Enajst golov in sedem podaj na 24 tekmah Serie A niso samo številke, temveč predvsem način, navdih in predrznost, s čimer Josip Iličić navdušuje v Bergamu in žanje slavospeve v nogometno obsedeni Italiji. Foto: EPA
Enajst golov in sedem podaj na 24 tekmah Serie A niso samo številke, temveč predvsem način, navdih in predrznost, s čimer Josip Iličić navdušuje v Bergamu in žanje slavospeve v nogometno obsedeni Italiji. Foto: EPA

V karieri sem naredil tudi nekaj napak, zdaj skušam izkoristiti to obdobje. Nisem še star, še veliko tekem me čaka. Bomo videli, kaj se bo še zgodilo.

Josip Iličić na vprašanje o prihodnosti pri Atalanti.

Kateri gol je bil bolj navdušujoč: prvi z močnejšo levico v 3. minuti ali strel s šibkejšo desnico? Vsekakor je Josip Iličić v četrtek, 4. aprila 2019, uprizoril najbolj dominantnih deset minut slovenskega nogometaša v najmočnejših petih evropskih ligah. S tem je Jojo zrežiral sanjskih četrt ure Atalanta, ki se je sprehodila do visoke zmage nad Bologno, hkrati pa so prihranili veliko moči za naslednji izziv.

"Še veliko je treba odigrati. Sam sem dobro fizično pripravljen, vsi se dobro počutimo in moramo izkoristiti ta trenutek," je po tekmi za televizijo Sky začel pogovor osrednji junak 30. kroga Serie A. V Bergamu že govorijo, da se čuti zvok himne Lige prvakov, ki jo prinaša osvojitev četrtega mesta v italijanskem prvenstvu. "Smo v območju Evropske lige, a želimo izrabiti priložnost za Ligo prvakov," Kranjčan v življenjski formi ne beži od sanjskega cilja za skromni klub, ki se pri lovorikah lahko pohvali le s Pokalom Italije 1963, ravno letos pa je še v igri prav za pokalni naslov.

Gole zabijajo z lahkoto, a jih tudi prejemajo
V lombardskem obračunu modro-črnih Atalanta v nedeljo gostuje pri Interju, gre pa za neposredni obračun za preboj v prihodnjo Ligo prvakov. Mali klub iz Bergama je po osvojitvi 13 točk v zadnjih petih krogih samo še točko za četrtim Milanom, medtem ko ima Inter štiri točke prednosti pred najbolj vročim napadom Serie A.

Atalantin napadalni trio Gomez-Iličić-Zapata je skupaj dosegel 37 golov in si pretežno med seboj podelil 21 podaj za zadetke. Foto: EPA
Atalantin napadalni trio Gomez-Iličić-Zapata je skupaj dosegel 37 golov in si pretežno med seboj podelil 21 podaj za zadetke. Foto: EPA

"Vemo, da ima Inter močne igralce, a resnično moramo izkoristiti prednost tega trenutka. A še vedno se moramo izboljšati vsako tekmo, zlasti ker na vsaki tekmi prejmemo vsaj en gol, kar pa proti ekipam, kot je Inter, ni dobro," je Iličić izpostavil glavno hibo Atalante. Četa Giana Piera Gasperinija je s 64 goli najučinkovitejši klub lige, igra privlačno, trojka Papu Gomez-Duvan Zapata-Josip Iličić iz tedna v teden bolj fascinira ljubitelje nogometa na Apeninskem polotoku. A hkrati je Boginja (klubski vzdevek La Dea) prejela 41 golov, četverica pred njo pa le 28 (Milan), 25 (Inter), 26 (Napoli) in celo le 19 zadetkov (Juventus).

Na polno tako v ligi kot pokalu
"Težko vprašanje, ali je bolje osvojiti četrto mesto ali osvojiti pokal Italije. Trenutno smo še vedno zunaj območja Lige prvakov, vedno pa je lepo kaj osvojiti. Do konca sezone je še toliko tekem! Na zadnjih dveh lahko še vedno vse izgubimo, a tudi osvojimo,"
je Iličić za Sky odgovoril glede dileme boja za LP in/ali Coppo Italio. V prvenstvu je do konca še slaba četrtina sezone oz. 8 krogov, 25. aprila pa Bergamčane čaka povratna polfinalna tekma pokala s Fiorentino. Prva se je v Firencah 27. februarja končala s spektakularnimi 3:3, Iličić je prispeval dve izredni asistenci.

Lokalni Bergamopost ‒ čista desetka

Iličić ‒ 10 s pohvalo!
Marsovec. S čudovitim udarcem z levico v zgornji kot vrat, kar je že samo vredno dvomestne ocene, je tekmo prebil že v 3. minuti. Niti dve minuti kasneje je z desnico v isti kot povišal na 2:0 in stadion je eksplodiral. Ni še bil zadovoljen, v 9. minuti je poslal Hateboerja po gol, potem ko ga je prvikrat ustavila obramba Bologne. Odšel je na klop po uri igre, takoj po rumenem kartonu Zapate, saj ga je želel Gasperini obvarovati pred kartonom. (Ocena lokalnega časopisa Bergamopost)

Popravili rekord Juventusa iz 1932
Moštvo iz Bergama je s 4 goli v prvih 15 minutah popravilo 87 let star rekord prve italijanske nogometne lige. Prejšnji rekordni dosežek je držal Juventus, ki je marca 1932 proti Romi med 10. in 20. minuto natresel štiri gole, končni izid je bil 7:1 v korist stare dame. Iličić je z ekspresnima goloma postal prvi nogometaš v Serie A po decembru 2001, ki se je v prvih petih minutah dvakrat vpisal med strelce. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Marco Di Vaio (Parma).

31-letni Kranjčan je v sezoni na 24 tekmah serie A zabil že 11 zadetkov in prispeval šest podaj. Na vrhu razpredelnice strelcev je z 21 goli veteran Fabio Quagliarella (Sampdoria), Krzysztof Piantek (Milan) in Duvan Zapata (Atalanta) sta na drugem mestu s po dvajsetimi zadetki, portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo (Juventus) je tretji z 19 goli. Iličić je z 11 goli zdaj na 10. mestu strelcev, na številnih lestvicah za najigralca sezone pa se med peterico redno omenja Ronaldo, Suso (Milan), Lorenzo Insigne (Napoli) in soigralec ter kapetan Atalante Papu Gomez.

Čista desetka tudi po algoritmu
S predstavo proti Bologni je seveda Iličić uvrščen v različne medijske postave 30. kroga Serie A. Statistični algoritem SofaScorja je slovenskemu virtuozu nameril osebno rekordno oceno 9,4, medtem ko je še bolj uveljavljeni WhoScored (oboji črpajo iz podatkov Opta Stats) Iličiću za 63 minut igre izračunal kar čisto desetico! Popolna ocena, ki je praviloma rezervirana za presežke Lionela Messija in ki je doslej v Top5 ligah razen ravno Josipa Iličića ni prejel še noben Slovenec.