Ana Soklič je v telefonskem glasovanju dobila 5035 glasov, kar jo je okronalo za zmagovalko. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Ana Soklič je v telefonskem glasovanju dobila 5035 glasov, kar jo je okronalo za zmagovalko. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Letošnja Ema je bila ena tistih, ko je bilo skoraj nemogoče napovedati končni razplet. Govorilo in ugibalo se je marsikaj. Izmed dveh superfinalistov, ki ju je izbrala strokovna komisija v sestavi Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc, se je glas ljudstva odločil za 36-letno Ano Soklič. Ta je v prvi izjavi dejala, da zmage ni pričakovala. "Predstavila sem se z avtorsko skladbo in v njej poskusila pustiti delček sebe. Ko stopiš na oder, ne veš, kaj pričakovati, čutiš odgovornost. Vedno si želim, da bi stopila na oder gola in bosa, ker se mi zdi, da je to edina prava stvar, ljudje pa so tisti, ki odločijo, kako se ob tem počutijo," je dejala.

Spletni klepet z zmagovalko Eme 2020

Ana Soklič bo v ponedeljek, 24. 2., ob 11.30 gostja MMC-jeve spletne klepetalnice, v kateri bo odgovarjala na vprašanja bralcev, gledalcev in poslušalcev Eme. Označite si dan in uro v koledarju ter sodelujte z vprašanji!

Sokličevi so žirantje ob bok postavili Lino Kuduzović, ki smo jo prav tako spoznali v televizijskem šovu, kjer so iskali pevske talente. 17-letnica je na Emi sodelovala že lani, letos pa se je predstavila s pesmijo Man Like U.

V telefonskem glasovanju je Ana Soklič prejela 5035 glasov, Lina Kuduzović pa 4369.

Poleg omenjenih dveh izvajalk so se za evrovizijsko vozovnico borili še: Simon VadnjalNisi sam, Gaja PrestorVerjamem vase, InmateThe Salt, Manca Berlec Večnost, Tinkara KovačForever, Božidar Wolfand WoldMaybe Someday, Klara JazbecStop the World in IMSETFemme fatale.

Ana Soklič po zmagi na Emi

Zmago na Emi je Ana Soklič sprejela zelo čustveno. "Obstajajo mogoče stvari! Včasih se je treba umakniti prevelikemu razmišljanju, prepustiti, da se stvari zgodijo naravno. Če nekaj delaš s srcem in veliko željo, vztrajaš pri tem, se stvari na koncu v življenju vedno postavijo na pravo mesto." In če smo lani na odru doživeli preklinjanje, nas je letos presenetila zahvala – Jezusu Kristusu.

Ne ve še, ali bo ostala pri slovenščini

V izjavi za STA je dejala še, da ji skladba Voda "pomeni vse, vsa pretekla leta dela na sebi". Napisala jo je tudi v angleščini, a jo je želela odpeti v slovenščini, saj je slovenščina naš materni jezik. Zdelo se ji je tudi, da bo tako vsebina najbolj dosegla ljudi. Ali jo bo v slovenščini zapela tudi v Rotterdamu, se bodo z ekipo še odločili, ji pa vsekakor največ pomeni v slovenščini. "Slovenščina je prečudovit jezik, ki ga je treba negovati," je dodala. O nastopajočih na letošnji Emi pa je Ana Soklič povedala: "Noro, kakšen trud od vsakega posameznika, dovršeno do potankosti. Spoštujem popolnoma vse od prvega do zadnjega in sem šokirana ter presenečena nad zmago."

Ano Soklič zaznamujeta izjemna vokal in samozavest, najpogosteje pa posega v svet džeza, soula in ameriške duhovne glasbe. Kot je Sokličeva zaupala evrovizijskemu portalu, jo je presenetilo že to, da so jo na Emo sploh sprejeli. "Želela sem si predstaviti svojo skladbo, saj je priložnosti, da se predstaviš s svojim samostojnim delom, malo. Ema navsezadnje je prireditev, ki jo gleda in posluša veliko ljudi, predstavlja izjemno izhodišče za predstavitev lastnega ustvarjanja in na tak način potem možnosti za nadaljnji razvoj."

Šokirana Ana Soklič ob razglasitvi zmagovalke. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Šokirana Ana Soklič ob razglasitvi zmagovalke. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Na Nizozemskem si želi, da bi z ekipo dihali kot eno

Zmagovalka letošnje Eme bo na Evroviziji v Rotterdamu nastopila v prvem polfinalnem večeru, ki bo 12. maja, finalni večer pa bo na sporedu 16. maja. "Res si želim, da bi šlo vse v redu. Vsak tovrsten nastop je sestavljen iz več dejavnikov. Pomembno je, da ekipa in nastop izpadeta kot celota, da dihamo kot celota," nam je zaupala o svojih strahovih pred evrovizijskim nastopom. Obiska Nizozemske se vsekakor veseli, predvsem zaradi novih poznanstev, prijateljev, spominov in notranjih spoznanj, ki so vodilo za naprej v življenju.

Pevka, ki jo po napornih vajah za Emo čakajo še hujše priprave na izbor za pesem Evrovizije in vsa medijska obleganost, v tem burnem času dnevno oazo miru išče pri svojem partnerju Petru. "Vseskozi mi stoji ob strani. To se mi zdi pomembno – imeti nekoga, s katerim deliš vse."

Na Emi že tretjič

Ana Soklič je glasbeno pot začela že zelo zgodaj. Nekaj časa je svoje glasbeno znanje pilila tudi pri včerajšnji žirantki Darji Švajger, leta 2018 pa v Atlanti (ZDA) pri Dileesi Archer. Na javni televiziji se je s svojimi nastopi pojavila že večkrat, tudi na slovenskem izboru za pesem Evrovizije (Ema) – leta 2004 s pesmijo If You, tri leta pozneje pa s slovensko Oče, obakrat pod psevdonimom Diona Dimm. Trikrat je sodelovala tudi na Slovenski popevki, na kateri je leta 2019 za skladbo Temni svet prejela dve nagradi strokovne komisije, nagrado za najboljšo interpretacijo in najboljšo skladbo v celoti.

Pogosto ji očitajo predrznost in dramatičnost, sama pa pravi, da ji je všeč njena osebnostna ostrina. Ali bo njena Voda drla bregove tudi v pristaniškem Rotterdamu, bomo izvedeli maja.

Zmagovalna skladba: Ana Soklič - Voda