Ponesrečeno vabilo k iskanju skritih kotičkov Bleda

200 evrov namreč znaša globa za nedovoljeno kopanje in posedanje na obali Blejskega jezera.

Vabljivo ponudbo k odkrivanju skritih blejskih kotičkov je mogoče najti na spletni strani osrednjega blejskega hotelirja, ki o možnostih kopanja v blejskem jezeru med drugim pravi: "Če imate raje kot urejena kopališča divje plaže za dva, se sprehodite okoli jezera in poiščite svoj kotiček na obali tega alpskega bisera!"

Občina pa je že pred leti natančno določila, kje se je mogoče kopati in ležati na travi, v nasprotnem primeru pa zagrozila z dvesto evri kazni. "Nikoli nismo nobenega kaznovali, opozarjali pa smo," je za Televizijo Slovenija pojasnil blejski župan Janez Fajfar. "Bomo opozarjali še naprej, če bo pa prišlo do kakšne objestnosti, pa lahko tudi napišemo kazen."

Na vprašanje, kako je torej z oglaševanimi skritimi kotički, pa odgovarja direktorica Sava hoteli Bled Mojca Krašovec: "Kopanje na Bledu je dovoljeno samo na nekaterih skritih plažah. Kotiček je mišljeno kot kotiček za sprehod, da se usedeš, da uživaš, da občuduješ ta zrak in naravo."

Blejski župan dodaja še, da se to zgodi, če se "80 ljudi ukvarja s promocijo in večina Bleda ne pozna". Poudarja, da ne gre za preganjanje, ampak izpostavljanje reda ter ohranjanje jezera in obale. Urejenih krajev za kopanje in posedanje je po njegovih besedah dovolj. Med drugim je kopanje možno na Mali in Veliki Zaki in na Grajskem kopališču. "Ne more biti jezero bazen za vsakega, ki se mu zazdi, da bi skočil v vodo," je zaključil župan.