Igra s petjem v poklon Lojzetu Slaku
V poletnem gledališču na Studencu pri Domžalah vsako leto največ obiskovalcev pritegnejo domače igre. Letos bodo krstno uprizorili izvirno igro Veselica v dolini tihi.
Sodobna veseloigra iz naših krajev in našega časa
Objavljeno: 19. julij 2014 ob 13:08,
zadnji poseg: 19. julij 2014 ob 13:31
Domžale - MMC RTV SLO

Veseloigra je prizanesljiva, vendar razločna kritika individualizma in egoizma, ki omogočata razraščanje spletkarjenja in praznih obljub ter sleparij, metanje polen pod noge ustvarjalnim, oblastniške težnje in korupcijo. Izpostavlja ustvarjalno željo in zagon vseh, ki se ne prepustijo negativnim okoliščinam, prizadevanja in združevanje v akcijo za skupno dobro ter vero, da še obstajajo ljudje, ki so s svojim trudom pripravljeni premagovati težave za dobro skupnosti.

V poletnem gledališču na Studencu pri Domžalah vsako leto največ obiskovalcev pritegnejo domače igre. Letos bodo krstno uprizorili izvirno igro Veselica v dolini tihi.

Intelektualna in umetniška družina Balohovih se iz Ljubljane odpravi na kratke počitnice na podeželje, kjer je svojo mladost kot rejenec preživel oče, operni pevec Tone Baloh. Tam, v vasi Dobje, naletijo na stare znance in na krajevne zaplete: na "odloženega" in malce zapitega novinarja Štamprla, ki "vse ve, a ga nič ne briga", na podjetnika gostilničarja Jožeta, ki bi rad obnovil dvorec in v njem uredil igralnico, ter na prizadevanja krajevnih kulturnikov, zlasti dveh pevskih zborov.

Celotno dogajanje, ki se razreši s srečnim koncem, je prepleteno z ljudskim humorjem, s subtilno romantično zgodbo ter s številnimi glasbenimi vložki. V predstavi, v kateri nastopa 80 igralcev, so uporabili in priredili skladbe Lojzeta Slaka.

Avtor sodobne veseloigre je Roman Končar, ki pravi, da je "komedija rahlo aktualna, rahlo nostalgična, predvsem pa en velik poklon prijatelju, pokojnemu velikanu slovenske glasbe Lojzetu Slaku." Režiser predstave Lojze Stražar je poudaril, da ta predstava sodi prav v ta prostor in na ta podeželski oder.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan - Studenec pri Domžalah v avditoriju poletnega gledališča Studenec z več kot tisoč sedeži v Poletnem festivalu že 14. leto ponuja pester kulturni program ter vsako leto ustvari gledališko predstavo, ki pritegne množično občinstvo. Veselica v dolini tihi bo večkrat ponovljena ob koncih tedna julija in avgusta.

Več v prispevku Mira Štebeta.

VIDEO
Gledališče Studenec
N. Ar.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj