Zmagovalna skladba: Ana Soklič - Voda

Poleg Ane Soklič je strokovna žirija v sestavi Darja Švajger, Maja Keuc in Nuša Derenda v veliki finale uvrstila Lino Kuduzović, ki je na Emi nastopila s pesmijo Man like u.

V telefonskem glasovanju je Ana Soklič prejela 5035 glasov, Lina Kuduzović pa 4369.

Šokirana Ana Soklič ob razglasitvi zmagovalke. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Šokirana Ana Soklič ob razglasitvi zmagovalke. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Zmagovalko je izid popolnoma presenetil

Ana Soklič je nase opozorila na tekmovanju, v katerem so iskali pevske talente, med drugim pa je na Popevki 2019 prejela dve priznanji strokovne žirije – njeno skladbo so izbrali za najboljšo na festivalu, hkrati pa so jo nagradili še za najbolj doživeto interpretacijo.

Za MMC je pojasnila, kaj želi Evropi sporočiti s svojo pesmijo: "Obstajajo mogoče stvari! Včasih se je treba umakniti prevelikemu razmišljanju, prepustiti, da se stvari zgodijo naravno. Če nekaj delaš s srcem in veliko željo, vztrajaš pri tem, se stvari na koncu v življenju vedno postavijo na pravo mesto."

Prve vtise pa je strnila z besedami, da zmage ni pričakovala. "Predstavila sem svojo avtorsko skladbo in v njej poskusila pustiti delček sebe. Ko stopiš na oder, ne veš, kaj pričakovati, čutiš neko odgovornost."

Ana Soklič z družino. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Ana Soklič z družino. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Kdo se je še potegoval za evrovizijsko vozovnico?

Na letošnji Emi, skozi katero je ob pomoči Maje Pinterič krmaril Klemen Slakonja, so se poleg Ane in Line zvrstili še: Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, Gaja Prestor z Verjame vase, Ana Soklič s pesmijo Voda, skupina Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec s pesmijo Večnost, Tinkara Kovač s Forever, Božidar Wolfand – Wolf s pesmijo Maybe Someday, Klara Jazbec s Stop the World, skupina IMSET s Femme fatale in Lina Kuduzović s pesmijo Man like u. Za zmago pa sta se potegovala tudi novinca, ki sta zmagala na predizboru Ema Freš, to sta Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh in skupina Parvani Violet s pesmijo Cupid.

Ana Soklič. Foto: Adrijan Pregelj
Ana Soklič. Foto: Adrijan Pregelj

Ana Soklič bo nastopila v prvem polfinalnem večeru

Zmagovalka letošnje Eme bo v Rotterdamu nastopila v prvem polfinalnem večeru, ki bo 12. maja, finalni večer pa bo na sporedu 16. maja.

Slovenija sicer na Pesmi Evrovizije sodeluje od leta 1993 naprej, v finale smo se uvrstili šestkrat, nazadnje lani, ko sta nas zastopala Zala in Gašper, ki sta se uvrstila na 15. mesto. Poleg njiju se je v finale uspelo uvrstiti še Lei Sirk (Hvala, ne!), Alenki Gotar (Cvet z juga), Maji Keuc (No One), Tinkari Kovač (Round and Round) in Maraayi (Here For You).