Lokalne novice
(5)

Poudarki

  • Županovo vino za leto 2013 sta pridelala Slavko Simeonov in družina Kozinc
  • Letos so že osmič izbirali vino sevniškega župana
  • Vina Kozinc so ta naziv osvojila že šestič
Letos so že osmič izbirali Županovo vino sevniške občine. Foto: Goran Rovan
Sevniški župan Srečko Ocvirk z letošnjima zmagovalcema: Slavkom Simeonovom in Davidom Kozincem. Foto: Goran Rovan

Dodaj v

Že osmič izbrali vino sevniškega župana

Letos sta izbrani dve vini – rdeči bizeljčan PTP in cviček PTP
24. februar 2013 ob 11:30
Malkovec - MMC RTV SLO

V Vinskem dvoru Deu na Malkovcu so pripravili zaključek vsakoletnega izbora protokolarnega vina sevniškega župana. Za Županovo vino za leto 2013 sta izbrana cviček PTP, ki ga je pridelal Slavko Simeonov, in rdeči bizeljčan, ki ga je pridelala družina Kozinc.

Leta 2006 so v sevniški občini prvič pripravili izbor za Županovo vino, ki je namenjeno predvsem promociji občine in njenih vinogradnikov. Vsako leto izbirajo drugo zvrst vina, ki ga mora pridelati vinogradnik iz sevniške občine in mora imeti najmanj 400 litrov tega vina v sodih. Letos so tako izbirali Županovo vino že osmič, že drugič kar dve Županovi vini. Na podlagi razpisa sta bili to cviček PTP kot vino, značilno za območje desnega brega reke Save, in rdeči bizeljčan PTP, ki ga pridelujejo na območju levega brega Save.

Ocenjevanje vsako leto poteka pod okriljem enega izmed štirih vinogradniških društev sevniške občine, letos je bilo to Društvo vinogradnikov Malkovec. Začetki tega društva segajo v leto 1977, uradno je bilo ustanovljeno leta 1993 in ima zdaj že 280 članov. Petčlanska ocenjevalna komisija je letos ocenila 25 vzorcev cvička in štiri rdeče bizeljčane.

Med vzorci cvička je zmagal pridelek Slavka Simeonova iz Zgornjih Vodal, ki je dobil oceno 16,17. Družina Simeonov, v kateri so poleg gospodarja Slavka še žena in štiri pridna dekleta, nadaljuje družinsko tradicijo in obdeluje vinograde s skupaj 4.000 trtami. Vinograde, ki se razprostirajo v vinskih goricah Marendol, v glavnem obdelujejo ročno, v njihovi zidanici pa je poleg prevladujočih cvičkovih sort najti tudi nekatera sortna vina, med njimi sovinjon.

Najboljši rdeči bizeljčan je letos pridelek Vin Kozinc iz Dolnjih Impolj. Njihovo vino je dobilo oceno 16,80. Družina Kozinc na šestih hektarjih obdeluje 25.000 trt. Pridelujejo najrazličnejša vina, od cvička, modre frankinje do belih suhih in predikatnih vin, v naslednjih dneh pa bodo napolnili tudi prvo penino. Že leta z vsemi vini sodelujejo na ocenjevanjih in tako so letos že šestič dobili naziv Županovo vino, na kar so zelo ponosni, saj to priznanje poleg drugih potrjuje, da so na pravi poti.

Ob razglasitvi Županovega vina so pripravili tudi družabno srečanje
Razglasitev Županovega vina poteka vsako leto v drugem kraju. Tako so ga letos pripravili v Vinskem dvoru Deu na Malkovcu, ki je svoje duri odprl pred poldrugim letom. Na prireditvi, ki jo je vodila Tanja Žibert, so zbrane poleg gostitelja, župana Srečka Ocvirka, med drugim pozdravili predsednik Društva vinogradnikov Malkovec Uroš Flajs, predsednik krajevne skupnosti Tržišče Janez Virant in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura. Srečanja pa se je udeležila tudi aktualna cvičkova princesa Tjaša Metelko in dva poslanca Roman Žveglič in Tomaž Lisec. S petjem so program obogatili Ljudske pevke s Telč in pevci iz Kulturno umetniškega društva Emil Adamič Mokronog, za dobro voljo pa je poskrbel harmonikar Tadej Pungerčar.

Občina je tako dobila novo protokolarno vino, namenjeno predvsem promociji, ki ga župan izroča ob posebnih priložnostih. Gre za dva vrhunska pridelka lokalne identitete, kar sicer tudi zelo ličnemu darilu daje posebno vsebinsko noto. Tako so odlična sevniška vina že romala na različne konce Slovenije, pa tudi v tujino. Najdlje v Kanado, kamor ga je odnesla predsednica Kanadsko-slovenske vokalne skupine Plamen iz Toronta Marija Ahačič Pollak.

Za MMC Goran Rovan

Prijavi napako
Komentarji
nemoremsespomnit
# 24.02.2013 ob 14:09
cvicek? a niso izbirali vina???
polzaliva
# 25.02.2013 ob 10:36
Če župan ni naš, bo KPK rekla, da gre za konflikt interesov in da naj župan ne vrne le priznanja, ampak naj tudi odstopi kot župan. Nadomestil ga bo na uličnem odboru v Ljubljani izbrani kandidat.

Dve-muhi-na-rdeči-mah-press.
naš človek
# 24.02.2013 ob 16:47
@nemoremsespomnit
izbirali so Dolenjci
Jaka 303
# 24.02.2013 ob 11:51
Le kakšna bo cena cvička pri teh, ki so visoko uvrščeni.
Eni iščejo za liter tudi manj kot Eur, drugi tudi do 2 Eura. Zdej je pa vprašanje kako kupit kvalitetno vino in za ugodno ceno??
Ulikses_
# 25.02.2013 ob 07:30
od kdaj pa je cviček vino?!
Kazalo