Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 27. jun. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 27. jun.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Duševne stiske med mladostniki so se v času epidemije novega koronavirusa močno povečale. Še posebej v stiski so otroci iz manj premožnih družin. Ti mladi so bolj ranljivi, imajo slabše pogoje za šolanje in manj zdrav življenjski slog, zato jim je treba po opozorilih NIJZ nameniti več pozornosti. Kako prepoznati stisko, kako otrokom pomagati, kako bi morala ukrepati država?

Osrčje Pohorja je planotast svet, ki ga krasijo številna barja. Na vrhu Pohorja, za gostim smrekovim gozdom, je Lovrenško barje – največje visoko barje v Sloveniji. Na nekaj več kot 1500 metrih nadmorske višine, med slikovitim rušjem, najdemo od 11 do 22 jezerc, barjanskih oken. Njihovo število je odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. S površino nekaj kvadratnih metrov so temna jezerca naravna in turistična znamenitost Pohorja.

07:50
Glasbena matineja

Zveza delovnih invalidov Slovenije je letos praznovala 50. obletnico delovanja pod sloganom Praznujemo preteklost, izboljšujemo prihodnost. Pod njenim okriljem že od leta 1999 poteka tradicionalna revija pevskih zborov, ki želi širši javnosti predstaviti ustvarjalno in intelektualno sposobnost invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. Tako so se z glasbenim programom že enaindvajsetič predstavili pevski zbori, ki delujejo v okviru društev invalidov ZDIS iz celotne Slovenije.

Prva slovenska dama črno-belih tipk Dubravka Tomšič Srebotnjak redko nastopa na koncertih na zunanjih prizoriščih. Ena takih priložnost je bil otvoritveni koncert Ljubljana festivala leta 2020 na Kongresnem trgu, na katerem je izvedla Beethovnov Tretji klavirski koncert ter z njegovo izvedbo 'začarala' in navdušila zbrano občinstvo.

Nandiju se zazdi, da bi bilo potrebno popestriti življenje na Jeklenicah in zato organizira tekmovanje za miss kraja. Slađani se zdi tekmovanje pisano na kožo in prepričana je, da si je Nandi vse skupaj izmislil prav zaradi nje. Boro je najprej proti dodatnim stroškom v družinskem proračunu, vendar ga Mojca uspešno prepriča, da imajo od Slađine zmage lahko samo koristi. Pa bo Slađana zares zmagovalka?

Mile si želi priti do Anje, zato Irmi proda ukraden krznen plašč. Policist Mirko v lokalu uvede preiskavo, zato mora Mile plašč dobiti nazaj in ga skriti pred policijskim slednim psom. V nočni akciji naleti na Anjo, ki je kot zaprisežena ekologinja Irmino krzno prebarvala na rdeče. Sled za plaščem se tako zabriše, pojavi pa se nov dokaz, ki bi Mileta lahko spravil za zapahe...

Slovenija praznuje svoj 30. rojstni dan. Televizija Slovenija bo 30-letnico države zaznamovala s posebno oddajo, ki bo sestavljena iz dveh sklopov.
V uvodnem delu ob 19.30, v Dnevnikovem izboru, se bo voditeljica Tanja Gobec pogovarjala s prvima predsednikoma države in vlade Milanom Kučanom in Lojzetom Peterletom; o tem, kako so tekle priprave na osamosvojitev, o razglasitvi države in o tem, kakšna je država danes, po 30 letih. Ob 20. uri pa se ji bodo v studiu pridružili znanstvenica prof. dr. Tatjana Avšič Županc, svetovno priznana virologinja, ki je odkrila virus zika, danes pa se ukvarja z raziskovanjem virusa SARS-CoV-2, vrhunski športnik, smučarski skakalec Peter Prevc, ki ga je v televizijski zgodovini l. 2015 ob prenosu iz Planice gledalo največ gledalcev naše televizije, in pisatelj in dramatik Tone Partljič, dobitnik Prešernove nagrade, tudi politik, nekdanji poslanec v slovenskem parlamentu. Pogovarjali se bodo o pomenu države, kako je zaradi njihovih dosežkov bolj prepoznavna, o ponosu, o domoljubju in o tem, kako vrhunski dosežki posameznika prispevajo k rasti in ugledu države. V oddajo se bodo v živo iz treh različnih prizorišč, Trga republike, Državnega zbora in ulic Ljubljane, z gosti vklapljali naši novinarji Katarina Golob Veselič, Andreja Gregorič in Gregor Drnovšek.

Na Trgu republike v Ljubljani se bo v petek, 25. junija 2021, ob 21. uri začela osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in zaznamovanju prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, na katero so vabljene vse prebivalke in prebivalci naše domovine. Državna proslava bo sestavljena iz dveh delov.
V prvem delu bomo proslavili največji dogodek v zgodovini naroda – razglasitev in obrambo države, kar se bo izrazilo skozi pesem, ples in recitale ter čestitke iz domovine in tujine. Govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
V drugem delu proslave bosta v okviru začetka predsedovanja Svetu EU-ja zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.
V kulturno-umetniškem delu slovesnosti bodo nastopili tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič in Gregor Ravnik.
Na slovesnosti bo kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja premierno predvajana filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.
Scenarist proslave je Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.
Na slovesnosti bodo sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih veteranskih in domoljubnih organizacij.
Proslava bo potekala ob upoštevanju navodil NIJZ-ja, za vstop na prizorišče, ki bo mogoč z Valvasorjeve ulice in Slovenske ceste, pa bo treba izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Na lokacijah blizu vhodov bo mogoče tudi testiranje s hitrimi testi. Zaradi omenjenih okoliščin je prihod na prizorišče mogoč najkasneje ob 20.10.

*****

TV Slovenija bo tudi letos z neposrednimi prenosi in studijskimi oddajami pospremila vseh 21 etap največje kolesarske preizkušnje na svetu – dirke po Franciji. Med največje favorite za skupno zmago se uvrščata tudi Slovenca Primož Roglič in Tadej Pogačar, zato bo dogajanje še toliko zanimivejše. Dirka se bo začela 26. junija v Brestu in končala 18. julija v Parizu.

TV Slovenija bo tudi letos z neposrednimi prenosi in studijskimi oddajami pospremila vseh 21 etap največje kolesarske preizkušnje na svetu – dirke po Franciji. Med največje favorite za skupno zmago se uvrščata tudi Slovenca Primož Roglič in Tadej Pogačar, zato bo dogajanje še toliko zanimivejše. Dirka se bo začela 26. junija v Brestu in končala 18. julija v Parizu.

Domovina in država je dokumentarni film o vojni za Slovenijo leta 1991.

Vsebuje izbor najboljših izvirnih posnetkov spopadov, ki gledalcem pokaže, kako sta Teritorialna obramba in policija ubranili Slovenijo pred odkrito agresijo jugoslovanske vojske, potem ko je ta na mejne prehode poslala tanke. Avtor Jože Možina nas vodi skozi razvoj dogodkov ob propadanju Jugoslavije, ko je demokratična opozicija DEMOS zmagala na volitvah leta 1990, z obljubo o samostojni državi. Odločitev, ki je bila z ogromno večino potrjena na plebiscitu o samostojnosti Slovenije, pa je morala nova država braniti z orožjem. Kljub političnim silam v Sloveniji, ki so bile proti oborožitvi Teritorialne obrambe, pa vojna za Slovenijo, ki se podtalno začne že z razorožitvijo slovenske TO maja 1990 in konča oktobra 1991, ko odide zadnji tuji vojak z našega ozemlja, pomeni vrednostno središče slovenskega naroda, saj nikoli prej in nikoli pozneje nismo bili tako enotni.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

S pomočjo zvezd so naši predniki potovali, gradili in osmislili minevanje časa. Da bi si razložili nebesno dogajanje, so v svojih verovanjih nebo že davno poselili z bogovi in pošastmi. Nemško-ameriška dokumentarna serija tudi s pomočjo prepričljivih animacij pojasnjuje človekovo obsedenost z vesoljem in razkriva, kako se je njegovo razumevanje spreminjalo skozi čas, vse do sodobnega raziskovanja kozmosa na temeljih znanosti, ki je pripeljalo celo do prvega posnetka črne luknje.

2. del: Iskanje središča
V drugem delu raziskujemo, kako se je predstava o položaju Zemlje v glavah znanstvenikov spreminjala skozi čas. Od Ptolemaja, ki je verjel, da je v središču vesolja Zemlja, do Kopernika in Galileja, ki sta vanj postavila Sonce.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Uspešni nepremičninski agent Alexander Beauvoisin Midsomerskemu muzeju podari zbirko umetelno izdelanih hišic za lutke, del družinske dediščine. Med svojim govorom na otvoritvi razstave se pred očmi osuplih gostov zgrudi pod strelom in izkrvavi. Nihče od navzočih ni videl strelca in policija kljub natančni preiskavi muzeja ne najde orožja. Bolj ko inšpektor Barnaby in narednik Winter brskata po Beauvoisinovem življenju, bolj se daljša seznam tistih, ki so do brezobzirnega podjetnika kuhali takšno ali drugačno zamero …

MIDSOMER MURDERS (XXI.) / Velika Britanija / 2019
scenarij: Nicholas Hicks-Beach, Helen Jenkins, Julia Gilbert, Jeff Povey
režija: Audrey Cooke, Toby Frow, Matt Carter, Jennie Darnell
v glavnih vlogah: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman, Annette Badland

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanin gost je Dejan Sotirov, ki so mu diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnosti. Danes je Dejan glas otrok z diagnozo ADHD, o katerih pogosto vlada predsodek, da so nevzgojeni in razvajeni. Zvezdanin sogovornik pa na podlagi lastne izkušnje zatrjuje, da gre za otroke z močnimi čustvi, za katere je značilno kreativno razmišljanje in tudi poseben odnos do živali in narave. To bo drugačen večerni pogovor, ko bosta na preizkušnji tudi naša strpnost in razumevanje.

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen Tadeju Hrušovarju.
Spominjamo se ga kot izjemnega glasbenika, skladatelja in pevca, ki je bil član legendarnih zasedb Bele vrane in Pepel in kri, za katero je napisal skladbo Dan ljubezni.
Ob Simfoničnem orkestru in Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo nastopili: Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, skupina Pepel in kri, trio Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija ter posebna gostja Ditka Haberl.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov