Vsota vseh strahov: sedem televizijskih distopij
Ko je Thomas More leta 1516 napisal svojo mojstrovino Utopija, ni vedel, da piše zgodovino.
Na TV SLO 1 bo Deklina zgodba na sporedu od 18. avgusta
Objavljeno: 14. avgust 2018 ob 06:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Deklina zgodba
foto: 2017 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. Odfreda, včasih June, je zdaj del družbe Gilead. Je dekla pri Poveljniku Waterfordu in njegovi ženi, zadolžena je za rojevanje otrok.

Ko je Thomas More leta 1516 napisal svojo mojstrovino Utopija, ni vedel, da piše zgodovino. In ko je obenem skoval izraz utopija, ni vedel, da bo bodočo zgodovino pisala predvsem njena protipomenka – distopija.

Distopije, grozeče prikaze mogoče prihodnosti, je sprva slikala literatura, skozi dela Mi Rusa Jevgenija Zamjatina iz leta 1921, Krasni novi svet angleškega pisca Aldousa Huxleyja iz leta 1932 in 1984 še enega angleškega pisca, Georga Orwella, iz 1949.

V njih so zatem zametke za lastne zgodbe našli nešteti ustvarjalci umetnosti in popularne kulture. Orwellow odtis najdemo tudi v resničnostnih šovih – franšiza Veliki brat (Big brother) je svoje ime oblikovala po liku iz njegovega romana. Distopija, črni scenarij dni, ki čakajo za naslednjim ovinkom, je kot ena prevladujočih tematik zajela tudi trendovsko televizijsko produkcijo, v zadnjih letih so se med najbolj gledanimi in najbolj nagrajenimi znašle mnoge TV-distopije.

V soboto, 18. avgusta, ob 22.45
Najodmevnejša med njimi, Deklina zgodba, nastala po istoimenskem romanu kanadske pisateljice Margaret Atwood, bo kmalu predvajana na TV SLO 1. Prvo epizodo si lahko ogledate že v soboto, 18. avgusta, ob 22.45.

V TV-seriji, ki je nastala pod okriljem ameriškega ponudnika videa na zahtevo Hulu, je protagonistka Odfreda (Elisabeth Moss) ujeta v deželi Gilead v distopični prihodnosti kot suženjska dekla Poveljnika (Joseph Fiennes) in njegove žene (Yvonne Strahovski). Brutalen režim v času jalovosti redke plodne ženske sili v popolno spolno podrejenost, pri čemer se obrača k orodjem nadzora in mučenja, ki jih poznamo iz zgodovine zahodnega sveta.

Za svojo prvo sezono je ekranizacija Dekline zgodbe prejela osem emmyjev, med drugim za najboljšo dramsko serijo, latinski izrek "nolite te bastardes carborundorum" (v prevodu "ne pusti se povoziti tem barabam") pa je postal eden najbolj citiranih stavkov letošnje TV-produkcije. Spomladi smo si lahko na Hulu že ogledali tudi drugo sezono.

Spodaj najdete seznam še sedmih odmevnih TV-serij zadnjega časa, ki so kakor Deklina zgodba postavljene v najrazličnejše oblike distopičnih (bližnjih) prihodnosti.


Živi mrtveci (The Walking Dead). 2010–zdaj.

Strah pred zombiji

Postapokaliptična zombijevska grozljivka v središče postavlja policista, nadomestnega šerifa Ricka Grimesa (Andrew Lincoln), ki se prebudi iz kome in ugotovi, da so svet medtem prevzeli zombiji in ga že skoraj opustošili. S skupino preživelih se odloči za protizombijevski boj, a se mora obenem zoperstavljati še rivalski skupini preživelih. Nadaljevanka nastaja po črno-beli stripovski seriji Roberta Kirkmana in Tonyja Moora. Z milijoni oboževalcev, ki jo spremljajo že od leta 2010, je trenutno ena najbolj priljubljenih TV-serij, prvi del tretje sezone je leta 2012 s skoraj 11 milijoni gledalcev celo podrl rekorde v gledanosti. Kabelska televizija AMC je potrdila, da bo letošnjo jesen na sporedu že deveta sezona. Obenem so na AMC leta 2015 ustvarili še njen odcepek z imenom Bojte se živih mrtvecev.

Na robu znanosti (Fringe). 20082013.

Strah pred znanostjo

To znanstvenofantastično nadaljevanko o preiskovanju nepojasnjenih grozljivosti pogosto primerjajo z nadaljevanko Dosjeji X, saj podobno v središče postavlja posebne agente FBI, ki so na sledi skrivnostnim, zastrašujočim pojavom. Nastala je v produkciji televizije Fox in v avtorstvu J. J. Abramsa, Alexa Kurtzmana in Roberta Orcija. Abrams, stari znanec televizije, je pred tem soustvaril tri izredno priljubljene TV-serije: Skrivnostni otok, Alias in Felicity. Na robu znanosti ima v svoji ekipi še eno televizijsko zvezdo, glavno moško vlogo namreč zaseda Joshua Jackson, Pacey iz ene najbolj ikoničnih najstniških nadaljevank Simpatije. Nadaljevanka je med letoma 2008 in 2013 oboževalcem pred televizijo in računalniki pripeljala kar sto epizod raziskovanja alternativnih znanstvenih metod in vzporednih vesolj.

Preostali (The Leftovers). 20142017.

Strah pred verskimi kulti

Leta 2011 dva odstotka prebivalstva (140 milijonov ljudi) naenkrat izgine. Kmalu zatem začenja moč v družbi in politiki pridobivati kult z imenom Guilty Remnant (Krivi preostanek), na čelu katerega je samorazglašeni prerok Sveti Wayne. Čudaško dogajanje, ki sledi, se razpleta skozi tri sezone mikroapokaliptične nadaljevanke Preostali. Scenarij zanjo je po lastnem romanu za HBO napisal pisatelj Tom Perrotta, med glavnimi liki pa najdemo ameriško igralko Liv Tyler in igralca Justina Therauxa. V treh sezonah junaki zamenjajo tri lprizorišča – začne se v Mapletonu, v New Yorku, nadaljuje v Texasu in konča v Avstraliji. Skozi vprašanja religije in odločanja med "verjeti in vedeti" so liki postavljeni v podobne pasti in razmerja moči kot protagonisti Dekline zgodbe. Verskega kulta se loteva tudi nadaljevanka Lov na morilca (The Following), v kateri je nekdanji FBI-ev agent Ryan Hardy (Kevin Bacon) na sledi verski sekti serijskih morilcev, a ves čas ostaja v polju trilerja in detektivke, medtem ko Preostali v zgodbo nenehno vpletajo posmrtno življenje in nadnaravne, fantastične pojave.

Orphan Black (Črna sirota). 20132017.

Strah pred kloniranjem

Kanadski znanstvenofantastični triler Orphan Black je distopijo odkrival v posledicah, ki bi jih povzročilo kloniranje ljudi. Protagonistka Sarah Manning se preživlja kot prevarantka, nakar neke noči povsem naključno spozna svoj klon Elizabeth Childs, ki takoj zatem stori samomor. Sarah ugotovi, da je tudi sama klon in začne odkrivati še druge sestrske klone po ZDA in Evropi. Kloni se lotijo detektivskega izbrskavanja podrobnosti o svojem nastanku, kar jih pripelje do razkritja nezakonitega poskusa s kloni. Njihove stiske identitete se razpletajo skozi pet sezon, predvajanih med letoma 2013 in 2017 na BBC America. Serija je dobila svoj japonski rimejk, igralka Tatiana Maslany, ki igra vse različice iste ženske oziroma klone, pa je bila za svoj multiosebni nastop trikrat nominirana za nagrado emmy za najboljšo glavno igralko v dramski seriji.

Black Mirror (Črno ogledalo). 2011zdaj.

Strah pred tehnologijo

Britanska TV-antologija svoje zgodbe gradi na gladkih črnih površinah, ki zrcalijo grozo, krik in znanstveno fantastiko pametnih telefonov in drugih naprav 21. stoletja. Ustvaril jo je Charlie Brooker, ki je s svojim izčiščenim zgodbarstvom sodobne družbe s prstom pokazal na pasti novih tehnologij. Posamezne epizode so za televizijski format netipične, saj trajajo približno 90 minut. Nadaljevanko je sprva predvajala britanska televizija Channel 4 (med leti 2011 in 2015), nato pa se je produkcija premaknila k ameriškemu ponudniku videa na zahtevo Netflix, pri katerem je doslej občinstva doseglo dvanajst novih epizod, v 2018 pa obljubljajo nove. Brooker je o seriji povedal, da poskuša pripovedovati o tem, "kako živimo zdaj in kako bomo živeli že čez deset minut, če bomo nerodni".

3 %. 2016zdaj.

Strah pred "enim odstotkom"

Edina TV-serija s spiska, v kateri ne govorijo angleško. 3 % so ustvarili v Braziliji, postala je prva serija v portugalskem jeziku, ki jo je produciral Netflix. V njej je svet prihodnosti oblikovan s popolno prostorsko ločitvijo revnih in bogatih. Trije odstotki bogatih živijo nekje "tam zunaj", reveži pa "v notranjosti". V podobnem slogu kot v trilogiji Igre lakote dobijo revni enkratno priložnost, da se pridružijo eliti. Vsakdo lahko pri 20 letih skozi nevaren postopek, poimenovan "proces", poskusi prestopiti razredno mejo. Njihovi poskusi so pogosto izredno tekmovalni, mnogi procesa ne preživijo. Med režiserji posameznih epizod najdemo urugvajskega direktorja fotografije Cesarja Charlona, ki je bil za svoje delo pri filmu Božje mesto nominiran za oskarja.

The Good Place (Dobri kraj). 2016zdaj.

Strah pred posmrtnim življenjem

Posebno omembo med distopijami ima komična TV-serija, v kateri se je o dobroti nebes stvarnik morda le pošalil. Dobri kraj je namreč postavljen v posmrtno življenje protagonistke Eleanor Shellstrop, ki jo igra ameriška zvezdnica Kristen Bell. Nebesa, v katerih se znajde Eleanor, se polagoma izkažejo za pokvarjeno utopijo. V odkrivanju razsežnosti distopičnega v raju Eleanor vodi nebeški mentor Michael, ki ga igra Ted Danson, s televizije znan kot natakar Sam Malone iz TV-serije Cheers. Scenaristična posebnost Dobrega kraja je v tem, da junaki citirajo celo vrsto klasičnih del filozofije. Na televijski mreži NBC bodo antirajsko komedijo nadaljevali še v tretjo sezono, na sporedu to jesen. Nadaljevanko je ustvaril Michael Schur, sicer soavtor treh velikih uspešnic med TV-komedijami: Parki in rekreacija, Pisarna in Brooklyn 99.


* Kjer je pri naslovih najprej zapisan slovenski naslov, gre za TV-serijo, ki že ima svoj slovenski prevod naslova, kjer pa je najprej v angleščini, je v oklepaju podan le neuraden prevod.

Nadina Štefančič
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
bluppo
# 14.08.2018 ob 09:19
vse to je zgolj fikcija

No, deklina zgodba niti ni tako neverjeten in ne možen scenarij. Seveda ne v celoti, ampak delno pa prav zagotovo. Par let nazaj del ZDA ni bil daleč od tega, ko so določene oborožene "milice" zasegle nekatera poslopja. Tudi nekatere politične izdeje, ki jih zadnje čase lahko zasledimo v ZDA in drugje po svetu niso tako daleč od osnov družbe v tej seriji.

Vsekakor se splača pogledat. Serija je odlična. Ob ogledu si pa govoriš "Upam, da res ne pride kje do kaj takšnega."

Black mirror tudi ni daleč od možne prihodnost, zgodbe so seveda potencirane do občasno skrajnih mej, ampak to le bolj postavi ogledalo določenim trenutnim praksam, ki sicer niso (še) tako ekstremne in so zato lažje sprejete in manj neodobravane.

Ostalih serij ne poznam, jih je pa kar nekaj v planu za ogled.

Aja, to "prevlada dolocene totalitarne ekspanzivne militaristicne ideologije," je bistveni del Dekline zgodbe, ki vse skupaj začne in drži v rokaj. Še voditelje države Gilliad naslavljajo z Commander (Poveljnik).
Krimsky
# 14.08.2018 ob 08:02
Še hudič ni tako črn ...
~
... kot ga slikajo.

Kadar je treba − stopimo skupaj in storimo − kar je treba. Ko gre za nohte, se ego umakne, sproži se refleksija in najdemo rešitev. To je naravni mehanizem, ki izravna stvari, kadar zablodijo.

Brez panike torej, ... stvari preprosto še niso dovolj črne, da bi bilo že treba začeti misliti ..
NOPCBS
# 14.08.2018 ob 07:08
vse to je zgolj fikcija

kar se bo resnicno zgodilo je, dviganje globalne temperature, unicevanje okolja, vojne in masovne migracije
prevlada dolocene totalitarne ekspanzivne militaristicne ideologije, kjer so zenske zapostavljene in imajo veliko nataliteto, katere ne smem poimenovati, prihaja pa mnozicno v Evropo, izumrtje pomehkuzenega (belega) cloveka, ki samo pasivno zabija cas z gledanjem TV serij, dela do smrti, ampak nikoli otrok, to je za druge, ki ga pridejo nadomestit, gre delat selfije na drug konec sveta, svoboda govora mu je pa ze prepovedana, prevlada politicne korektnosti proti takemu cloveku...
to se dogaja, v prihodnosti le se stopnjevanje tega
avilest
# 14.08.2018 ob 10:39
Mislim, da je Black Mirror res zelo dobra in zelo podcenjena serija. Ne samo zaradi kvalitetne izvedbe, pač pa predvsem zaradi zelo zelo aktualne problematike. Kaj lahko se kmalu znajdemo v svetu, ki ga prikazuje serija in tega sploh ne bomo vedeli. Pri nekaterih stvareh smo res zelo blizu (politika, vloga mobilnih telefonov,...).
Šubidu
# 14.08.2018 ob 09:26
Niti pod razno nisem ljubitelj ZF in fikcij, a Black mirror je noro dobra serija. Mogoče me je pritegnila ravno zaradi tega, ker je večina zadev, ki jih obdeluje, že danes, do neke mere totalna realnost. Čez 30 let bo pa še hujše, kot je prikazano v seriji.
Figeto
# 14.08.2018 ob 10:02
Kakšen je to za en urnik predvajanja? 22.45? Zakaj ne o ob 2h zjutraj? Kdo je ta fenomen, ki to določa...
rezusKristus
# 14.08.2018 ob 10:08
Distopiji pomagate sami na pot s cenzuro
oziris.va
# 14.08.2018 ob 11:02
jure456
# 14.08.2018 ob 09:22

človekovo poslanstvo na zemlji ni da bi užival in lagodno živel dela pa vse za to da bi mu to uspelo in vedno bo razočaran


Saj vere (vsaj tiste, ki izvirajo na bližnjem vzhodu) praviloma govorijo o o trpljenju. Življenje je eno samo trpljenje, odrešitev dobiš v Nebesih (če tja sploh prideš). V islamu te dodatno čakajo še device.

Skratka, življenje nikoli ni bilo namenjeno uživanciji, razen v nekaterih redkih izjemah.
Dandanes ima veliko število ljudi srečo, da so se rodili v dobrem času na dobrem mestu, da jim ni treba (po)doživeti tisto, kar so morebiti morali njihovi predniki.
dejneseri
# 14.08.2018 ob 09:29
Šubidu, mogoce poskusi, ker res dobra zf je veliko vec kot fikcija, tudi ko govorijo o stvareh, ki danes niso mogoce ali pa so totalno out, se spodaj skrivajo zelo relevantna vprasanja o danasnji(h) resnicnosti(h).
jure456
# 14.08.2018 ob 09:22
človekovo poslanstvo na zemlji ni da bi užival in lagodno živel dela pa vse za to da bi mu to uspelo in vedno bo razočaran
dejneseri
# 14.08.2018 ob 14:53
nekaj me cudi.

tale admin je za dvakrat zbrisal post, ki je vseboval besedno zvezo "verski fundamentalizem".

brez pojasnila, kako krsi nekaksna pravila (boh pomagaj taksnim pravilom)

ampak dobro, v tem primeru, vam, spostovani admin, priporocam, da iz zgornjega prispevka umaknete tudi vsakrsno referenco na Deklino zgodbo. tudi ta namrec govori o verskem fundamentalizmu.

tako bo zadosceno pravici do govora, in sploh zahtevam po brezvsebinskih komentarjih.
avilest
# 14.08.2018 ob 10:52
Še to: množica gledanih distopičnih serij, ki niso klasična ZF vsebina, pač pa ne preveč modificirana verzija realnosti, kaže na duh časa na globalni ravni. Očitno ljudje (vsaj v zahodnem svetu) niso preveč sigurni v prihodnost sebe in svojih otrok.
gjera
# 14.08.2018 ob 10:29
Pozabljena je bila omemba serije "Altered Carbon" z res izvrstno produkcijo. Ima močan "Blade Runner"ovski pridih. Scenarij vsekakor kvalitativno zaostaja za omenjenim filmom, vendar vredno ogleda. Drugače, od omenjenih, dobi Black Mirror najvišjo oceno.
Lokita
# 15.08.2018 ob 08:39
Sama sem ravno pogledala drugo sezono Westworlda, prav tako zanimiva serija s premiso, ki je vredna človeka-zveri. Atwodowa ima pa več zanimivih knjig Zadnji človek in Leto potopa, ti dve bi si želela videt kot serijo. Deklino zgodbo sem brala in gledala. Vse te znanstveno fantastične zgodbe konkretno nakazujejo na zblojeno človekovo naravo, ki v skrajnosti pripelje do bridkega konca človeštva. Ko bereš dnevne novice si res nimaš drugega za mislit, kot da smo skrenili s poti in gremo vedno bolj in bolj off road.
dejneseri
# 14.08.2018 ob 14:56
in zdaj se brez problematicne besedne zveze. ker clovek ne odgovarja, izvajam poizkus.

ce izbrise prejsnjo objavo je problem res v "problematicni" besedni zvezi.

ce izbrise tudi tega, je problem drugje in ravno tako zaskrbljujoc.

posredovanje nekaksnega nadrejenega od tega admina je verjetno izven ponudbe.
darko56
# 15.08.2018 ob 16:25
a zato, ker se dva kušneta, ni primerno za -12...mi se sploh ne zavedamo, kako nas je katoliška ideologija, determinirala. kljub Levici na oblasti...
dumpster
# 15.08.2018 ob 14:38
@Lokita
Paramount TV je letos odkupil pravice za Maddaddam trilogijo (Oryx and Crake oz. Zadnji človek, Year of the Flood oz. Leto potopa in še neprevedeni Maddaddam). Tako da bomo očitno lahko videli tudi to.
firtoh
# 14.08.2018 ob 22:10
No ja..reklama za prvo sezono, čeprav bo konec že druge sezone.
Jaz bi ob naštetih dodal še Revolution,Jericho..pa verjetno bi se še kakšna našla,sam se ne morem spomniti
carlos_carlos
# 14.08.2018 ob 15:35
bluppo

zagotovo tista z utapljanjem. PPonavadi so obešali oz. kamenjali. Glede na to da so plodne ženske njihov tako rekoč izvozni artikel, je bila usmrtitev nelogična. Sploh, ker v začetku serije so za hujše ali pa vsaj hude prestopke smrtno kazen pri deklah izpuščali.
bluppo
# 14.08.2018 ob 15:26
potem spektakularni prizori kakšne usmrtitve, ki je nelogična glede na razmere, ki jih je v prejšnjih delih opisovala serija itd. itd...

Ok, katere usmrtitve pa so po tvojem bile nelogične glede na razmere? Jaz brskam po spominu ampak ne najdem nobene, ki nebi pasala v razmere oz. na stanje v Gilliadu. Po moje so čisto vse v duhu in po naukih te nenormalne države. Od ljudi iz mayday, ki pomagajo, do pregonov Marth in drugih, pa prešuštnikov, itn. Tako, da se resno sprašujem kateri naj bi bili po tvoje ti prizori. Tudi o spektakularnosti se sprašujem. Samo ena zadeva mi pride na pamet takrat, ko so naredili tisto v stadionu; spektakularno ... hmm masovno definitivno, vsekakor pa v skladu z zgodbo.

Kakšen je to za en urnik predvajanja? 22.45?

Zato, ker je, čeprav ni toliko grafična (sex in sekanje udov) kot druge HBOjeve serije zelo neprimena za mlajše gledalce.

dejneseri, dejneseri sej so vsi tvoji odgovori vidni. So pa na drugi strani (in ne na prvi ...)
ZRC
# 14.08.2018 ob 08:07
Sicer se strinjam s prvim komentarjem, a se raje ne bom vpletal v te debate. Lahko pa povem, da je serija iz naslova zelo dobra in ti da precej misliti. Prav tako priporočam Orphan Black s fantastično Tatiano Maslany.
Lokita
# 16.08.2018 ob 18:24
dumpster, hvala za info se že veselim:)
simon-rupsi
# 15.08.2018 ob 14:31
Deklina zgodba 2 sezona in črno ogledalo 4 sezona sta že zdavnaj zunaj in pogledana.
rezusKristus
# 14.08.2018 ob 19:46
Sicer sta pa of dekle boljsi vsaj Black Mirror in moj guilty pleasure Good Place of nastetih
bluppo
# 14.08.2018 ob 18:44
Ja tale zadeva je bila kar kruta, ampak je se vedno v skladu z njihovimi doktrinami, sploh ko upoštevaš določene zadeve:
1. Ni dekla in nikoli ni bilo omenjeno, da je plodna
2. Naredila je praktično dva najhujša prekrška v Gileadu: prešuštvo in posits poblano
3. Je bila del gospodinjstva trenutno najpomembnejsega poveljnika Gileada in s tem meče slabo sliko nanj in na njegovo družino. Kar pomeni, da se je človek potrudil, da dobi najhujšo kazen. Glede na število uteži na dnu bazena ni bila prva taka usmeritev.

Drugače so pa bile v preteklosti kar kruto kaznovane. J. bi morala biti kamenjana. E. so iznakazili in jo poslali v delovni kamp kjer bi bila se vedno, če nebi primanjkovale dekle. Tudi J. je bila seznanjena s tem, da če tako nadaljnje, da bo rodila in bila usmrčena. Tam kjer zaradi branja režejo roke, zaradi neposlušnosti iztikajo oči in se marsikaj drugega se mi utopitev falota take prekrške ne zdi izven konteksta.
Figeto
# 14.08.2018 ob 17:59
@metalurg, za HBO ne velja?
Za par jošk v Deklini tako pozno?
Sicer pa je bilo to že predvajano.
metalurg
# 14.08.2018 ob 13:52
"Kakšen je to za en urnik predvajanja? 22.45? Zakaj ne o ob 2h zjutraj? Kdo je ta fenomen, ki to določa..."
Urnik predvajanja določa Akos, ker gre za vsebine, neprimerne za mladoletnike.
carlos_carlos
# 14.08.2018 ob 12:50
dilEma

če dvignejo prispevek za 2€ na mesec bo tudi to ;))).
Banban
# 14.08.2018 ob 11:41
Kot serija mi je deklina zgodba tako zmešana, da je skoraj verjetna. in terorizmi dodelani v take podrobnosti, da sem jo sred druge sezone nehal gledat. Enostavno, ni šlo. Totaln mindf**k. Podobno bi se verjetno zgodilo z black mirrorjem, če bi bila nadaljevanka. Ler so filmi, pogledaš vsake tolko kakega...

kot da koga briga ali zanima, napišem še, da Walking dead nism gledal, in od naštetioh, mi je najboljša Leftovers.
Zlobni genij
# 14.08.2018 ob 10:47
Osebno preprosto menim, da bi nas vse moralo biti precej bolj strah prihodnosti, ki nas zagotovo še čaka, ne pa prihodnosti, ki jo vidimo bodisi na malih ali velikih zaslonih, ko prižgemo televizor ali gremo v kino. Ne govorim, da so distopični scenariji znotraj omenjenih serij ali filmov precej daleč od resnice, so pa zgolj distopična fikcija, katero moramo preprosto jemati z rezervo in ji ne smemo posvečati preveč naše pozornosti, kajti tista prava prihodnost je negotova in nihče izmed nas ne ve, kaj se lahko zgodi že jutrišnji dan.
simon-rupsi
# 15.08.2018 ob 14:43
Drugače pa Deklina zgodba je povprečna zadeva.
dilEma
# 14.08.2018 ob 12:43
Ponovno beremo novinarski prispevek, ki je slab kažipot po programu, saj povzema le to, kar piše na internetnih straneh. Če pomislim, da dobijo ljudje za takšna skopucala honorarje???
Kje so podatki o seriji (kdaj je bila napisana knjižna predloga, koliko je sezon, koliko epizod je RTV odkupila, ali bomo lahko gledali ponovitve - za tiste, ki kakšno nadaljevanje zamudijo... )

Takih prispevkov sploh ne bi smeli objaviti. in strinjam se: zakaj tako pozna ura? Če RTV že odkupi tak eminentni projekt, zakaj ga "skriva".
Tu sploh ne gre za vsebino nadaljevank(e), ampak za obveščanje gledalstva - vsebine si lahko vsak prebere na internetu - pomembne pa so notranje informacije uredništva programa filmov in nadaljevank. Tega pa NI!!
Prav tako nadaljevanke ob predvajanju največkrat niso opremljene s podatkom, za katero sezono in nadaljevanje gre in koliko jih je še preostalo oz. kdaj bo predvajana naslednja epizoda.

In to plačujemo z RTV prispevkom.
Bivši uporabnik
# 14.08.2018 ob 12:35
Še hujša distopija: Ženskih hormoni so poškodovali vse moške zarodke, da imajo potem odrasli moški premajhne penise, s težavo doživijo erekcijo in ne proizvedejo skoraj nobenega živega spermija. Zato se ženske s severa odpravijo na jug... Nekaterim uspe zanositi in se vrniti, nekatere pa naletijo na psihopate, ki jih obravnavajo kot domače živali in jim ne pustijo nazaj.
carlos_carlos
# 14.08.2018 ob 09:33
Serija je OK in to je vse.

Če je prednost tovrstnih serij pred filmi, da ustvarjalcem takšen format omogoča, da se res posvetijo likom in zgodbi, je njihova slabost ta, da jih snemajo dokler je zanimanje. Za toliko časa je pa težko zagotoviti kvaliteten scenarij.

Konkretno je tega tudi nekaj pri Deklini zgodbi. Dolgi posnetki njene agonije, potem spektakularni prizori kakšne usmrtitve, ki je nelogična glede na razmere, ki jih je v prejšnjih delih opisovala serija itd. itd... Čeprav glede na zgoraj omenjeno Walking dead je vseeno mnogo boljše vse skupaj.
Skippy
# 14.08.2018 ob 09:52
Vzrokov, da se to dogaja, ni moč iskati v religijah. Iskati jih je v političnih totalitarizmih, ki so žal množično priljubljeni tudi pri nas (kar berite komentarje - vse totalitarno super, Zahod slab).
Meteorit
# 14.08.2018 ob 07:14
Kar je zgoraj podpišem. Čeprav ne bo prav dolgo. Bodo kmalu vazali ukrepali....
Facebook