Utrinek s
Utrinek s "cementiranja" Blainovih rok na hollyoodskem rokerskem pločniku slavnih RockWalk leta 2008, ki se ga je udeležil skupaj s še dvema članoma The Wrecking Crew, Donom Randijem in lani umrlim Glenom Campbellom. Foto: AP

Blaine je kot studijski glasbenik med drugim sodeloval pri številnih uspešnicah Franka Sinatre, Elvisa Presleyja in Neila Diamonda, dua Simon & Garfunkel ter zasedb The Beach Boys in The Byrds.

Na glasbenikovi strani na Facebooku je njegova družina zapisala, da je bil "navdih neštetim prijateljem, oboževalcem in glasbenikom".

Nekdanji član in kreativni vodja zasedbe The Beach Boys Brian Wilson, ki je za številna snemanja skupine v 60. letih preteklega stoletja k sodelovanju najprej povabil prav Blaina, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je "tako užaloščen, da ostaja brez besed". Dodal je: "Blaine je bil izjemen glasbenik in prijatelj, tega se ne da opisati z besedami. Veliko me je naučil in izjemno pripomogel k našemu uspehu. Bil je najboljši bobnar vseh časov."

Generacija, ki je prekinila s snobizmom

Blaine je bil najvidnejši član skupine odličnih studijskih glasbenikov v Los Angelesu, ki so postali znani kot The Wrecking Crew. Oznaka namiguje na način, na kakršnega se je v 60. letih preteklega stoletja pojavila nova generacija profesionalnih glasbenikov in "razbila" kariere svojih predhodnikov, ki so pogosto zviška gledali na sodelovanje na snemanjih rokovske glasbe, soula ter R & B-ja, ki pa je postala lingua franca popularne glasbe po drugi svetovni vojni.

Z The Beach Boysi je Blaine med drugim posnel uspešnice, kot so California Girls, Wouldn't It Be Nice in Good Vibrations. Z Royem Orbisonom je sodeloval pri It's Over, z duom Simon & Garfunkel pri Homeward Bound in Mrs. Robinson, z The Byrds pri Mr. Tambourine Man ter z The Mamas & the Papas pri California Dreamin'.

Leta 2000 je bil med prvimi petimi studijskimi glasbeniki, ki so bili vključeni v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Kot so tedaj navedli, je Blaine sodeloval pri studijskih posnetkih več uspešnic kot kateri koli bobnar v zgodovini rocka.

Blaine je tedaj za The Times povedal, da je bilo sicer občinstvo nekoliko šokirano, ko je izvedelo, da veliko glasbenikov na studijskih posnetkih svoje glasbe ne izvaja samih. "Vendar pa ne more biti vsak vodovodar in popravljati vodovodnih napeljav. Včasih pač potrebuješ strokovnjaka, in to je to." Kot je še povedal, je bil tak način najbolj ekonomičen. "Album smo lahko posneli v šestih urah. Danes pa fantje včasih porabijo mesece za samo eno pesem," je dodal.