Katere pesmi bo morala Ana premagati za preboj v finale?
Kolaž letošnjih pesmi, ki jih bomo slišali na evrovizijskem odru, se počasi sestavlja. Izmed 41 sodelujočih držav jih je skladbe, na katere bodo stavili v Rotterdamu, že razkrilo 14. V soboto sta zmagovalca dobili Slovenija in Ukrajina.
Države počasi izbirajo svoje predstavnike
Objavljeno: 24. februar 2020 ob 07:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Avstralijo bo predstavljala 24-letna Montaigne, ki je ena največjih zvezdnic avstralske glasbene scene. Foto: EPA

Zdaj, ko vemo, da bo slovenske barve v deželi tulipanov, cokel, koles in mlinov na veter zastopala Gorenjka Ana Soklič z balado Voda, se lahko že začnemo ozirati čez planke in si ogledovati konkurenco, s katero bo morala slovenska plavolaska opraviti, če bo želela po sledeh Zale Kralj in Gašperja Šantla in se uvrstiti v finale Evrovizije.

Ana Soklič: "Na oder želim vedno stopiti gola in bosa"

Čeprav je do začetka evrovizijskega cirkusa še 78 dni in da države ne hitijo pri izbiranju svojih predstavnikov na 65. Pesmi Evrovizije, pa so stavnice kljub temu že v polnem teku. Trenutno so evrovizijski oboževalci najbolj navdušeni nad dvema skladbama ‒ pesmijo On Fire litovske zasedbe The Roop, ki ji pripisujejo desetodstotno možnost za slavje, in italijanskim predstavnikom Diodatom, ki je festival Sanremo osvojil s skladbo Fai rumore, s čimer si je prislužil tudi evrovizijsko vozovnico. A stavnice na spletni strani Eurovisionworld, ki združujejo stave s sedmih različnih stavnic, še bolj kot ne tipajo v temi, saj večina držav svojih adutov še ni razkrila. Tako tudi ne pomeni veliko podatek, da je Slovenija na omenjeni stavnici trenutno uvrščena na 29. mesto izmed 41 držav.

Ana Soklič se bo v Rotterdamu predstavila v prvem predizboru 12. maja, na katerem bo sodelovalo 17 držav, prostora v velikem finalu pa jih bo za deset. Znanih je že šest skladb s tega predizbora ‒ avstralska, belgijska, litovska, norveška, slovenska in ukrajinska. Mimogrede, Ukrajinci so svojega predstavnika prav tako kot mi izbrali v soboto, to je postala zasedba Go_A.

Za zdaj znane pesmi iz prvega predizbora:

Avstralija: Montaigne - Don't Break Me

Montaigne - Dont Break Me - Australia

Belgija: Hooverphonic - Release Me

Hooverphonic - Release Me - Belgium - Official Music Video - Eurovision 2020

Litva: The Roop - On Fire

The Roop - On Fire - Lithuania - National Final Performance - Eurovision 2020

Norveška - Ulrikke - Attention

Ulrikke - Attention - Norway - National Final Performance - Eurovision 2020

Slovenija: Ana Soklič - Voda

Ana Soklič will represent Slovenia in Rotterdam - Eurovision Song Contest 2020

Ukrajina: Go_A - Solovey

Go_A - Solovey - Ukraine - National Final Performance - Eurovision 2020
Odzivi po Emi: Končno smo dočakali nove obraze

Nekatere države pa so do zdaj izbrale le izvajalce, ki bodo odšli na Pesem Evrovizije, in jim pustile proste roke pri izbiri skladbe. Za takšno različico so se izmed nastopajočih v prvem, "slovenskem" predizboru, odločili Ciper (ki ga bo predstavljal Sandro), Izrael (Eden Alene), Malta (Destiny Chukunyere), Severna Makedonija (Vasil) in Romunija (Roxen).

In kako tujci vidijo slovensko zmagovalko, jim je šla v uho že ob prvem poslušanju? Kakor komu. Na spletni strani Wiwiblogs, ki objavlja vse pomembne in malo manj pomembne novice iz evrovizijskega sveta, so komentatorji do skladbe Voda precej zadržani.

Ocenili so, da bo letos na Nizozemskem več močnih balad ženskih izvajalk, poleg Ane Soklič imata podobni pesmi tudi Albanija in Norveška. Vsi po vrsti so navdušeni nad globokim, močnim Aninim glasom, a prevladuje splošno mnenje, da se pesem ne razvije v "nekaj več" in da ne ponuja ničesar novega. "Pesem je v redu. Nič posebnega, a tudi nič tragičnega," bi lahko v grobem povzeli mnenje tujine.

A. P. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj