Siva mrena je ena izmed najpogostejših motenj vida v odrasli dobi
Če kljub novi dioptriji in očalom še vedno ne vidite dobro ali se pojavijo težave tudi ponoči, je to lahko simptom za sivo mreno.
Laserska operacija sive mrene traja pet minut
Objavljeno: 2. december 2017 ob 16:22,
zadnji poseg: 6. december 2017 ob 16:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če kljub novi dioptriji in očalom še vedno ne vidite dobro ali se pojavijo težave tudi ponoči, je to lahko simptom za sivo mreno. Foto: BoBo

Če kljub novi dioptriji in očalom še vedno ne vidite dobro ali se pojavijo težave tudi ponoči, je to lahko simptom za sivo mreno. Operacije v nekaterih očesnih centrih opravijo na klasičen način, medtem ko v sodobnejših tudi lasersko.

Če je očesno ozadje zdravo, bi morali pacienti po operaciji normalno videti, je pojasnila oftalmologinja Kristina Mikek v oddaji Svetovalni servis.

Značilni simptomi sive mrene
Siva mrena se pojavlja pri obeh spolih pogosteje v odrasli dobi, zaradi različnih razlogov pa tudi pri otrocih. "Najprej pacienti opazijo meglen ali dvojni vid, bleščanje in kljub menjavi očal se vid ne izboljša. Siva mrena je pogosto dedna, če ima eden izmed staršev sivo mreno je 50‒60 % možno, da jo dobi tudi eden izmed potomcev. Pojavi se lahko samo na enem ali sočasno na enem in drugem očesu. Samo na enem očesu se običajno pojavi v primeru neprestanih vnetij ali poškodbe v mladosti," je povedala Mikekova.

Operativna ali laserska odstranitev sive mrene
"Operacija sive mrene velja za eno najvarnejših in uspešnih očesnih operacij ter je tudi edina rešitev tega problema. Opravimo jo preko napotnice in v tem primeru dobijo ljudje lečo, s katero dobro vidijo na daleč, medtem ko za blizu potrebujejo očala." Lahko pa pri operaciji vstavijo t. i. multifokalno lečo, s katero pacienti dobro vidijo na daleč in blizu, vendar je v tem primeru operacija samoplačniška. Cene tovrstnih operacij stanejo od 1.800 do 2.500 evrov, kar je odvisno od izbire leče in vrste operacije, je pojasnila Mikekova.

Operacija lahko poteka klasično, medtem ko v nekaterih centrih poseg opravijo lasersko, kar traja le pet minut. Pri operaciji odstranijo zamotnjeno lečno ovojnico, in če je očesno ozadje zdravo, lahko človek po tem posegu normalno vidi.

Sekundarna siva mrena
Pri operaciji odstranijo sivo mreno in jo zamenjajo z novo lečo, ki lahko postane motna ob vstavitvi v lečno ovojnico. To je lahko eden izmed razlogov, da je vid slabši po operaciji ali vidite dvojno. Gre za sekundarno sivo mreno, ki jo lahko z laserjem ambulantno odstranimo. Če za dvojni vid sumijo druge razloge, na primer očesno ozadje, vas bodo napotili na vnovični pregled. Včasih so vzrok za sivo mreno že diagnosticirane bolezni in v teh primerih lahko ta hitreje napreduje.

Več o težavah s sivo mreno in očesnimi boleznimi lahko izveste v oddaji Svetovalni servis: Siva mrena, ki jo lahko poslušate na https://radioprvi.rtvslo.si/2017/10/svetovalni-servis-516/. Z gostjo se je pogovarjala Darja Pograjc.

B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj