Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 30. maj. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 30. maj.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Razvoj tehnologij za umetne organe in umetno inteligenco za lajšanje življenja ranljivih skupin je v zadnjih letih neverjeten. Osebam z izgubo sluha je od nedavnega na voljo nova revolucionarna operacija s t. i. vsadkom OSIA. Omogoča bistveno višje ojačitve kot vse primerljive naprave doslej. Hrvaška podjetnika sta gluho skupnost razveselila s prototipom pametnih očal za gluhe. Kako delujejo, kdaj bodo na voljo in koliko bo zanje treba odšteti, boste izvedeli v oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 28. 5. ob 14.40.

Letos minevajo tri desetletja odkar je slovenska strokovna vinska javnost stopila skupaj in naredila preskok, kakršnega so Italijani in Francozi kot stari vinski svet gradili več sto let. Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je namreč s svojim delovanjem oralo ledino v splošni kulturi pitja, v razumevanju vinogradništva in kletarjenja - hkrati pa prispevalo pomemben delež k višjemu nivoju ponudbe turističnih in enogastronomskih storitev, ki so bile na začetku 90-tih še precej v povojih.

Izpostavljamo kolesarski park Črne njive nad Ilirsko Bistrico, kot primer dobre prakse, kako se v sožitju z lastniki parcel in lokalno skupnostjo, razvoja kolesarke trase.

Obiskali smo Rogaško Slatino, kjer se spopadajo z močnim upadom ruskih gostov. Ustavili pa smo se tudi ob Soboškem jezeru, ki kar kliče k aktivnostim, kot so veslanje v kajakih in kanujih. Pomurje se vse bolj zaveda pomena svojih voda, ne samo term in toplih vrelcev. Več kot tretjina območja je pod Naturo 2000, tu je našla zatočišče tudi vidra, brez odlične, domače vode tudi ne bi bilo domačih specialitet, ki jih mlada generacija gostilničarjev ponuja v novi preobleki.

V oddaji vam bomo predstavili največji oljčnik v Sloveniji, kjer so posadili 4600 oljk. Znova izpostavljamo preprodajalce sadja in zelenjave ob cesti, gre za blago katerega izvor običajno ni znan. Obeležujemo 150 let zadružništva, zato smo obiskali kmetijske zadruge od Tolmina do Kopra. V Hrpeljah so za občane uredili površine, kjer lahko pridelujejo svojo zelenjavo. Prostor so poimenovali ''njivice na vasi. Predstavljamo pa še monografijo s področja oljkarstva, kjer so zbrali dognanja zadnjih deset let.

V zadnji oddaji pred poletjem gostimo predsednika RS, Boruta Pahorja. Predsednika spoznate osebno: kakšen je njegov življenjski slog, odnos do lepote, zdravja in športa. Svetujemo o ženstveni modi, naredimo gozdno kopel ter se na ceste podamo z motorji – ali je vožnja z motorjem res sprostitev in kakšen je ego motoristov? Te zanimive teme odpremo v Sobotnem popoldnevu.

Tim in oče se spreta, saj Tim izve, da Christoph zanj ni hotel plačati odkupnine. Jessica in Henry se odločita za plesni tečaj pri Beli, ker bi se rada Jessica z možem ujela. Tim zapusti hotel in se začasno preseli k Paulu. Ko to izve Franzi, jo začne peči vest zaradi dogovora z njegovim očetom. Valentina ne more priklicati Fabiena in si v mislih slika kup scenarijev, kaj bi se lahko zgodilo, a je nihče ne jemlje resno. Annabelle Sullivan po operaciji premestijo nazaj na psihiatrijo. Izkaže se, da ji bo pri okrevanju pomagal Paul. Annabelle v roke dobi diktafon dr. Borga. Psihiater namerava njen primer opisati v knjigi in ogorčena Annabelle mu ponudi kupčijo. Povedala mu bo za popoln umor, ki ga je zagrešila, v zameno pa ji bo on pomagal na prostost.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik ob 19.55 ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Tokrat v Črni kroniki: Mineva 10 let od skoraj filmskih aretacij osumljenih v zadevi Balkanski bojevnik. Prvi obtoženi Dragan Tosić je na prostosti, primer je vrnjen v ponovno sojenje. In še: V Sloveniji je bilo samo v preteklem letu pogrešanih več kot 500 ljudi, od tega približno 185 otrok in mladostnikov. To predstavlja kar tretjino vseh pogrešanih. Kam izginejo otroci?

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Konec 18. stoletja je kapitan James Cook na svojem drugem potovanju po Tihem oceanu z ladjo Resolution zaman iskal Veliko južno celino, o kateri so bili takrat prepričani, da obstaja. Približal se je Antarktiki, vendar je ni nikoli uzrl. Pristal je na Novi Zelandiji, Tongi, Vanuatuju in otoku Norfolk. Vse te v oddaji obišče tudi Sam Neill in spozna pripadnike ljudstev, ki obujajo nekdanje običaje in uvajajo tudi nekatere nove in presenetljive: na Vanuatuju živi pleme, ki po božje časti britanskega princa Filipa. V neki družini pa vsi moški potomci že več kot 200 let nosijo isto ime: Kapitan Cook.

PACIFIC WITH SAM NEILL / Avstralija / 2018

Družinsko podjetje KLS iz Ljubnega, ki ga s hčerama in zetoma vodi Bogomir Mirko Strašek, je eno vodilnih svetovnih proizvajalcev zobatih obročev za avtomobilsko industrijo; njihove izdelke v motorje vgrajuje več kot 30 največjih avtomobilskih znamk. Izvozijo kar 98 odstotkov proizvodnje, največ v Nemčijo, na Madžarsko in Kitajsko. Večkrat nagrajeno podjetje, ki letos praznuje 50 let, zaposluje 265 ljudi in ustvari več kot 120 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, je lani s prodajo zaslužilo 50,5 milijona evrov. Kljub visokim cenam jekla in elektrike, ki močno krojijo njihovo poslovanje, tudi letos načrtujejo rast prihodkov. So eno najbolj robotiziranih podjetij v Evropi; za razvoj kadrov, proizvodov in inovativnih proizvodnih procesov so v zadnjih osmih letih namenili več kot 80 milijonov evrov. Njihov zadnji projekt je razvoj procesov ter zobatih obročev in zobnikov za pogon hibridnih in električnih vozil.

Kratki film pripoveduje zgodbo o priseljencu v Slovenijo med vojno v nekdanji Jugoslaviji v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Zgodbo nekoga, ki se spominja krajev iz svojega otroštva v Sarajevu, posebno stopnic, kjer so si otroci –in pred leti med njimi tudi on - izmenjevali stripe. Pod pritiskom nemogoče vrnitve domov v času vojne so te stopnice v njegovih sanjah postale velike kot piramida, ki se kopa v soncu. Po vojni protagonist zgodbe odide v Sarajevo in obišče ulico svojega otroštva. Ne more prepoznati stopnic iz otroštva, ne more verjeti, da se je piramida skrčila na tri majhne stopnice.

Tilen je introvertiran najstnik, ki dobi svojo prvo zaposlitev v skladišču. Na delovno mesto ga uvaja starejši delavec Boris, ki do Tilna čuti prezir. Film spremlja Tilnov poskus uvajanja v novo okolje, ki postaja vse bolj sovražno. Se bo Tilen naučil postaviti sam zase ali bo večno klonil?
Režija: Anže Sobočan

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov