Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
Za pregrešno dragi sendvič file ocvrejo in ga postrežejo med dvema rezinama popečenega belega kruha. Foto: Wagyumafia
Govedina wagyu velja za najbolj cenjeno in najdražjo na svetu. Foto: Reuters

"Mafijska govedina" - bi odšteli 180 dolarjev za sendvič?

Wagyumafia širi lovke v ZDA
5. avgust 2017 ob 15:44
San Francisco - MMC RTV SLO

Izjemno uspešna tokijska delikatesa s sendviči Wagyumafia se širi v ZDA, natančneje, v San Francisco, kjer bo od začetka prihodnjega leta prodajala med drugim tudi svoj "zloglasni" sendvič "wagyu katsu" po skoraj nezaslišani ceni 180 dolarjev.

Velik del cene predstavlja, seveda, kot gre razbrat že iz imena delikatese, cenjena govedina wagyu, ki s svojo gosto (nenasičeno!) maščobno marmoriranostjo velja za najdražjo govedino na svetu. In Wagyumafia ne ubira bližnjic, ampak uporablja izključno japonsko govedino wagyu.

Sendvič pripravijo tako, da vzamejo zgolj osrednji del fileja in ga v drobtinah ocvrejo do popolnosti (s še živo rožnatim prerezom), nato pa mesu dodajo še posebno omako iz sojine omake in kisa ter ga postrežejo dekadentno vloženega med dve rezini rahlo popečenega belega kruha, ki so mu odstranili skorjo.

Na voljo tudi "cenejši" sendvič
V Tokiu Wagyumafia, ki je odprta šele slabo leto dni, a s svojim podpisnim sendvičem že privablja kopico premožnejših gastroturistov, ponuja sicer tudi cenejšo različico, sendvič Zabuton za 45 dolarjev, za katerega uporabijo cenejše, manj petične dele mesa.

Tudi za svojo ameriško izpostavo obljubljajo v ponudbi še cenovno dostopnejše sendviče in burgerje z izključno japonskimi surovinami, a pričakujte, da kaj manj od 40 dolarjev zanje ne boste odšteli.

Kot poudarja portal Eater, so cene sicer pričakovane, glede na to, da sta tudi lastnika "mafije z wagyujem" Hisato Hamada in Takafumi Horie kar velika zapravljivca - lani sta denimo plačala 50.000 dolarjev za 680 kilogramov težko kravo pasme wagyu, kar je rekordna cena.

Wagyumafia bo ena izmed restavracij v novi prestižni pokriti živilski tržnici v sklopu prav tako nove luksuzne stanovanjske stavbe One Henry Adams, v kateri želi Kash Feng, lastnik priljubljenih restavracij Omakase in Dumpling Time, postaviti edinstven gurmanski kompleks, ki bo zajemal še japonsko mesnico, steakhouse in viski bar.

Good to be back! #wagyumafia mafia #kobebeef #shabusando #chateaubriand

A post shared by WAGYUMAFIA (@wagyumafia) on Jul 19, 2017 at 5:54am PDT

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 05.08.2017 ob 15:54
"Mafijska govedina" - bi odšteli 180 dolarjev za sendvič?

Naslov narejen samo zato, da dobi članek čim več klikov, novinarka točno ve kakšni komentarji bodo tu spodaj. Meni bi bilo nerodno, biti podpisan pod takim naslovom.
Ampak, da odgovorim na tale "loaded question"; ljudje, ki si to lahko privoščijo si verjetno bodo. Konec koncev obstajajo buteljke vina za +10000 EUR pa jih folk še vedno kupuje in spije.
politik kritik
# 05.08.2017 ob 16:55
Našim kmetom, ki po jamranju sodeč dobijo 1 € za vsako kilo, ki jo ima krava, svetujem da začnejo gojit krave pasme Wagyu. Na Japonskem sicer nebo vzrejena, prodali je tudi ne bodo za 50.000, ma tudi ne za 1 € po kili.... :)
oziris.va
# 05.08.2017 ob 16:47
Za 180 dolarjev bi si privoščil kaj drugega ;)
por
# 05.08.2017 ob 16:35
Nekateri butalci pa placajo 500 EUR, da lahko vozijo 90 km/h po naselju. Vsak ma svoje veselje.
zigag
# 05.08.2017 ob 16:52
Človeška neumnost ne pozna meja.
pikam_dopust
# 05.08.2017 ob 20:49
"Bi odšteli 180 dolarjev za sendvič?"

Imam denar (da ne bo kdo spet pameten).

Odgovor je: Ne.

Večji del cene je itak to, da se nekdo noro dobro počuti, ker lahko zapravi toliko denarja za sendvič (zato je novinarka tudi postavila to vprašanje v naslov + pa seveda to, da je večji del novinarstva sam nevoščljiv, ker si tega ne more privoščiti).

Preostali (manjši del) te cene je pa vrednost samega sendviča.

Zakaj bi torej za nek sendvič plačeval več denarja, kot je pa vreden? Tistega občutka, da si to lahko privoščim, ne rabim in zato nikoli nisem plačeval za take "občutke".
a-rod
# 05.08.2017 ob 17:54
cairns a ti si probu? mislm da ti drugi govorijo kaj je dobr...
josh k.
# 05.08.2017 ob 17:53
Lahko bi pri nas začeli z vzrejo tega goveda. Razen, če ni zščitena z kakšnim zakonom ? Sicer pa zgleda, da je dovolj povpraševanja po takih sendvičih, da se širijo naokoli.
kingestone
# 09.08.2017 ob 10:47
to ni za slovensko drhal. tu je poljska govedina čisto super, najcenejše kar gre. itq ne prepoznamo kvaliteto, samo na kvantiteto tripamo.
ne mečite biserov svinjam...
jales
# 05.08.2017 ob 18:06
*govorim za tiste, ki so imeli drobnico kje doma. Jagnjet najbrž sploh probali niso, ker so jih prodali, sami pač pojedli stare ovce/koze.
jales
# 05.08.2017 ob 18:05
So tudi pri nas rejci te govedi. Ampak ni to za vsakega, je treba znat pripravit.
Nasploh je zanimivo s prodajo mesa, ker se nekateri ljudje tako bojijo kaj novega probat. Recimo drobnica vsi pravijo, da smrdi, kar je v večini krivda tega, da so v mladosti jedli bolj klavne ostanke, drugo je šlo v prodajo.
itak
# 05.08.2017 ob 15:51
Njami mesek
zapravico
# 14.08.2017 ob 08:14
Doma si lahko pripraviš isti sendvič recimo za 10 evrov,kako, pa vam povem po oglasih
cairns
# 06.08.2017 ob 13:19
a-rod
cairns a ti si probu? mislm da ti drugi govorijo kaj je dobr...

Očitni si retardiran. Nikjer nisem napisal da ta govedina ni dobra. NIKJER. V prvem komentarju sem napisal da je predraga in da ni vredna tega denarja, v drugem pa kaj je povedal Anthony Bourdain in nekaj njegovih kuharskih kolegov.

Če bom kdaj poizkusil to govedino, verjetno nikoli, pa bom lahko potrdil ali zanikal to kar je na TV povedal Anthony.
21.12.2012
# 06.08.2017 ob 08:45
vsakemu svoje, ampak zakaj je to novica za obično rajo?
novinarji in wanna be novinarji ste res race vsi povprek.
SsDrag
# 05.08.2017 ob 17:01
seveda, ampak prej bi še pofotkal in na instagram objavil
cairns
# 05.08.2017 ob 17:27
Govedina wagyu velja za najbolj cenjeno in najdražjo na svetu


Anthony Bourdain jo je poizkusil in bil zelo razočaran nad okusom. Mogoče je najlepša govedina zaradi izrazito marmoriranega vzorca mesa, a zagotovo ni najbolj okusna. Potrdili tudi drugi veliki kuharski mojstri.
Kekec99
# 05.08.2017 ob 16:43
Raje imam celega odojka ali jagenjčka vred z pijačo, kot pa en sendvič.
cairns
# 05.08.2017 ob 17:14
"Mafijska govedina" - bi odšteli 180 dolarjev za sendvič?

Bi, a bi mi morali dati v sendvič CELEGA junca.

Potem pa bi bil vreden 180 dolarjev. Drugače pa je tak sendviček vreden 1,80 $.
Kazalo