Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 13. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Ajda prinese torbo s semeni in naznani, da bosta z Binetom postala vrtnarja. Pridelovala bosta lastno zelenjavo. Bine si izbere vrečko semen korenja in detelje, Ajda pa solato in peteršilj.
Bine je neučakan, želi kar takoj jesti korenje. Predno iz semena zraste korenje, pa je potrebno kar veliko potrpežljivosti. Metem ko seme raste v korenje, Bine posadi še kocke, čokolado,.in čaka, da bo obojega zraslo še več.

Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih skril v ledeno deželo skril. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih skril med oblake. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

Neokrnjena narava nam nudi ogromno zdravilnih in tudi zelo hranilnih rastlin. Težava je v tem, da jih slabo poznamo. Otroka bosta pripravljala čudovit napitek. Seveda bo Prunelius Cmok priskočil na pomoč tako z receptom kot opozorilom, na kaj je potrebno paziti, da ne bo, bognedaj, kaj narobe.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

V soboto, 11.4.2020, je umrl msgr. Alojz Uran, upokojeni ljubljanski nadškof metropolit. V oddaji In memoriam bodo o njem spregovorili njegovi prijatelji, sodelavci in bližnji.

Nadškof Uran se je rodil 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno pod Šmarno Goro kot zadnji od treh otrok v kmečki družini. Papež Janez Pavel II. ga je 25. oktobra 2004 imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita. Msgr. Uran je bil 34. rezidencialni škof ljubljanske nadškofije peti metropolit v zgodovini ljubljanske nadškofije.
Zaradi izrednih razmer koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Na praznični velikonočni ponedeljek se bomo najprej povezali z našim dopisnikom iz Rima in Vatikana Jankom Petrovcem. Preverili bomo, kako je v Italiji, ki je v primežu koronavirusa, minilo praznovanje velike noči. Kolega Gregor Bauman iz kulturne redakcije nam bo pripravil nekaj glasbenih in filmskih velikonočnih utrinkov. S poslanico in prazničnim voščilom se nam bosta oglasila ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in škof evangeličanske cerkve Leon Novak. O upanju v luči trenutnih razmer se bomo pogovarjali s patrom dr. Karlom Gržanom, svoja razmišljanja ob prazniku pa bo z nami delil tudi župnik župnije Srednja vas pri Bohinju Martin Golob. Običaje na velikonočni ponedeljek nam bo predstavila Dušica Kunaver, preverili bomo tudi, kako praznik mineva v karanteni v enem izmed hotelov v Postojni. Za velikonočne dobrote pa bosta poskrbeli Mojca Mavec in Marija Merljak.

Globoko v brkinskih gozdovih smo obiskali obnovljeno partizansko bolnico Zalesje, ki predstavlja spomenik človečnosti in humanosti. Dokumenti pričajo, da se je v nje vse od kapitulacije Italije leta 1943 pa do novembra leta 1944 zdravilo več kot 207 ljudi, pri čemer jih je umrlo samo pet.
Glede na to, da je bila žganjekuha vedno sestavni del preživetja kmetij, smo v Sabonjah obiskali kmetijo, kjer se še vedno po starem kuha avtohtoni Brkinski slivovec. Slednji je poleg kraškega brinjevca posebnost med žganji, saj nosi zaščito z geografsko označbo. Za konec pa smo še preverili, kakšne so potovalne navade, v digitalno tehnologijo rojene generacije Z kot naslednice milenijcev.

Dokumentarni film o specifični skupini prijateljev, ki radi pomislijo tudi na druge. Na tiste, ki imajo v življenju manj kot drugi.

»Bejž če vejdš« je skupina prijateljev, ki prihaja iz Pivke in okoliških krajev. Druži jih enak smisel za humor, preživljanje prostega časa, njihova delikatesna značilnost pa je pogled na življenje. V času, ko se zdi, da nas naprej potiska le še razmišljanje o materialnih dobrinah in lastni eksistenci, se oni obračajo k altruizmu, razumevanju stiske in nemoči tistih, ki nimajo. Pomagali so slovenskim družinam, ki so jim naravne katastrofe odnesle imetje, kmalu pa so začeli razmišljati tudi o ljudeh zunaj naših meja.

Kulturno društvo s prvotnim imenom folklorna skupina Delavsko prosvetnega društva Svoboda je jeseni leta 1967 ustanovil dolgoletni koreograf in umetniški vodja skupine dr. Bruno Ravnikar z namenom gojiti in poustvarjati ljudske plese, pesmi in glasbo. Petdeset let pozneje folklorna skupina še vedno sledi tem ciljem, ob tem pa tradicionalno umetniško podobo skupine nadgrajuje z novimi plesnimi postavitvami, premišljenim izborom in posodobitvami ljudskih plesov ter s poustvarjanjem izvirne ljudske glasbe in petja. Predstava 'Pleši, poj, oder je tvoj' predstavlja plese slovenskih pokrajin, pa tudi plese nekdanjih jugoslovanskih republik.

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Komedija o optimističnem dečku in njegovi cinični okolici.

Svet okrog Banane, 14-letnega navdušenca nad brazilskim nogometom, je siv, poln prepirov, škodoželjnosti in pikrosti. Deček kljub temu ohranja optimizem in vero v ljudi. To pa po malem razburja vse okrog njega, vključno z učiteljico, starši, ki se ločujejo, sošolci, ki ga zbadajo, in dekletom, ki mu je všeč in izkorišča dečkovo dobrovoljnost. Banane nič ne zlomi. In glej, sčasoma z optimizmom naleze tudi ljudi okrog sebe.

Izvirni naslov: BANANA / Italijanski film, 2015 / Režija in scenarij: Andrea Jublin / Igrajo: Marco Todisco, Beatrice Modica, Anna Bonaiuto

Orlando načrtuje, da bo Angelico peljal na morje in jo zaprosil za roko. Angelica ves čas vztraja, da mora vse potekati po starem, da njena bolezen ne sme nikomur spremeniti vsakdana. Odnosi med Valerio in Rito so napeti, ker se je Giovanna preselila k njima. Rito moti tudi, da Valeria zaupa Luci in mu prepušča otroka v varstvo. Valeria kmalu zasluti, da se za tem skriva nekaj več, in sklene, da bo zadevo raziskala. Pietro poskuša na vsak način zbrati dovolj denarja za predrago stanovanje in noče nikomur priznati, da se je znašel v težavah. Bea se težko spoprijema z materino boleznijo, a ko se poskuša Laura pogovoriti z njo, se močno razjezi. Umberto spozna, da je morda naredil napako, ko je Lauri predlagal, da si vzameta premor.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Zbirka Pesmi štirih je dokaz, da poezija še vedno buri duhove, pa četudi v dobi prevlade nič kaj poetičnih družabnih omrežij.
Nekaj je bilo v zraku tiste pomladi leta 1953. V kinu so se generacije raznežile ob filmu Vesna, pomanjkanje papirja pa je leta 1953 združilo glasove Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca in Toneta Pavčka v pesniško knjižico z naslovom Pesmi Štirih. Pesniki in bralci so si želeli oddahniti od graditeljstva povojne poezije in so spet razmišljali o življenju, ljubezni - in o poeziji. Četudi si kritiki glede pomena zbirke še vedno niso enotni, v oddaji iz serije 50 knjig tri četrt stoletja pozneje iščemo odgovor na vprašanje o poeziji. Najdemo ga v kratkih pogovorih z mladimi iz krožka gimnazije Vič, ki pod mentorstvom prof. Marjetke Krapež ponovno skušajo odgovoriti na večno vprašanje o tem, kako pesmi spreminjajo življenja. Zbirka Pesmi štirih je tako dokaz, da poezija še vedno buri duhove, pa četudi v dobi prevlade nič kaj poetičnih družabnih omrežij.

18:50
Otroški program: Op!

Dobrodošli v Čudogozdu! In toplo pozdravljeni na slavju vseh zvezd neba! Tudi Eva in Jure sta si nadela zvezdniška vzdevka. Postala sta filmski zvezdi in slavljenkam v poklon posnela kratek film. Kakšna je filmska zgodba? Tri, dve, ena, čaka jasa vas zelena.

Ste si že izmislili svoje skrivno geslo? Kaj še čakate? Izrecite ga, zamižite ter se skupaj z Gajo in Tino preselite v Čudogozd. Tam je že vse pripravljeno na praznovanje mravelj. Mravelj, ja. Kako jih bosta Gaja in Tina našli? Najlažje bo, da še sami postaneta mravlji. Kako? V Čudogozdu ni nič nemogoče.

Pri igri in pri delu se velikokrat zgodi, da razmečemo in nasmetimo vse okoli sebe. Potem je treba pospraviti, kar nam pa gre malo težje od rok, kaj ne? Pa je tudi pospravljanje lahko prijetno in zabavno, ugotovita Bibamica in Bibatone. Najprej sta Bisergoro dodobra nasmetila, potem pa jo prav z veseljem pospravila. Dobro prisluhnite njuni zgodbi...Od zimzelenih dreves pa bo tokrat predstavljen bor ...

Aktivatorji so dejavni tudi pri šolskem spletnem glasilu! Ob obveščanju o zanimivostih objavljajo tudi nepravilnosti.
Ob tem se tudi njim zastavljajo temeljna vprašanja: do kod poseči v privatnost oseb, kaj je javno in kaj zasebno, kdaj koristiš in kdaj s posegom narediš škodo? Do kod poseči, kdaj javno izpostavljati osebe?
Xena in Ferenc nekega jutra s »pametnim« telefonom posnameta nepravilno parkiranje enega od profesorjev na šoli.
Ob prvem navdušenju ugotovita, da bi z objavo učitelja osmešila, težave pa ne rešila. … Spoznata, da so bistvena etična merila in zaščita človekovega dostojanstva.

FORMA VIVA v Seči nad Portorožem je ena najstarejših in najznamenitejših v Evropi, saj živi že od leta 1961. Ta bienalna prireditev združuje kiparje z vsega sveta, ki ustvarjajo izključno v istrskem kamnu.
Forma viva je v latinskem jeziku poimenovana živa oblika, označuje pa ustvarjanje kamnitih skulptur na prostem. Ustvarjeni kipi tam tudi ostanejo, zato je potemtakem forma viva tudi stalna galerija na prostem.
Učenci OŠ Elvire Vatovec Prada se med stalno razstavljenimi umetninami na portoroški Forma vivi sami poskusijo v kiparjenju v kamnu in se ob tem dobro znajdejo. Spoznajo veliko novega o umetnosti, oblikovanju v kamnu, o različnih likovnih smereh in o sebi.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Levison raziskuje največjo peščeno puščavo na svetu in v Omanu potuje čez gorovje Dofar. Vstopi v od vojne opustošeni Jemen.

Hannah in Christie nadaljujeta razmerje in ga v službi le slabo skrivata. Zander se vrne iz Amerike in vse preseneti z novico, da se bo poročil s Tylerjem, njihovim novim finančnim nadzornikom. Ekipi se je pridružila tudi odvetniška družba Defoe, tako da zdaj Nina, Hannah in njuna mama delajo skupaj, vendar Zander želi, da bi se Ruth čim prej upokojila. Nina ima težave s pijačo in zamujanjem v službo, Rose pa odkrije, da je noseča, in to vsem sporoči na družinski zabavi.
Hannah dobi novo stranko iz sveta šovbiznisa.

4. del: Poslednji dnevi
Robert Powell se je odpravil v Jeruzalem, kjer bo končal preučevanje Kristusovega življenja. Tam je odkril sledi, ki dajejo zgodovinski okvir dramatičnim dogodkom, ki so zaznamovali dni pred njegovo smrtjo in po njej. S Powllom se bomo sprehodili po Svetem mestu, od tradicionalnega mesta zadnje večerje do stopnic, na katerih naj bi Poncij Pilat Jezusa obsodil na križanje, in nazadnje do judovskega groba iz 1. stoletja, kjer se je po navedbah verujočih začela resnična zgodba o Jezusu.

Da bodo dnevi doma lepši, si lahko ogledate ponovitev Koncerta doma.

Obupan slikar, ki se bori za svoje umetniško in finančno preživetje, zastavi priljubljen dedkov fotelj, njegov zadnji dragocen predmet, ki ga še ima! To navidezno banalno dejanje ga zapelje v potovanje, ki nepovratno razkrije in zdrobi lažne vrednote, ki so se nakopičile v letih neuspešnega prilagajanja družbenim normam.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov