Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 30. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Čet, 30. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Novice, vreme prometne informacije in še... V televizijskem vrtu se bomo s specialnim pedagogom Markom Juhantom pogovarjali o tem, kaj je v življenje družin z otroki prinesel čas Covida. Novinarka Špela Lenardič nam bo približala poslanstvo dopisnice iz Furlanije Julijske krajine, iz kuhinje bo med drugim dišalo po grahu. In še o terenskih oglašanjih. Začeli bomo z zajtrkom sredi vinograda, se preselili k morskim dogodivščinam, zaključili v središču Kopra. Goriška ekipa pa bo tokrat odkrivala čare poletnega Kanala. Poletite z nami, pilotirala bo Karin Sabadin!

Catherine se odpravi v gore. Slikovito srednjeveško mestece Vizzini slovi po najboljši trdi pšenici, iz katere pekarski mojster Antonio Terlato izdeluje nagrajene testenine. V Ragusi bomo izvedeli, kako nastane rikota in koliko časa se stara kačkavalj. Na koncu Catherine obišče najbolj znano vinsko klet v Vittorii in nam zaupa recept za odlično jed z govedino v rdečem vinu.

V tretjem delu pregleda nekaterih nepozabnih tekem evropske lige se bomo spomnili dvobojev Salzburg – Lazio (2018), Werder Bremen – Valencia (2010) in Spartak – Porto (2011).

Potem ko si je Slovenija po zmagi nad Švedsko zagotovila nastop v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Braziliji, bi ji zmaga na četrti tekmi proti Nemčiji prinesla prvo mesto v skupini in s tem vsaj na papirju lažjega nasprotnika med osmerico najboljših.

V drugi oddaji se v spoznavanju slovenskih narečij odpravimo bolj proti zahodu, v Poljansko dolino in na Cerkljansko. Podrobneje bomo namreč spoznali poljansko in cerkljansko narečje, ki poleg tolminskega, škofjeloškega, črnovrškega narečja in baškega podnarečja tvorijo rovtarsko narečno skupino. Voditeljica Neva Novljan se muči s cerkljansko izgovorjavo besedne zveze »okoli ovinka«, dialektologinje dr. Karmen Kenda Jež ( Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU), ddr. Marija Stanonik (SAZU) in dr. Maja BitencC (FF UL) pa se poglobijo v posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij ter dveh narečij. V naboru narečnih govorcev rovtarskih narečij, ki se zdijo na prvi vtis morda malce robata in trda, se znajdejo: Joko in Domc s prijatelji in gledališčniki iz Cerknega, klekljarice iz Cerknega in članice Čipkarske šole Idrija, nekdanji idrijski rudar, članice Ženskega pevskega zbora Spodnja Idrija, znameniti čevljarji in pripovedovalci ljudskih zgodb iz Žirov, pesnik Janez Ramoveš in pevka Uršula Ramoveš ter otroci iz Poljanske doline, oddajo pa bosta obogatila tudi Lucija Kavčič in Janez Pelipenko v vlogah Ivana Tavčarja in njegove Mete.

Florjan Lipuš je eden najpomembnejših predstavnikov sodobne slovenske literature. „Z jezikom smo ali nismo, z jezikom bomo ali ne bomo“, še močno odmeva goreči poziv pisatelja za ohranitev slovenske besede iz leta 2004, ko je prejel najvišje priznanje slovenske države za dosežke v umetnosti Prešernovo nagrado. Širša javnost ga najbolj pozna po romanu Zmote dijaka Tjaža (1972), ki ga je pisatelj Peter Handke skupaj s Helgo Mračnikar prevedel v nemščino. Bralcem in bralkam pa je dostopen tudi v francoskem jeziku. Med kratko proznimi deli so najbolj znana Prošnji dan, Jalov pelin in Odstranitev moje vasi. Lipuševa proza je pogosto osredotočena na ogroženo individualnost, razkroj subjekta v socialnih in kulturnih strukturah ter kritiko provincialne utesnjenosti. Glavna značilnost pa je nekonvencionalno prikazovanje sodobne zamejske koroške resničnosti skozi osebno življenjsko izkušnjo. V dokumentarni zgodbi se je s pisateljem po poteh, na katerih so prepoznavni elementi njegovega pisateljskega dela, podala Katja Gasser iz kulturne redakcije dunajske ORF.

Koncert iz naših krajev, javna radijska oddaja z najdaljšo tradicijo v poletje prinaša svoj izbor narodnozabavne glasbe. Tako smo gostili ali pa so nas gostili: Alpski kvintet, Ansambel Saše Avsenika, Štanjel s Slovenskim oktetom in Ptuj z Vražjimi muzikanti.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951. Vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Njihovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Njihov repertoar je širok in raznolik. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, kar vedno znova s posebnim žarom predstavlja poslušalcem. Na koncertu v Štanjelu je Slovenski oktet ob svojih zimzelenih uspešnicah predstavil pesmi, ki so nastale pred kratkim.

To je zgodba o učitelju, etnologu, pisatelju in politiku Vinku Möderndorferju, o življenju v času revolucij in svetovnih vojn.

Vinko Möderndorfer je med ljudmi pustil globoko sled s knjigo Koroške narodne pripovedke. Kot učitelj je poskusil z novim pedagoškim procesom, ki ga je teoretično in praktično utemeljil v dveh knjigah. Menil je, da je treba slovensko šolo postaviti na nove temelje, kjer pedagog ni več avtoritarni trinog temveč resnično učitelj in prijatelj. S svojim bogatim etnološkim opusom je Vinko Möderndorfer brez dvoma tudi eden pomembnih slovenskih etnologov. Politika mu ni bila nikoli naklonjena. Njegovo življenje so spremljali politični procesi in zapori, v socialistični Jugoslaviji so ga celo zaprli na zloglasni Goli otok. Koroška trma in občutek za pravičnost sta mu pomagala preživeti v vseh režimih. Tisti, ki je zgradil šolo, je samo ena izmed mnogih tragičnih zgodb iz prve polovice dvajsetega stoletja, ki je usodno zaznamovalo naš čas.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna oddaja ponudi pogled v sodobno Južno Korejo, kjer je uspeh zapovedan. Delavci ostajajo v službah po 60 ur na teden in obnemogli zaspijo kar za mizo. Pripadnost podjetju s prostovoljstvom izkazujejo še v svojem pičlem prostem času. V šolskih klopeh pogosto zadremajo izmučeni dijaki, ki po pouku odrinejo k dodatnim zasebnim učnim uram, kjer snov predelajo, še preden pride na vrsto v razredu. Zaradi domnevno boljših možnosti zaposlitve se mladi odločajo za lepotne operacije. V visokotehnološki in tekmovalni družbi pa so na obrobje odrinjeni vsaj trije milijoni starejših, ki živijo pod pragom revščine. Država je namreč pokojninski sistem vzpostavila šele konec 80. let prejšnjega stoletja – za te ljudi prepozno.

Julija sprašuje Mikija, če je pridobila na teži, ko v Angel bar vstopi Mirjana z modrico na očesu. Ko jima razloži, kako je modrico staknila v taxiju, Mikija resno zaskrbi glede sestrine službe. Mirjana ga prosi, naj ne pove otrokom, kaj se ji je zgodilo med službo, a mu mora obljubiti, da bo šla z njim na tečaj boksa oziroma samoobrambe. Medtem pa Iva izve slabo novico, saj ji v domu ostarelih niso podaljšali pogodbe o delu. Mirjanin najstniški sin Nikola je v mirovniški fazi, zato mu mamine nenadne agresivne reakcije niso blizu. Ko Miki puncam skuša pokazati, kako se boksa, je Maša očarana nad njegovimi mišicami, Julija pa prvič začuti ljubosumje, ki si ga noče priznati.

Krakov pod avstro-ogrsko oblastjo, tik pred božičem 1917. Zadnje leto velike vojne. Medtem ko so moški na frontah, ženske doma vzamejo stvari v svoje roke. Podjetje Ignacyja Biernackega naj bi kljub lastnikovi odsotnosti prodali na dražbi. Sestre Biernacke hočejo rešiti to, kar je v njem najdragocenejše. Vest o očetovem bankrotu skrivajo, da bi prazniki minili mirno. Wojciechova objokuje sinovo smrt, babica Emilia, paralizirana po kapi, pa se jezi na sina. Na božični dan avstrijski pilot Ludwig Grasnick razburka ozračje v družini Biernacki.

Poletje je za plesalce obdobje, ko nimajo rednih vaj in predstav. Danc's – Piran, ki ga že več let zapored organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije, jim ponuja možnost, da med poletjem izpopolnjujejo svojo tehniko in spoznajo nov repertoar. Obenem pa je to priložnost za nabiranje odrskih izkušenj in sklepanje novih prijateljstev. Strokovna sodelavka in scenaristka Teja Turk, režiser Aleksander Šmuc

Studijski posnetek koncerta posvečamo visokemu jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke, Mojmirja Sepeta. Simfonični orkester je ob spremljavi članov Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla predstavil Sepetov nekoliko manj znani, vendar obsežni simfonični in ritmosimfonični repertoar. Vizualno podobo oddaje sta pripravila kreativni grafik Martin Luzar in režiser posnetka Marjan Kučej, scenografijo Urška Dolinar, redaktorica je Zarja Zavodnik, urednica oddaje Danica Dolinar.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov