Matjaž Kek se je vrnil na klop slovenske reprezentance, ki jo je popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek se je vrnil na klop slovenske reprezentance, ki jo je popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010. Foto: www.alesfevzer.com

Na seznamu so poleg preverjenih imen tudi Damjan Bohar, Adam Gnezda Čerin in Jon Gorenc Stanković. Bohar dobro igra in dosega zadetke na Poljskem za Zaglebie Lubin, Gnezda Čerin (Domžale) je z 19 leti eden najbolj nadarjenih igralcev v Prvi ligi TS, Gorenc Stanković pa je v zadnjih tednih začel znova redno igrati za sicer zadnjeuvrščeno moštvo Premier lige Huddersfield Town (na položaju zadnjega veznega igralca).

Med napadalci na seznamu ni Andreja Vombergarja, ki je nedavno prestopil v Ufo. Od prej standardnih reprezentantov med branilci ni Luke Krajnca, med vezisti Amirja Derviševića, med napadalci pa Romana Bezjaka. Leo Štulac je odpadel zaradi poškodbe gležnja. Benjamin Verbič ima angino, a Kek meni, da bo do prihodnjega tedna z njim vse v redu.

Kek komaj čaka ponedeljek, da gre na igrišče

"Jasno je, da je treba nekaj svežih obrazov"
"Igralci, ki so na seznamu, so v tem trenutku najboljši in zame edini pomembni. V glavi imam zadevo že približno zloženo. Na papirju. Jasno je, da je treba nekaj svežih obrazov. Jon je standardiziral minutažo, "ta mali" me je navdušil z govorico telesa, energijo, pozitivnostjo in željo po dokazovanju. S svojo raznovrstnostjo in direktnostjo lahko da nekaj novega. Bohar je z igrami na Poljskem preprosto to sprovociral, nisem mogel mimo tega. Seveda pa pričakujem največ od tistih, ki že imajo določene izkušnje pri prevzemanju odgovornosti. Še so tu dve, tri imena, ki bi lahko prišla zraven. Zelo dolgo je trajal prestopni rok, nekateri so zelo pozno reševali svoj status. Vprašanje je, kako so fizično pripravljeni in kakšen je njihov status v klubu. Pri tem mislim Vombergarja. Ta konec tedna smo gledali Žana Majerja pri Lecceju, je velik potencial za naslednji čas. Dervišević? Igralci, ki so zdaj na tem mestu vpoklicani, so v boljši formi in boljše pripravljeni,"
je na novinarski konferenci povedal Kek.

Prenos tekem na TV SLO 2 in MMC-ju
O ciljih je Kek že prej poudaril, da morajo biti visoki. V skupini G so ob Izraelu in Severni Makedoniji še Poljska, Avstrija in Latvija. "Slovenija vsekakor ni favorit v skupini, ampak govoriti, da pa je dobro biti tretji ali četrti ... Treba si je postaviti visoke cilje," pravi Mariborčan.

Keka in njegove izbrance prva kvalifikacijska tekma čaka prihodnji četrtek v Hajfi proti Izraelu, v nedeljo pa bodo v Ljubljani gostili Severno Makedonijo. Obe tekmi si boste lahko v prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Komaj čakam, da grem na igrišče. Že štiri mesece se samo vozim okrog po tekmah. Televizije imam že poln kufer. Igrišče, konkretnost, 'gas', gremo.

Matjaž Kek

Najbolj ga je zmotila naveličanost
"Naveličanost, ki sem jo videl v nekem trenutku, to me je na prejšnjih tekmah najbolj zmotilo. Če ne bo enotnosti, pozitivne energije in pripravljenosti se žrtvovati za naše cilje, ne bo nič. Med pogovori z igralci sem imel občutek, da si želijo in da so pozitivni. Prvi vtis bo zelo pomemben. Seveda smo imeli dovolj časa od žreba, da se pripravimo na prva dva tekmeca. Absolutni fokus je na tekmi v Hajfi. Izraelci doma igrajo zelo bojevito in zelo motivirano, mislim, da mi ne bi smeli zaostajati pri tem, sicer bomo imeli težave. Dokler pa mi nismo 'zloženi', je glavno razmišljanje o naši reprezentanci. Zaradi majhnega števila treningov bomo poskušali približati igralna mesta igralcev mestom, ki jih imajo v klubih. Mislim, da imamo dovolj igralcev, ki lahko razigrajo napadalce. V napadu imamo dovolj materiala, da lahko ogrozimo njihovo zadnjo vrsto. Morali bomo vršiti pritisk. Čakati zadaj, kaj se bo zgodilo, in upati na neki preblisk Iličića, Šporarja ali Verbiča, to ne bo šlo. Morali bomo biti dovolj odločni in hrabri. Moje osnovno izhodišče je vedno sistem 4-4-2. Zelo pomembno bo, da bomo kakovostno zapirali prostor in krožili z žogo. V tem trenutku ne vidim igralca, ki bi lahko sam odločal tekme. Moje osnovno poslanstvo je ustvariti homogeno ekipo, da bodo nogometaši na treningih in tekmah videti kot eno,"
je poudaril Kek.

Kapetana bo določil prihodnji teden po pogovoru s sodelavci in igralci. "Odločal bom sam. Favorita pa ni," je pojasnil z nasmeškom na obrazu.

Kar se tiče Kampla, je to povsem razumljiva človeška odločitev. Želim mu vse dobro v zasebnem življenju, predvsem pa, da bi nadaljeval tako odločno v nogometu. Z Birso nisem govoril. Valter je tako kot še nekateri drugi povedal, kaj misli o igranju v reprezentanci. Velja za vse: prepričevati ne mislim, če mislim, da kdo lahko pomaga, pa ga bom povabil. Sprejemam vsako odločitev. To so resni ljudje, ki se zavedajo svojega trenutnega položaja.

O Kevinu Kamplu in Valterju Birsi, ki sta se lani reprezentančno upokojila.

"Ni treba, da so prijatelji zunaj igrišča"
V reprezentanco se vrača Jan Oblak, ki je v vratih Slovenije zadnjič stal oktobra 2017 na tekmi proti Škotski v Stožicah, lani pa pod vodstvom prejšnjega selektorja Tomaža Kavčiča in njegovega začasnega namestnika Igorja Benedejčiča ni igral. Pravi vzrok še vedno ni pojasnjen, vprašanje je, kako bo vse skupaj vplivalo na njegovo vnovično snidenje s soigralci.

"Določene zadeve bodo morali fantje rešiti tudi med sabo. Mislim, da so dovolj zreli in odgovorni za to. Moramo se zavedati objektivne situacije, v kateri smo. Ni treba, da so prijatelji zunaj igrišča, ko se začne tekma, pa me ne zanima, ali kdo hoče ali kdo noče. Zanima me samo ekipa. O tem fantje tudi govorijo, povedali so mi, kaj koga muči. Če bo to težava, jo bomo poskušali takoj rešiti," je o primeru Oblak dejal Kek.

Izbrana vrsta se bo na Brdu pri Kranju zbrala v nedeljo, v Izrael pa bo zaradi dolge poti odpotovala že v torek ob 14.30. V domovino se bodo nogometaši vrnili v petek zgodaj popoldne.

Kek: Če ne bo enotnosti, ne bo nič
Na seznamu je 24 nogometašev. Foto: www.alesfevzer.com
Na seznamu je 24 nogometašev. Foto: www.alesfevzer.com

SEZNAM ZA IZRAEL IN SEVERNO MAKEDONIJO

Vratarji (3):
Vid Belec (Sampdoria)
Matic Kotnik (Panionios)
Jan Oblak (Atletico Madrid)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Verona)
Miha Blažič (Ferencvaros)
Bojan Jokić (Ufa)
Miha Mevlja (Rostov)
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok)
Nejc Skubic (Konyaspor)
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Aljaž Struna (Houston Dynamo)

Kaj je povedal Matjaž Kek ob predstavitvi seznama?

Spodaj si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference!

Vezisti (10):
Jaka Bijol (CSKA Moskva)
Damjan Bohar (Zaglebie Lubin)
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield)
Adam Gnezda Čerin (Domžale)
Domen Črnigoj (Lugano)
Josip Iličić (Atalanta)
Rene Krhin (Nantes)
Jasmin Kurtić (SPAL)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Miha Zajc (Fenerbahče)

Napadalci (3):
Robert Berić (St. Etienne)
Andraž Šporar (Slovan Bratislava)
Luka Zahović (Maribor)

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA G, razpored tekem

1. krog, četrtek, 21. marca:
IZRAEL - SLOVENIJA ob 20.45
AVSTRIJA - POLJSKA
SEVERNA MAKEDONIJA - LATVIJA
2. krog, nedelja, 24. marca:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 20.45
POLJSKA - LATVIJA
IZRAEL - AVSTRIJA

3. krog, petek, 7. junija:
AVSTRIJA - SLOVENIJA 20.45
SEVERNA MAKEDONIJA - POLJSKA
LATVIJA - IZRAEL
4. krog, ponedeljek, 11. junija:
LATVIJA - SLOVENIJA 20.45
POLJSKA - IZRAEL
SEVERNA MAKEDONIJA - AVSTRIJA

5. krog, petek, 6. septembra:
SLOVENIJA - POLJSKA ob 20.45
AVSTRIJA - LATVIJA
IZRAEL - SEVERNA MAKEDONIJA 5. 9.
6. krog, ponedeljek, 9. septembra:
SLOVENIJA - IZRAEL 20.45
POLJSKA - AVSTRIJA
LATVIJA - SEVERNA MAKEDONIJA

7. krog, četrtek, 10. oktobra:
SEVERNA MAKEDONIJA - SLOVENIJA 20.45
LATVIJA - POLJSKA
AVSTRIJA - IZRAEL
8. krog, nedelja, 13. oktobra:
SLOVENIJA - AVSTRIJA 20.45
POLJSKA - SEVERNA MAKEDONIJA
IZRAEL - LATVIJA 15. oktobra

9. krog, sobota, 16. novembra:
SLOVENIJA - LATVIJA ob 18.00
IZRAEL - POLJSKA
AVSTRIJA - SEVERNA MAKEDONIJA
10. krog, torek, 19. novembra:
POLJSKA - SLOVENIJA 20.45
LATVIJA - AVSTRIJA
SEVERNA MAKEDONIJA - IZRAEL