Patria je Sloveniji prodala 135 osemkolesnikov, Hrvaški pa 84. Foto: EPA
Patria je Sloveniji prodala 135 osemkolesnikov, Hrvaški pa 84. Foto: EPA
Janez Janša
Predsednik SDS-a Janez Janša se je v prvem odzivu na oprostilno sodbo zoper predstavnike Patrie na Finskem odzval z zapisom na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal: "Doseg Murgel prekratek za finska sodišča." Foto: BoBo

Sodba je po našem mnenju upravičena, tako pravno kot tudi v luči dokazov. Patria nima razloga, da bi se na to sodbo pritožila. Sicer pa jo bomo še podrobno pregledali.

Odziv Patrie na sodbo
Na Finskem oprostilna sodba v zadevi Patria

Slovenska tiskovna agencija je zaradi dvomov o interpretaciji/prevodu finske sodbe v zadevi Patria, v kateri so obtožene oprostili očitanega kaznivega dejanja, namreč pridobila izvirnik v finščini in ga dala prevesti sodnemu tolmaču za finski jezik.

"Iz razlogov, ki so podrobneje razvidni iz sodbe, je prvostopenjsko sodišče pri celoviti presoji dokaznega gradiva ugotovilo, da glede v obtožnici opisanega kaznivega dejanja, ki so ga obtoženi Hulkkonen, Korpi, Niittynen, Nurmio in Wiitakorpi, ostaja upoštevanja vreden dvom," je še zapisano v sporočilu za javnost.

V sporočilu finskega sodišča še piše, da je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da tožilstvu v kazenskem sodnem postopku ni uspelo dokazati, da bi se obtoženi s svojimi ravnanji, ki so bila ugotovljena v sodbi, skupaj ali vsak posebej udeleževali iz obtožnice izhajajočih dogovarjanj o obljubljanju in prejemanju podkupnin ali da bi obtoženi v ta dogovarjanja privolili tako, da bi bilo mogoče ugotoviti, da so v zadevi naklepno delovali na način, ki ga predpostavljajo znaki kaznivega dejanja, ki zadevajo dajanje podkupnine.

Glavni finski tožilec v primeru Patria Jukka Rappe je že pojasnil, da je sodišče presodilo, da tožilstvo ni dokazalo svojih obtožb onkraj razumnega dvoma.

S tem se je tudi Rappe odzval na nejasnosti pri povzemanju razsodbe, ki jih je na svoji spletni strani sprožila finska televizija YLE z zapisom, da so sodniki dejali, da kljub temu obstaja resen sum, da so obtoženi vendarle izplačali podkupnine.

Rappe pa to zanika: "Sodišče je presodilo, da tožilstvo ni dokazalo svoje tožbe onkraj razumnega dvoma, kar pomeni, da ni bilo dovolj dokazov, in nič drugega," je dejal Rappe, ki ni želel komentirati, zakaj so v zapisu na spletni strani YLE nejasnosti. "Morda bi bilo dobro, če bi stopili v stik s sodniki, ki so to zmešnjavo zakuhali."

Na zatožni klopi peterica vodilnih v Patrii
Kot je znano, je finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna predstavnike finske Patrie oprostilo vseh obtožb podkupovanja pri prodaji oklepnikov Sloveniji. Ugotovilo je, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo 1,2 milijona evrov sodnih stroškov.

Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie - nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi in glavni finančni direktor Kai Nurmi.

Tožilec razmišlja o pritožbi
Glavni tožilec Jukka Rappe je s kolegom Timom Kokkomäkijem v sporočilu za javnost povedal, da že razmišlja o pritožbi na višje sodišče v Turkuju in da bo odločitev o tem sprejel prihodnji teden. Tudi sicer naj bi imelo tožilstvo za pritožbo teden dni časa.

V odzivu za televizijo Yle je Rappe dejal, da je na razsodbo sodišča vplivala tudi odločitev, da se slovenski primer ponovno loči od podobnega primera prodaje oklepnikov Hrvaški, kjer je med osumljenimi, da je prejel podkupnino, tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Sodišče je namreč procesa najprej združilo, po nenadni smrti glavnega sodnika novembra lani pa ju je ponovno ločilo.

Za STT pa je glede tega pojasnil, da bodo zdaj o primeru razsojali popolnoma novi sodniki, čeprav je tožilstvo načrtovalo proces, kot da bo šlo za enoten primer. Tako je na primer tožilstvo načrtovalo zaslišanje določenih prič, ki jih niso zaslišali med primerom za Slovenijo, med njimi tudi posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je še povedal za STT.

Patria: Sodba je bila pričakovana
Na odločitev sodišča so se že odzvali v Patrii. Svetovalka Patrie Sirpa-Helena Sormunen je v izjavi za javnosti zapisala, da je bila odločitev okrožnega sodišča Kanta-Häme "pričakovana, tako s pravnega vidika kot z vidika dokazov". Patria je napovedala, da se na sodbo ne bo pritožila, jo bo pa natančno proučila.

Obtoženi podkupovanja slovenskih predstavnikov
Pet visokih predstavnikov Patrie je bilo obtoženih podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi tako dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo, vredno 278 milijonov evrov.

Krivdo zavračali
Krivdo so zavračali in vztrajali, da s poslom ni bilo nič narobe. Sodišče v Hämeenlinni jim je danes pritrdilo in razsodilo, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju.

Tožilec zahteval pogojno kazen
Glavni tožilec Jukka Rappe je sicer za Wiitakorpija, Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahteval dve leti zaporne kazni oz. eno leto pogojne zaporne kazni za Nurmija. Sprva je za prve štiri zahteval še pol leta zapora več, a je nato zahteve znižal. Kot navaja STT, na Finskem manj kot dveletna zaporna kazen običajno pomeni pogojno kazen.

Rappe je zahteval tudi pol milijona evrov kazni za Patrio. Tudi tu je znižal zahteve s prvotnih 600.000 evrov.

Obtožba zastarala
Med obtoženci je bil sprva tudi direktor trženja Jarmo Puputti, ki je bil obtožen industrijskega vohunjenja, a je tožilstvo sredi procesa obtožbe zaradi zastaranja umaknilo.

Obsodbi na Dunaju in v Ljubljani
Afera je sicer predtem že doživela dve obsodilni sodbi na prvi stopnji na sodiščih na Dunaju in v Ljubljani. V Avstriji je bil na enoletno zaporno kazen obsojen posrednik Patrie Hans Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji slovenski premier Janez Janša, prvi mož Patrijinega zastopnika v Sloveniji, podjetja Rotis, Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obsojeni krivdo zavračajo in so se na sodbo tudi pritožili. Sodba tako še ni pravnomočna.

Matoz: Sodba bo vplivala na slovenski postopek
Predsednik SDS-a Janez Janša se je v prvem odzivu na oprostilno sodbo zoper predstavnike Patrie na Finskem odzval z zapisom na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je: "Doseg Murgel prekratek za finska sodišča."

Njegov zagovornik Franci Matoz pa je dejal, da je finsko sodišče odločilo neodvisno in ugotovilo, da niti podkupnina niti obljuba nikoli nista bili dani. Ob tem je poudaril, da so bili v postopku v Sloveniji uporabljeni prav dokazi s Finskega.

Tožilec Andrej Ferlinc je po besedah Matoza za medije večkrat ponovil, da če je bila na eni strani podkupnina dana, jo je na drugi strani nekdo moral tudi sprejeti ali pa vsaj sprejeti obljubo. Tako zdaj Janševega odvetnika zanima, kako bo tožilec zdaj komentiral oprostilno sodbo finskega sodišča.

Matoz tudi meni, da bo sodba na Finskem zagotovo vplivala tudi na postopek v Sloveniji. Z vsebino finske sodbe sicer ni še v celoti seznanjen.

Hribernik: Slovenska sodba je konstrukt
Odvetnik brigadirja Toneta Krkoviča Jože Hribernik pa je dejal, da sodba samo potrjuje njegovo prepričanje, da bi morala biti izrečena oprostilna sodba tudi v primeru, ki poteka v Sloveniji.

"Ker v celotni zadevi ni nič in je zadeva čisti konstrukt," meni odvetnik. Dodaja še, da nobena druga sodba kot oprostilna sodba v slovenskem primeru ne more biti poštena.

Črnkovič o finski sodbi: Danes bo marsikdo hodil z glavo po tleh
"Izločitev dokazov iz Finske v zadevi Patria je potrjena, saj obsojenih v Sloveniji ti dokazi ne obremenjujejo več," je oprostilno sodbo na Finskem za STA komentiral direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Največja krivica vseh sodnih časov?
Sodnica Barbara Klajnšek je po njegovih besedah z obsodilno sodbo naredila "največjo krivico v sodnih časih". "Upam, da jo je danes sram, in še veliko bom povedal na njen račun, ko se bodo stvari tudi tukaj končale pošteno," je dejal Črnkovič.

Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Izločitev dokazov iz Finske, ki je sodnica ni hotela upoštevati, je namreč danes potrjena, saj obsojenih v Sloveniji zaradi oprostitve ti dokazi ne obremenjujejo več, je dejal in dodal, da bo danes marsikdo hodil "z glavo po tleh", zlasti pa sodnica, ki ga je obsodila.

Sodba proti Črnkoviču še ni pravnomočna
Črnkovič je bil v Sloveniji zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali prejemanjem daril za nezakonito posredovanje, na prvi stopnji obsojen na 22 mesecev zaporne kazni. Krivdo je ves čas zavračal in se na sodbo tudi pritožil. Sodba tako še ni pravnomočna.

Sodba je po našem mnenju upravičena, tako pravno kot tudi v luči dokazov. Patria nima razloga, da bi se na to sodbo pritožila. Sicer pa jo bomo še podrobno pregledali.

Odziv Patrie na sodbo
Na Finskem oprostilna sodba v zadevi Patria