Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Sob, 8. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Tokrat bo spomine na predvojni čas v Mariboru, na izseljeništvo med drugo svetovno vojno in na čas po njej, obujala še ena Mariborčanka, leta 1930 rojena Danica Lah - Perovič. Njen oče Jakob Lah je bil rojen veliki družini v vasi Naraplje Halozah in kot otroka so ga od doma poslali za pastirja k stricu, duhovniku in kmetovalcu v Laporju pri Slovenski Bistrici. Stric je prepoznal fantovo bistrost in ga je čez čas poslal na trgovsko šolo v Ljubljano. Prva svetovna vojna je mladega Jakoba Laha odnesla na rusko fronto in za več let v rusko ujetništvo, po vrnitvi pa je čez čas prišel v Maribor in na Glavnem trgu odprl trgovino s perilom in konfekcijo. Položaj trgovine je bil izjemen, saj so na mestni tržnici pred trgovino prodajale branjevke iz okoliških vasi, le nekoliko niže ob Dravi pa so pristajali splavarji. Ves ta slovenski živelj iz okolice Maribora je potreboval preprosta oblačila, po drugi strani pa je raje kupoval pri slovenskem trgovcu, saj so bili drugi trgovci v mestu, predvsem večji, Nemci. Posel je cvetel in nekaj let pred izbruhom vojne je Jakob Lah postavil v središču mesta, na Jurčičevi ulici, veliko hišo z blagovnico v pritličju, eno najsodobnejših arhitektur predvojnega Maribora.
Lahova družina je bila velika, ob starših in hčerki Danici je bilo še pet bratov. Po okupaciji so Nemci očeta najprej zaprli, že takoj za tem pa so prišli po vso družino in jo odpeljali v zbirni center za izseljence v meljski kasarni, od tam pa s transportom v Srbijo, kjer so na koncu pristali v Kruševcu. Da so lahko živeli, je šel najstareši brat, star takrat 22 let, najprej delat v rudnik premoga v Aleksincu, potem pa v tovarno železniških vagonov v Kraljevo. Tam je bil med žrtvami nemških represalij, ko so v nekaj dneh pobili več tisoč moških talcev. Proti koncu vojne se je drug brat priključil partizanom in bil med mnogimi padlimi v Slovenskem bataljonu v bojih za osvoboditev Srema. Ob koncu vojne se je Lahova družina, brez dveh bratov, skupaj z drugimi izseljenci v živinskih vagonih vrnila v razrušeni in izropani Maribor. In ker sprva niso imeli kam, je odšla Danica k teti v Škofjo Loko, kjer je gledala kolone nemških ujetnikov, ki so jih gnali skozi mesto na grad, da bi med njimi morda opazila svojega brata, tistega, ki je pred vojno živel v Celju in ga Nemci niso pustili z družino v Srbijo, ampak je bil vpoklican v nemško vojsko. In čeprav je bilo po vojni za Lahovo družino v vseh pogledih vse drugače, je bilo vendarle vojne konec in začelo se je novo življenje.

Vrtičkarjem že spet grozi nova katastrofa: umakniti se bodo morali mega počivališču v alpskem stilu na avtocesti. Pupa je takoj v akciji, Polkovniku pa sodelovanje prepreči grozeča nevarnost iz Nemčije: v rodni dom se vrača žena Alenka. Nasploh se živahno zapleta z zakoni in porokami: doma Antea oznani svojo poroko, Živa pa Zdravka zaman prepričuje, da njene jutranje slabosti niso posledica vnetega slepiča.

Polkovnikovo domače ozemlje je zasedla njegova žena Alenka s pianinom. To ga požene v krčmo Nina-nana, kjer si priveže dušo in izve, kdo je krivec za projekt »bencinski servis«. Miha in Tinka prodajata svoji umetniški dušici propagandnemu stroju potrošniške družbe. Žal brez uspeha.
Maščevalni načrt zoper idejnega vodjo kriminalnega projekta avtoceste je pripravljen, Pupa je znova glavna »na barikadah«. Zdravko pa začenja družinsko rizično nosečnost ves sam - z dvojnim viskijem.

Gotovo ne boste uganili, kdo je bil s premoženjem, ki ga je sam zaslužil, konec 19. stoletja najbogatejši Slovenec in šesti najbogatejši Američan.

To je bil Anton Prestopec iz Javorja pri Litiji, ki je odpotoval v Ameriko z dvema dolarjema v žepu. V času zlate mrzlice na Klondiku v Kanadi je našel in izkopal tono in pol čistega zlata – danes po vseh preračunavanjih vrednega okrog 60 milijonov evrov. Toda na koncu je ostal brez vsega. Kako se je to lahko zgodilo, boste izvedeli v pričujočem dokumentarnem feljtonu Marjana Šrimpfa.

Delu obale nekako na polovici poti med Izolo in Koprom, skoraj pod pečino na kateri stoji izolska bolnišnica, pravijo domačini »Pri Rexu«. Mladina večinoma ne ve od kje »kraljevsko« ime tega dela naše obale, njihovi starši in dedje pa se še dobro spominjajo časov kmalu po vojni, ko so poleti plavali do ladje Rex in raziskovali njeno neskončno notranjost. Čeprav nagnjen na bok, izropan in uničen od požara, je mogočni Rex, ki se je vzpenjal nad vodno gladino le nekaj lučajev od obalne ceste, vzbujal strahospoštovanje.
Za trideseta leta je bil Rex pojem udobnega, razkošnega, in v času, ko še ni bilo letalskega potniškega prometa v Ameriko, hitrega potovanja. Rex je bil italijanski tehnološki čudež. Leta 1933 je z vožnjo čez Atlantik potolkel vse hitrostne rekorde, in si tako, kot edina italijanska ladja v zgodovini, priboril tako imenovani modri trak.
Po navedbah domačinov naj bi bilo na morskem dnu kjer je končal Rex še vedno nekaj njegovih ostankov; ribiči vedo povedati, da se jim tam še danes rade zatikajo mreže; pa tudi rib naj bi bilo pri Rexu največ, ker naj bi imele zavetje. Nekateri trdijo, da naj bi bil na dnu celo eden od njegovih vijakov...
Zgodba o Rexu je hkrati tudi zgodba o Italiji v burnih tridesetih letih, ko ji je vladal Benito Mussolini ter zgodba o času, ki ga je, po svoje, simboliziral tudi žalosten konec Rexa ob obali Istre.

Avtor, scenarist, režiser, avtor besedila: Edvard Žitnik
Direktor fotografije in snemalec: Bojan Kastelic
Montažerka: Nikita Lah

Konec tedna se v Ivrei v Italiji začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Lani so bili slovenski tekmovalci in tekmovalke zelo uspešni, saj so osvojili šest kolajn, od tega dve zlati. Poleg evropskega prvenstva sta bili le še dve tekmi za svetovni pokal, na tekmovanju v Italiji pa bodo mnoge reprezentance izbrale potnike za olimpijske igre.
V soboto se bodo borili v kajaku. Med dekleti je lani zmagala Čehinja Kudejova, Eva Terčelj pa je bila četrta. Terčeljeva že ima zagotovljen nastop na olimpijskih igrah.
Med kajakaši je Peter Kauzer zaostal le ze Čehom Prskavcem. Za olimpijski nastop se borijo Kauzer, Srabotnik in Testen.

Konec tedna se v Ivrei v Italiji začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Lani so bili slovenski tekmovalci in tekmovalke zelo uspešni, saj so osvojili šest kolajn, od tega dve zlati. Poleg evropskega prvenstva sta bili le še dve tekmi za svetovni pokal, na tekmovanju v Italiji pa bodo mnoge reprezentance izbrale potnike za olimpijske igre.
V soboto se bodo borili v kajaku. Med dekleti je lani zmagala Čehinja Kudejova, Eva Terčelj pa je bila četrta. Terčeljeva že ima zagotovljen nastop na olimpijskih igrah.
Med kajakaši je Peter Kauzer zaostal le ze Čehom Prskavcem. Za olimpijski nastop se borijo Kauzer, Srabotnik in Testen.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

V četrti oddaji, ki nas vodi k svetovnemu nogometnemu prvenstvu v Katarju prihodnje leto, je ponovno veliko zanimivih zgodb. Nekdanji Juventusov branilec Medhi Benatia bo spregovoril o tem, kako je igrati za enega najboljših katarskih klubov, Al Duhail. Matthias Stuber je zaljubljen v nogomet, tudi nekdanji igralec, zdaj pa priznan kuhar, ki svoje sposobnosti kaže v Dohi. V preteklosti je med drugim kuhal tudi za Bayern. Spoznali bomo še nekaj povsem domačih katarskih zanimivosti, kot so kamelje dirke in 200 kilometrov dolgo vzdržljivostno preizkušnjo po katarski puščavi.

Celjski rokometaši so se po porazih z Velenjčani in Koprčani v državnem prvenstvu znašli pred težavno nalogo: sezono pripeljati do načrtovanega prvega mesta na lestvici. Že to soboto jih čaka nov težek preizkus – gostovanje pri Trimu iz Trebnjega, ki ima pod vodstvom Uroša Zormana za sabo odlično leto. Derbi bomo spremljali na našem drugem programu.

Prijateljici Vicky in Cristina preživljata poletje v Barceloni in si v življenju želita različne stvari. Vicky hoče varnost in zanesljivost; njen bogati zaročenec je utelešenje prav tega. Po drugi strani pa je Cristina romantična, svobodomiselna zanesenjakinja, ki rine v strastna razmerja, ki se sfižijo, še preden so se zares začela. Ko ju privlačni neznanec Juan povabi, naj preživita konec tedna z njim v Oviedu, njegova spontanost Vicky seveda odbija, Cristino pa mika, a nazadnje z njim odpotujeta obe. Resnično zapleteno postane šele, ko v zgodbo stopi še Juanova neuravnovešena, a strastna nekdanja žena Maria Elena.

VICKY CRISTINA BARCELONA / LJUBEZEN V BARCELONI / ŠPANIJA, ZDA / 2008
Scenarij in režija: Woody Allen / Igrajo: Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Patricia Clarkson, Rebecca Hall

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V sobotnem večeru se Zvezdana s psihoterapevtko realitetne terapije Mirjano Palčič Bubnič sprašuje, zakaj je od vseh medčloveških odnosov najtežje doseči dolgoleten srečen zakonski odnos? Kaj je tisto, kar po poroki začne zmanjševati naklonjenost do partnerja? Ponovili bomo tudi že znano življenjsko lekcijo: ne glede na to, v kakšnem stanju je odnos, spremenimo lahko le sebe!

Skupina Niet je leta 2010 izdala novo ploščo z naslovom Trinajst. Pod geslom Čas je za revolucijo jo je promovirala v ljubljanskih Križankah 31. maja 2010. Nietom so se na odru kot gostje pridružili vsi izvajalci, ki so sodelovali pri nastajanju zadnje plošče, od nepogrešljivega Boruta Činča (ex- Buldožer) na klaviaturah, prek Severe Gjurin, ki je pela stranske vokale na Belem prahu, do Godalnega kvarteta Vijolice ter otroškega pevskega zbora šole s prilagojenim programom Litija v skladbi Živalska farma. Koncert Čas je za revolucijo je bil sicer že drugi nastop Nietov v Križankah od njihove vrnitve v letu 2008.

Konec tedna se v Ivrei v Italiji začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Lani so bili slovenski tekmovalci in tekmovalke zelo uspešni, saj so osvojili šest kolajn, od tega dve zlati. Poleg evropskega prvenstva sta bili le še dve tekmi za svetovni pokal, na tekmovanju v Italiji pa bodo mnoge reprezentance izbrale potnike za olimpijske igre.
V soboto se bodo borili v kajaku. Med dekleti je lani zmagala Čehinja Kudejova, Eva Terčelj pa je bila četrta. Terčeljeva že ima zagotovljen nastop na olimpijskih igrah.
Med kajakaši je Peter Kauzer zaostal le ze Čehom Prskavcem. Za olimpijski nastop se borijo Kauzer, Srabotnik in Testen.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov