Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 20 glasov Ocenite to novico!
Tradicionalni trojanski krofi so izdelani po normativu 1/5 kg in polnjeni z marelično marmelado. Foto: Miro Štebe

Trojanska pustna bilanca: 80.000 krofov, tri tone marmelade, 10 ton moke ...

13. februar 2018 ob 19:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Za Pusta velja, da je mastnih ust. Predvsem zaradi krofov. Še posebej veliko jih v pustnih dneh pripravijo v znanem gostišču na Trojanah.

Letos so jih in jih še bodo za to priložnost nacvrli rekordno število. Več deset tisoč so jih kuharice, ki delajo v 12-urnih izmenah, pripravile za lačna usta, ki jih v teh dneh pri njih ne manjka.

"Od debelega četrtka do pustnega torka spečemo od 80.000 do 100.000 krofov. Porabimo približno 10 ton moke, tri tone marmelade in sladkorja, tono rumenjakov, kvasa," je za Televizijo Slovenija pojasnila poslovodkinja Urška Strnad.

"To spada zraven, brez krofov ni pusta!" so jasni njihovi kupci.

Od nekaj deset do tisočih
Na Trojanah pojasnjujejo, da so na začetku, daljnega leta 1961, dnevno ocvrli le nekaj deset krofov, vendar je povpraševanje po njih od takrat tako naraslo, da jih danes dnevno ocvrejo in prodajo med 2.000 in 5.000, še veliko več pa seveda ob pustnih dneh.

Tradicionalni trojanski krofi so izdelani po normativu 1/5 kg in polnjeni z marelično marmelado, zadnja leta pa se poleg njih uveljavljajo tudi krofi, polnjeni z vaniljevo kremo, obliti s čokolado in posuti s kokosovo moko.

VIDEO
Ocvrli rekordno število krofov
T. H.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 13.02.2018 ob 19:57
Je pa zanimivo, da jih avtocesta ni potolkla..neverjetno koliko ljudi se zapelje dol iz avtoceste samo zaradi krofov. se spomnim pred otvoritvijo trojanskih predorov, da je bilo kar nekaj črnila prelitega na temo, kakšna usoda čaka to znano gostišče. Večinoma so bile bolj klavrne napovedi. K sreči se to ni zgodilo. Jst sicer nisem nek velik ljubitelj sladkega, kljub temu pa jim želim še veliko uspeha. Konc koncev so sami vse ustvaril in to je treba spoštovat.
drg
# 13.02.2018 ob 19:59
Je pa zanimivo, da jih avtocesta ni potolkla..neverjetno koliko ljudi se zapelje dol iz avtoceste samo zaradi krofov.

Ne, da jim prodaja ni upadla, še povečala se je. Resno. To je dejsnko čudež. Celi avtobusi gredo iz avtoceste samo zaradi krofov. Noro. :)
1-2-3
# 13.02.2018 ob 20:19
Trojanski krofi so res najbolši topli, potem hladni so pa tako tako, veliko odvisno je od dneva, predvsem po mojem na kakšno olje naletiš v katerem jih cvrejo. Mi smo se enkrat ustavili tam že zelo zgodaj zjutraj, takoj po odprtju in smo dobili prvo rundo tistega dneva, v novem olju ocvrene, lahko rečem da so bili tudi zvečer odlični, še vedno so delovali sveže, lepo puhasti, res super. Je pa tako, mogoče res niso najbolši, samo so pa Trojanski, tisti občutek (in spomini), ko se pelješ dolgo časa in je cel dogodek ko se tam ustaviš in si privoščiš še rahlo topel krof :D Kot drugo je pa to res dosežek za gostilno, da uspeš v bistvu celotno gostilno oz. ponudbo zgraditi na enem krofu, takih stvari je v Sloveniji in po svetu malo.
drg
# 13.02.2018 ob 19:57
Danes zmazal že 4 krofe .. eden bo pa še zdajle med tekmo Lige Prvakov. :)
SpookyDonk
# 13.02.2018 ob 20:17
Danes kupil Žitove krofe. Bili so fantastični.
Vreizeja
# 13.02.2018 ob 20:43
Enih dvakrat, trikrat na leto res zapašejo. In res neverjetno, da vsakič komaj dobiš prazen parkirni prostor.
Všeč mi je njihov čokoladni, potresen s kokosom in polnjen z vanilijevo kremo.

Njihove kremne rezine pa niso dobre, so preveč "težke". Ampak to danes ni tema.
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 20:14
Moja stara babica je na pust vedno rekla; " Ko se žere, se žere."
nvk
# 13.02.2018 ob 20:05
mlinotestovi krofi so tudi odlični.

Sam ne predpakirani. Bi bilo zanimivo slišat še od Žita, Mlinotesta in Don Dona koliko krofov so napekli, kupi praznih platojev po trgovinah.
Pjanc
# 13.02.2018 ob 21:30
Nihče se ne vpraša, kaj bodo kuharice imele od tega 12urnega delovnika, razen neprespanih ur, utrujenosti in po možnosti plačane nadure. 80-100x1000. To je Vsaj 100.000 € zaslužka za lastnika, ki doma gleda filme in je krofe, katerih niti recepture ne pozna.

Očitno neveš kako stvar poteka na Trojanah. Kuharji in gostinci so plačani več kot v podobnih gostilnah, dela se ves čas in na polno, se pa to pozna na plači. Verjemi pa, da če lastnik Trojan ne bi nič delal, Trojane ne bi bile to kar so.
1-2-3
# 13.02.2018 ob 21:39
@Baltazar87 No ja glede lastnika pa res ne drži. Kar ustavi se kdaj na Trojanah in malo poglej naokrog, nič čudnega ne bo, če boš videl, kako tudi direktor/lastnik stoji za šankom in kuha kavice ter pripravlja naročila ali pa kakšen pladenj nosi okrog. Jaz kolikor vem je plača dobra, nad povprečjem, je pa res da si jo tudi zaslužijo, jim ni za očitati niti evra, ki ga prinesejo domov zaposleni.
seba goričan
# 13.02.2018 ob 22:08
Lastnik je car...se spomnem,ko so štrajkal Štormanovi delavci je prišel med njih in raztalal par jurjev...dobričina
aufzic
# 13.02.2018 ob 23:26
Dvakrat sem se danes ustavil tam. So res balzam za dušo, še posebej borovničevi za moj okus. Pohvale delavkam za prizadevnost. Obakrat sem čakal cca. 15 min.
motorist46
# 13.02.2018 ob 21:07
*Baltzar87

Kaj imajo delavke od tega? Imajo službo in plačo!!! Res, da je močno zaslužena, ampak je.
Ne bodi nevoščljiv in ne sedi na kavču ter raje ne komentiraj. Loti se dela in bomo vsi veseli za tebe, če ti bo uspelo!!!
johann
# 13.02.2018 ob 21:56
Trojanski krofi res imajo neko posebno aromo. Sem včeraj kupil nekaj krofov v enem izmed trgovskih centrov, pa se je takoj opazila razlika.
Celjan27
# 13.02.2018 ob 20:52
Vreizeja:

Se strinjam...najboljše rezine pa dela najbolšji sosed. Sicer ne maram delati reklame za trgovska podjetja, ampak Bled se lahko skrije v primerjavi s temi...
Mr.Mr.
# 13.02.2018 ob 20:25
Enkrat sem imel priložnost probat polnozrnatega, odlično, polnovredni obrok, se ga prav naješ za dlje časa ne samo za par minut.
Drugače pa sem včasih ko sem bil v formi pojedel pred kosilom tri borovničeve in eno gibanico. :)
sunken
# 13.02.2018 ob 19:56
mlinotestovi krofi so tudi odlični.
oziris.va
# 13.02.2018 ob 21:30
Baltzar87
# 13.02.2018 ob 20:54

To je Vsaj 100.000 € zaslužka za lastnika, ki doma gleda filme in je krofe, katerih niti recepture ne pozna.


Čudno, da lastnik ne bi vedel/poznal lastne recepte oz. skrivnosti ;)
Dajo
# 13.02.2018 ob 20:34
Grem stavit da te delavke niso dovolj plačane.
james blake
# 14.02.2018 ob 05:38
kako, da ni pusta brez krofov? pri meni vedno. nikoli krofov za pusta pa je ravno tako pust. čudak?
PikiMiki
# 14.02.2018 ob 01:03
Meni je pa krof krof. Edino kar mi naredi da je en krof malce bolši kot drug je količina marmelade. Po mojem okusu bi mogel biti vsak krof vsaj 2x če ne celo 3x pičn , da bi blo povsod po malem ;)
nitro82
# 14.02.2018 ob 00:07
@Dajo kaj pa je za tebe dovolj plačan delavec?
anny22
# 13.02.2018 ob 21:59
Žitovi danes so bili odlični. Trojanski so pa oooogromni in če malo stojijo, niso več tako dobri.
Vreizeja
# 13.02.2018 ob 21:30
@Celjan27, še nisi poskusil tepanjskih? ;)
RJSlo
# 13.02.2018 ob 20:49
No ja. Ni Trojanskih krofov brez pol litra Laškega pira.
anity
# 13.02.2018 ob 20:43
Ce ne bi povzrocili taksnih slabosti zaradi nacina peke in verjetno se kaksna skrivnost, bi jih se kdaj jedli.
drg
# 13.02.2018 ob 20:03
Pa še himna Trojan .. hehehe :)

piskotoksiq
# 13.02.2018 ob 21:45
@Baltzar87 ... pojam nimaš! Pa verjetno si tudi sam/a premalo plačan/a! Ja seveda, samo jamranje pa foušarija. Ko da bil/a slovenc/ka!
piskotoksiq
# 13.02.2018 ob 21:43
@Dajo ... pa so!
Baltzar87
# 13.02.2018 ob 20:54
Nihče se ne vpraša, kaj bodo kuharice imele od tega 12urnega delovnika, razen neprespanih ur, utrujenosti in po možnosti plačane nadure. 80-100x1000. To je Vsaj 100.000 € zaslužka za lastnika, ki doma gleda filme in je krofe, katerih niti recepture ne pozna.
Mr.Mr.
# 13.02.2018 ob 19:39
Čestitke, par deset tisočakov dobička v parih dneh. Sedaj lahko zaprete za celo leto :) pa gibanico bi lahko 5× manj sladkali, bi jih več pojedli.
kingeston
# 14.02.2018 ob 09:31
trojanski krofi?

za zastrupitev so super. verjetno najcenejše in najbolj zanič sestavine, olje sigurno že kancerogeno 10× prepečeno, krof pacast in ti obleži v želodcu za cel dan da te ja trbuh boli od teh zanič OH-jev in težkih maščob...

industrijska hitra hrana za rajo skratka...
aaa
# 14.02.2018 ob 07:39
Krofi so hrana na nivoju McDonaldsa. In mi se s tem hvalimo.
Dajo
# 13.02.2018 ob 22:00
Glede na zaslužek lastnika so plačane premalo, kar je baltazar opisal. Čez mejo v Avstriji bi bile tukaj pa niso, ker lastnik lahko dela kar hoče. Stranke same prihajajo tja ze od časov ko so se ljudje ustavili zaradi kolon ki so se tam mimo vile. Pri nas delo ni plačano nikjer.
lfcfan
# 13.02.2018 ob 20:03
Raje bi malo manjse in cenejse. Trojanski krof te zaslabi za cel dan.
royayers
# 14.02.2018 ob 06:51
Trojanski krofi so zanič. Če ga ne poješ še mlačnega, po kakšni uri ali dveh postane hladno orožje. Pa tudi file je glede na testo bore malo. Namesto, da delajo XXL velikosti, naj se fokusirajo na kvaliteten L. Ni vse v velikosti...
Rataplan
# 14.02.2018 ob 01:42
Pri bilanci so žal pozabili:
- 218 sladkornih bolezni tipa 2
- 134 infarktov,
- 78 rakov,
če se omejimo zgolj na najbolj resne posledice uživanja take slovenske variante "junk fooda".
Pa ne se slepiti in ne omenjajte "užitkov", če ne poznate razlik med užitki, prehranskimi navadami in zasvojenostmi.
Pa dober tek! Naravna selekcija deluje, brez skrbi.
vesela veverica
# 13.02.2018 ob 20:32
meni trojanski krofi niso všeč. :)
metodkopac
# 13.02.2018 ob 19:40
Ne vem no, men so teli s Trojan krofi zelo zanič ...
Outsider
# 13.02.2018 ob 19:23
No dejmo povedat zakaj trojanski krofi niso dobri. 3, 2, 1, zdaj!
Majestic12
# 13.02.2018 ob 20:03
Trojanski krofi so že dlje časa zanič. Obstaja precej boljših alternativ.
kristjan31
# 13.02.2018 ob 19:36
Lepo da nekateri delajo uslugo zdravnikom in farmacevtski industriji. Kot da nimajo že dovolj dela in zaslužka, heh.
Hrana in pijača
link
Solata z jajčnim nadevom
3
18. avgust 2018 ob 11:20 Za pripravo potrebujete: 8 velikih jajc, 4 žlice majoneze, 2 žlici sesekljanega drobnjaka, sol in sveže mlet črni poper, 6 listov zelene solate, papriko za okras, hrustljav kruh.
Več novic ...
Kazalo