Hrana in pijača
Tomi Pance
Pance je dejal, da se je treba tudi pri kavi tako kot pri drugih stvareh dolgo izobraževati, da se doseže določeno raven znanja. Foto: Osebni arhiv
Tomi Pance
Tomijeva kreacija alkoholne kave z limonovo travo in grand marnierjem, ki je navdušila sodnike. Foto: Osebni arhiv
       Ko gost dobi pladenjček, mora biti voda na njegovi levi strani, skodelica kave pa na desni. Žlička mora biti pod pravim kotom na krožničku, uho skodelice oziroma ročaj mora biti pod kotom 45 stopinj, spredaj pa morajo biti servirani sladkorčki.       
Kava
Ali Italijani res pijejo najboljšo kavo? Foto: Reuters
       Po pravilih naj bi espresso pritekel iz kavomata po štirih sekundah, takrat se izločajo kisline, po 15-20 sekundah pa šele sladkost. Če se pretirava, ne pomeni, da bo kava postala bolj sladka, ampak da bo postala bolj vodena, s tem pa izgublja pri telesu.       
Tomi Pance
Tekmovalci so kavo kuhali pod budnim očesom sodnikov. Foto: Osebni arhiv
Kava
Obstaja veliko vrst kave, vsaka je primerna za določen način priprave. Foto: Reuters
       Jaz najraje postrežem samo in zgolj kavo, brez vseh dodatkov. Je pa res, da so zaradi različnih okusov in množice ljudi, ki pijejo kavo, potrebni tako sladkor kot čokoladka.       
Kava
Koliko skodelic kave na dan pa spijete vi? Foto: Reuters
       Spijem tudi med pet in deset kav na dan. To je neka moja dnevna rutina.       

Dodaj v

Prava kava? Barva lešnika, sladko-grenek okus in obstojna krema

Komercialne kave, ki jih pijemo pri nas, se ne morejo primerjati z najkakovostnejšimi
17. november 2017 ob 06:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ko grem kam, kjer ne poznam lokalov, avtomatično najprej pogledam urejenost lokala, kakšen je kavomat in kako čista je njegova okolica," pravi Tomi Pance, dvakratni zmagovalec tekmovanja v pripravi in postrežbi kave.

Tekmovanje je eno izmed mnogih z gostinsko-turističnega področja, ki je potekalo v okviru Gospodarsko-turističnega zbora oktobra v Kranjski Gori. Pance, ki je zaposlen v Perli v Novi Gorici, je sodnike z znanjem navdušil, saj so mu podelili vse možne točke. Tekmovalci v pripravi in postrežbi kave so imeli eno uro, da so pripravili svoj delovni prostor, pripravili in postregli tri espresse in tri kapučine ter lastno kreacijo, nato pa tekmovalni prostor tudi pospravili. Za nameček so morali odgovoriti še na tri vprašanja o kavi.

Pravila tekmovanja so bila zelo zahtevna, zato smo pri zmagovalcu preverili, kaj loči dobro kavo od slabe, kako se pravilno pripravi espresso in kapučino in kako dobro kavo pijemo v Sloveniji.

Kolikokrat ste že bili najboljši v pripravi in postrežbe kave v Sloveniji?
Prvič, ko sem se udeležil tekmovanja, sem dobil srebrno priznanje. Lani in letos pa sem prejel zlato priznanje in zlato medaljo. Letos so me sodniki ocenili celo s stotimi odstotki.

V čem ste v pripravi kave boljši od drugih?
Saj ne vem. Tekmovanju se je res treba posvetiti stoodstotno - od same priprave, postrežbe pa vse do načina, kako je treba obrniti skodelico.

Gre torej za trdo delo?
Seveda. Veliko je vaje, sploh v službi, ko imamo veliko prometa. Vsako kavo, ki jo pripravim, se potrudim, da naredim čim pravilneje. Tudi na delu se trudim čim bolj približati povsem pravilni pripravi kave, a v praksi je to kar težko izvedljivo.

Sodniki so pri pripravi kave ocenjevali videz, barvo, gostoto in obstojnost kreme, okus in taktilno skladnost. Kako se torej po teh merilih pravilno skuha kava?
Barva kave mora biti topla lešnikova, krema pa mora biti čim bolj obstojna in trdna. Po okusu mora biti kava sladka, obenem pa grenka, poudarjene morajo biti lešnikove in mandljeve note. Pri določenih kavah okusimo tudi čokolado, suho sadje ... Temperatura espressa mora biti približno 90 stopinj. Taktilna skladnost pa pomeni, da mora biti vse skupaj uravnovešeno, kar dosežemo s pravimi sekundami - koliko časa kava teče iz avtomata, s pravo gramaturo, s pravim tempanjem. Pri kavi je pomembna vsaka stvar.

Katere so največje napake, ki jih lahko natakar naredi pri pripravi kave?
V velikih podjetjih, v katerih je pretok kave ogromen, je največja napaka ta, da sta tako mlinček kot kavomat nastavljena tako, da kava čim hitreje steče v skodelico. Po mojem mnenju bi moral za pravilen okus espresso teči med 25 in 30 sekund. Tam, kjer je res ogromen pretok kave, pa včasih steče tudi samo v 5-10 sekundah - samo zaradi hitrosti, a tako natakarji kot tudi vodje tam se ne zavedajo, da s tem ogromno izgubijo pri kakovosti kave. Če kava steče prehitro, se ne izoblikuje celotno telo espressa. Po pravilih naj bi espresso pritekel iz kavomata po štirih sekundah, takrat se izločajo kisline, po 15-20 sekundah pa šele sladkost. Če se pretirava, ne pomeni, da bo kava postala bolj sladka, ampak da bo postala bolj vodena, s tem pa izgublja pri telesu.

Kakšno je pri kapučinu pravilno razmerje kava - mleko - pena?
Za klasičen kapučino - se pravi, da naredimo belo kremo z rjavim obročkom - mora biti razmerje v tretjinah: tretjina kave, tretjina mleka in tretjina kreme oziroma spenjenega mleka. Pri latte artu pa je večji poudarek na samem videzu, zato je malo manj pene. Jaz sem na tekmovanju naredil klasični kapučino, pri katerem je treba ujeti pravo razmerje. Zato je pomembno že samo penjenje - treba je speniti mleko na pravilen način, v lončku mora biti pravilna količina mleka, mleko mora biti spenjeno do pravilne temperature.

Koliko je kakovost kave odvisna od nastavitev in kakovosti kavomata in koliko od natakarja, ki kuha kavo?
Vse skupaj mora sodelovati. Če je kavomat slabo nastavljen, da je recimo premalo pritiska, nastane težava. Če je kavomat pravilno nastavljen, pa natakar kave ne zna skuhati pravilno, pa je spet narobe. Tako tehnika kot človeški dejavnik morata biti na mestu.

Sodijo po vaše k skodelici kave tudi kozarec vode, sladkor, bonbon, piškot ali kakšen drug dodatek?
Jaz najraje postrežem samo in zgolj kavo, brez vseh dodatkov. Je pa res, da so zaradi različnih okusov in množice ljudi, ki pijejo kavo, potrebni tako sladkor kot čokoladka. Bonbonček običajno ne pride v upoštev, ker imajo po navadi sadni okus. Bolj se prilega čokoladka ali kakšen piškotek.

Kakšna pravila pa veljajo pri postrežbi kave?
Obvezno mora biti skodelica na desni strani z gledišča gosta. Ko gost dobi pladenjček, mora biti voda na njegovi levi strani, skodelica kave pa na desni. Žlička mora biti pod pravim kotom na krožničku, uho skodelice oziroma ročaj mora biti pod kotom 45 stopinj, spredaj pa morajo biti servirani sladkorčki.

Je pomembno, v kakšni skodelici postrežemo določeno vrsto kave?
To je bolj odvisno od samega podjetja, a v skrajnosti ni dobro iti. Širša, kot je skodelica, tanjša bo pena, prej bo zbledela in pod njo se bo videla le črna voda. Če bo skodelica preozka, pa spet ne bo prav. Tukaj običajno prevladuje estetika pred uporabnostjo.

Morali ste predstaviti tudi lastno kavno kreacijo. Ste si dali duška, kaj ste skombinirali?
Že lani sem se odločil, da želim "sezuti" sodnike, kar mi je tudi uspelo. Lani sem si postavil zelo visok cilj, dosegel sem 99,33 odstotkov vseh možnih točk, zato sem bil letos v dvomih, ali bi sploh šel še enkrat na tekmovanje. Vedel sem, da moram znova presenetiti, zato sem pri lastni kreaciji uporabil sestavine, za katere marsikdo sploh ne bi mislil, da se lahko spajajo s kavo. Uporabil sem limonovo travo in liker grand marnier, ki sem ga zaradi samega okusa zaflambiral. Okus je bil alkoholen, zato nisem vedel, s čim bi ga nekoliko ublažil. Izbral sem mlečno čokolado s solnim cvetom. V slaščičarni so mi naredili cigare v obliki pravih kubank, ki sem jih postregel na pladenjčku skupaj s kavo. Pri tem se moram zahvaliti vsem tistim, ki so mi kadar koli dali kakšen nasvet, tako svojemu vodji kot kuharjem in natakarjem v našem podjetju.

Koliko časa ste vadili in preizkušali količine?
Kar dolgo, nekaj mesecev. Treba je ujeti pravo razmerje, saj sta tako limonina trava kot grand marnier kar ekstremna v okusih. Čim daš enega ali drugega malenkost preveč, je ... preveč. Zato je bilo treba kar nekaj časa, da sem ujel pravo razmerje. Na tekmovanju sicer ne pokusim kave, ki jo pripravim, sem pa predtem ogromnokrat preizkusil to kreacijo, da sem imel limonove trave že vrh glave.

Nekako stereotipno velja, da se v Italiji pije najboljša kava, v Avstriji ali Nemčiji pa naj bi bila kava slaba. Je to res, kaj Italijani delajo drugače pri pripravi kave in ali je njihov vpliv segel tudi do vas na Primorsko?
V samih začetkih je ta vpliv Italije gotovo bil. Na žalost je v Sloveniji tako, da se marsikakšen lokal, ki bi lahko kuhal dobro kavo, pri pripravi kave ne potrudi. A enako je tudi v Italiji. Obstajajo kavarne z dobro kavo in takšne, v katerih kava ni "za nikamor". Enako je v Avstriji in v vseh drugih državah. Dejstvo pa je, da se da po vsem svetu piti odlično kavo, a treba je najti pravi lokal, v katerem se potrudijo, da je kava dobra.

Če se potepamo po neznanih krajih, lahko že od daleč sklepamo, v katerem lokalu nam bodo postregli dobro kavo? Na katere znake ste vi kot profesionalec pozorni?
Ko grem nekam, kamor ne poznam lokalov, avtomatično najprej pogledam samo urejenost lokala pa tudi, kakšen je kavomat in kako čista je njegova okolica. To pogledam povsod. Po tem lahko sklepamo, kakšna bo kava.

Katere kave - iz katerega dela sveta - so najkakovostnejše: brazilske, kolumbijske, arabske ...?
Odlična kava je jamajška, kostariška, gvatemalska, etiopska in še marsikatera druga. Vsaka ima potencial, da je res odlična kava. To dokazujejo tudi različne lestvice in preizkušanja. Te znamke, ki jih poznamo v naših lokalih - na primer Illy, Hausbrandt, so pravzaprav zanič. Te komercialne kave na ocenjevanjih ne pridejo niti med prvih 10.000. Poskusil sem nekaj odlično ocenjenih kav in res sem opazil razliko.

Se da te najboljše kave dobiti v Sloveniji?
Da. Najbolj poznana in za moje pojme najkakovostnejša kava pri nas je na voljo v kavarni Stow v Mestnem muzeju v Ljubljani. Oni imajo tudi svojo akademijo v Mariboru in Kamniku, na katero sem tudi sam hodil, strežejo samo in zgolj specialne kave, ponudba se spreminja iz tedna v teden, kava je pripravljena na izredno profesionalen način. V kavo so se usmerili 100-odstotno. Če ne pokusiš, se ne zavedaš, kakšna razlika je lahko med različnimi kavami.

Ste sicer tudi sam kavoljubec? Koliko kav spijete na dan?
Spijem tudi med pet in deset kav na dan. To je neka moja dnevna rutina. Kava mi je všeč, zanimam se zanjo in preprosto ne morem več brez nje. Pridejo sicer dnevi, ko spijem samo eno, pridejo pa tudi dnevi, ko je spijem v litrih.

Pustite tudi drugim, da vam jo pripravijo?
Seveda. Ne glede na moje ocene in uspehe na tekmovanjih nisem izbirčen, nobene kave ne bom zlil stran, vsaka je po svoje dobra. Vedno jo bom spil do konca. Vem pa, kaj mi je všeč in kaj mi ni. Pomembno je tudi vedeti, da k enem espressu spadata dva decilitra vode. Razlika je tudi v tem, da če popijemo dobro kavo, se bomo počutili mnogo bolje, kot če spijemo slabo. In to jaz močno občutim.

Kaj pa menite o instantni kavi, ki jo je mogoče dobiti na mnogih avtomatih, postavljenih v javnih ustanovah in podjetjih? Je to sploh kava?
Po pravici povedano - to je zanič. Kave na avtomatih so narejene zato, da bomo na hitro dobili tisto kavo za 30 centov. Instantne kave so po mojem najslabše kakovosti. Gre za kavo, ki so jo po praženju prekuhavali in destilat tega se nato zdehidrira, tako da ko pride v stik z vodo, se stopi, a pri tem je izgubila mnogo telesa in okusa. Določene kave so primerne za espresso način, druge za filter ... Obstaja ogromno različnih načinov priprave kave in tudi ogromno različnih vrst kave in pri vsaki je treba dobiti pravi način, da se iz nje iztisne največ, kar nam kava lahko ponudi.

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 17.11.2017 ob 06:53
Končno nekdo ki si upa povedat da je v večini kafičev kava zanič! Bravo!
Dobro kavo skuhat je umetnost. Če kdaj, seveda zelo redko kdaj, naletim na dobro kavo, natakar dobi obilno napitnino.
BepaJoseph
# 17.11.2017 ob 06:55
Zastonj ves ta trud. Sedaj je moderno nositi kavo po cesti v plastičnem ali papirnem lončku...
Večina pije kavo z mlekom, kar jo spremeni bolj v posladek,kot v kavo. Pravih ljubiteljev espressa pa skoraj ni več.
Deebee
# 17.11.2017 ob 08:20
Espresso, ne ekspreso.

Če že, potem ekspresna kava, ampak tega tako nihče ne uporablja.
Luka Novak
# 17.11.2017 ob 07:14
"Ko grem nekam, kamor ne poznam lokalov, avtomatično najprej pogledam urejenost lokala, kakšen je kavomat in kako čista je njegova okolica," pravi Tomi Pance

V čast mi je, da Tomija poznam, sem njegov reden gost, še včeraj zvečer sem okušal eno njegovih mojstrovin. Prijetna oseba, rad spregovori z gosti, se pošali če je treba itd.

Še veliko uspehov Tomi !
uizzi
# 17.11.2017 ob 08:05
Ja pri nas je žalost.

V kader, ki kuha kavo se ne vlaga. V večini primerov kavo kuhajo študentke, ki kavo poznajo slabo, očisti avtomat jim je pa itak pod častjo. Tudi kava sama je običajno zelo nizke kvalitete, avtomati nenastavljeni, žalost skratka.
Gepard007
# 17.11.2017 ob 06:48
V naših lokalih je pomembno, da dobiš kavo čim hitreje, da ti zaračunajo tistih vsaj 1,2€. Kakovost jim seveda ni važna...
Kapitan Kljuka
# 17.11.2017 ob 08:16
Lepo vpogled v vse finte kuhanja in priprave kofeta!
miss_theory
# 17.11.2017 ob 11:38
Čestitke za zmago! Dobrih barist v Sloveniji zelo primanjkuje. Pravzaprav me zelo žalosti, da s svojo mašino in zanimanjem za to, kar mi priteče iz avtomata, prekosim več kot pol ljubljanskih 'profesionalcev'. K tistim, ki niso iz te skupine, pa rade volje grem.

Dobro, da so taka tekmovanja tudi v Sloveniji, saj zna biti, da bodo dvignila nivo priprave kave. Ne, Slovenci ne pijemo samo turške kave. Hkrati poklon Pancetu, za izjavo - "na primer Illy, Hausbrandt, so pravzaprav zanič" - iz moje mašine oboje pride kot da bi si pes jajca v vodi namakal (ljubiteljem obojega se opravičujem za nazorno primerjavo).

@Gorila - to je odvisno od posameznika, koliko ga kava in način priprave le-te zanima. Če piješ turško zraven čika, to ni nič, je navadni blef. Enako velja za one, ki s filter kavo v papirnatih kozarčnih tekajo po ulici.
Lojzze
# 17.11.2017 ob 11:08
Turški pregovor:

Kava mora biti črna kor noč,močna kot smrt in sladka kot ljubezen
kingeston
# 17.11.2017 ob 13:57
čestitke!
takšne gostince potrebujemo. najvišji nivo! najbolj izobražene in izurejene.

žal pa taki ne dobijo dela v sloveniji... raje folk vzame študentke FDV-ja ki nekaj čarajo za šankom...
zato pa je gostinstvo v čistem podnu.
Bivši uporabnik
# 17.11.2017 ob 07:04
Samo, da je brez mleka in sladkorja pa gre. Tisto skropucalo z mlekom sploh ni kava. Ni ga čez dober espresso.
Highland
# 17.11.2017 ob 14:00
Osnova za dobro kavo ( poleg kvalitetne kave) je kot prvo "mehka" voda.. razen ce nimate brboncic pokvarjenih, poskusite skuhati eno z vodo iz pipe, drugo pa z "dezevnico" ( iz vodnjaka ce imate to moznost, ce ne pa destilirano vodo) in primerjajte. In ja, ni avtomat sam po sebi ki dela dobro kavo. Pri nas je veliko povrsnosti, ( samo da je kufe...) pravilna nastavitev masine, primerna voda, obcutek za pritisk nastavka na masino, upostevanje vlage v zraku ( menjava granulacije) je za slovensko populacijo ( vkljucno z barmani) deseto cudo...
pečena paprika
# 17.11.2017 ob 13:51
Večina ljudi, ki doma pije turško kavo, jo kuha narobe. Kave namreč ni potrebno ob vretju vzeti iz štedilnika, ji dodati kavo, in jo ponovno zavreti, da se le-ta ''dvigne''. To je čisto napačen način kuhanja turške kave, za katerega mnogi ne vejo.
Drugače pa ... dobro kavo je skuhati res težko, potrebno je skuhati tisoč kav preden ti dobra kava res uspe. In prav tako je z avtomatom, če ni ''nastavljen'' pravilno, ne bo nič. Pri mletju kave oz. mlinčku npr. vpliva že vlaga, če kavomat ni dobro spucan, kava ne bo tako dobra, itd. itd. itd.
DamonDash
# 17.11.2017 ob 10:00
Voda absolutno sodi zraven kave. To bi moral vedeti vsak pravi kelner. Pa se nekaj. Ne bluzite o cistoci, saj vsi vemo, da vecja kot je guzva in promet, slabsa je cistoca. Pa celi raztur v lijaku. Tako da ne sanjat o neki vrhunski cistoci.
Tuljava
# 18.11.2017 ob 09:46
Lepo prosim, espresso in ne ekspreso.

Espreso beseda izhaja iz pomena stistniti pod pritiskom in ne da je kava pripravljena ekspresno hitro.

Ampak v kmečki kafani prideš in rečeš "en espreso prosim", "a en eKspreso boste guspod", "ne, navadn espreso prosim"... in natakarci ni nič jasn...

Tukaj pa opisujete postrežbo kave na malce višjem nivoju in tudi osnovno poimenovanje kave bi se spodobilo ustrezno zapisati.
sharkyslo
# 17.11.2017 ob 15:24
Vsak ima svoj okus. Meni je najboljša doma skuhana črna turška kava, rahlo sladkana. Pri nas je malo gostiln, kjer je kava zares dobra - moje mnenje.
JohnnyBravo
# 17.11.2017 ob 10:20
V sloveniji se kuha najboljša kava, to pa zato ker jo kuhajo ljudje z visoko izobrazbo
srv
# 17.11.2017 ob 08:51
Dobri zgledi vlečejo tudi k nam:metodus
# 20.11.2017 ob 21:49
[@Highland

[iOsnova za dobro kavo ( poleg kvalitetne kave) je kot prvo "mehka" voda.. razen ce nimate brboncic pokvarjenih, poskusite skuhati eno z vodo iz pipe, drugo pa z "dezevnico" ( iz vodnjaka ce imate to moznost, ce ne pa destilirano vodo) in primerjajte. In ja, ni avtomat sam po sebi ki dela dobro kavo. Pri nas je veliko povrsnosti, ( samo da je kufe...) pravilna nastavitev masine, primerna voda, obcutek za pritisk nastavka na masino, upostevanje vlage v zraku ( menjava granulacije) je za slovensko populacijo ( vkljucno z barmani) deseto cudo...]

Natančno tako! Priprava kave je zahtevna reč in pravi
ljubitelji in vsaj malo poznavalci le-te ne bodo zadovoljni
z večino brozge, ki jo ponujajo naši lokali. Poleg vsega
tega, kar je napisal Highland, je treba razumeti, kako kavo
pridelajo in kakšna pride k nam, kako jo pražijo, katera
vrsta je, arabica ali robusta...itd. Skratka, da pridemo do
optimalnega okusa, je potrebno več stvari. Ne razumem
pa, kako lahko nekateri pijejo vsakršno kavo in jim je
"kava pač kava". Za dobro kavo se je potrebno potruditi,
šolanega kadra pri nas dejansko ni. razen nekaterih
izjem. Za brozgolo, ki jo dobimo pri nas, ni vredno 1,20
ali še več evrov. Turška kava se pripravlja tako, da
kavo v džezvi prepražimo, potem pa jo prelijemo
z vrelo vodo. Dejansko se izvorno pije kava brez
mleka in sladkorja; šele ko je k nam prišla v Evropo,
so ji v Angliji pričeli dodajati mleko in sladkor.
Italijani za moje pojme pripravljajo izvrstno kavo;
v Franciji, denimo, kolikor sem jo tam okusil, je
podpovprečna. Je pa res, da od vseh proizvajalk
kave, ko pride k nam, mešanica vseh da nek
optimalen okus in je res težko v osnovi izbrati
kavo, da ne omenjamo sam postopek praženja,
skladiščenja in nato priprave.
Skratka, ni "kofe pač samo kofe", pač pa celoten
postopek od pridelave, transporta, skladiščenja
ter postopka naprej do potrošnikovega srka.
Lluka
# 18.11.2017 ob 08:18
V Srbiji ti jo še marsikje skuhajo lepo v đezvi.
Highland
# 17.11.2017 ob 15:15
Meni je na splosno kava vsec, najsibodi to "turska", Espresso, American coffee itd.. Vsaka ki je narejena na pravilen nacin je dobra. Ne razumem ljudi, ki prisegajo oz celo trdijo "edino turska kava je prava kava". Višek nebuloz! Kot da se je kava (rastlina) sama po sebi odlocila, da je nastala izkljucno za Turke oz za njihov nacin... Nekateti celo mislijo, da so si Turki izmislili kavo kot pijaco.. ( pa ja ni Balkan center sveta?!?)
Highland
# 17.11.2017 ob 15:07
Kingeston, se strinjam ceprav tudi ostali ki delajo v kaficih tudi niso dosti boljsi... Pri nas je v 90% odnos do kvalitetne ponudbe, načina dela, znanja postavljen na rob.. Vecinoma je "samo da je"....
313
# 17.11.2017 ob 12:53
navodila, kako kavo skuhati na avtomatu.... haha .. skuha jo avtomat.

LOL!

Kaj vse človek izjavi in ostane živ!

Še enkrat LOL!
čik
# 17.11.2017 ob 11:52
GORILA
Binder Dandet
# 17.11.2017 ob 10:51
Jaz zunaj ne pijem kave, ker spijem 4 v lastni pripravi, če pa že, pa belo kavo. Doma oz v službi pa skoz turško z obilico mleka. 1 dcl kave, 1 dcl mleka, 1 žlička sladkorja. To je moj okus. In ne boste verjeli, vsak ima svojega. Dobro mi je in učinek tudi ima. Vi pa pijte črno brez sladkorja, vam nihče ne brani.
redshift
# 17.11.2017 ob 09:06
Predvsem EKSpreso je dober...
darko56
# 18.11.2017 ob 11:28
zakaj je bela kava na Obali kava z mlekom in obratno. kdo se je to spomnil in kdo ima prav...
a-rod
# 17.11.2017 ob 09:43
ajga ekspreso
srv
# 17.11.2017 ob 08:52
RTV Povezava ne dela.

http://en.goodcoffee.me/coffeeshop/satei-hato/

https://www.youtube.com/watch?v=7V53czhl
8-0
ZIZITOP
# 17.11.2017 ob 08:45
Ko grem na morje, obvezno spijem kavo od Emonca v restavraciji Idila v Podpadni. Za moj kriterij je super za tisti evro.
LamentosSkilled
# 19.11.2017 ob 12:22
Ojojoj. Nimamo vsi denarja za kavo. Elita pa vsako jutro pije kavo in se vozi z opli ali skodam. Ojojoj.
Highland
# 19.11.2017 ob 10:45
Kopi Luwak... potem dolgo nič! ;-)
zigadr
# 18.11.2017 ob 20:36
Love dotik je važn
Luka Novak
# 17.11.2017 ob 12:32
@miss_theory

... Hkrati poklon Pancetu, za izjavo - "na primer Illy, Hausbrandt, so pravzaprav zanič" ..

To je bolj črn humor, postregel ti bo z eno od omenjenih znamk.
aaa
# 20.11.2017 ob 09:09
Esenca modernega časa. Ko iz tako banalne stvari kot je kava narediš celo znanost. Trendovska raja pa to množično kupuje.
nikhrast
# 19.11.2017 ob 23:39
Vsaj dva deci kave, da lahko počasi piješ in surfaš na laptopu ali tablici če že greš v kafič.
Kaj pa drive-through kafiči, po poti na delo so tam gužve, pa tam ne boš kupil espresso ali cappuccino.
Kaj pa po pisarnah, tam zdaj uporabljajo največ pods, Keurig mašine so popularne.
Pa kdo ima cajt uporabljati espresso mašino ali pa kuhati turško kavo, istant je king.
Wasabi
# 18.11.2017 ob 13:01
Blue mountain, potem pa dolgo nič.
RJSlo
# 17.11.2017 ob 07:59
Koliko kav na dan pa vi spijete?
----------------------------------------------------
No ja. 1 - 2 litra na dan že več kot deset let. Prvo kavo iz avtomata sem spil leta 1980. Tudi ženo in sina sem sam naučil kako skuhati doma dobro kavo.

Italijani mešajo/delajo odlične mešanice kav za avtomate + odlične avtomate.
AMFIBIJA
# 17.11.2017 ob 07:52
Novica resda karseda udarna,
odmerki pravi in okus božanski,
užitki v njej tako rekoč neznanski,
ko tema dneva kavna je pražarna.
Celjan27
# 17.11.2017 ob 10:44
Takole bom rekel:

Ce sem v Kranjski Gori, grem po kosilu na kavo v Trbiz.

Pa sem velik ljubitelj kave, ampak pri nas NI bara na ravni italijanskega. Pa smo v vseh ostalih stvareh (ekologija, standard bivanja, avtomobili,...), razen mode, pred njimi.
Radoveden
# 17.11.2017 ob 10:31
Če folk pije brozgo, se brozga kuha. Simpl ko pasulj.

Mu pa ne zavidam, da je tako poklicno deformiran, ker je prav revež, ko porabi toliko časa, da v novem kraju odkriva potencialno dobre kavarne. En v družbi vedno dobiva živčni zlom. Ali on ali pa družba.
oliva
# 17.11.2017 ob 12:09
Men je pa prava kava samo ta(ka), ki si jo pripravim doma.
In sicer močna, črna, turška, z mlekom (razmerje morda 3:1). Dve veliki skodelici dnevno.
Včasih pa mi zadiši kapučino iz avtomata, ves tak sladek in penast, kot je. :)
(sicer ne maram in ne uživam sladkorja)
kvisko75
# 17.11.2017 ob 07:01
29,17 zmaga ;)
GORILA
# 17.11.2017 ob 11:11
...kava spada v kategorijo ''zdrave hrane''?
Jaz bi jo prej dal v kategorijo sladkih pijač, alkohola in cigaret!
Mirko Tipka
# 17.11.2017 ob 11:14
navodila, kako kavo skuhati na avtomatu.... haha .. skuha jo avtomat.

Kako pa pravo kavo skuhati na štedilniku, pa je že preveč za te novodobne zmagovalce v pripravi in postrežbi kave
seba goričan
# 17.11.2017 ob 10:20
vse kar je z mlekom je zanič....men osebno sta super espresso in americano, odvisno od razpoloženja
FancyBoy
# 17.11.2017 ob 07:52
Pri nas v gospodinjstvih se najveckrat pije turska kava, ki je za moje pojme ogabna. Sploh zoc na koncu.
Hrana in pijača
Kazalo