Trump je v videoposnetku izpred Bele hiše klinično nepreizkušeno terapijo s protitelesi označil za
Trump je v videoposnetku izpred Bele hiše klinično nepreizkušeno terapijo s protitelesi označil za "zdravilo" in ga obljubil vsem Američanom. Foto: Reuters

Trump je med zdravljenjem covida-19 v vojaški bolnišnici Walter Reed med drugim prejel tudi poskusni osemgramski odmerek poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga izdeluje farmacevtsko podjetje Regeneron.

Drugi dan po vrnitvi v Belo hišo ameriški predsednik odmerka regenerona ni mogel prehvaliti. "Dali so mi regeneron. Reče se mu regeneron. Dali so mi tudi druge stvari, ampak menim, da je bil regeneron bistven. Bilo je neverjetno. Takoj sem se počutil dobro," je v videoposnetku dejal predsednik.

"Mislim, da je bila okužba sreča v nesreči. Dobil sem virus, nekaj sem slišal o zdravilu, nato sem ga predlagal zdravnikom in dejal: 'Dovolite mi ga vzeti.' Bilo je neverjetno," je dejal Trump in Američanom obljubil, da bodo zdravilo dobili brezplačno.

Klinični testi zdravljenja s protitelesi še niso končani

Klinična testiranja Regeneronovega zdravila s protitelesi, imenovanega REGN-COV2, sicer še potekajo.

Izvršni direktor Regenerona Leonard Schleifer je sicer član Trumpovega golfkluba v New Yorku. Regeneron je julija dobil 450 milijonov dolarjev iz sklada Operation Warp Speed, ki ga je Trump odobril za hiter razvoj cepiva in drugih zdravil, poroča CNN.

Regeneron je medtem zaprosil Ameriško agencijo za zdravila in hrano (FDA) za "krizno avtorizacijo" zdravljenja.

Sorodna novica Vse več okuženih v Trumpovem ožjem krogu

"V dogovoru z vlado ZDA bodo odmerki zdravila Američanom na voljo brezplačno," je Regeneron sporočil v izjavi za javnost. Trenutno imajo pripravljene odmerke za 50.000 bolnikov, v nekaj mesecih pa naj bi jih izdelali za 300.000 ljudi. Koktajl protiteles proizvaja tudi podjetje Eli Lilly.

Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) lahko sicer v posamičnih primerih odobri zdravljenje z zdravili, ki še niso prestala kliničnih testov, kot so to storili v Trumpovem primeru.

Trump uživa trdno podporo nasprotnikov splava, ki zavračajo uporabo tkiv ali celic zarodkov v znanstvenih raziskavah. Še lani si je prislužil pohvale, ker je Nacionalnemu inštitutu za zdravje močno omejil možnost financiranja tovrstnih raziskav.

Regeneronov koktajl zdravil oziroma protiteles pa testirajo za tveganja na celicah, pridobljenih iz tkiva človeškega zarodka po splavu na Nizozemskem v 70. letih prejšnjega stoletja. Tiskovna predstavnica Regenerona Alexandra Bowie je dejala, da se ti nizi celic danes sicer več ne razumejo kot tkiva zarodkov.

Regeneron "veliko pomembnejši od cepiva"

Trump je napovedal, da bo zdravilo brezplačno za vse, ob tem pa krivdo za pandemijo znova pripisal Kitajski: "Zdravilo bo brezplačno za vse. Ni vaša krivda, da se to dogaja, to je krivda Kitajske. Kitajska bo plačala visoko ceno zaradi tega, kar je storila ZDA in svetu. To je krivda Kitajske."

"Zdravila prihajajo pod nujno. Moramo jih odobriti in spraviti v bolnišnice," je dejal Trump in dodal, da je zanj to "veliko pomembnejše kot cepivo". Vendar imajo po Trumpovih besedah tudi na področju cepiv v ZDA veliko podjetij, ki so tik pred začetkom proizvodnje. "Morali bi jih imeti že pred volitvami, vendar se je vpletla politika. Tako pač je. Imeli jih bomo po volitvah," je dodal ameriški predsednik.

Vodja osebja Mark Meadows (levo) Trumpa v Ovalni pisarni obvešča o dogajanju. Foto: Reuters
Vodja osebja Mark Meadows (levo) Trumpa v Ovalni pisarni obvešča o dogajanju. Foto: Reuters

Regeneron in Eli Lilly zaprosila za izredno uporabo njunih zdravil

Podjetji Regeneron in Eli Lilly sta po zdravljenju Trumpa z njunimi zdravili zaprosili zvezno Upravo za hrano in zdravila (FDA) za dovoljenje za izredno uporabo njunih zdravil za covid-19.
Zdravili so ga s koktajlom zdravil in protiteles Regenerona, Eli Lilly pa ima podobno sredstvo.

Ta način zdravljenja so do zdaj lahko uporabili le pod sočutno klavzulo, to je za tiste, pri katerih ni bilo nobenega drugega izhoda.

Podjetji zdaj želita dovoljenje za uporabo sredstev kot poskusnih. Na dokončno zeleno luč FDA-ja je namreč treba dolgo čakati, vse dokler ni jasno, da ni hujših stranskih učinkov in da zdravila res delujejo. Lahko pa se uporabljajo izredno, še preden so izdana vsa dovoljenja.

Varnost in učinkovitost Regeneronovega zdravila še ni povsem dokazana. Eli Lilly trdi, da lahko do konca leta proizvede milijon doz, 100.000 pa do konca oktobra. Regeneron pravi, da ima trenutno dovolj doz za 50.000 bolnikov, v nekaj mesecih pa jih bo imel za 300.000.

Trump znova na delu v Beli hiši

Trump se je sicer vrnil na delo v Belo hišo, kjer ga je vodja osebja Mark Meadows obvestil o približevanju orkana Delta obali Mehiškega zaliva ZDA ter o poteku pogajanj o proračunski pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije.

Meadows je Trumpa obveščal v popolni zaščitni opremi, nato pa za medije dodal, da je Bela hiša močno omejila dostop do Ovalne pisarne. Trump naj bi vanjo vstopal skozi Rose Garden, da ne bi uporabljal hodnikov Bele hiše, navaja Reuters.

Conley: Trump zadnjih 24 ur brez simptomov

Sicer ni jasno, ali je Trump še vedno okužen z novim koronavirusom, saj njegova zdravstvena ekipa ni razkrila izidov testiranj v zadnjih dneh. Vodja njegovega zdravljenja v bolnišnici Walter Reed Sean Conley je sicer dejal, da predsednik zadnje štiri dni ni imel vročine, od zapustitve bolnišnice ni potreboval dodatnega kisika, v zadnjih 24 urah pa ni kazal nobenih simptomov novega koronavirusa.

Covid-19 je sicer po vseh ZDA zahteval več kot 215.000 življenj. Podatki Worldometersa kažejo, da je v ZDA trenutno 2,5 milijona aktivnih okužb. Ameriški Center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (CDC) je tvitnil, da se je v zadnjem tednu v ZDA okužilo 300.000 ljudi.