Video: Kraljica Elizabeta II. v boju za ohranitev deževnega gozda
Britanska kraljica se je pridružila znanemu avtorju številnih priljubljenih dokumentarcev o naravi Davidu Attenboroughu v sproščenem pogovoru, ki je del novega dokumentarca o ohranitvi deževnega ...
Sproščen pogovor z Davidom Attenboroughom
Objavljeno: 17. april 2018 ob 14:58
London - MMC RTV SLO

Elizabeta II. je združila moči z avtorjem številnih dokumentarnih filmov o naravi, med drugim tudi Modrega planeta 2. Foto: Reuters

Britanska kraljica se je pridružila znanemu avtorju številnih priljubljenih dokumentarcev o naravi Davidu Attenboroughu v sproščenem pogovoru, ki je del novega dokumentarca o ohranitvi deževnega gozda.

Elizabeta II., ki je pokroviteljica projekta in je v 66 letih vladanja posadila več kot 1.500 dreves po vsem svetu, se je v dokumentarnem filmu z Attenboroughom sprehodila po vrtovih v Buckinghamski palači. "Gre za redko priložnost, kjer lahko vidite kraljico, kako se sproščeno pogovarja z Davidom tako o podnebnih spremembah kot o rojstnodnevnih darilih," so sporočili s televizije ITV, ki je premierno predvajala film.

"Zakaj se vedno sprehajava gor in dol, ko se želite pogovarjati z mano," vpraša v filmu kraljica Attenborougha. Ob prizoru, kjer nad osrednjima sogovorcema leti helikopter, se kraljica celo pošali: "Zveni, kot da je predsednik Trump, predsednik Obama."

"Kraljica med duhovičenjem z Davidom razkrije svojo strast do narave in kako se je zgodovina vrtov prepletala s kraljevo družino," so še sporočili z ITV-ja. V dokumentarnem filmu se pojavita tudi princa Harry in William ter hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie. Pred premiero pa je pročelje Buckinghamske palače osvetlila projekcija tropskega deževnega gozda. Z živahnimi podobami so želeli opozoriti, da je to dragoceno območje nujno treba ohraniti za prihodnje generacije.

Gre za idejo, ki je zrasla na zelniku člana laburistične stranke Franka Fielda: "Poskusil sem prepričati različne vlade, da bi naredile nekaj za ohranitev deževnega gozda, toda niso pokazali nobenega zanimanja. Tony Blair je pokazal navdušenje, toda nič se ni zgodilo. Gordon Brown se sploh ni odzval. Koalicijska vlada Davida Camerona je bila popolnoma brezupna. Kraljica pa je skočila - kar je nenavadno. Mislim, da je tu zaznala pot do uveljavitve nove politike za Commonwealth."

K. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
josh k.
# 17.04.2018 ob 16:54
Jaka borka, ni kaj...drevesne žabe iz deževnega gozda jo ne bodo nikoli pozabile.
mr polh
# 17.04.2018 ob 17:07
Še dobro, da je bilo praktično vse kar ima pridobljeno preko znoja, krvi in trpljenja drugih ljudi, vse temelji na zatiranju.

Kar nanekrat rešujejo svet, po drugi strani pa živijo v palačah, dvorih, kjer se porabi neskončnokrat več elektrike in ostalih resource-ov, kot 'navdni' ljudje vse za njihovo brezkončno udobje. Provatna letala, procesije, veliko število avtomobilov.

Tipično aristokratsko razmišljanje, mi imamo veliko, ampak množica pa more šparat in se odrekat. Pravilo: 'vodi z zgledom' tu seveda odpade. Posmeh...
Ocelot
# 17.04.2018 ob 18:03
Na posnetku je velika legenda in ena največjih osebnosti sodobnega časa. S tem ne mislim kraljice!
Chopin
# 17.04.2018 ob 17:14
Humanitarnost je ciscenje slabe vesti.

In Britanski kraljevi dvor ima zgodovinsko gledano zelo slabo karmo tako glede varovanja okolja kot glede clovekovih pravic in zatiranja ljudi po svetu.
delfino_
# 17.04.2018 ob 19:58
Ravno toliko ji je mar kot za lanski sneg.
kingeston
# 18.04.2018 ob 08:11
najbolje da znova napadejo države po svetu, jih spremenijo v kolonije, in jim prepovejo sečnjo, prebivalstvo pa znova pahnejo v revščino in pomanjkanje...
nič lažjega, nič boljšega!
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 19:11
Obstaja mnogo govoric, da je njena visokost kanibalka. Posebej naj bi ji bili všeč otroci.