Zaradi rahle kislosti se grozdne jagode podajo tudi k paštetam iz gosjih jeter ali telečjim jetrcem, uporabite jih lahko tudi v nadevih za piščance in pegatke ali v omakah za perutnino ali šunko, za pikantne jedi pa jih podušite na maslu. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi rahle kislosti se grozdne jagode podajo tudi k paštetam iz gosjih jeter ali telečjim jetrcem, uporabite jih lahko tudi v nadevih za piščance in pegatke ali v omakah za perutnino ali šunko, za pikantne jedi pa jih podušite na maslu. Foto: MMC RTV SLO
false
Grozdje se ujema z ribami in morskimi sadeži ter belim mesom, h kateremu pripravite vinsko omako. Foto: BoBo

Grozdje poleg vode vsebuje še grozdni in sadni sladkor, beljakovine, rudninske snovi, kisline in lipide.

Že v kameni dobi so spoznali koristi vinske trte
Zapisi pripovedujejo, da je divje grozdje raslo na Kavkazu že v kameni dobi in kmalu so se naučili iz njega pridobivati vino. Stari Egipčani so uporabljali vino za obrede v templju in manj za družabne dogodke. Stari Grki in Rimljani pa so se že začeli intenzivneje ukvarjati z vinogradništvom, saj so radi pili vino in jedli grozdje ter ga tudi sušili.

Prvi so v lesenih sodih shranjevali vino Galci, srednjeveški menihi pa so se posvetili kletarstvu. Viktorijanci v Angliji so ga v 19. stol. pridelovali celo v rastlinjakih, v Franciji pa so ponujali zdravilne in shujševalne kure z grozdjem.

Kakovost ugotovite le tako, da kakšno jagodo poskusite. Grozdje mora biti napeto, enakomerne barve, jagoda se mora trdno držati peclja. Grozdje naj bi bilo posuto s poprhom in jagode morajo biti približno enake velikosti. Dovolj zrelo belo grozdje je zlate oziroma jantarjeve barve, jagode črnih sort morajo biti brez zelenih odtenkov. Ko je grozdje prezrelo, jagode odpadajo, rjavijo in začnejo plesneti.

Olje in rozine za pripravo različnih jedi
Iz grozdnih pešk pridelujejo olje, ki je skoraj nevtralnega okusa ter bogato z nenasičenimi maščobami. Uporabljate ga lahko za kuho, najboljše pa je hladno za solatne prelive in pripravo majoneze. Posušene grozdne jagode – rozine so vse suho grozdje, vendar strokovnjaki menijo, da so najboljše iz muškatnega grozdja, ki prihajajo iz Kalifornije in Španije, saj so večje in bolj sladke.

Jeste jih lahko z oreški in sirom ter uporabite pri jedeh iz riža in kuskusa. Manjše črne rozine pa dodajte nadevom za potice, v sadni kruh in drobno pecivo. Rozine so še boljše, če jih pred uporabo namočite v rum ali vinjak.

Še nekaj idej, kako uporabite grozdje
Grozdje je najboljše kot prigrizek ali poobedek brez dodatkov. V hladnem in suhem prostoru bo v skledi zdržalo en teden, v hladilniku tudi dva. Preden ga ponudite oziroma zaužijete, ga imejte vsaj eno uro na sobni temperaturi, da razvije okus in aromo. Zraven ponudite še oreške ali sir. Lahko ga dodate k sadnim in pikantnim solatam, še posebej če jih kombinirate s hrustljavo zelenjavo in orehi. Iz grozdja lahko skuhate tudi džem ali žele ter vmes daste še nekaj majhnih jagod.

Zaradi rahle kislosti se grozdne jagode podajo tudi k paštetam iz gosjih jeter ali telečjim jetrcem, uporabite jih lahko tudi v nadevih za piščance in pegatke ali v omakah za perutnino ali šunko, za pikantne jedi pa jih podušite na maslu. Grozdje se ujema z ribami in morskimi sadeži ter belim mesom, h kateremu pripravite vinsko omako. Ko pripravljate orehov nadev za torto, lahko dodate še nekaj grozdnih jagod ali pa z njimi okrasite torto. Sadno solato pa pripravite iz avokada, različnega jagodičevja, orehov, mandljev in seveda grozdja.