s)HIT Tedna pa tokrat na vrhu kraljuje pevski zbor, ki po Ljubljani išče domačo kulinariko. V novi epizodi politične telenovele Palomar Luka išče pomoč, naši gledalki Barbari pa bo pri zakonskih težavah pomagal sam Vladimir P. Naša gostja bo pevka in nevrologinja Saša Vipotnik - Neomi, ki bo z nami zapela tudi na Mali terasi, kjer se bomo poslovili od legendarnega Pera Mišice.

Hrvaška, januar 1992. Sredi divjanja vojne ob razpadu Jugoslavije mladega švicarskega novinarja Chrisa najdejo mrtvega v skrivnostnih okoliščinah. Oblečen je v uniformo mednarodne najemniške vojske. Njegova sestrična, Anja Kofmel, ki je kot majhna deklica čednega mladeniča občudovala, se odloči, da bo raziskala njegovo zgodbo in skušala ugotoviti, kako je bil Chris v resnici vpleten v spopade.

20 let po Chrisovi smrti se njegova sestrična, režiserka Anja Kofmel, poda na lov za namigi, s katerimi bi prišla do odgovorov. Odpravi se po sledi Chrisovih zadnjih korakov, začenši z dnevom smrti, pri čemer jo usmerja njegov dnevnik. Pogumna preiskava jo vodi k njegovi družini in pričam tedanjega časa, kot so Chrisovi novinarski tovariši in plačanci mednarodne brigade PIV, ter celo k nekdanjemu teroristu Carlosu Šakalu, ki so bili vsi globoko vpleteni v vojno.

Originalni naslov: CHRIS THE SWISS
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: animirani film
Režija: Anja Kofmel
Scenarij: Anja Kofmel
Glasovi: Joël Basman, Susanne-Maria Wrage, Megan Gay

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov