Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v sredo, 19. decembra 2012 podelila priznanja posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu. Med nagrajenci so tudi štirje novinarji RTV Slovenija: Lojze Kos, Mirjam Muženič, Igor Malalan in Ivan Merljak. Foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v sredo, 19. decembra 2012 podelila priznanja posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu. Med nagrajenci so tudi štirje novinarji RTV Slovenija: Lojze Kos, Mirjam Muženič, Igor Malalan in Ivan Merljak. Foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Lojze Kos, Mirjam Muženič, Igor Malalan in Ivan Merljak.

Po besedah ministrice je biti Slovenec v Sloveniji povesem logično, ohranjanje slovenstva daleč od domovine pa ni tako enostavno. Po njenih besedah so za to zasluženi tako organizacije v Sloveniji, ki skrbijo za stik z rojaki po svetu kot tudi novinarji, ki skrbijo, da so rojaki po svetu in v zamejstvu seznanjeni z dogajanjem v domovini.

Kot so zapisali na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je poročevalec RTV Slovenija iz Zvezne dežele Koroške, Lojze Kos, "utelešeno okno v manjšinsko stvarnost na Avstrijskem Koroškem in Štajerskem, nepogrešljivi, praktično že sestavni del tamkajšnjega dogajanja, prevodnik vzdušja severno od Karavank v matično Slovenijo. Po njegovi zaslugi tudi na tej strani naravne in politične meje verjetno ni nikogar več, ki ne bi vedel vsaj nekaj o problematiki dvojezičnih napisov in o dinamiki odnosov med avstrijsko večino in slovensko manjšino."

V obrazložitvi priznanja poročevalki RTV Slovenija iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Mirjam Muženič, ki zvesto in vestno opravlja svoj novinarski poklic že več kot 30 let, pa so poleg številnih drugih novinarskih nalog in dosežkov izpostavili njeno poročanje s terena leta 1991 o takratnem napetem dogajanju na Primorskem. "Sicer pa si običajni slovenski državljani brez njenega imena že desetletja praktično ne morejo predstavljati védenja o dogajanju na številnih območjih, na katerih živi slovenska manjšina v Italiji. Brez zakoreninjene, tako rekoč 'ljubezenske' povezanosti, njeno poslanstvo preprosto ne bi bilo mogoče," dodajajo.

Voditelja oddaj za Slovence v Italiji na Televiziji Koper – Capodistria, Igorja Malalana, na obmejnem območju z Italijo in tudi na celotnem območju Slovenije, poznamo kot animatorja, voditelja prireditev, glasbenika, ki se z rednim nastopanjem že polnega četrt stoletja, trudi uveljavljati slovensko glasbo v zamejstvu, novinarja – športnega in sploh, predvsem pa kot šaljivca, ki poskrbi, da nobena še tako resna oddaja ne postane preresna. "Z enakovrednim sodelovanjem z zamejskimi novinarskimi kolegi pa dokazuje to, o čemer sicer tako radi govorimo in pogosto predvsem samo govorimo: da slovenski kulturni in v tem primeru tudi športni prostor nima oz. ne bi smel imeti meja; da smo Slovenci to, kar smo, ne glede na to, ali živimo zahodno ali vzhodno od zdaj tako odprte meje," so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Novinar 1. programa Radia Slovenija Ivan Merljak je avtor številnih oddaj, ki po njegovi zaslugi ločijo osrednji nacionalni radijski program od številnih komercialnih, plehkih in plitvih poskusov novinarstva. "Merljakova govorjena in tudi pisana beseda o Slovencih zunaj meja Slovenije jim namenja 'dodano vrednost', predstavlja jih kot ljudi, kot subjekte in ne objekte, povzdiguje jih nad običajno predalčkanje v razne kategorije in s tem preprečuje manjko dostojanstva, izgubo enake pomembnosti," pojasnjujejo v obrazložitvi priznanja na Uradu.

Poleg omenjenih novinarjev RTV Slovenija so priznanja prejeli še predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj, generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu, ravnatelj Rafaelove družbe Janez Rihar in urednik oddaje Slovencem po svetu in v domovini na Radiu Ognjišče Matjaž Merljak.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija