Skakalci so trenutno v najtežjem delu priprav, ko je poudarek na telesni kondiciji. Foto: BoBo
Skakalci so trenutno v najtežjem delu priprav, ko je poudarek na telesni kondiciji. Foto: BoBo

Trenirati so začeli že prejšnji petek. Kot je dejal glavni trener Gorazd Bertoncelj, so najprej opravili skupinski pogovor z vsemi tekmovalci in strokovnim štabom, ki je nekoliko spremenjen. Namesto Nejca Franka je zdaj pomočnik glavnega trenerja Robert Hrgota. Nov je tudi fizioterapevt. V tej vlogi je Urbana Jarca zamenjal Žiga Tavčar, ki bo sodeloval z Urbanom Komacem. Iščejo še izdelovalca dresov, saj je odšel Fred Zoz, ki je dobil boljšo ponudbo na Finskem. Še več odgovornosti bo po besedah Bertonclja imel Jani Grilc, ki sicer ostaja glavni trener mlade A-reprezentance.

V njej so štirje mladeniči, Tilen Bartol, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in Žak Mogel, člansko A-ekipo pa sestavljajo Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič, Anže Lanišek, Domen Prevc in Timi Zajc. "Izbrani so bili po določenih merilih. Za A-ekipo sta bili to skupna uvrstitev do 30. mesta, kar je uspelo petim skakalcem, in posamična do 15. mesta na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, kar je dosegel Damjan. Cilj mlade ekipe je razvoj tekmovalcev. Starostno je omejena od letnika 1997 do 2002," je dejal Bertoncelj, ki je dodal, da bo potek treningov obeh selekcij zelo podoben, prav tako kar zadeva organizacijo in logistiko.

Poletna velika nagrada, ki bo trajala tri mesece, se bo začela v Wisli na Poljskem 20. julija. Na skakalnici Adama Malysza bodo tudi prve tekme svetovnega pokala 23. in 24. novembra. Ob novoletni turneji bo vrhunec prihodnje zime svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo gostila Letalnica bratov Gorišek med 20. in 22. marcem, Slovenija pa bo branila srebro iz lanskega Oberstdorfa. Finale svetovnega pokala bo teden pred tem v Vikersundu.

Prvi skoki na 80-metrski skakalnici v Planici

"Imeli smo slab mesec odmora. Tudi konkurenca ne počiva in nekateri so celo začeli še pred nami. Prvi teden po Planici so imeli skakalci še sponzorske dejavnosti, nato pa dobra dva tedna dopusta. V prvem delu, teh prvih 14 dni, je v načrtu kompletna bazična priprava športnika. Po prvomajskih praznikih bo že bolj skakalno naravnan kondicijski trening, v drugi polovici maja pa bomo že začeli skoke na skakalnici. Cilj je, da potem opravimo zadostno število skokov do prvih tekem poletne velike nagrade, da nanje pridemo bolje pripravljeni kot lani," je okviren načrt dela do prvih tekem poletnega dela sezone predstavil Bertoncelj.

Bertoncelj o odhodih: Prišlo je do zasičenosti

Prve skoke bodo naredili na 80-metrski skakalnici v Planici, za katero glavni trener pravi, da je primeren šolski učni objekt, sicer pa bodo letos v načinu dela napravili nekaj sprememb: "Glavna razlika bo, da bomo zajeli manj novosti, ampak te bolj intenzivno. Že na začetku se bomo bolj osredotočili na tehniko in s tem intenzivno vpeljali neke spremembe, da se bolj približamo sodobnemu načinu skakanja." Bertoncelj, ki začenja drugo sezono v vlogi glavnega trenerja, je za zdaj zelo zadovoljen z zdravstvenim stanjem in delom svojih varovancev, s katerim bo do konca prvomajskih praznikov opravil tudi individualne pogovore.

"Za zdaj še ne govorimo o rezultatskih izzivih za prihodnjo sezono. Želimo dobiti neko dobro jedro stabilnih tekmovalcev. V pretekli sezoni smo imeli celotno zimo le enega takega. Želimo imeti jedro recimo štirih ali petih takšnih, potem pa, da se eden ali dva priključujeta iz ozadja. Kar zadeva rezultate, je seveda na svetovnem prvenstvu v poletih cilj kolajna. Svetovno prvenstvo nas čaka na koncu sezone in bo treba ves čas iti 'na polno'. Zadnja tekma svetovnega pokala bo v Vikersundu na velikanki in tam bomo dobili najboljšo ekipo za Planico," je sklenil Bertoncelj.

Timi bo izpopolnjeval tehniko in zaletno hitrost

Najboljši slovenski skakalec je bil v pretekli zimi Zajc, ki je ravno dopolnil 19 let. Mladenič je najmlajši med svetovno elito, v skupnem seštevku pa je lani zasedel deveto mesto. Zablestel je v Oberstdorfu, kjer je na debiju na letalnicah celo zmagal: "V tem prvem delu priprav nihče ne uživa, res je naporno, a če želiš uživati pozimi, moraš poleti trpeti. Načrt za priprave še ni do popolnosti izdelan, imam pa namen čez poletje graditi na tehniki in zaletni hitrosti. Manj bo poudarka na rezultatih velike nagrade. Lani so bili ti pomembnejši, saj sem si moral zagotoviti mesto v ekipi. Zato je bila vsaka tekma pomembna, letos pa, če hočem biti vso zimo konkurenčen drugim, moramo to malce spremeniti."

Timi verjame, da če bi treniral enako kot lani in tudi toliko nastopal v poletnem delu sezone, bi mu že na novoletni turneji znova zmanjkalo energije in bi, kot pravi, ostal brez idej. Kot je dejal, se je po res uspešni zimi dobro spočil, a si je medtem tudi kar nekajkrat ogledal posnetke iz Planice, kjer je zares užival: "Ta Planica mi je res ostala v spominu. Bila je zadnja tekma, hkrati pa je bilo res lepo podoživeti izjemne trenutke."

Timi Zajc: Še 14 dni bomo precej trpeli

Domen že zdaj bolj osredotočen, kot je bil

Zmage, ko je bil najboljši na poletih v Vikersundu, se je v zadnji sezoni veselil tudi leto dni starejši Domen Prevc, ki je sezono sklenil z drugim mestom pod Poncami, skupno pa je bil 12., kar je drugi najboljši rezultat v njegovi karieri: "Sem užival v teh prostih dneh, sem pa tudi razmišljal o novi sezoni, kako bomo pripravili teren, da bom res lahko skozi vse poletje mirno delal in potem sezono začel, kot je treba. Vem, da če hočem imeti sezono, kot si jo želim, je treba že zdaj trdo delati."

"Ne razmišljam o novembru, ampak sem osredotočen na to, kako bom delal maja, junija in julija, ko sem imel lani največ težav. Tedaj sem imel res še maturo, a tudi zdaj imam še druge stvari ob skokih, toda sem bolj osredotočen in se zavedam, da moram stvari narediti od začetka do konca. Izziv je, da sem vso sezono konstantno pri vrhu. Res je teh nihanj vsako leto manj, a rad bi, da jih sploh ne bi bilo. V mislih sem si sicer zadal, da bi bil boljši kot lani, torej v poletih med štiri, skupno pa med deset," je dodal najmlajši izmed bratov Prevc, ki tako kot Zajc ni odšel nikamor na daljši dopust.

Želja Domna Prevca za zimo je, da bi bil čim bolj konstanten. Foto: BoBo
Želja Domna Prevca za zimo je, da bi bil čim bolj konstanten. Foto: BoBo

Petru motivacije ne manjka

Podobno kot mlajša kolega je bil na enem izmed uvodnih treningov zelo motiviran videti tudi Peter Prevc, ki je v Planici simbolično prejel kapetanski trak od Roberta Kranjca, ko je ta sklenil bogato in dolgo kariero. Po tednu sponzorskih obveznosti je Peter za 12 dni odšel na dopust v Italijo, en teden pa je bil pred začetkom priprav še doma. Po šampionski sezoni 2015/16 so za njim tri povprečne zime, sploh v zadnji pa je imel veliko težav, saj je lani izgubil tako rekoč vse priprave, ko je moral na dve operaciji gležnja, s katerim pa zdaj nima več težav.

Ob koncu sezone je dvignil raven skokov, ko se je tudi v Oslu zavihtel na stopničke, z ekipo pa je zmagal na poletih v Vikersundu: "S koncem sezone v Planici po pravici povedano tudi ne morem biti zadovoljen. Če realno pogledam, sem ugotovil, da sem v zraku kar nekaj metrov izgubil. To je zadeva, s katero se bo treba še ukvarjati. Prva polovica sezone je bila katastrofalna. Prehitro sem hotel narediti kakšen korak naprej. Tudi če je bil rezultat povprečen, sem prehitro želel dobrega in s tem se je vse nekako podrlo. Šele v Willingenu, ko sem drugo serijo spremljal s trenerskega stolpa, sem lahko razmišljal in primerjal svoje skoke s konkurenco. Videl sem, da moram stvari spremeniti, in od tedaj sem začel nekako graditi na novo."

Novega lista za novo sezono tako ni odprl z začetkom priprav, ampak, kot je dejal, že kar februarja v Willingenu. Željo ima, kot pravi, zelo veliko in tudi verjame, da se lahko marsikaj še da narediti, tudi vrniti v sam vrh: "Ta želja je motivacija, da greš s polnim fokusom na trening, na skakalnico, na tekmo … Zato delam, v bistvu živim za to in bom delal še naprej. Dobro bi bilo, če bi bil vso prihodnjo sezono na tekmah oziroma da bi ves čas imel rezultate med 20, kar je razmeroma realen cilj, seveda pa so želje čim višje."