Napadalec Jan Mlakar je na prvi spomladanski tekmi dosegel deseti, branilec Saša Ivković pa sedmi prvenstveni gol. Foto: www.alesfevzer.com
Napadalec Jan Mlakar je na prvi spomladanski tekmi dosegel deseti, branilec Saša Ivković pa sedmi prvenstveni gol. Foto: www.alesfevzer.com

Nogomet je igra živcev in čustev. Včasih nekdo kaj reče. A Dare Milanič v tem primeru - bil sem dovolj blizu - ni rekel ničesar takšnega.

Saša Gajser o izključitvi Dareta Milaniča

Z zmago v Kranju so Štajerci vsaj za en dan povečali prednost pred drugo Olimpijo na 11 točk, z drugo zaporedno zmago – v sredo so dobili prvo polfinalno pokalno soočenje z Muro (1:0) – so tudi potrdili izhod iz krize, ki je omajala stolček trenerja Darka Milaniča. Za oba zadetka je podal Amir Dervišević, ki je zdaj s 14 asistencami najboljši podajalec Prve lige, zadnja dva kroga pa je preživel na klopi.

Tekma na Gorenjskem se je hitro razživela, najprej je skoraj povsem izpraznjen gol zgrešil vezist Maribora Blaž Vrhovec, na drugi strani je zagrozil spomladi razigrani kapetan Triglava Luka Majcen. Po četrt ure so vijoličasti povedli iz prekinitve. Kot z desne strani je izvedel Dervišević, najvišji pred golom pa je bil branilec Saša Ivković. Že šestič v sezoni je omenjena naveza iz prekinitve poskrbela za gol Maribora. Po Derviševićevi podaji je tik pred odmorom zagrozil še Jan Mlakar, povratnik po poškodbi na svoji prvi spomladanski tekmi.

Kapetan Triglava Luka Majcen je bil po izboru RTV Slovenija, Planet TV-ja in obiskovalcev strani Prva liga izbran za najboljšega igralca marca. Na štirih tekmah je 29-letni Ljubljančan prispeval kar pet golov. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Triglava Luka Majcen je bil po izboru RTV Slovenija, Planet TV-ja in obiskovalcev strani Prva liga izbran za najboljšega igralca marca. Na štirih tekmah je 29-letni Ljubljančan prispeval kar pet golov. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljši strelci

12 - Rudi Požeg Vancaš (Celje)
11
- Luka Zahović (Maribor)
Luka Majcen (Triglav)
10
- Rok Kronaveter (Olimpija)
Jan Mlakar (Maribor)
Rok Sirk (Mura)
Andres Vombergar (Olimpija)
9
- Francesco Tahiraj (Aluminij)
8
- Dino Hotić (Maribor)
Marcos Tavares (Maribor)
Shamar Nicholson (Domžale)
7
- Stefan Savić (Olimpija)

Majcen izenačil, a Mlakar vrnil udarec
Orli
so udarno odprli 2. polčas in hitro izenačili. V 52. minuti je levi bočni branilec Tilen Mlakar podal visok in natančen predložek pred mariborska vrata, kjer je z glavo spretno izenačil Luka Majcen, kar je že šesti spomladanski gol kapetana Triglava.

Vendar je izenačenje zdržalo le šest minut. Znova je z asistenco zablestel Dervišević, ki je tokrat z globinsko žogo iz vrat izvabil Jalna Arka, a je bil pred njim pri žogi Jan Mlakar, ki mu ni bilo težko zadeti za drugo vodstvo vijoličastih.

Veselje gostov je okrnilo dogajanje ob robu igrišča, saj je glavni sodnik Asmir Sagrković izključil trenerja Maribora Darka Milaniča zaradi predolgega jezika. Pomagali niso niti protesti športnega direktorja Zlatka Zahoviča. Milanič je bil izključen zaradi ugovarjanja, ker naj bi po mariborskem videnju sodniki spregledali prekršek za 11-m nad Lukom Zahovićem le nekaj trenutkov pred Mlakarjevim golom. Očitno je Milanič ob golu še nekaj očital Sagrkoviću, ki pa ga je poslal na tribuno.

Po tekmi je izjavo za TV Slovenija podal pomočnik trenerja Saša Gajser: "Nogomet je igra živcev in čustev. Včasih nekdo kaj reče. A Dare Milanič v tem primeru – bil sem dovolj blizu – ni rekel ničesar takšnega."

Mariborčani so bili sicer v primerjavi s preteklimi tekmami v spomladanskem delu prvenstva podjetnejši. Gostje so poskusili s kar 26 streli, medtem ko so Kranjčani s težavo krotili nasprotnike in tudi ostali brez pravega juriša na izenačenje, skupno so poskusili z 10 streli.

Mertelj po desetletju prvič proti Mariboru
Varovanci Dejana Dončića so bili do soočenja z vodilno ekipo Prve lige najuspešnejše moštvo pomladanskega dela sezone, izgubili so le s Celjem, premagali pa Aluminij, Gorico, Olimpijo in Krško. Dvoboj v kranjskem športnem parku, kjer se je na tribunah zbralo 1.550 gledalcev, je bil nekaj posebnega za Aleša Mertlja, ki se je pozimi vrnil v matično okolje in se prvič po poletnem slovesu od Ljudskega vrta srečal s klubom, v katerem je igral kar devet sezon.

V soboto se je izkazal tudi drugi podajalec Prve lige Senijad Ibričić, ki je z 10. asistenco sezone poskrbel za zmagoviti prvenec Daria Kolobarića. Foto: www.alesfevzer.com
V soboto se je izkazal tudi drugi podajalec Prve lige Senijad Ibričić, ki je z 10. asistenco sezone poskrbel za zmagoviti prvenec Daria Kolobarića. Foto: www.alesfevzer.com

Celjani povedli že v 2. minuti, sledil preobrat
Večerni sobotni obračun je prinesel neposredni dvoboj za tretje mesto, v katerega so šli Celje in Domžale s po 34 točkami. Že v 2. minuti so povedli Celjani, ko je napadalec Dario Vizinger odpadek po obrambi Krševan Santinija spremenil v 1:0. A zgodnji zaostanek ni zmedel Domžalčanov, ki so prevzeli vajeti igre in uprizorili preobrat. V 11. minuti je po samostojnem prodoru z diagonalnim strelom izenačil Tonči Mujan. Čez 20 minut je znova napadal Mujan, po nesrečnem odboju je žoga končala pri Slobodanu Vuku in gostje so povedli z 2:1.

Rezervist odločil ob prvem stiku z žogo
Nadaljevanje se je začelo po celjskih notah. V 54. minuti so izenačili, naveza Vizinger-Jakob Novak je z dvojno podajo prebila gostujočo obrambo po sredini, nato pa je po desni strani pridrvel Nino Pungaršek in matiral Santinija za 2:2. Tekma se je razživela, Santini je ubranil izredno priložnost Novaka. V 69. minuti je gostujoči trener Simon Rožman s prvo menjavo na tekmi potegnil asa iz rokava. Ob prekinitvi je vstopil Dario Kolobarić, ki je takoj ob prvem stiku z žogo z glavo zatresel mrežo za drugo vodstvo Domžal. Ob celjskem obleganju gostujočih vrat je rezervist Elvir Ibišević stresel levo vratnico, še nekaj pa je bilo strelov tik mimo okvirja.

Tretjeuvrščene Domžale imajo zdaj tri točke prednosti pred četrtim Celjem, ki mu za ovratnik dihata Aluminij s točko zaostanka in Mura z dvema manj.


Najboljši podajalci

14 podaj
Amir Dervišević (Maribor)
11 podaj
Asmir Suljić (Olimpija)
10 podaj
Senijad Ibričić (Domžale)
7 podaj

Luka Bobičanec (Mura)
5 podaj
Adam Gnezda Čerin (Domžale)
Jasmin Mešanović (Maribor)
Dejan Petrovič (Aluminij)
Rudi Požeg Vancaš (Celje)
David Tijanić (Triglav)

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE

25. krog


TRIGLAV - MARIBOR 1:2 (0:1)
1.550; Majcen 52.; Ivković 14., Mlakar 59.

Triglav: Arko; Rogelj (84./Svraka), Kumer, Arh-Česen, Mlakar; Udovič (76./D. Kryeziu), Mertelj, E. Kryeziu; Tijanič, Majcen, Crnov.

Maribor: Pirić; Klinar, Rajčević, Ivković, Kolmanič; Vrhovec (68./Cretu), Dervišević, Pihler; Hotić (73./Vršič), Zahović, Mlakar (85./Tavares).

Jan Mlakar Mariboru priigral tri točke
Zadetki s tekme Triglav – Maribor

CELJE - DOMŽALE 2:3 (1:2)
600; Vizinger 2., Pungaršek 54.; Mujan 11., S. Vuk 31., Kolobarić 70.

Celje: Jurhar; Zaletel, Vidmajer, Travner, D. Štraus (71./Kerin); Pungaršek (71./R. Štraus), Požeg-Vancaš, Novak (81./Ibišević), Cvek; Vizinger, Brecl.

Domžale: Santini; Sikošek, Rom, Klemenčič, Dobrovoljc; Podlogar, Ibričić (69./Kolobarić), Hodžić, Gnezda-Čerin, Vuk (81./Svetlin), Mujan (87./Žužek).

Derbi za tretje mesto dobile Domžale

Nedelja ob 14.45:
GORICA - MURA

Ob 16.45:
OLIMPIJA - RUDAR
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 19.00:
ALUMINIJ - KRŠKO


Ekipa
ZRPGToč.
Maribor25176262:2057
Olimpija24137451:3246
Domžale25107849:3737
Celje25810734:3834
Aluminij241031139:3833
Mura2488835:2732
Triglav25841335:5228
Gorica24681031:4026
Rudar24741326:5325
Krško24371417:4216