S hrano brez holesterola le malenkostno vplivamo na koncentracijo holesterola v telesu
Povišan holesterol pomeni višje tveganje za srčno-žilne bolezni, zato se mnogi izogibajo s holesterolom bogati hrani. A to ima skoraj zanemarljiv vpliv na dejansko koncentracijo holesterola v krvi.
Znanost nad mite o prehrani
Objavljeno: 29. april 2018 ob 10:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Meso
Na holesterol vpliva uživanje nasičenih maščobnih kislin, navadno so živalskega izvora, najdemo jih denimo v klobasah. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Tina Kosec
Največ transmaščobnih kislin je v pekovskih izdelkih, slaščicah in ocvrti hrani. Foto: MMC RTV
       To je zelo pomembna molekula. Če ne bi bila pomembna, je naše telo ne bi samo proizvajalo.       
 Cigić o tem, da holestero ni nebodigatreba

Povišan holesterol pomeni višje tveganje za srčno-žilne bolezni, zato se mnogi izogibajo s holesterolom bogati hrani. A to ima skoraj zanemarljiv vpliv na dejansko koncentracijo holesterola v krvi.

Znanstvenik z biotehniške fakultete Blaž Cigić navaja, da lahko z zmanjšanjem vnosa holesterola s hrano le za pet odstotkov vplivamo na nižjo koncentracijo holesterola v krvi.

Hrana na splošno ima okoli 30-odstotni delež vpliva na to, kolikšno raven holesterola bomo imeli v telesu, je v pogovoru z novinarko Slovenske tiskovne agencije Anjo Gorenc pojasnil Cigić, ki deluje na katedri za biokemijo in kemijo živil oddelka za živilstvo. A od tega le v manjšem deležu na to vpliva količina zaužitega holesterola.

Nasičene maščobe, transmaščobe in vnos kalorij
Bolj kot hrana, bogata s holesterolom, na raven holesterola v krvi vpliva uživanje nasičenih maščobnih kislin in transmaščobnih kislin ter kaloričnost obrokov. Vse to povišuje raven holesterola v telesu. Obstajajo pa tudi živila oz. molekule, ki to raven znižujejo, saj znižajo absorpcijo holesterola. Gre zlasti za vlaknine, ki jih najdemo v zelenjavi, polnovrednih žitih in sadju, ter za rastlinske sterole, ki jih je precej v hladno stisnjenih rastlinskih oljih; s temi steroli so obogatene nekatere margarine.

Ob tem je opozoril, da holesterol proizvaja tudi naše telo. V telesu imamo namreč okoli 100 gramov holesterola. V zahodnem svetu ga povprečno 400 miligramov na dan vnesemo s hrano, okoli 800 miligramov pa ga vsak dan proizvedejo naša jetra. In kot je poudaril Cigić, naše telo proizvodnjo holesterola uravnava s t. i. negativno povratno zanko. "Če zaužijemo dovolj holesterola, to vpliva na zmanjšanje sinteze endogenega holesterola. Velja pa tudi obratno, zaradi česar s samim vnosom holesterola ne moremo tako vplivati na delež holesterola v telesu," je pojasnil.

Na koncentracijo holesterola v krvi tako vplivajo številni dejavniki, tudi genska predispozicija posameznika. Raven holesterola je namreč odvisna tudi od receptorjev za LDL na površini celic, na katere se vežejo delci, s katerimi se holesterol prenaša po krvi. "Posamezniki se razlikujemo po tem, koliko teh receptorjev imamo, posledično je odvisna tudi koncentracija holesterola v krvi in biosinteza holesterola v celicah," je dodal.

Za uravnavanje previsoke ravni holesterola v krvi Cigić svetuje uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje tako zelenjavo kot tudi mesna živila, manj nasičenih maščob, predvsem pa je pomembna energijska vrednost obrokov. Smiselno je jesti živila z večjim deležem vlaknin, ki vežejo nase holesterol in žolčne kisline ter ga pomagajo "izplaviti" iz organizma.

Holesterol je za telo nujen
Zmotno je tudi prepričanje, da je holesterol naš sovražnik oz. molekula, ki ga naše telo sploh ne potrebuje in je zanj le škodljiv.

Kot je poudaril Cigić, je holesterol molekula, ki jo nujno potrebujemo za normalno delovanje organizma. Je namreč ključna sestavina bioloških membran - to je tanek sloj, ki obdaja celico in omogoča normalno funkcioniranje tega sistema. Po drugi strani holesterol pripomore k nastanku nekaterih hormonov, kot so spolni hormoni (testosteron in estrogen) ter hormonov nadledvične žleze.

Ključen je tudi za nastanek vitamina D v telesu, ob izpostavljanju soncu namreč ta vitamin kemijsko nastane iz holesterola, ter za proizvodnjo žolčnih kislin. "To je zelo pomembna molekula. Če ne bi bila pomembna, je naše telo ne bi samo proizvajalo," je dejal.

Nevarnost za srčno-žilne bolezni
In zakaj je glede na vsa ta dejstva takšen strah pred hrano, bogato s holesterolom? Cigić meni, da je to posledica znanstvenih ugotovitev, da je holesterol v velikem deležu prisoten v oblogah, ki se z leti nabirajo na stenah arterij, in da je povečana koncentracija holesterola v krvi dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Posledično so sprva sklepali, da bi z manjšim prehranskim vnosom maščob in holesterola lahko zmanjšali pojavnost teh bolezni. To je bilo sugerirano tudi prehrambni industriji. V ZDA je bila npr. priljubljena hrana brez maščob, namesto katere so za polnejši okus dodajali sladkor, kar se je izkazalo za res veliko zmoto, je dejal.

Je pa dejstvo, da če jeste veliko holesterola, pomeni, da jeste kalorično bogato hrano, ta pa vodi v debelost. "Zadeve so povezane in zelo težko je izluščiti samo en dejavnik," je dodal.

Al. Ma.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Plavix
# 29.04.2018 ob 11:35
Celotna prehrambena industrija je nateg. In te razne raziskave plačujejo tisti, ki proizvajajo hrano.

Jejte, kot so jedli vaši predniki, čimveč pridelajte sami in izogibajte se sladkorja! Raje jogurt z maščobo, kot pa 25g sladkorja.
zozozo
# 29.04.2018 ob 11:46
Da je koncentracija neke organske snovi v telesu neposredno odvisna od tega, koliko te organske snovi poješ, lahko misli samo nekdo, ki ne razume besed "prebava" in "metabolizem".
Alen Ford
# 29.04.2018 ob 12:48
@timoti
Članek ne nudi nekega točnega odgovora.
Običajni znanstveniki na taka vprašanja, ne dajejo točnih odgovor, ker vedo, da ne vedo vsega. Boš pa dobil točne odgovore od veganov, strokovnjakov za avtizem po cepljenju in podobnih.
Love_tigBitties
# 29.04.2018 ob 11:46
@samburin Te veganske pravljice prihrani zase;)
Bivši uporabnik
# 29.04.2018 ob 11:43
Kaj pa vsakodnevni stres?
megan
# 29.04.2018 ob 12:59
Pa še to glede nekaga vegetarijanskega in veganskega moraliziranja: Vsak naj se prehranjuje, kakor mu ustreza in kakor meni, da je zanj najbolje, hkrati pa naj se vzdrži kakršnega koli vmešavanja v to, s čim se prehranjuje nekdo drug.
Osebno sem malo sita veganksih izpadov in njihovega vsiljevanja njihove "religije". Bolj agresivni vegani si jemljejo pravico, da ljudi, ki jedo tudi meso zmerjajo z morilci in se zgražajo, kako lahko drugi jedo "živalska trupla" Človek je pač po evoluciji tak, da se prehranjuje tudi z mesom. Bi pa vprašala, če bodo mogoče tudi tigre, leve, volkove, ali pa domače mačke in pse obsodili, da so morilci, ali jih bodo morda skušali spreobrnit in navadit na rastlinsko hrano? So pač po evoluciji mesojede vrste.
Nekaterim malo manj predznim vegetarijancem/veganom pa se sploh ne zdi neprimerno, če se za mizo, ko nekdo je mesni obrok spakujejo in sprašujejo, kako lahko je tako smrdljivo hrano.
Vsem zagriženim rastlinojedcem pač sporočam - dokler se jaz ne zmrdujem nad tem, kar jedo oni in dokler jih jaz ne silim jest mesa ali pa jim prepovedujem jest rastline, naj tudi oni mene pustijo pri miru!
megan
# 29.04.2018 ob 12:40
Pohvalno, da se kdaj objavi tak članek - da se "rehabilitira" za celo vrsto blezni po krivici obtožene snovi in živila, ki naj bi bila z njimi povezana.
Nisem strokovnjak na tem področju, tu in tam samo preberem kak poljudnoznanstveni članek, ki ga napiše nekdo, ki pa je strokovnjak na področju prehrane (prav vsakemu samooklicanemu "google doktroju znanosti" pač ne nasedam).
No, na podlagi tega, kar so napisali resnični strokovnjaki, menim, da uživanje mesa samo po sebi sploh ni problem, čeprav obstaja neka gonja proti mesu, da naj bi bilo ne vem kako škodljivo. Samo po sebi ni škodljivo. Problem je samo pretirano uživanje mesa, dodatki v predelanih mesnih izdelkih in kvaliteta samega mesa - način kako so bile živali vzrejene. Nekaj kvalitetnega mesa pa telo občasno potrebuje.
Kar resnično škoduje, pa se vseeno na veliko uživa je SLADKOR. Povzroča kopičenje maščobe v telesu in vodi v debelost. In neestetski videz sploh ni glavni problem debelosti. Debelost pa ni edini problem, ki ga povzroča sladkor. Sladkor močno škoduje jetrom. Med presnovo sladkorja in alkohola menda ni velike razlike in oboje na podoben način uničuje jetra. Za nameček pa sladkor povzroča še odvisnost (ne tako trdovratno in tako usodno škodljivo kot trde droge - glede tega le ni primerjave). Ampak lobiji so očitno premočni. V Evropi obstajajo stroge omejitve glede oglaševanja tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, ni pa nobenega zakona, ki bi prepovedoval, da bi reklame za sladkarije ciljale celo na otroke. Povsem legalno je že iz majhnih otrok delat odvisnike od sladkega. Sploh pa niso problem samo sladkarije, ampak to, da je sladkor tudi tam, kjer ga ne pričakujemo - praktično je dodan skoraj v vsako (predelano) hrano. Težava so celo sadni sokovi, tudi tisti brez dodanega sladkorja. Fruktoza, ki sadju daje sladek okus, menda za telo ni kaj dosti manj težavna kot glukoza. Razlika med tem, da spijemo sadni sok ali pa pojemo cel sadež je v tem, da s celotnim sadežem zraven dobimo dovolj vlaknin, da se lahko telo uspešno "spopade" tudi s fruktozo, pri soku pa ne dobimo zadosne količine vlaknin.
Love_tigBitties
# 29.04.2018 ob 12:05
@Samburin Mi lahko pokažeš kje sem napisal, da si vegeterijanec oz vegan? Ne polagaj besed v usta.
zozozo
# 29.04.2018 ob 13:19
Najbolj pa se ti centri aktivirajo ob uživanju hrane, ki je mešanica maščob, sladkorja in beljakovin, takšna hrana pa je tudi kalorično najbolj bogata.

Vsa hrana je mešanica maščob, sladkorjev in beljakovin. To so pač osnovna hranila, ki jih človek (oz. vsaka žival) rabi za preživetje.

In ne, uživanje sladkorja ne vodi v debelost nič kaj bolj kot uživanje maščob. V debelost vodi edino presežek kalorij nad njihovo porabo.

To bi bilo res, če bi človekova prebava delovala enako kot peč. Pa ne deluje. Človek ne je energije (tj. kalorij), ampak je hrano (tj. kemične spojine). Te spojine se potem lahko takoj uporabijo, ali pa izločijo, ali pa naložijo v telesu kot rezerva. Kaj z njimi v telesu dejansko zgodi pa je odvisno od marsičesa, ne samo od količine energije, ki jo teoretično vsebuje neka hrana.

Pa da se sploh ne pogovarjamo o tem, kako se "meri" količina energije, tj. število kalorij v hrani. Nihče ničesar ne meri, ampak so kalorije določene kar povprek enako za vse beljakovine, za vse maščobe, in za vse ogljikove hidrate. Torej ima glukoza enako kalorij na gram kot škrob. Komur so jasne vsaj najbolj osnovne osnove organske kemije, mu je jasno tudi, da je to neuporabno kot mera energije, ki jo lahko telo izkoristi.
at111
# 29.04.2018 ob 19:54
Ja če verjamete takim člankov, ki vam žgečkajo ušesa pol pa jejte aspirin100 pa nitroglicerin mejte skoz s sabo :)
Farmacija in njihovi mediji vas vrtijo okrog prstka, rajš se zgledujte po ljudeh, ki dočakajo 100 let brez tablet in operacij.

1 , 2
cycoII
# 29.04.2018 ob 14:50
@mag.lepi
Članek razloži, kaj in kako s holesterolom. Ljubitelj alkohola pa marsikaj razlaga o koristnosti alkohola, stroka pa pravi, da je alkohol strup.
Tri obroke dnevno, min. 6 dcl vina in štamperle na dan, bravo.
snežne verige
# 29.04.2018 ob 13:32
Pravilno, hvala gospodu profesorju za obrazložitev.
grenadir
# 29.04.2018 ob 12:55
"na gastrokliniki obstaja po novem celo oddelek za transplantacijo jeter, " .... Sladkor, oziroma še bolj natančno fruktoza, ki je del sladkorja..... Koliko je tega belega strupa v vsakodnevni prehrani modernega človeka, pa si malo berite na nalepkah na živilih...... Drugače, pa , kakor komu paše... Umrl, bo vsekakor vsak, tako bolan, kot zdrav...
mag.lepi
# 29.04.2018 ob 12:26
lol menda sploh umrejo ne tak so zdravi hahahah
Love_tigBitties
# 01.05.2018 ob 12:34
@Kristjan Trdiš, da je malo morje dokazov, da večje kot so vrednosti holesterola v krvi, večje je tveganje za srčnožilne bolezni, potem verjetno nam jih ne boš imel problem prilepiti. Morajo pa biti randomizirane, če sploh veš kaj to pomeni.
Love_tigBitties
# 01.05.2018 ob 12:30
@Kristjan Ne piši neumnosti. Več kot očitno se ti sanja ne kako in zakaj pride do srčnožilnih bolezni v povezavi s holesterolom.
Isao
# 30.04.2018 ob 18:53
@aka29
S prehrano: nič rdečega mesa, malo ali nič sladkarij, veliko zelenjave in sadja, treniral pa sem tudi prej, pa ni nič pomagalo, kljub idealni teži.
Zuppkko
# 30.04.2018 ob 17:03
Do danes so samo za polnovredno rastlinsko hrano dokazali, da lahko obrne potek srčnožilnih bolezni (torej ozdravi).

Objavljeno v The Journal of Family Practise..
http://dresselstyn.com/JFP_06307_Article
1.pdf
bojanvasiljevic
# 29.04.2018 ob 15:04
Običajni znanstveniki na taka vprašanja, ne dajejo točnih odgovor, ker vedo, da ne vedo vsega. Boš pa dobil točne odgovore od veganov, strokovnjakov za avtizem po cepljenju in podobnih.
Ravno nasprotno je! Obvezno cepljenje al pa kazen ali po novem celo grožnja odvzema otroka je mantra podkupljenje balkanske stroke!!!

Sicer pa članek je še en dokaz več, kako so nas pravzaprav ravno strokovnjaki v kompaniji s proizvajalci zavajali! => Cigić meni, da je to posledica znanstvenih ugotovitev, da je holesterol v velikem deležu prisoten v oblogah, ki se z leti nabirajo na stenah arterij, in da je povečana koncentracija holesterola v krvi dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Posledično so sprva sklepali, da bi z manjšim prehranskim vnosom maščob in holesterola lahko zmanjšali pojavnost teh bolezni. To je bilo sugerirano tudi prehrambni industriji. V ZDA je bila npr. priljubljena hrana brez maščob, namesto katere so za polnejši okus dodajali sladkor, kar se je izkazalo za res veliko zmoto, je dejal.

https://slo-tech.com/novice/t682149/0
toreksreda
# 29.04.2018 ob 11:39
mi smo ŽivaloŽerci.... krvoločni ljudje.. preveč mesa te naredi "pametnega" in krvoločnega pa nisem vegan. Samo jem kot mi paše in kot mi pravi telo.

Je pa napredek da se na nacionalnem programu pogovarjamo o prehrani.

GOT MILK? you better do you :D
Love_tigBitties
# 29.04.2018 ob 11:22
Ta teorija, ki prikazuje holesterol in nasičene maščobe kot glavna krivca za razvoj raznih bolezni od srčnožilnih do rakavih obolenj je navadna bedarija. To se je že zdavnaj pokazalo v randomiziranih eksperimentalnih raziskavah. Problem je, da ta mainstream mantra (kjer prevladujejo vegeterijanci), ki trdi obratno, svoje zaključke vleče iz skrbno zbranih opazovalnih raziskav, ki po kvaliteti podatkov ne zmorejo "konkurirati" randomiziranim raziskavam.
V članku so omenjeni tudi LDL receptorji-za normalno delovanje le teh potrebujemo dovolj inzulina v krvi. Ta informacija zna biti zanimiva predvsem za lowcarberje, kjer so vrednosti inzulina precej nižje od normalnih.
agenda21
# 27.05.2018 ob 18:37
KlGr, zadel si v polno. Zato te pa z minusi poravnavajo, da ne bi preveč izstopal.
aka29
# 30.04.2018 ob 18:56
lsao, hvala.
aka29
# 30.04.2018 ob 17:50
@lsao, no, kako?
Isao
# 30.04.2018 ob 08:13
Kako pa je meni uspelo znižati skupni holesterol iz 6.5 na 5.3 ?
KlGr
# 29.04.2018 ob 11:17
Da obstaja direktna kavzacija med količino zaužitih nasičenih maščob in povišanim holesterolom je laž in velika neumnost. Ljudje, ki so na ketonski dieti in zaužijejo ogromno nasičenih maščob, imajo zelo nizke ravni holesterola in trigliceridov.
agenda21
# 09.05.2018 ob 21:47
Holesterol je posledica poškodb ožilja, je pa tudi izvor za razne druge potrebne procese.
Kar se nabira za stenami žil in jih ožajo, so proteini. Mesni proteini povzročijo večji volumen zapore ožilja, večji volumen srca, ... raziščite, kaj to pomeni.
Love_tigBitties
# 04.05.2018 ob 23:18
@kristjan Walter Veith pa res predstavlja višek znanosti, lol. Če nimaš pojma o tematiki se raje ne smeši več.
kristjan31
# 04.05.2018 ob 15:50
@Love_tigBitties

Kje imaš ti dokaze? Lažne dokaze s strani kvazi raziskovalcev, ki delajo v prid mesne in mlečne industrije? Vse te raziskave so plačane s strani mesne industrije, tudi ta. Vse zato, da se lahko še naprej bohotijo z vse višjo porabo mesa in s tem vse višjim zaslužkom.

Malce si poglej lastne raziskave svetovnega nutricionista dr. valter veith-a. Gospod ni podvržen tovrstni industriji ( ne mlečni, ne mesni, ne farmacevtski ), izvaja lastne raziskave s študenti na oxfordski univerzi. Na internetu se dobijo podatki njegovih raziskav, kjer predava v živo po celem svetu. Prej verjamem njemu, ki je neodvisen, kot pa enim kvazi znanstvenikom, ki nekaj pisarijo samo za ZASLUŽEK. Malce si poglej njegova predavanja, ker izpadeš s svojimi komentarji neumen. Lepo ti bo razložil zakaj je soja in ostale stročnice bolj zdrave kot meso. Njegovi podatki so res neverjetni, vse je lepo dokazal neodvisno od ostalih kvazi znanstvenikov. Dokazi so na papirju in on jih lepo prikaže. Prej verjamem temu človeku kot tem plačancem, ti jim pa še kar naprej verjemi, da je meso zdravo.

https://www.youtube.com/watch?v=ca3h7RUD
KCk --->302 - Your Health Your Choice / Life at Its Best - Walter Veith

https://www.youtube.com/watch?v=Qvc8oXMu
J4o ---->3001 - To Soy or Not to Soy - Walter Veith

To sta samo dva od njegovih predavanj, ima jih še veliko in tudi veliko za povedati o škodljivosti holesterola v živalskih proizvodih. Živalim katerim je dajal živalske beljakovine so bile bolne in imele zamašene žile, takisto je bilo pri ljudeh. Njegovi podatki ne lažejo.

In ti o temu, da jaz nimam objektivnih podatkov? Ti jih nimaš, ker so plačani s strani mesne industrije.
agenda21
# 02.05.2018 ob 22:35
Priporočam knjigo: Andreas Moritz - The Amazing Liver Cleanse
http://www.truthseekerz.com/andreas.mori
tz.-.the.amazing.liver.cleanse.pdf
Love_tigBitties
# 01.05.2018 ob 12:58
@Kristjan Seveda, ko nimaš dejanskih objektivnih podatkov s katerimi bi lahko potrdil svoje trditve pa prehajaš na klasično finto prehranskih skrajnežev: Vse raziskave, ki se ne skladajo z mojo dogmo so ponarejene in pristranske, financirane s strani xy industrije. Ste lahko ti in tebi podobni še bolj patetični?
kristjan31
# 01.05.2018 ob 12:35
@Love_tigBitties

Tvoji raziskovalci pišejo neumnosti in to v javnem članku na rtvslo.si, vse za še večjo prodajo mesa in mlečnih izdelkov in bohotenje te industrije, da bo imela dovolj denarja za podkupovanje raziskovalcev za takšne lažne članke....

Zdravstvo pa kajpak nima nič proti temu, prodaja zdravil za povišan krvni tlak in holesterol narašča, ter stroški povezani z operacijami in zdravljenjem takih ljudi...
tsinamuh0
# 01.05.2018 ob 09:04
Odličen komentar Plavix in megan, to je to, čestitam! Članku sem sprva hotel dati visoko oceno, a mnogo premalo piše o tako rekoč glavnem vzroku težav v prehrani. Kdo je to Cigić, a je naredil kaj pomembnega, da mu lahko verjamemo, je dokazal, da je npr. izven vpliva kakšne industrije? Ali pa naj bi verjeli vsakemu pocerju z doktoratom z biotehniške, kot da je nobelovec? Na srečo so številni ljudje že začeli razmišljati, saj vedno znova novinarji kot otroci v trgovni s sladkarijami nasedajo ''strokovnjakom'' s konfliktom interesa.
S L A D K O R, sladkor, sladkor...
Poglejte deklaracijo vsakega živila. Najbolj nevarne pa so pijače, npr. gazirane sladke pijače.
Vsebnost sladkorja v njih bi morali bistveno znižati! Noben drug ukrep tako rekoč ni pomemben proti temu.

Komentatorji, ki (v tem smislu daleč najbolj pomembno) vzročno zvezo med sladkorjem, metabolnim sindromom, sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo, debelostjo, aterosklerozo... postavljajo pod vprašaj, so navadni plačanci! In govorijo o neznanstvenih konceptih (stres je mimogrede izumil tobačni plačanec Selye, preverite na wikipediji), po stari metodi skušajo razdeliti ljudi na vegetarijance in mesojedce, čeprav je to irelevantno... Imajo značilna hipsterska imena, poglejte jih dobro in zlahka se jih da prepoznati. To so navadni in bedni odvračalci pozornosti. Niti omenil vas ne bom.
Zadeva postaja podobna komentarjem pri kajenju, tudi tam je jasno, da le nikotin prodaja cigarete, ki jih kadilci v večini sovražijo, a ne morejo prenehati, ker so ZASVOJENI, da tobačna industrija do konca cinično manipulira z izdelkom, da bi čim bolj zasvojil. Industrija sladkih pijač pa jim sledi v poslovnem modelu tako, da sladkor v proizvodnji dodaja (kipa) s tovarnjaki... Je 100 g sladkorja in celo več na L tekočine za vas normalno? Tega ne bi smeli sprejemati, zapomnite si te besede, meja sprejemljivega je zanesljivo pod 50 g na L!
Vse zato ( z zavestnim namenom!), da bi potrošniki kompulzivno planili na sladkor. In to se v praksi dogaja, zlasti pri manj izobraženih in revnejših, a cena pločevinke ameriške sladkane vode ni le 1 dolar, ampak precej več v nižji kvaliteti življenja, slabem zdravju, visoki ceni zdravil za diabetike in dragem zdravljenju zapletov,, večnem hujšanju, ... A res ne moremo predvideti, kar je 100% predvidljivo? To je samo eden od takih člankov:
https://www.huffingtonpost.com/entry/the-secret-hidden-pricetag-on-your-cola-bottle_us_592fc110e4b017b267ee003f
Šele potem se lahko pogovarjamo o izvoru hrane trans-maščobah in drugih detajlih pr prehrani.
A najprej bo treba bistveno bolj regulirati in v večini izdelkov zmanjšati SLADKOR.
Zuppkko
# 30.04.2018 ob 18:46
Nasičene maščobe imajo ob prisotnosti holesterola veliko večji vpliv na dvig ldl holesterola. Zato je zelo pomembno jesti hrano brez holesterola. Hrana, ki vsebuje holesterol (živalska hrana) vsebuje hkrati tudi znatne količine nasičenih in trans maščob.

Ves holesterol, ki ga potrebujemo, lahko telo izdela samo.

https://nutritionfacts.org/2016/03/22/th
e-effects-of-dietary-cholesterol-on-blood-cholesterol/
seba goričan
# 30.04.2018 ob 13:49
evo megan je tipični predstavnik zagriženih mesojedcev...prav nasmejal sem se...repenčenje v tri dni
mb128
# 29.04.2018 ob 19:18
Kaj še en mit debunk?!
Dečki, da me mama vidi!
Sicer pa ne vem no. Odkar vem zase se prehranjujem tako kot je človeku narava naložila. Ergo sem omnivor in prehranjujem se temu primerno. Drugi? Me ne zanimajo, njihova stvar, njihov problem! V končni fazi holesterol ni nekaj nalezlijvega!
So what the hell!
etz chayim
# 29.04.2018 ob 15:42
Telo je sposobno regeneracije pa ne mislim na salamandra,telo morate navadit na tako imenovane težke maščobe-holesterol in ga pokurit poleg tega pa imet zdravo kulturo-moč volje premaga vse vplive-če vas grabi jeza greste na sprehod ,da preprečite bes in tako naprej.
Bivši uporabnik
# 29.04.2018 ob 12:37
On kaj je najboljše zdravilo za nižanje holesterola ?

Članek ne nudi nekega točnega odgovora.
tim sein
# 29.04.2018 ob 17:31
To pa res ja... zakaj vegani vejo vse, če strokovnjaki priznajo, da ne vejo vsega?
PojeduTeBom
# 29.04.2018 ob 14:29
@odlekiran

Kaj pa je tvoje prepričanje glede prehrane, predvsem mesa?
Jaz osebno ne maram LGBT (sploh njihove teorije spolne identitete), načeloma se ne strinjam z levico, bolj z desnico pri nas. Pa sem preštudiral marsikaj o teh temah.
Objektivno gledam na svet in se trudim tako na vseh področjih, čeprav imam za nekatere že ustvarjeno (morda tudi krivično) mnjenje. In spoznanje tega je prvi korak do boljšega jaza.
Kar manjka večini na svetu.
Kometar si napisal v smislu:
Zanimivo, da mesojedec verjame vse o mesu, kar vidi na televiziji. Naše Zdravo meso, pa te reklame. Pa šteta da se baci.
Kot sem povedal v prejšnem komentarju, jaz nikomur ne vsiljujem svojega načina prehranjevanja (razen, če prideš k meni na kosilo, bo dobro za jesti!), ponavadi me "napade" kak pametnjakovič, češ zakaj vi vegani nam mesojedcem nonstop težite, ko vidi da ne jem mesa. Doživel že velikokrat, kdo sedaj komu pametuje? Priznati pa moram, da če pomislim na veganske vztrajnike oz aktiviste, pa se s tabo strinjam. Pristop bi lahko imeli povsem drugačen.
Razumeti pa moraš, da ti to ne bi škodovalo, kvečjemu koristilo. Kot meni, da preneham s kajenjem. Na dolgi rok me ubija.

Tebi bom pa sedaj še malo pametoval, pa se vseeno vprašaj kako bi odgovoril:
Vprašam te kot vegan:
Če lahko preživiš brez ubijanja drugih, ali boš ubijal naprej?
Vprašam te kot rastilnojedec:
Ali ne bi raje jedel bolj zdrave hrane?

OK, sedaj pa dosti tega, pazite nase in na druge, se vidimo v naslednji..... debati!
mag.lepi
# 29.04.2018 ob 11:51
spijte po vsakem obroku 2dcl kvalitetnega vina, pred zajtrkom pa šilce žganja pa ne boste nikoli za holesterol slišali
Love_tigBitties
# 01.05.2018 ob 10:06
@Zuppkko Problem nastane, ko večina ljudi (med te spadaš tudi ti) naseda tem prehranskim gurujem, ki vam selektivno, napačno in lažnivo interpretirajo raziskave na področju prehrane in zdravja. Zaradi premalo znanja potem "skočite na vlak" in začnete kokodakati o tem in onem kot, da ste požrli vso pamet sveta. Če bi prebral in razumel prvi članek, ki si ga linkal, potem bi vedel, da je galaksije stran od tega zapisa: Do danes so samo za polnovredno rastlinsko hrano dokazali, da lahko obrne potek srčnožilnih bolezni (torej ozdravi).
Povsem enako pa velja za tiste, ki mislite, da je sladkor nova trda droga, t. j. nasedate gurujem nasprotnega pola, ki vam povsem enako selektivno, napačno in lažnivo interpretirajo raziskave. Ko bo ta "sladkor je smrt" eksperiment čez 15 let propadel, si bodo guruji izmislili novega sovražnika št.1, vi pa boste ponovno "skočili na vlak". Pri tem boste pa ponovno ignorirali celo paleto raziskav, ki kažejo povsem drugo realnost.
P.S. Da ne bo kdo rekel, da zagovarjam nažiranje s sladkorjem, ker ga ne. Problem se nahaja v hkratnem uživanju preveč maščob in OH, ki so velikokrat hranilno zelo siromašni, vendar kalorično zelo bogati.
kristjan31
# 01.05.2018 ob 12:30
Citiram:

"Znanstvenik z biotehniške fakultete Blaž Cigić navaja, da lahko z zmanjšanjem vnosa holesterola s hrano le za pet odstotkov vplivamo na nižjo koncentracijo holesterola v krvi."

V temu članku ni obrazložil s čim je to dokazal? Se takoj vidi, da je to zavajajoča raziskava za proizvajalce mesa in mlečnih proizvodov...

Meni se je holesterol stabiliziral v roku enega meseca ( brez živalske prehrane ). Toliko o resnici tega članka.
kristjan31
# 01.05.2018 ob 12:27
@Megan Lepo te je zavedla mesna in mlečna industirja, ter farmacija. A imate doma tudi farmo puranov slučajno? Učijo te neresnice, da bi še naprej na veliko prodajali svoje škodljive produkte.

Kar se tiče belega sladkorja se strinjam, da bi ga bilo najbolje prepovedati. Samo ti enačiš sadni sladkor v sadju z belim sladkorjem. Sam jem veliko raznolikega sadja pa nisem imel nikoli visokega nivoja sladkorja v krvi. Od slaščic in podobnega mi pa pošteno naraste.

Meso nikoli ni bilo zdravo in tudi ne bo.
Love_tigBitties
# 29.04.2018 ob 12:51
@Megan To kar si napisala o sladkorju so bedarije prve klase. Kot prvo, sladkor ni enako sladkarije. Pojem sladkarije v veliki meri označuje živila kot so keksi, čokolade, tortice, napolitanke, itd., kjer gre predvsem za mešanico sladkorja in maščob. Kar se odvisnosti od sladkorja tiče, sem že večkrat tukaj gor izzval "strokovnjake" naj to podprejo z dejanskimi dokazi iz raziskav. In ja, res je, da izolirano uživanje sladkorja aktivira "centre užitka" v možganih, toda problem je, da se to v enaki ali še večji meri zgodi tudi ob izoliranem uživanju maščobe:) Najbolj pa se ti centri aktivirajo ob uživanju hrane, ki je mešanica maščob, sladkorja in beljakovin, takšna hrana pa je tudi kalorično najbolj bogata. In ne, uživanje sladkorja ne vodi v debelost nič kaj bolj kot uživanje maščob. V debelost vodi edino presežek kalorij nad njihovo porabo.
Bivši uporabnik
# 29.04.2018 ob 11:54
Kar se pa holesterola tiče: imaš dobrega in slabega. Antiholesterol tablete in diete lahko stanjšajo obloge na žilah in človeka potem kap ali pa krvavi. Uravnotežite prehrano. Jejte bio. Cela Zlovenija, če bi tako jedli, bi pomagala, da bi bili bolj konkurenčni in da bi bio ceneje pridelovali. Naši zvezovalci, ja ... Kalcij dobimo samo z maščobami...
kristjan31
# 01.05.2018 ob 12:12
To članek je zavajanje mesne in mlečne industrije.

Vsaki zdravi pameti je jasno, da prevelik vnos holesterola v telo z živalskimi živili poveča nivo holesterola v krvi in s tem poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Raziskav in dokazov, da je temu res tako je malo morje. Sedaj pa mesna in mlečna industrija dela "fake" raziskave plačane s svoje strani, da bi naplahtala potrošnike, da se bi meso in mleko še vedno prodajalo na veliko. Vse za velike dobičke teh industrij. Kam pa gre odvečen holesterol? V zrak? Ne ne gre v zrak, nabira se na stene žil, to je resnica, ne pa to zavajanje mesne in mlečne industrije, ki kuje bajne dobičke na račun ljudi, ki jim seveda uničuje zdravje.

Vse za dobiček...
Dvomimvskepso
# 30.04.2018 ob 08:39
Veganski radikalci sebe in druge prepričujejo, da rastline niso živa bitja, in da so oni bolj "humani".

Res grozno in obenem neprijetno, kot debata z flat eartharji.
Love_tigBitties
# 29.04.2018 ob 14:01
@zozozo Seveda je vsa hrana mešanica OH, B in M. Gre se predvsem za to, kakšna so razmerja med temi hranili znotraj posameznega živila. Živila, ki so kombinacija predvsem OH in M pa predstavljajo najvišjo "nagradno vrednost" za naše možgane in so tudi kalorično najbolj bogata. Glede kalorij pa ne filozofiraj in kompliciraj preveč.
seba goričan
# 29.04.2018 ob 12:18
seveda mesojedci takoj v luft....zanimivo, da herbivori s povišanim holesterolom nimajo težav