V preteklem tednu je Jan Oblak zaporedoma ubranil 14 strelov Girone in Barcelone, preden je klonil pred mojstrskima streloma Suareza in Messija v končnici derbija La Lige. Foto: EPA
V preteklem tednu je Jan Oblak zaporedoma ubranil 14 strelov Girone in Barcelone, preden je klonil pred mojstrskima streloma Suareza in Messija v končnici derbija La Lige. Foto: EPA

"Barcelona je dosegla dva gola v zadnjih minutah. Vesta, to je pač Barca. Imajo odlične igralce in zame je Lionel Messi najboljši nogometaš v zgodovini."

Jan Oblak

Po čisti desetici Josipa Iličića med tednom je konec tedna zaznamoval še drugi najbolj cenjeni slovenski nogometaš v Evropi. Jan Oblak je sicer prav tako blestel že v krogu med tednom. Ob torkovi zmagi Atletica proti Gironi (2:0) je namreč ubranil 6 strelov, od tega 5 znotraj kazenskega prostora. Škofjeloški zid je v takšnem slogu nadaljeval tudi v soboto na Camp Nouu, ko je do 85. minute Barceloni ubranil že kar 8 strelov. A nato je bil Oblak nemočen ob dveh izredno natančnih strelih ob njegovo levo vratnico. Najprej ga je z razdalje matiral Luis Suarez, nato še Lionel Messi, in to brez pogleda, kje je Slovenec.

"Zame je Messi najboljši v zgodovini"
Najboljši posameznik Atletica po izgubljenem derbiju ni odkrival tople vode in priznal, da je klonil pred najboljšimi: "Barcelona je dosegla dva gola v zadnjih minutah. Vesta, to je pač Barca. Imajo odlične igralce in zame je Lionel Messi najboljši nogometaš v zgodovini." Katalonska Blaugrana ima sedem krogov pred koncem 11 točk prednosti pred Atleti, s čimer je La Liga odločena.

Z najvišjim odstotkom obramb v Top5
26-letni Škofjeločan bo sezono 2018/19 končal brez klubskih lovorik, zato pa se bo lahko malo potolažil s kakšno posamično za najboljšega vratarja. Oblak koraka proti četrti zaporedni zamori za čuvaja mreže v Španiji, ki prejme najmanj golov na tekmo (trenutno povprečje 0,68 prejetega gola na ligaško tekmo). Da pa to ni le plod pregovorno granitne obrambe Atletica Madrida in precej obrambno naravnanega sistema igre Diega Simeoneja, priča statistika. V španskem prvenstvu se je prvi vratar Slovenije soočil s 86 streli in prejel 21 golov, kar pomen, da brani 80,2-odstotno. Po Opta podatkih je to najboljši odstotek obrambe v elitnih petih ligah Evrope, da je vratar pri tem branil vsaj na 13 tekmah sezone.

Za primerjavo: Alisson Becker pri Liverpoolu brani 68-odstotno, Ederson pri Manchester Cityju 56-odstotno. Prvi vratar Poljske in Juventusa Wojciech Szczesny brani 71-odstotno, Samir Handanović 69-odstotno. Oblaku sta še najbližje Alphonse Areola in Gianluigi Buffon, ki pri PSG-ju oba branita 76-odstotno, tik za njima je s 75 odstotki obramb Walter Benitez iz Nice.

Sorodna novica Marsovec Iličić in Atalanta spisala zgodovino Serie A

Rezervist Matavž zadel proti PSV-ju
Pretekli konec tedna se je napadalec Tim Matavž v dresu Vitessa na Nizozemskem vrnil po polletni odsotnosti zaradi zlomljene mečnice v levi nogi. Po 6 minutah proti ADO Den Haagu je 30-letni Šempeterc prav tako dobil 6 minut igre v konici napada proti Alkmaarju, sledilo je dobrih četrt ure v nedeljo, ko je Matavž dosegel prvi gol po 22. septembru in skupno šestega na 10 ligaških tekmah sezone, v kateri je izgubil kar 18 prvenstvenih tekem.

V nedeljo je Vitesse gostil vodilni PSV in odigral divjo tekmo. Trikrat so Arnhemčani povedli, zadnjič po zaslugi Matavža, ki je proti nekdanjemu klubu vstopil v 75. minuti. V 83. minuti je iz bližine z glavo v mrežo pospravil odbitek za 3:2, vseeno pa to ni bilo dovolj za zmago, saj so Eindhovenčani izenačili na 3:3, kar pa je izkoristil Ajax za vzpon na vrh Eredivisie z enakim številom točk. Vitesse je zdrsnil na 7. mesto, ki kot zadnje še prinaša playoff za nastop v Evropi. Igralska in strelska vrnitev Tima Matavža izpolnjuje tudi želje Matjaža Keka, ki si je ob vrnitvi na selektorski stolček napovedal, da so zanj vrata reprezentance še posebej odprta.

Sorodna novica Berić z mojstrsko reakcijo pred golom za pomembno zmago St. Etienna

Berić v pol minute stresel vratnico in prečko
Stalno igranje si je z dobro formo izboril Robert Berić, ki pa po izjemni reakciji na ponedeljkovi tekmi, zdaj na obračunu Amiensa in St. Etienna ni imel sreče. Pri izidu 2:1 za domači Amiens je v 81. minuti najprej s strelom iz polvoleja zadel levo vratnico. Sledil je kot, pri čemer je v skoku bil najvišji 27-letni Krčan, a je njegov dober strel z glavo ustavila prečka. Na tekmi je Berić poskusil s kar 7 streli, pri čemer je bil 4-krat blokiran, enkrat pa je ogrel dlani nasprotnega vratarja. Vseeno je St. Etienne globoko v sodnikovem podaljšku izenačil na 2:2 in osvojil pomembno točko v boju za Evropo. Zeleni so zadržali 4. mesto in imajo dve točki prednosti pred Marseillom.

Sorodna novica Oblak 200. za Atletico, vrnitev Matavža po pol leta, zmagoviti podaji in nov gol Šporarja

Bohar z Zaglebio v ligo za prvaka
Na Poljskem še naprej blesti Damjan Bohar, ki je dosegel že sedmi gol sezone. Na petkovem gostovanju Zaglebie Lubin pri Koroni Kielce je s pravočasnim utekanjem na drugo vratnico v 81. minuti potrdil zmago gostov z 2:0. Pred tednom dni je prispeval odločujočo podajo za zmago pri Wisli Plock in Bohar je zdaj ključni mož presenetljivega vzpona Zaglebie, ki se nadeja igranja v ligi za prvaka Poljske.

Pred zadnjim krogom rednega dela sezone, preden se Ekstraklasa razdeli na dve 8-članski skupini, se je klub iz Lubina povzpel na 5. mesto in ima dve točki zaloge pred devetouvrščeno Wislo Krakow, s katero se bodo Bohar in druščina tudi pomerili v soboto.

Skupno je 27-letnik iz Mačkovcev v osrčju Goričkega na 27 ligaških nastopih za Zaglebio prispeval 7 golov in 6 podaj, kar je zdaj že najuspešnejša prvenstvena sezona za Boharja. V sezoni 2014/15 je sicer v dresu Maribora na 49 tekmah v vseh tekmovanjih prispeval 12 golov in 2 podaji.

Jokić s podajo pomembno zmago v boju za obstanek
V Rusiji ni prišlo do slovenskega soočenja, saj branilec Miha Mevlja presenetljivo ni bil izbran v postavo Rostova ob nedeljskem gostovanju pri Ufi. Kapetan Slovenije Bojan Jokić je pri gostiteljih kot običajno odgral vso tekmo in bil vpleten v edni gol, ki je Ufo dvignil na 14. mesto Premier lige, kar bi Baškircem prineslo razigravanje za obstanek, medtem ko zadnji dve mesti pomenita neposreden izpad iz prve ruske lige.

V 25. minuti je ob degažiranju vratarja Rostova Jokić na levem boku dobil skok in z glavo naprej posla Sylvestra Igbouna, ki je po preigravanju zabil edini gol tekme. V domačem napadu je prišlo v 69. minuti do spomladi običajne slovenske menjave: Lovro Bizjak na klop, Andres Vombergar pa v igro, a se ne prvi, ne drugi nista proslavila.


SLOVENIJA (23 + 3) za Izrael in Severno Makedonijo po izboru Matjaža Keka

Ime Priimek (nastopi/goli)klub (uvrstitev v ligi)tekme

igralni čas

(ocena
WhoScored; SofaScore)

opombe
VRATARJI (3)
Vid Belec (13)Sampdoria (9. ITA)Torino - Sampdoria 2:1
Sampdoria - Roma 0:1
/
/
na klopi
Matic Kotnik (0) *Panionios (9. GRČ)Panionios - Larisa 1:0/poškodba roke
Jan Oblak (20)Atletico Madrid (2. ŠPA)Atletico - Girona 2:0
Barcelona - Atletico 2:0
vso tekmo
(8,1; 7,9)
vso tekmo
(7,6; 7,9)
17. nepremagan, 6 obramb; 8 obramb
Grega Sorčan (0)Gorica (8. SLO)Gorica - Mura 0:1vso tekmo3 obrambe
BRANILCI (8)
Jure Balkovec (1/0)Verona (5. ITA II)Verona - Brescia 2:2;
Palermo - Verona 1:0
vso tekmo
vso tekmo
/;
/
Miha Blažič (3/0)Ferencvaros (1. MAD)Vidi - Ferencvaros 2:0 (P)
Ferencvaros - Paksi 3:0
/
vso tekmo
poškodovan - izpad v četrtfnalu pokala; /
Bojan Jokić (96/1)Ufa (14. RUS)Ufa - Rostov 1:0vso tekmo
(7,2; 7,5)
podal v 25' za 1:0 = 1. podaja, v 91' = 4. rumeni karton
Miha Mevlja (19/1)Rostov (6. RUS)Ufa - Rostov 1:0/izven postave
Nemanja Mitrović (3/0)Jagiellonia Bialystok (6. POL)Legia - Jagiellonia 3:0
Jagiellonia - Sosnowiec 2:1
vso tekmo
vso tekmo
/;
karton v 45' = 4. rumeni v Ekstraklasi
Nejc Skubic (13/1)Konyaspor (9. TUR)Istanbul BB - Konyaspor 2:0/kazen zaradi izključitve
Petar Stojanović (8/0)Dinamo Zagreb (1. HRV)Hajduk - Dinamo 0:1;
Rudeš - Dinamo 0:2
vso tekmo
/
zmaga na derbiju;
izven postave
Andraž Struna (27/1)Anorthosis (7. CIP)Doxa - Anorthosis 3:3vso tekmovodijo v skupini za obstanek
Aljaž Struna (14/0)Houston Dynamo (4.Z ZDA)SOB: Houston - San Jose-prost vikend
VEZISTI (9)
Jaka Bijol (4/0)CSKA Moskva (3. RUS)Spartak - CSKA 0:2od 94' (0:2)
(6,0; -,-)
zadnja menjava
Damjan Bohar (2/0)Zaglebie Lubin (5. POL)Zaglebie - Gornik 1:1
Korona Kielce - Zaglebie 0:2
/;
vso tekmo
izven postave; gol v 82' za 0:2 = 7. gol v Ekstraklasi
Jon Gorenc Stanković (-)Huddersfield (20. ANG)Huddersfield - Leicester 1:4do 46' (0:1)
(6,0; 6,7)
2 posredovanj, 1 strel
Adam Gnezda Čerin (-)Domžale (3. SLO)Celje - Domžale 2:3vso tekmo/
Domen Črnigoj (9/0)Lugano (8. ŠVI)Lugano - Neuchatel 0:0
Basel - Lugano 1:1
vso tekmo
vso tekmo
/; rumeni karton v 58' = 5. karton
Rene Krhin (42/2)Nantes (15. FRA)PSG - Nantes 3:0 (P);
Toulouse -
Nantes 1:0
/
/
poškodba gležnja
Jasmin Kurtić (50/1)SPAL (16. ITA)SPAL - Lazio 1:0;
Cagliari - SPAL 2:1
vso tekmo
(7,0; 7,1)
do 63' (2:1)
(6,0; 6,2)
2 strela, 3 skoki, 3 posredovanja; 2 skoka
Leo Štulac (2/0) *Parma (13. ITA)Frosinone - Parma 3:2;
Parma - Torino 0:0
/
/
po poškodbi prvič na klopi
Benjamin Verbič (23/3)Dinamo Kijev (2. UKR)Zorja - Dinamo 2:3
Šahtar - Dinamo *4:3 (P)
vso tekmo
vso tekmo
rumeni karton v 91' = 5. karton; izpad v 1/4-finalu pokala
Miha Zajc (13/3)Fenerbahce (13. TUR)Ankaragucu - Fenerbahce 1:1od 81' (1:1)
(6,1; 6,5)
/
NAPADALCI (4)
Robert Berić (20/2)St. Etienne (4. FRA)Amiens - St. Etienne 2:2vso tekmo
(7,6; 7,0)
dvakrat v okvir vrat, 7 strelov!
Josip Iličić (54/6)Atalanta (4. ITA)Atalanta - Bologna 4:1;
Inter - Atalanta 1:1
do 63' (4:1)
(10; 9,4)
do 82' (0:0)
(7,1;7,0)
gola v 3' in 5', podaja v 9' = 10. in 11. gol ter 7. podaja; 2 strela
Andraž Šporar (13/1)Slovan (1. SVK)Slovan - Michalovce 4:1vso tekmo/
Luka Zahović (2/0)Maribor (1. SLO)Maribor - Mura 1:0 (P);
Triglav - Maribor 1:2
vso tekmo
vso tekmo
/;
/


* - zaradi poškodbe ga je zamenjal Grega Sorčan;
** - zaradi osebnih razlogov izpustil marčni tekmi, nadomestil ga je Andraž Struna.