Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 3. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 3. apr.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

S cvetno ali oljčno nedeljo bomo vstopili v neposredno pripravo na največji krščanski praznik veliko noč. Z blagoslovom zelenja se bomo spomnili Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga slovesno pozdravili s palmovimi listi. Pri bogoslužju s poslušanjem evangeljskega poročila o Jezusovem pasijonu pa oživeli njegovo trpljenje in smrt na križu, s katero nam je prinesel odrešenje.
Tudi nas preizkušnje življenja potisnejo k tlom. Kako vstati iz neznosnega trpljenja? Kako zdržati v bolečini in se spopasti z invalidnostjo ter duševno motnjo? Prisluhnite pričevalcem, zakaj cenijo življenje in se veselijo srečanja z drugimi.

Včasih je lažje pokazati kot izgovoriti. V obdobju, ko otrok še ne govori, nam svoje želje sporoča z znaki. Kazalec usmeri k igrači in nam s tem pove, da jo želi. Znakovno podprta komunikacija, v tujini že dolgo poznana pod imenom baby signs, dokazuje, da malčki in dojenčki kretnje usvojijo hitreje kot besede. Tako se lahko z njimi sporazumevamo že vse od četrtega meseca, ko so otroci pripravljeni na učenje prvih znakov. Kretnje med drugim tudi zbližujejo, saj starši ob učenju in znakovnem sporazumevanju izboljšujejo komunikacijo s svojimi otroki.

Poročamo z okrogle mize o pogledu znanosti na trajnost živilskih sistemov, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za biologijo. Opozarjamo na kislost tal, pomemben dejavnik v kmetijski pridelavi. Predstavljamo Humus projekt, katerega osnovni cilj je proučiti možnosti in metode za povečanje deleža humusa v tleh. Govorimo o tem, kakšne posledice so vremenske ujme, pozebe in suše pustile v sadovnjakih ter kako kaže letos. Ob koncu oddaje se ustavljamo v Beli krajini, kjer so nam pokazali, kako se pripravljajo na velikonočne praznike.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Ekipa oddaje Na lepše se je podala v Božično jamo na Menini planini, kjer zeliščarki Maja in Amanda skupaj z lokalnimi jamarji, izvajata duhovni odmik posebne sorte. V odmaknjeni jami, odkriti šele leta 2016 je bilo najdeno antično posodje, ki priča o tem, da je bila jama lahko nekoč tudi svetišče. V Ratečah, ki veljajo za kranjsko Sibirijo izpostavljamo doživetje, ki se ga lahko izvaja tudi izven mrzle zime. Za konec pa še več o inovativni pohodniški dogodivščini, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neobljudenih poteh, spijo na organiziranih lokacijah na prostem ter vse kar potrebujejo (razen hrane in vode) nosijo s seboj.

Od ključavničarstva do enega vodilnih na področju izposoje prireditvenih šotorov, to je v 40 letih uspelo družinskemu podjetju Petre z Vranskega. Natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in spretnost pa so odlike mladih šivilj, ki želijo uspeti v tem poklicu. V njem že vrsto let vztraja Marija Resnik.

Srečna mladina
glasba Primož Habič/besedilo Igor Dernovšek

Srečna mladina je debitantski album skupine Niet, ki je izšel septembra 1984 pri založbi Galerija ŠKUC v nakladi pičlih 200 izvodov v obliki kasete. Velja za največkrat presneti slovenski album. Čez čas je dosegel kultni status in konec julija 2015 tako ponovno izšel pri švedski založbi Ne! Records.
Na časovnem traku bomo prikazali razgibano zgodovino skupine Niet, ki je bila ustanovljena konec leta 1983, svoj zadnji album pa je izdala leta 1996.
Čeprav se je v povojnih mladinskih pesmih opevalo srečo mladine, se je leta 1984 počasi razblinjal mit srečne mladosti. In kako je to razblinjanje odmevalo kot razbijanje v slovenskem punku?

Od sredine aprila bodo morali trgovci in drugi ponudniki strankam znova izročati račune. Kako smiseln je ta ukrep, v kakšni obliki jih bodo trgovci izročali, jih bodo stranke zares jemale in ali bo sive ekonomije zato manj? V oddaji tudi o spletnih prevarah. O tem, katere so trenutno najbolj aktualne, kako hitro se ujamemo na limanice in kakšne so izgube. Govorili pa bomo še o pravi ceni poceni mode. Za bleščečimi izložbami se namreč skrivajo zgodbe o izkoriščanju delavcev in hudem onesnaževanju okolja.

Po jeklenici skozi krošnje tropskega deževnega gozda, z vrvjo po slapu in z elastiko v globino pod mostom v mestu! Fantje so si tokrat omislili adrenalinski obisk Ekvadorja, saj se jim je zdelo, da so prvič premalo izvedeli o Južni Ameriki. Potem so odšli na Galapaško otočje, plavali z morskimi psi, opazovali orjaške želve in premišljevali o vplivu človeka na te odročne kraje. Na celini so naleteli na praznik Inti rajmi, ob katerem domačini slavijo Pačamamo, kar se je skoraj sprevrglo v nemire. Globoko v amazonskem pragozdu pa so spoznali pleme, ki poskuša napredku kljubovati z ekoturizmom.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Kakšnih sto kilometrov južno od Neaplja, v italijanski regiji Kampanija, stojijo antični templji Pestum. Tu že več stoletij redijo bivole, iz njihovega mleka pa izdelujejo izvirno italijansko mocarelo. Zelo priljubljena jed v teh krajih je ocvrta mocarela med rezinama kruha, z dimljeno mocarelo in svežo rikoto pa pripravljajo različne testenine in rižoto. Raffaele Barlotti je sirarski mojster, ki se je obrti učil od očeta. Mu bo s sestro Donatello uspelo zadolženo sirarno postaviti na noge?

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Cristina Ricci in Stefan Pannen

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Pretepi, ustrahovanje in nadlegovanje so vse pogostejši tudi med najstniki, povečana uporaba telefonov med mladostniki pa spodbuja tudi psihično in spletno nasilje.
Nemčijo pretresa umor najstnice, žrtve vrstniškega nasilja. Kaj mlade pripelje do tako skrajnih nasilnih dejanj, boste izvedeli iz pogovora s specialnim pedagogom, avtorjem številnih uspešnic o vzgoji otrok.

Frontman hrvaške zasedbe Psihomodo Pop Davor Gobac se vrača. Na povabilo glasbenega kolega Dareta Kauriča sta posnela duet, ki bo sestavni del novega albuma slovenske glasbene legende. Magnetni utrinki nas bodo osvetlili z novicami iz domačih logov.

11. del: Naše pleme
Joel stari Indijanki olajša bolečine, ki jih trpi zaradi artritisa, ta pa ga želi v zameno posvojiti in sprejeti v svoje pleme. Joel ni preveč navdušen, saj se boji, da ga čaka boleč krst, a se kljub temu vda v usodo. Holling se po Shellyjinem odhodu domov začne čudno vesti in pod pretvezo, da mora obnoviti pod, zapre krčmo. Maggie zasluti, da se dogaja nekaj nenavadnega, zato sklene, da bo zadevi prišla do dna.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Jana se zelo boji žuželk. Nekega dne pa mimo pribrenči gromozanska Osa! Ta obožuje opero in jagodni sok, predvsem pa na vesolje gleda popolnoma drugače kot ljudje. Bo poletni potep po ljubljanskih ulicah Jani odprl oči za nove perspektive?

Scenarij in režija: Kaja Tokuhisa

Filmsko inventivno artikulirana pripoved o odtujenosti in nemoči odnosov.
En dan prinese izpraznjenost čustev, ki jih odslikavajo nedokončani in nedefinirani prostori pa tudi odsotnost komunikacije med protagonistoma.
Režija: Domen Martinčič

Od Jezusovega prijetja in križanja do vstajenja – francoska dokumentarna oddaja predstavlja nedavna odkritja raziskovalcev in osvetljuje zadnje ure Jezusovega življenja. Znanstveniki se opirajo na evangelije in zgodovinska dejstva. Je Juda Jezusa res izdal samo zaradi srebrnikov? Je bil Pilat res tako popustljiv, kot piše v Svetem pismu, ali je bil okruten in neizprosen? Strokovnjaki so ugotovili, da Jezusa niso križali tako, kot je upodobljeno na številnih slikah, in da na Kalvarijo ni nesel celega križa, saj bi bil ta pretežek. Nekateri znanstveniki celo dvomijo, da je na križu umrl. Vsi pa se strinjajo, da je imela Jezusova smrt daljnosežen vpliv na vero.

THE LAST HOURS OF JESUS CHRIST / Francija / 2020 / Režija: Juliette Desbois

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov