Veronikina nagrajenka je Meta Kušar
Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je na tradicionalni podelitvi v Celju prejela Meta Kušar za zbirko Vrt. Zlatnik poezije so podelili slikarju in uredniku Gustavu Janušu.
Za pesmi, ki so nastajale od 21. marca 2011 do 21. marca 2012
Objavljeno: 25. avgust 2015 ob 21:01,
zadnji poseg: 25. avgust 2015 ob 21:40
Celje - MMC RTV SLO, STA

Meta Kušar: Vrt
Kot piše žirija, je Vrt suvereno spisana pesniška letina, ki stavi na neskrito bero najboljših in najbolj zrelih sadežev. Zbirka je izšla pri založbi Sodobnost. Foto: Sodobnost
       Poezija niso sanje, ki jih slab psihoanalitik lahko 'razume', še preden smo jih povedali do konca, poezija je sanjarjenje o močnih doživetjih. Doživetje se da začutiti, bogate plasti slikovitih podrobnosti nič manj. Plasti je veliko, zato je težko je priti do dna skrinje. To je bogastvo poezije.       
 Meta Kušar
Meta Kušar
Po navedbah žirije so pesmi Mete Kušar stavčno povedni kolaži liričnih intuicij, sanjskih podob, razmislekov o duši in prebliskov o ljudstvih, stanju sveta, narodu, poeziji. Foto: BoBo

Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je na tradicionalni podelitvi v Celju prejela Meta Kušar za zbirko Vrt. Zlatnik poezije so podelili slikarju in uredniku Gustavu Janušu.

"Vrt je suvereno spisana pesniška letina, ki stavi na neskrito bero najboljših in najbolj zrelih sadežev, čeprav hkrati ruva in premišljuje tudi gnile in nagnite, s tal pobira odpadle, da bi jih postavila na dvignjen krožnik, ki ga nese, ki jo nese," je o nagrajeni zbirki zapisala žirija. "Imeti vrt je razkošje, jezik čuti, misli in sluti sveže jedi, laž in strah, vendar jezik tudi sliši realnost natančneje od rane. V tej realnosti nastanjena lega vztraja in pripoveduje večno vračanje, se pogovarja s starimi in novimi zavezami, ki jih odnaša v čaščenju in hitenju," še pišejo žiranti Primož Čučnik (predsednik), Darja Pavlič in Petra Vidali.


Vabljeni k branju recenzije nagrajene pesniške zbirke:
Meta Kušar: Vrt


Povedni kolaži razmislekov o duši
Pesmi Kušarjeve so, kot dodajajo, stavčno povedni kolaži liričnih intuicij, sanjskih podob, razmislekov o duši in prebliskov o ljudstvih, stanju sveta, narodu, poeziji. Poezija Kušarjeve je "ontološko zaklinjanje z visoko dvignjenim krožnikom potice, ki jo sladijo rozine nebeškega dopinga".

Lavreatka pravi o Vrtu, da ga ameriški in angleški bralec spozna kot knjigo ljubezenskih pesmi, s strastjo, ki zagori tudi v njegovih prsih in ne ugasne: "Poezija niso sanje, ki jih slab psihoanalitik lahko 'razume', še preden smo jih povedali do konca, poezija je sanjarjenje o močnih doživetjih. Doživetje se da začutiti, bogate plasti slikovitih podrobnosti nič manj. Plasti je veliko, zato je težko je priti do dna skrinje. To je bogastvo poezije." Nagrade je od srca vesela. "Recimo, da je metlica, s katero bom pometla animoznost, kadar se bo osipala predme." Po njenih besedah je zbirka takšna, kot je vsak vrt - "poln življenja, barvno bogat, usklajen in čutno radodaren".

Za nagrado, s katero Mestna občina Celje nagrajuje najboljšo pesniško zbirko leta, so bili poleg nagrajene nominirane še zbirke Jana Krmelja (Relikvije dihanja), Nataše Velikonja (ostani), Toneta Škrjanca (Sladke pogačice) in Cvetke Lipuš (Kaj smo, ko smo). Eno najpomembnejših literarnih nagrad v Sloveniji, ki so jo letos podelili 19. po vrsti, prinese lavreatki 4.000 evrov.

Za vzpostavitev mostov med kulturami
Zlatnik poezije podeljujejo od leta 2005, Gustav Januš pa je z njim nagrajen za pesniški opus, za prispevek k slovenski literaturi in za vzpostavljanje mostov med kulturami.

Lani je Veronikino nagrado prejela Petra Kolmančič za pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo, zlatnik poezije pa je šel v roke Toneta Kuntnerja.

M. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.