Klara Jazbec. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Klara Jazbec. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Zmagala je stara znaka glasbenih festivalov – Ana Soklič. 36-letnica je neposredno po prvem nastopu, ki ga je opravila kot četrta med tekmovalci, delovala najbolj suvereno, svojo odločnost pa je znova potrdila z nastopom kot superfinalistka. “Ker sem zelo kritična, si po koncu nastopa vedno pogledam posnetek – to se mi zdi pomembno, da analiziraš in iščeš prostor za izboljšave,“ nam je zaupala zmagovalka. Sokličevo smo na javni televiziji videli že večkrat – dvakrat je nastopila na Emi, obakrat pod psevdonimom Diona Dimm, lani pa na Slovenski popevki prejela dve nagradi strokovne komisije.

Wolf nas je leta 1984 zastopal na jugoslovanskem predizboru s pesmijo O, ne, Cherie. Foto: BoBo
Wolf nas je leta 1984 zastopal na jugoslovanskem predizboru s pesmijo O, ne, Cherie. Foto: BoBo
Spletni klepet z zmagovalko Eme 2020

Ana Soklič bo v ponedeljek, 24. 2., ob 11.30 gostja MMC-jeve spletne klepetalnice, v kateri bo odgovarjala na vprašanja bralcev, gledalcev in poslušalcev Eme. Označite si dan in uro v koledarju ter sodelujte z vprašanji!

Za pravo veteranko Eminih izborov bi lahko označili tudi Tinkaro Kovač, ki nas je leta 2014 s pesmijo Round and Round že zastopala na izboru za Pesem Evrovizije v Köbenhavnu. Letošnjo izkušnjo si bo zapomnila zelo podobno koz predhodne, nam je zaupala. "Na Emi sem vedno nastopila ob večjih prelomnicah v svoji karieri. Danes so z mano nastopila dekleta iz moje nove spremljevalne skupine, sem v pričakovanju trinajstega albuma, vsekakor je današnji večer neko večplastno veselje."

INMATE so se lani prvič predstavili občinstvu Eme s pesmijo ATMA. Foto: BoBo
INMATE so se lani prvič predstavili občinstvu Eme s pesmijo ATMA. Foto: BoBo

Največje presenečenje letošnjega izbora je bil nedvomno Božidar Wolfand – Wolf, ikona slovenske glasbe v devetdesetih. "Kljub starostni razliki, ki je kar velika, se nisem počutil nič manj konkurenčnega," nam je zaupal po nastopu. Po večletnem ustvarjalnem zatišju se je vrnil in oblečen v polkilt odpel pesem Maybe Someday.

Med povratniki se je znašla tudi moderna metalska skupina INMATE, ki smo jih spoznali lani. Letos so se znova predstavili s skladbo v angleščini – The Salt, na Eminem odru pa jih bomo, če bo vse po njihovi sreči, še lahko videli. “Upam si trditi, da se bomo vrnili vsako leto, dokler ne bomo prišli na evrovizijski oder," je povedal pevec skupine Marko Duplišak, ki je letošnjo izkušnjo opisal kot še boljšo kakor lansko, saj so v tem času glasbeno zrastli in nabrali nekoliko več modrosti.

Mladi val slovenske glasbene scene

Parvani Violet so se predstavili z igrivo skladbo Cupid. Foto: BoBo
Parvani Violet so se predstavili z igrivo skladbo Cupid. Foto: BoBo

Novost Eme 2020 je bil izbor Ema FREŠ, ki je že tako novim obrazom letošnjega tekmovanja dodal še dva – Parvani Violet in Saško. Ta je ob Veroniki Steiner iz celjskega seksteta brez težave konkurirala preostali deseterici. “Bilo je prisotnih malo več živčkov, saj je tokrat šlo zares, za vstopnico na Evrovizijo, vendar je bilo tako nenormalno dobro stati na odru, sploh ko so nas v tako številčni zasedbi podpirali dijaki celjske gimnazije,“ je po nastopu povedala Steinerjeva, katere umetniško ime je pravzaprav Parvani Violet, skupina pa je k pesmi dodala aranžmajsko in glasbeno noto. “Čeprav sem jaz tista v ospredju, ki vodi vse, so oni moji fantje in v tem smo skupaj,“ je še dodala.

Tudi za Saško je bilo predtekmovanje Ema FREŠ dobra uvertura za veliki oder, čeprav je tokrat potekalo vse drugače. 21-letnica se za naprej prepušča toku, čeprav ima nekaj stvari že načrtovanih.

Glasbenih novincev, če jih sploh lahko tako imenujemo, glede na to, da se vsi že več let pilijo znotraj svojih samostojnih karier, je bilo letos največ izmed vseh tovrstnih izborov. “Pri svojih 42 letih lahko rečem, da sem končno dočakal nove obraze. Na slovenskem glasbenem prizorišču – pa s tem ne mislim nič slabega – vendar že 20 let videvam iste obraze. Kakovost seveda dokazujejo polni koncerti teh glasbenikov, ampak nekaj manjka nekaj sveže krvi,“ je povedal televizijec in pevec Simon Vadnjal, ki se je predstavil s pesmijo Nisi sam. Emo vidi kot odlično priložnost, da slovenski glasbeniki dokažejo, da znajo delati kakovostno glasbo.

To je bil prvi nastop na Emi za Vadnjala, ki ga lahko sicer spremljamo v skupini CoverLover. Foto: BoBo
To je bil prvi nastop na Emi za Vadnjala, ki ga lahko sicer spremljamo v skupini CoverLover. Foto: BoBo

Pred včerajšnjim večerom je bila največ pozornosti deležna 19-letna Gaja Prestor, ki so ji stavnice napovedovale celo zmago. Radečanka je verjela vase in se letos preizkusila še v drugačni vlogi, prej je bila namreč že vizažistka lanske drugouvrščene Raiven. Izkušnjo si bo zapomnila v neverjetno lepem spominu, čeprav je bilo "vse čakanje med vajami izjemno naporno".

Tej misli so se pridružili prav vsi tekmovalci, trubadurka Manca Berlec pa je RTV označila za "mehurček, kjer izgubiš občutek za čas". Glasbenica, ki smo je na odru običajno vajeni zgolj s kitaro, je tudi tokrat prisegala na minimalizem.

Gaja Prestor je nase opozorila že s skladbami, kot so Ona, Decembra in Le tebe rabim. Foto: BoBo
Gaja Prestor je nase opozorila že s skladbami, kot so Ona, Decembra in Le tebe rabim. Foto: BoBo

"Raznolika v svoji konvencionalnosti"

Skozi Emo 2020 je gledalce popeljal vsestranski Klemen Slakonja, ki si ga številni predstavljajo na evrovizijskem odru. "Glede na to, da se z Evrovizijo ukvarjam že toliko let, da sem naredil tudi pregled teh 25 let, in glede na to, da že od otroštva spremljam izbor, mi je ta festival blizu, se je v meni začela vzbujati ta želja, da bi se dejansko preizkusil tudi v tej vlogi. Bomo pa videli, če kdaj, ali sploh kdaj, puščam odprte možnosti. Maybe someday, bi rekel Wolf. Če ne, bom pa pel spremljevalne vokale." Igralec, imitator, pevec in voditelj se je nato pošalil, da bi Sokličeva na evrovizijskem odru potrebovala prav moške spremljevalne vokale, s čimer je meril nase, in zmagovalki zaželel vse dobro. “Menim, da Ana lahko prepriča Evropo, saj je zelo posebna izvajalka, s svojim glasom in načinom petja. Čeprav je zelo pop, zveni drugače in to je nekaj, kar pritegne, k temu pa prispeva še vizualna podoba nastopa – je celoten paket. Ani želim vse najboljše, kakor pa tudi Lini. Vsi tekmovalci so dali vse od sebe in veliko je bilo takih, ki so imeli do podrobnosti izdelan nastop – celoten paket in k temu moramo na Emi še naprej težiti.“

Sorodna novica Ana Soklič: "Na oder želim vedno stopiti gola in bosa"

V zmago Ane Soklič je verjela tudi druga superfinalistka Lina Kuduzović. "Jaz sem ji že takoj rekla, da bo zmagala, saj ima res nor vokal. Res sem ponosna nanjo," nam je zaupala po koncu večera, kjer je bila vidno utrujena. 17-letnica, ki sicer živi v Švici, je bila pretekli mesec zaradi vaj v Sloveniji sama, brez staršev, zato ji je bilo še toliko težje. Čeprav smo jo spoznali na televizijskem šovu Slovenija ima talent, pozneje je osvajala tudi tuje na odre na podobnih tekmovanjih, je bil zanjo nastop na Emi drugačen, saj se je tukaj predstavila z avtorsko pesmijo.

Nekaj spodbudnih besed sta Ani zaželela tudi lanska zmagovalca, elektropop dvojec zalagasper. “Naj se obkroži s tistimi ljudmi, ki so ji ob strani stali že prej. Naj ceni te odnose in se jim posveča,“ je povedala Zala. Gašper pa je ob tem dodal: “Verjetno se bo v prihodnjem tednu, dveh okoli nje zbralo veliko ljudi, ki jo bodo spodbujali v najrazličnejše projekte. Naj uživa, se ima dobro, živi, kot ji ustreza, zdravje in dobro počutje sta na prvem mestu.“

Dobra organizacija, odlično občinstvo in neverjetna izkušnja

Lina je že pri sedmih letih v oddaji Slovenija ima talent premagala poznejšo predstavnico Slovenije na Evroviziji in včerajšnjo žirantko Majo Keuc. Foto: BoBo
Lina je že pri sedmih letih v oddaji Slovenija ima talent premagala poznejšo predstavnico Slovenije na Evroviziji in včerajšnjo žirantko Majo Keuc. Foto: BoBo

Neposredno po svojih nastopih so izvajalci vsi po vrsti hvalili vzdušje v studiu in celotno organizacijo prireditve. "Ko je občinstvo v dvorani, je čisto drugače. Na eni izmed Em ni bilo občinstva, zato je bil občutek, kot da si v neki operacijski sobi ali na avdiciji. Odločitev, da se prizorišče transformira v neki glasbeni klub, z občinstvom, toplo sprejemam," je po nastopu povedala Tinkara Kovač.

Kje so slovenski glasbeni veterani?

"Vsak izmed nas tekmovalcev predstavlja en majhen, a še kako pomemben košček v mozaiku letošnje Eme. Slišali in videli smo lahko celo paleto žanrov, starosti. Prevladovali so predvsem mlajši, sama sem najstarejša in vsekakor pogrešam svoje glasbene kolege in jih spodbujam, da se naslednje leto morda odločijo sodelovati na takih festivalih," je bila spodbudna Kovačeva. Vseeno pa se poraja vprašanje, kako dolgo bomo pristajali na preverjeno dobro in zanesljivo in kdaj bomo na široko odprli vrata mladim, neuveljavljenim ter tudi verjeli, da nas lahko na izboru za pesem Evrovizije zastopajo enako dobro.

Kam bo Ano Soklič na pesmi Evrovizije odnesla Voda, bo jasno že čez slabe tri mesece. Naša predstavnica bo na veliki oder v Rotterdamu prvič stopila 12. maja in, upamo, tudi 16. maja, ko sledi finalni večer.

Zmagovalna skladba: Ana Soklič - Voda