Število bolnikov z lymsko boreliozo narašča
Lani je bilo v celem letu prijavljenih 4.554 primerov lymske borelioze, letos pa so samo do 7. julija to bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi, odkrili pri 3.617 ljudeh, samo v prejšnjem tednu so ...
Povečuje se tudi število obolelih za klopnim meningoencefalitisom
Objavljeno: 20. julij 2018 ob 12:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Cepljenje, klopi
Majhna žival, ki lahko povzroči velike težave. V Sloveniji je več kot 50 odstotkov klopov nosilcev borelioze. Foto: EPA

Lani je bilo v celem letu prijavljenih 4.554 primerov lymske borelioze, letos pa so samo do 7. julija to bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi, odkrili pri 3.617 ljudeh, samo v prejšnjem tednu so odkrili 314 novih primerov.

Lymska borelioza se pojavlja celo leto, najpogostejša pa je od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi okrepijo dejavnost klopov. Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa.

Porast lymske borelioze je letos razširjena po vsej Sloveniji, največ bolnikov pa sodi v starostno skupino od 55 do 74 let.

Za klopnim meningoencefalitisom zbolelo 68 ljudi
Za klopnim meningoencefalitisom, ki se tudi prenaša z ugrizom okuženega klopa, pa je letos do 7. julija zbolelo 68 ljudi, lani v vsem letu 104. Gre za virusno bolezen osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, ohromelost, medtem ko odstotek ali dva odraslih bolnikov umreta. Za klopnim meningoencefalitisom so letos zboleli bolniki v vseh zdravstvenih regijah, razen v novomeški.

Kako se zaščitimo pred klopi?
Najpomembnejši ukrepi za zmanjšanje tveganja okužbe z boleznimi, ki jih povzročajo klopi, sta preprečevanje ugriza klopa in hitra odstranitev že prisesanega klopa. Na NIJZ-ju ljudem svetujejo, naj zlasti v gozdu nosijo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa, prav tako naj uporabljamo sredstva, ki odganjajo klope.

Ob vrnitvi iz narave naj temeljito pregledajo telo, pozorni naj bodo tudi na poraščene dele telesa, kožne gube, uhlja, pazduhe in dimlje.

Priporočljivo je cepljenje
Stroka cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu priporoča vsem prebivalcem Slovenije od enega leta starosti. "Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih, lahko pa tudi pozneje. Če začnemo cepljenje pozneje, npr. v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitno raven protiteles," so navedli na spletni strani NIJZ-ja.

VIDEO
Povečano število okužb, ki jih prinašajo klopi
Sa. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
JBT
# 21.07.2018 ob 06:32
To cepljenje bi moralo biti brezplačno.
kingeston
# 20.07.2018 ob 13:39
stari v naravi, mladi pred računalniki :D
sivi55
# 20.07.2018 ob 14:45
Ja,obvezno cepljenje,saj se vsaj nekako zaščitimo pred to osupljivo boleznijo.
Bivši uporabnik
# 23.07.2018 ob 18:58
Cepljenje, če prav razumem, varuje le pred meningoencefalitisom, pred lymsko boreliozo pa ne?
pobrisan
# 23.07.2018 ob 11:22
Toliko kot je letos klopov, je velika verjetnost, da so med njimi tudi okuženi. V naši družini sva dva imela "srečo", da sva staknila boreliozo. Proti meningoencefalitisu pa smo vsi cepljeni. Ni poceni, vendar glede na možne posledice se splača.
Sussudio
# 26.07.2018 ob 13:02
oleander
točno tako. Cepjenje obstaja samo za meningoencefalitis. Za lymsko boreliozo ni cepiva. Prav tako lahko za lymsko boreliozo zboliš tudi večkrat v življenju.
Kobalt
# 20.07.2018 ob 22:09
Kakšne so pa posledice lymske borelioze? Simptomi klopnega meningoencefalitisa?
agenda21
# 23.07.2018 ob 19:28
Morda pa kaj pada v povezavi z odpornostjo?
luna med oblaki
# 21.07.2018 ob 08:17
Ja, se strinjam, cepljenje. Kaj pa tisti, ki imamo alergijo na zdravila, kako naj si pomagamo? Tisti, ki nam že aspirin sproži burno alergijsko reakcijo, otečene ustnice, oči ?
HakmeD
# 22.07.2018 ob 01:22
Najbolša preventiva je šnopc. Vsaj 3.0 more bt... Je mu kolega 1x klopa na trebuhu, pa se ga je bau spult takoj, k kao ni mu pincete pr rok, pa bi ga lahko zatrgov se je bal. Bli smo v zidanci, pa smo se ga nažrl tuk, d je klop sam obupou. Drug dan zjutrej kolega doma pinceto vzame, klopa pa nikjer. Sliš se za lase prvlečeno, če neb vidu, neb verjeu.