Kulinarika
Michelin je nov vodnik za evropske prestolnice predstavil ta teden v Budimpešti. Foto: Reuters
Restavracija Onyx je ta teden kot prva madžarska restavracija dobila dve zvezdici. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvati imajo od letos tri restavracije z Michelinovo zvezdico - Monte v Rovinju, 360 v Dubrovniku in Pelegrini v Šibeniku. Na sliki Rudolf Štefan iz Pelegrinija na podelitvi v Budimpešti. Foto: Pelegrini
Ana Roš iz Hiše Franko je bila ta mesec ambasadorka velikega kulinaričnega kongresa Chef's Stage, ki ga je v Šibeniku organiziral Rudolf Štefan iz restavracije Pelegrini. Foto: Chef's Stage
V Pelegriniju chef Štefan ustvarja tradicionalne jedi iz Šibenika in zaledja, ki jih povzdigne na michelinsko raven. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Michelin znova prezrl Slovenijo - kje se je zataknilo?

Hrvaška s tremi restavracijami z zvezdico
31. marec 2018 ob 12:39
Budimpešta,Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko so ta teden v Budimpešti slavnostno razkrili nove Michelinove zvezdice za evropske prestolnice, med njimi znova ni bilo Slovenije. Da se nam je zgodila krivica, menijo celo Hrvati, a kdo je v resnici kriv za to, da nas sloviti rdeči kulinarični vodnik vztrajno zaobide?

Vsekakor za to ne gre kriviti prenizke ravni slovenskih restavracij, saj velja splošno uveljavljeno mnenje stroke, da so vsaj tri restavracije pri nas take, ki brez težav zadostujejo merilom. Vsaj.

Na prvem mestu je tu vsekakor Hiša Franko, sicer 69. restavracija sveta po izboru 50 Best Restaurants, v kateri ustvarja Ana Roš, še aktualna najboljša kuharska mojstrica na svetu po istem izboru.

Kar zadeva druge, je stvar debate, ponekod imajo težave s konstantnostjo in natančnostjo, drugje s strežnim osebjem, spet pri tretjih morda Michelinovim ocenjevalcem ne bi ustrezal ambient, a v konkurenci za najmanj eno zvezdico so vsekakor restavracije Strelec, JB, Atelje (vse Ljubljana), Gostišče Grič (Horjul), Gostilna pr' Lojzetu (Zemono), Hiša Denk (Zgornja Kungota) in Ošterija Debeluh (Brežice).

Kje so ocenjevalci?
Da naj bi Michelinovi ocenjevalci zdaj končno prišli v Slovenijo, se je šušljalo že lansko pomlad po diplomatskih prizadevanjih predvsem Roševe, ki je pristojnim organom v Sloveniji predala vse ustrezne stike.

Da bi projekt startal, sta bila nato zadolžena predvsem Slovenska turistična organizacija in ministrstvo za gospodarstvo, ki bi moralo, po vzoru Hrvatov, v Pariz nakazati določeno vsoto, ki bi Sloveniji odprla vrata.

Omenjena vsota je razmeroma visoka (govorimo o dobrih 100.000 evrih), ne pa spet tako visoka, da je ne bi mogli najti v proračunu, katerega velik del naj bi namenjali prav kulinaričnemu in butičnemu turizmu.

Kje točno se je zalomilo, ni povsem jasno - nekateri pravijo, da Slovenija ni bila pripravljena plačati tako visokega zneska, drugi, da zadeva še vedno "poteka".

Edini v regiji brez zvezdic
Kakor koli že, dejstvo je, da je Slovenija trenutno edina država v regiji, ki nima omembe v Michelinu. Italija ima, jasno, zvezdic malo morje, Avstrija ima 20 restavracij z michelinkami, Budimpešta jih ima štiri, Hrvaška pa ima po lanski premieri v vodniku od letos tri restavracije z zvezdico.

Nekateri menijo, da je težava v premajhnem trgu, a ta argument ne zdrži popolnoma, saj bi lahko pri Michelinu za Slovenijo izdali samo spletni vodnik, kot so to lani storili za Hrvaško, poleg tega pa je država turistično dovolj zanimiva.

Hrvati: Krivično, da je Slovenija prezrta
A, kot piše tudi hrvaški kulinarični portal Kult plave kamenice, Michelin pač sodi med tiste organizacije, ki so izrazito podvržene lobiranju, kar se v praksi kaže, da zvezdico včasih dobi tudi še neodprta restavracija ali pa Michelin zavzame Tajsko, potem ko mu pristojno ministrstvo izplača več milijonov evrov za to.

Plava kamenica ob tem spomni tudi na lansko "butasto in nestrokovno" razporeditev priporočil za hrvaške restavracije, pri čemer so v Michelin vključili nekatere restavracije, ki so se celo že zaprle, ali pa take, ki jih hrvaški recenzenti sploh ne jemljejo resno.

Zamujena priložnost
"Michelinovega pariškega sedeža očitno nihče ni dovolj pogosto bombardiral z informacijami o slovenski gastronomski sceni, ki je, naj poudarimo, v marsičem naprednejša in bolj sofisticirana od hrvaške, nima pa niti ene zvezdice, medtem ko ima Hrvaška tri, prihodnje leto pa verjetno še kako več," navaja portal, ki slovensko kulinarično prizorišče označuje za enega najvznemirljivejših v Evropi.

"Zdi se, da je slovenska vlada zamudila priložnost za angažma Michelina, kot je to pred tremi leti, ko so inšpektorji prvič prišli na Hrvaško, storila naša vlada. Zdaj prihajajo redno, proti letnemu plačilu, ki ga Michelinu izplačuje država," še piše portal, ki ob tem poudarja, da se je operacija izkazala za izjemno uspešno, saj so Michelinove zvezdice vseeno najmočnejše orožje za promocijo hrvaške gastronomije. Dve od treh restavracij z zvezdico sta namreč že polno zasedeni do konca jeseni.

Brez zvezdic več svobode
Kot smo že pisali na MMC-ju, Michelinove zvezdice, jasno, niso nikakršno brezpogojno zagotovilo za kakovost. In v številnih primerih so lahko celo breme za kuharje in restavracije, ki so z njimi podvrženi izjemnim pritiskom in nenehnemu strahu pred inšpektorji.

Kot je ob novi košarici Michelina dejala Roševa, "danes nekateri najboljši kuharski mojstri sveta svoje zvezdice vračajo". "Nam jih ni treba vračati, ker jih nimamo, imamo pa brez njih svobodo za lastno ustvarjalnost in svet brez pravil."

Vse to je res in Roševi se z njenim statusom za goste ni treba več boriti, Hiša Franko pa je tudi brez zvezdic zasedena do konca leta.

Je pa nesporno tudi to, da bi zvezdice samodejno Slovenijo vpisale na gastronomski zemljevid sveta, restavracijam prinesle zahtevnejše goste z globljim žepom, v državo pa pripeljale kulinarične turiste, ki so se izkazali za tisti segment, ki običajno zapravlja največ. In prav to pa je navsezadnje cilj vsake države, ki se označuje za butično, ne množično destinacijo.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 31.03.2018 ob 12:42
Preprosto, Slovenija pač ne plačuje Michelinu.
profich
# 31.03.2018 ob 12:48
Ana Roš ima pet zvezdic iz strani Kaje Sajovic, kar več šteje kot michelinova.
Bivši uporabnik
# 31.03.2018 ob 13:15
Naj si nekam zataknejo te podkupljive zvedzidce.
equivox
# 31.03.2018 ob 12:47
Pa saj Ana Roš ne rabi zvezdic.
prim00z
# 31.03.2018 ob 13:57
mene so nekoč klicali iz slovenske podružnice neke londonske certification agencije, da sem s firmo izbran za oceno a+, glede na ocenjevanje, za katerega sem prvič slišal. za pičlih 500e bi si lahko njihov logo obesil v pisarno in k podpisu v mailu.

raje sem obdržal 500e.
Bivši uporabnik
# 31.03.2018 ob 13:14
Kakšen pomen imajo sploh te zvezdice, če moraš najprej odboru za to nakazat denar? To vse pove o teh zvezdicah. Kdor več plača, jo ima, ne glede na kvaliteto.
krkuščekov
# 31.03.2018 ob 12:49
Michelinove zvezdice, jasno, niso nikakršno merilo za kakovost.

Niti malo?
gremyus
# 31.03.2018 ob 14:27
Pomnim tistega poročanja Francoskega kulinarika, ki je zaradi visokih stroškov enostavno vrnil mišelinko. Te organizacije so kot Gartner v IT svetu. Vse preplačano in zlobirano in zlorabljeno. Jaz na take ustanove sploh ne polagam nobene verodostojnosti več, ker je vse skupaj zlagano. Hrvatom pa želim veliko uspešnosti pri izkoriščanju teh simbolov.
balrog
# 31.03.2018 ob 13:20
Torej so te "Michellinove" zvezdice zlagane, saj se za njih, kot za vsako stvar na tem svetu. PLAČA ! Torej Michellin ne izdaja in ne podeljuje zvezdic zastonj, brezplačno, kar tako, ampak je treba za omembo v "vodniku" PLAČATI. In seveda v Sloveniji nobena restavracija nima toliko denarja, da bi lahko investirala kapital v zvezdice. Mislim pa, da je STO v zadnjih letih vsaj začel pravilno usmerjati slovenski turizem, zeleno, ekološko, butični turizem, avantura, pobeg, neokrnjena narava, čiste reke ... Sta pa še vedno osnova slovenske turistične promocije, Bled, orehova potica in kozol'c. Kot pred 50 leti. Bled množičnega turizma ne prenese, in za množičnost nima ne prostora, ne infrastrukture, ne hotelov, zato je promocija Bleda zgrešena v osnovi.Čeprav se je v tem času kar veliko spremenilo, še vedno Slovenijo promoviramo kot deželo klobase, potice in kozolcev. Kozolcev več ni, klobasa je po novih merilih rakotvorna in škodljiva, saj je iz procesiranega svinjskega mesa in svinjske maščobe in vsebuje veliko soli in konzervansov. Potica je po vseh merilih zdravega prehranjevanja zdravju škodljivo živilo, ker vsebuje vse najbolj za telo škodljive sestavine, kot so bela prečiščena moka, bel kristalni sladkor, maščoba (maslo ali margarina), le, orehi, so v redu, samo napačno pripravljeni, saj imajo zdravilne učinke le, če jih uživaš surove. Po mojem bi namesto "slovenske" potice, morali promovirati res slovensko posebnost AJDO in izdelke iz ajde.
Prihodnost turizma je v veganstvu in ekološko neoporečnih in ekološko neoporečno pripravljenih živilih ... Meso, če ga pa že ponujamo kot posebnost, pa naj bo tudi iz ekološko rejene živine, torej domače. V tej smeri zelo dobro delajo tisti, ki ponujajo meso krškopoljskih prašičev. Avtohtone pasme. Ne pa, da promoviramo "kraški" pršut in "kranjske" klobase, ki so narejene iz mesa holandskih, ukrajinskih ali romunskih prašičev,
elektrupunk
# 31.03.2018 ob 13:57
Ne hvala za lestvico katero kupis z denarjem. Nasa trzna nisa bi bila lahko to da ne kupujemo zvezdic :)
seven7
# 31.03.2018 ob 14:45
Francozi pričakujejo podkupnino.

Ko jih je.....
Borc984
# 31.03.2018 ob 13:03
Mene pa zanima, zakaj si je potem sploh prizadevala po "diplomatski" poti do zvezdice, če ima raje svobodo?
In pa kaj to sploh pomeni "diplomatski poti"? Kuverta?
Sarrukinu
# 31.03.2018 ob 15:16
Cisto po zahodnjasko gledano iz materialnega kota.

Prisli na idejo kako zret zastonj po svetu, in poleg tega jer so oni kao iz Michellina bi pa poleg zastonj hrane radi se da jim financirajo potovajnje in to se debelo placajo. Tipicna ideja ki je lahko zrastla samo v glavah prevarantskih lenuhov, podpirajo pa jo lahko samo bedaki.
Sam ne vidim razloga da bi TZS metala denar za take neumnosti, poleg dejstva da je Slovenija iz leta v leto kot turisticna destinacija vse bolj oblegana
opat
# 31.03.2018 ob 14:12
Se bomo vsaj izognili cenenemu turizmu, navalom na MacDonalds in kupom smeti, ki jih bodo pustili za sabo. Se pa strinjam, za kandidaruro takšnih zadev je potrebno seči v žep. Globje kot sežeš več zvezdic dobiš. Kot na črpalki.
vplaznik
# 31.03.2018 ob 14:09
Te zvezdice so isto kot Unesco, zanje je treba plačati, ne hvala. Nič ne bomo zamudili, nehajte se sekirati, brez veze.
Roberto
# 31.03.2018 ob 15:14
Če daš ves denar za Kajo Sajovic, zmanjka za mišelinko
boboman
# 31.03.2018 ob 12:50
Kako to..? a ni Ana Ros "najboljsa" na "svetu"? clanek vsakih 3 dni na nacionalnem medijske portalu ni koristil? ....ze skoz govorim da se MMC neve pravemu prodat.... Mrs. USA bo treba ocitno kje drugje lobirat za te zvezdice....okoli (pr sosedih- vseh) nas kr mrgolijo le pri nas ne....
soleti
# 31.03.2018 ob 17:30
Mi je čudno, da glede na to da so Mišelinove inšpekcije tako zahtevne in hkrati tako površne, da podeljujejo zvezde gostilnam, ki so že zaprte in tega ne vejo..Mili rečeno smešno, če ne amatersko.. Ko pa izveš da podeljujejo na podlagi lobiranja in finančni prispevkov potem pa res ni treba biti užaljen, če nas niso izbrali..Kjer je denar vladar je vse jasno..
Hvala lepa za tako zvezdo.
pepieinschlag
# 31.03.2018 ob 15:25
Vse to je ena sama kuhinja!
renzl
# 31.03.2018 ob 12:52
Premalo promovirate Ano Roš, ker si ona edina po vašem mnenju zasluži Michelinko ;)
scissor
# 31.03.2018 ob 15:25
Kot razumem, te zvezdice niso pogoj za vrhunsko kvaliteto, ampak se delijo, če plačaš za njih in mal lezeš u rit...hvala ne
lenipes
# 31.03.2018 ob 14:55
Se kiklco prodala bom za Michlenko dala bom!
Pa kaj se tolko obremenjujete s temi zvezdicami? Bodo vsaj prizemljeni gurmani znali cenit kvaliteto in ne fake hohstaplerji. Ce znas znas in ti nobena zvezdica tega ne more odvzeti. Pravilno da niso nic placali. Bi bil ze cas da se otresemo hlapcevske mentalitete.
alojzr2
# 31.03.2018 ob 16:11
Hiša Franko, 69. restavracija sveta po izboru 50 Best Restaurants

Hmm, med prvimi petdesetimi je zasedla 69. mesto. Nekaj tu ne štima.
ElTorro
# 31.03.2018 ob 15:24
Ne vem, no....meni se zdi sto tisočakov čisto nesmotrn izdatek, če gre za to da bi recimo tri naše restavracije dobile zvezdico.

Članek po eni strani pravi, da so zvezdice najmočnejše orožje hrvaške gastronomije, ker sta dve od treh restavracij zasedeni do jeseni (neverjetno, res, glede na to da so vse tri na morju), a po drugi strani je naša Hiša Franko brez zvezdice polna do konca leta, pa je na lokaciji kamor načeloma pride nekaj desetkrat manj turistov kot na hrvaško morje.
mike1968
# 31.03.2018 ob 14:37
Prava reč. Očitno je potrebno nekoga s 100.000 eur podkupiti.....
Dumr
# 31.03.2018 ob 17:23
Kaja a ti je bedno ker se ne mores hvalit da jes v Michelinovi restavraciji?
menitosi
# 31.03.2018 ob 15:12
Zakaj še vedno govorimo teh lažnih ocenjevalcih. To je isto kot bonitetne hiše. Več država plača, boljšo bonitetno oceno dobi in cenejše kredite. Vse je laž, nič ni osnovano na dejstvih. Zahodnjaški kapitalizem brez osnove pač.
Mitcho_Buchannon
# 31.03.2018 ob 15:27
Ne dam denarja za zvezdice hohštaplerskih menz!
rooster
# 31.03.2018 ob 13:22
Drugod je delež uživačev v vrhunski kulinariki krepko višji, celo na Hrvaškem

lol
Prismuknjen
# 31.03.2018 ob 16:13
V vsakem članku omenjena Ana Roš:)
PikiMiki
# 31.03.2018 ob 15:49
@watwat
Kulinarična umetnost XD
Kje jih poberaš? Grem stavit da 99% gostov v fancy restavraciji nebi dojeli kaj jejo, če bi lastnik restavracije kupil krožnjik kalamarov v sosednji gostilni in jih potalal med 10 krožnikov ;)
Tako kot je pod drugo rubriko neka kao najboljša aziska restavracija. Po kakšnem kriteriju je njegova hrana boljša kot vsa fantastična kvalitetna ulična hrana, ki jo dobiš ža kusur na vsakem vogalu po celi aziji.
janb
# 31.03.2018 ob 15:36
Saj bi Slovenija lahko uvedla svojo znamko, svoj standard namesto Michelinove zvezdice.
Ne rabimo Michelinovih zvezdic.
Slovenija je zelo kulinarično bogata.
ps11
# 31.03.2018 ob 15:23
Pet let nazaj ni bilo nobenega govora o teh michelin zvezdicah. Zdaj je pa to stalna tema, michelin michelin michelin. A se ne zavedate, da ste kot opice ze? Pa nabijem ta vam michelin na k!
PikiMiki
# 31.03.2018 ob 15:14
@danes
Hehe, eni vejo da moraš pasula dobit cel talar za 4€. Eni pa mislijo da je boljši če ga dobi 2 žlici začinjenega z neko zgodbo za 25€. Pa sta oba ista ;)
STRIKE
# 31.03.2018 ob 14:27
Koga to briga!
čik
# 31.03.2018 ob 14:17
kaj na bo mišelin če imamo gutjir
:)
Kekec99
# 31.03.2018 ob 17:27
Zataknila se je denarnica iz katere Michelinovi sodniki tako radi vzamejo kakšno "donacijo".
FancyBoy
# 31.03.2018 ob 16:07
Ojej...konec sveta. Kroati imajo Michellin stars, mi ne.

#tragedija
Morgenstern
# 31.03.2018 ob 17:48
Jaz se ne čudim da jih ni... Jaz sem prav razočaran nad slovenskimi gostilnami, pa nad kobajagi kuharskimi mojstri.
Ni ene gostilne, ki bi znala pripravit tapravi Vineršnicl. Je ni! Ali je žilasto mesto, ali so pregrobe droptine, ali je premalo ali preveč slan, da ne govorimo, da nimajo pojma kako ga ocvret! Potem pa dobiš... Zažgane droptine...
Razni Bineti pa taki majstri, to je pa daleč od kakšne taprave kulinarike. Gobice na pesini penci pa take no.
nikhrast
# 31.03.2018 ob 17:01
Ne vem zakaj ste v Evropi tako obsedeni s temi Michelin zvezdami, mislim pa da vsaka restavracija najprej gleda da bo uspešna.
Težek biznis, vidim kako se restavracije zapirajo, poslopje renovira, pa odpira nekaj novega. Kot pravijo, tri četrtine novih restavracij zapre po par letih.
Simon_Marini
# 31.03.2018 ob 13:33
Kot da mi sami ne moremo izumiti slovenskega kulinaričnega vodiča in ga uspešno promovirati v tujini. Možno je, ni pa verjetno, ker po nastavitvah nismo progresivni, niti reaktivni, temveč zgolj pasivni. Smo pač, ''joj, kaj nam (ne)delajo''. Pa vodje nam manjka ( za balkance: firerja ), ker brez duhovnega vodje (kulinaričnega lobista) ni nič.
SamoRes
# 31.03.2018 ob 13:29
Toliko navdušenja za pljunec hrane na velikih krožnikih za 100€? Se pa lahko tudi cenejše in boljše naješ.
zamudnik
# 31.03.2018 ob 15:40
Ana bo zdaj iz protesta furala samo še roštilj.
mafi_ja
# 31.03.2018 ob 15:13
Dokler imamo v Slo lačne otroke, je potrebno najprej poskrbeti zanje. Davkoplačevalci pa denarja za promocijo tistih, ki hranijo največje preseratorje, enostavno ne damo. Naj denar za samopromocijo dajo raje sami, tako kot so ga dali za ta članek.
Banban
# 31.03.2018 ob 12:50
Ne glede na to, kaj si osebno mislim o zvezdicah, jih pri nas ni, ker STO pac se vedno furajo neambiciozni, pol sposobni uradniki, po vecini sami sebi namen.

Michelinko lako (za)vrnes, ce ti jo podelijo. Zalostno, da tako (na papirju) turisticna drzava, svojim vrhunskim ustvarjalcem do tega ne pomaga.
VARUH
# 31.03.2018 ob 18:36
A 100.000 €, da sploh pridejo, po tem naj raje teh 100.000 dajo Ani R., da je uspela in da je tako prepoznavna.
Bivši uporabnik
# 31.03.2018 ob 17:10
He he, naša boržuazija ima mišelinke okoli pasu ... in to miljardne.
jerkos
# 31.03.2018 ob 16:04
Najprej jih je treba "podplačat" in nato dobiš.
Bojan18
# 31.03.2018 ob 15:40
Roševa se na vse kriplje trudi dobiti mišelinko, ko pa ne uspe, pa .. ah, ne, sej mi tega itak ne rabmo. :-)
Mirlo
# 01.04.2018 ob 17:36
Naš slogam bi moral biti - "Naše restavracije (gostilne) so tako dobre, da jih niti Michellin ni sposoben oceniti"!
Kazalo