Na ulicah Skopja je po izvolitvi Talata Džaferija na položaj predesednika makedonskega parlamenta zavladal kaos. Foto: Reuters
Na ulicah Skopja je po izvolitvi Talata Džaferija na položaj predesednika makedonskega parlamenta zavladal kaos. Foto: Reuters
Nova politična kriza v Makedoniji
Skopje po vdoru v parlament
Razmere v Skopju se umirjajo
Zaostrene razmere v Makedoniji
V sobranje vdrli protestniki
Tusk po Sloveniji v Makedonijo
Kriza v Makedoniji se nadaljuje
Novo poglavje krize v Makedoniji
Politična kriza v Makedoniji

V Makedoniji že več mesecev vlada politična kriza. Makedonski parlament je ta teden za novega predsednika parlamenta imenoval Talata Džaferija, zaradi česar so v stavbo parlamenta vdrli protestniki.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Poslanci socialdemokratov Zorana Zaeva in albanske manjšine so izvolili Albanca Džaferija iz Demokratične unije za integracijo (DUI). V stranki VMRO-DPMNE pod vodstvom Nikole Gruevskega so to označili za puč. Prav podporniki slednje so nato vdrli v zgradbo parlamenta, vstop v glavno dvorano so jim preprečile varnostne službe. Sledil je vsesplošen pretep, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi.

Ko dosežejo določen procent, nastanejo težave. Povsod je bilo tako in povsod bo tako.

— Untamle 2017-04-27 21:03:58

Na balkanu se pripravlja Sirija št.2.

— moj komentar 2017-04-27 21:06:26

Makedonci so si sami krivi, ker imajo premalo otrok.
Samo narod, ki ima dovolj otrok ostane.
Če jih ima premalo, bo nad njim prevladal drugi narod, ki jih ima več.
To je zakonitost, ki ji nihče ne more ubežati.
Evropa bo to kmalu videla.

— jan15 2017-04-27 20:53:36

Jaz jih razumem. Po razpadu Jugoslavije, jih maltretirajo vse sosednje države, nihče od ostalih (Hrvaška, Slovenija...), pa ji nikoli ni (veliko) pomagal. Potem se imenujejo BIVŠA JUGOSLOVANSKA REPUBLIKA MAKEDONIJA , ko pa že nekaj let obstaja hudo nasilje v Skopju, ki je nekako razdeljeno na polovico. Pol je Makedoncev, pol Albancev. Sedaj pa nekdo albanskega rodu izvoljen v parlament. Vladna kriza se nadaljuje, ljudje nimajo denarja, služb, ni prihodnosti. Ja, še vedno jih razumem.

— Petr Koubal 2017-04-27 20:54:16

Zaev: Četrtkovo nasilje poskus umora
Med poškodovanimi naj bi bilo tudi 22 policistov. Kot je poročal dopisnik Televizije Slovenija Boštjan Anžin, so lahko Makedonci v neposrednem prenosu gledali zasedanje parlamenta in nasilje, ki je izbruhnilo med novinarsko konferenco vodje opozicije Zaeva. Njega so potem kamere ujele okrvavljenega po obrazu. Zaev je na petkovi novinarski konferenci dejal, da je bilo četrtkovo nasilje v parlamentu poskus umora, načrtovanega v dogovoru s policijo. Napovedal je oblikovanje makedonske vlade, ki jo po njegovih besedah vsi težko pričakujejo. Odgovornost za nasilje je obenem pripisal vodji stranke VMRO-DPMNE Gruevskemu, dozdajšnjemu predsedniku parlamenta Trajku Veljanoskemu, Mitku Čavkovu z makedonskega notranjega ministrstva ter predsedniku države Gjorgeju Ivanovu. "Včeraj je bil preizkus za državljane in Makedonijo," je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Je pa zanimivo kako sta EU in State department pohitela s čestitkami k izvolitvi albanskega predsednika parlamenta, čeprav gre za nelegalno izvolitev.
Se vidi, da je bil scenarij v naprej pripravljen...

— don_don 2017-04-28 07:57:02

V vseh državah, v katerih so državljani različnih narodnosti in dovolj številni so problemi. To se lahko zgodi tudi v naši državi, če bomo uvozili preveč tujcev (migrantov, beguncev..). Tega bi se morali zavedati tudi naši politiki in nevladne organizacije.

— Miša 2017-04-28 07:49:43

Podpiram Makedonce. Skrivna agenda proti kateri se upirajo znotraj ni votla.

— Hohštaplerija 2017-04-28 07:37:42

Tudi slovenci živimo (vsaj) v treh sosednjih državah. In to kljub temu, da omamo svojo državo. In se delamo pametne in pljuvamo po albancih ki so v podobni situaciji

— REsnica 2017-04-28 16:38:05

Džaferi: Razmere se bodo umirile
Džaferi, ki je bil izvoljen na mesto predsednika makedonskega parlamenta, je postal prvi Albanec na čelu sobranja. Protestniki so prepričani, da je to dokaz, da Zaev popušča Albancem in sprejema njihove zahteve oziroma tako imenovano Tiransko platformo, ki bi po mnenju nasprotnikov pomenila konec Makedonije. Med ranjenimi sta tudi Džaferi in vodja Zavezništva za Albance Zijadin Sela. Protestnike, ki so v parlamentu zajeli več ljudi – med njimi tudi novinarje –, so razgnale posebne policijske enote, ki so poslopje parlamenta evakuirale. Džaferi je poudaril, da bo četrtkovo nasilje zagotovo pustilo posledice, da pa se bodo razmere v Makedoniji naposled tudi umirile.

Makedonci so zaprli balkansko pot migrantom, zato jim vsi mečejo polena pod noge, vendar se ne dajo.

— Srečni Luka 2017-04-28 07:43:57

Histerija popolnoma brezveze. Makedonci Albancem ne priznajo manjšinjskih pravic, ker se bojijo za obstoj lastne države (strah ima pač velike oči) in recipročno albanci še stopnjujejo svoj nacionalizem. To je spirala nasilja, ki ne more voditi nikamor drugam kot v vojno. Če bi eni in drugi malo popustili in uspeli skupaj sestavit nek kompromis, bi iz krize hitro prišli. Ampak ob takšni histeriji je to nemogoče.

VMRO-DPMNE pa očitno tako stanje izjemno koristi, saj se lahko na krilih strahu pred Albanci ohranjajo na oblasti v nedogled. Čeprav so vladali zadnjih 20 let konstantno in državo pripeljali v slepo ulico iz katere je težko videti kak izhod.

— Alchemist 2017-04-28 08:16:34

to je vse ameriško maslo. potuha albanskemu imperializmu, da se ustvarja kaos v regiji. mafija se tolerira in deviacije vseh vrst, da je regija destabilizirana in Nato + zda imajo razlog za vojaško prisotnost.

— komsomolec 2017-04-28 07:44:49

Slovenija bi morala odločno podpreti Albance. Tako kot smo imeli mi v devetdesetih pravico do samoodločbe naj jo imajo tudi oni. O tem je pisal že Prešeren.

— polenta 2017-04-28 12:07:49

Nova politična kriza v Makedoniji
Skopje po vdoru v parlament
Razmere v Skopju se umirjajo
Zaostrene razmere v Makedoniji
V sobranje vdrli protestniki
Tusk po Sloveniji v Makedonijo
Kriza v Makedoniji se nadaljuje
Novo poglavje krize v Makedoniji
Politična kriza v Makedoniji