Obtožbe spolnega nadlegovanja pretresajo tudi Združene narode. Foto: EPA
Obtožbe spolnega nadlegovanja pretresajo tudi Združene narode. Foto: EPA
Luiz Loures
Luiza Louresa, ki mesto direktorja UNAids-a zapušča marca, so spolnega nasilja obtožile že tri ženske. Foto: EPA

Martina Brostrom je v intervjuju za CNN dejala, da jo je Loures med konferenco Združenih narodov leta 2015 otipaval in prisilno poljubljal v hotelskem dvigalu, nato pa jo še poskušal zvleči v svojo hotelsko sobo. "Moledovala sem in se z vsemi sredstvi upirala, da ne bi zapustila dvigala," je dejala v intervjuju.

Združeni narodi so po njeni pritožbi sprožili 14-mesečno notranjo preiskavo, po kateri pa je organizacija njene obtožbe označila za neutemeljene. Brostromova trdi, da njenih pritožb niso vzeli resno, v zameno za Louresovo opravičilo pa naj bi ji ponudili napredovanje.

Pomočnik generalnega direktorja in vodja programa Združenih narodov na področju aidsa (UNAIDS) vse obtožbe zanika. 14-mesečna notranja preiskava ni razkrila nepravilnosti, obtožbe Brostromove pa so označili za neutemeljene. UNAIDS sicer Louresu ni ponudil podaljšanja pogodbe, ki se mu izteče konec marca, vendar odločitev naj ne bi bila povezana z obtožbami, poroča Guardian.

Tri ločene obtožbe nadlegovanja
Politična svetovalka pri UNAIDS-u Martina Brostrom medtem preiskavo označuje za izjemno pomanjkljivo. Brostromova je le ena od treh žensk, ki poročajo o podobnem nadlegovanju Louresa. Malayah Harper je za CNN dejala, da jo je Loures na podoben način v hotelu napadel leta 2014, tretja ženska pa je o napadu anonimno spregovorila že pred leti.

Kritiki Združene narode obtožujejo, da so dali ugledu organizacije prednost pred zaščito zaposlenih in obtožb o spolnem nadlegovanju niso jemali resno. ZN odgovarja, da bo še dodatno okrepil svoja prizadevanja za boj proti spolnemu nadlegovanju, spodbujal prijavo nasilja in zaščitil zlorabljene pred storilci.

Navzkrižje interesov v preiskavi
Paula Donovan
, voditeljica kampanje, ki poziva k spremembam obravnave spolnega nasilja v ZN-u, je v odprtem pismu generalnemu sekretarju Antoniu Guterresu izrazila zaskrbljenost nad obravnavo pritožb in navzkrižjem interesov, saj bi po njenem mnenju obtožbe o spolnem nasilju morali preiskovati zunanji preiskovalci.