Slovenija

Poudarki

  • Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) so v soboto predstavili vladno ekipo in program za petletni mandat vlade.
Marjan Sturm
Marjan Sturm meni, da je kancler Sebastian Kurz pragmatičen in zato pričakuje, da bo mogoče najti nekatere nove rešitve. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenska manjšina ne pričakuje sprememb v politiki avstrijske vlade

Odprti vprašanji ostajata izobraževanje in finančna podpora za manjšine
17. december 2017 ob 13:51
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki slovenske manjšine v Avstriji od nove avstrijske vlade, ki se je predstavila v soboto, ne pričakujejo bistvenih sprememb glede ravnanja z manjšinami. Manjšinske organizacije v prvi vrsti pričakujejo, da bo nova vlada povečala finančno podporo za manjšine.

"Na dunajskem nivoju ne pričakujem kakšnih spektakularnih preobratov v manjšinski zaščiti. Mislim, da je kancler Sebastian Kurz dokaj pragmatičen in bo na tem ali kakšnem drugem področju mogoče najti nove rešitve," je povedal predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) Marjan Sturm. Dodal je, da ta vlada pomeni premik v desno, vendar pa bo to s prisego, napovedano za ponedeljek, postala legitimna vlada, s katero bo treba voditi konstruktiven dialog in reševati odprta vprašanja.

Med temi je izpostavil vprašanji izobraževanja in financiranja tiskanih medijev. Od nove vlade pričakujejo tudi, da bo "po 20 letih končno povečala finančno podporo za manjšine". Podobnega mnenja glede odprtih vprašanj pa je tudi predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša Susanne Weitlaner, ki pa "trenutno dvomi, da se bo tu kaj spremenilo".

Finančna podpora že 20 let nespremenjena
Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik je izpostavil težavo financiranja manjšin. Zavzel se je za povišanje sredstev za pospeševanje delovanja manjšin za 100 odstotkov. "Že več kot 20 let te podpore s strani Avstrije niso bile povišane in so naše strukture v prvi vrsti odvisne od podpore Slovenije. To ni sprejemljivo, ker smo avstrijski državljani in je v prvi vrsti Avstrija dolžna, da nas tudi financira," je poudaril. Tako kot druga dva predstavnika slovenske manjšine v Avstriji je opozoril na problem financiranja manjšinskih tednikov, mesečnikov in drugih publikacij.

Glede pričakovanj od nove zunanje ministrice Karin Kneissl je dejal, da si želi, da bi se bolj zavzela za krepitev celotnega jugovzhodnega prostora, predvsem kar se tiče držav nekdanje Jugoslavije. "Pričakoval bi, da bo šla Avstrija v močno ofenzivo za članstvo vseh teh držav v EU," je poudaril. Od 52-letne nestrankarske publicistke in strokovnjakinje za Bližnji vzhod pričakuje še, da se bodo slovensko-avstrijski odnosi še naprej krepili in da bodo dobrososedski odnosi v ospredju pri vseh odprtih vprašanjih.

Brez pričakovanj do nove ministrice
Sturm medtem od Kneisslove ne pričakuje bistvenih sprememb v avstrijski zunanji politiki. "Morda se bodo nekoliko bolj angažirali za nemško govoreče manjšine v soseščini," je povedal. Weitlanerjeva pa je dejala, da je treba počakati in videti, kako bo ravnala na novem položaju.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) so v soboto predstavili vladno ekipo in program za petletni mandat vlade. V novi vladi bo obrambno, zunanje in notranje ministrstvo v rokah svobodnjakov, ÖVP bo pristojna za pravosodje, finance in gospodarstvo.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 17.12.2017 ob 15:20
Spet bodo (pravzaprav ze) dezurni modreci vedeli vec o zadevi kot predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) Marjan Sturm in krice udrihali cez "skrajne" desnicarje v avstrijski vladi.
Mimobeznik
# 17.12.2017 ob 16:46
dejneseri

Ne, desničarji se povezujejo, kot npr. v Pragi ta teden.

Naše levičarje pa se bere: boj se Avstrijcev, ker so prikriti naciji, Italijani samo čakajo, da nam vzamejo pol Slovenije, Madžari so pred Lendavo in bodo ukinili porabske Slovence, Orban financira madžarsko skupnost - priključitev Prekmurja ... skratka njihov cilj je prikazat sosede kot največjo nevarnost. In ni težko ugotovit zakaj je temu tako.
Nikolaj
# 17.12.2017 ob 15:07
Septembra 1920 tik pred izvedbo koroškega plebiscita so Avstrijci obljubljali Slovencem popolno jezikovno zaščito in enakopravnost slovenskega jezika z nemškim.
Obljuba je bila snedena.
Za manjšino lahko poskrbi le matični narod.
Matej037
# 17.12.2017 ob 14:40
Kdor si je svojo predstavo o Avstriji v preteklih letih oblikoval na podlagi lika in dela Lojzeta Kosa, je najbrž prepričan, da se celoten namen in cilji FPO vrtijo okoli zatiranja Koroških Slovencev. Pa je zelo daleč od tega.
presenečen
# 17.12.2017 ob 13:59
Na dunajskem nivoju ne pričakujem kakšnih spektakularnih preobratov v manjšinski zaščiti.

Seveda, zavedajo se da morajo še kakih 10 let zavlačevati, da glavnim protagonistom opešajo moči zaradi starosti, ti se bodo upokojili, mladi so se že popolnoma asimilirali in pri njih žal nimtoliko zanimanja za manjšine..

To je njihov plan.
paver
# 17.12.2017 ob 14:52
Ampak tudi za naše ultra extralevičarje bo v redu če bodo narodi izginili pa družine tudi. Važen je samo potrošnik------ovca.
dejneseri
# 18.12.2017 ob 12:54
mimobeznik, ti kar sanjaj da za avstrijce nisi juznjak in da za italijane ne krvolocni slovani...

sploh za tamkajsnje desnicarje in mite o ozgubljenih ozemljih...
Bivši uporabnik
# 18.12.2017 ob 10:36
to nakladanje o strahovladi ÖVP & FPÖ vlade pove dosti o tem, kdo dejansko siri strah.

Se pretvarjate da vas skrbijo etnicni Slovenci na Avstrijskem Koroskem. Lepo. Zakaj pa?
Kaj se ne morejo pogovarjat v slovenscini? So zaradi tega drugo razredni drzavljani?
A morajo zaradi tega dobivat od drzave in vseh drugih davkoplacevalcev kaksne posebne financne privilegije?

Fini hinavci, dajte mi prosim pojasnit kako to, da je v Avstriji toliko slovenskih delavcev? Nihce izmed njih ni zadovoljen s Ljubljano. Vecina jih je bolj zadovoljna s Dunajom, ki nas bojda izkorisca in zatira. Ampak vi veste bolje. Vi iz Ljubljane, veste bolje kdo zatira SLovence v Avstriji, kot pa Slovenci v Avstriji sami. HInavci, ne nas izkoriscat za vase politicne ambicije. Nismo vase figurice!
Jele se vam za slovenske delavce, ki delajo v tujini, izkoriscate jih, potem jim pa celo solite pamet, da naj se v Avstrijo odselijo. In potem vi svarite pred avstrijsko vlado? Hinavci!
HOR
# 17.12.2017 ob 14:28
JIm niti ni več potrebno saj so v glavnem že dosegli svoje....
Slovenija pa še vedno servilna (veleizdaja...) do nostrifikacije nasledstva avstrijske državne pogodbe, sploh zdaj, ko avstrijska cerkev rešuje dolgove slovenske RKC...
tocco
# 17.12.2017 ob 18:18
Mimobeznik točno tako, samo svarijo, kdaj bo kdo ukrepal kar se tiče kupovanja Prekmurja s strani madžarske?
stewie
# 17.12.2017 ob 14:14
Manjšinske organizacije v prvi vrsti pričakujejo, da bo nova vlada povečala finančno podporo za manjšine.

Kje pa, Kurz gleda manjšine v tej novi vladi.
Mimobeznik
# 17.12.2017 ob 15:25
Levičarska politika temelji na ustvarjanju strahu in nezaupanja do drugih evropskih narodov.
marpiko
# 17.12.2017 ob 17:07
Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem je žal pred dokončnim izumrtje.
Zasluge za to si lahko pripiše tudi ZSO ena od slovenskih krovnih organizacij
na Koroškem.
dejneseri
# 17.12.2017 ob 16:31
mimobeznik, zanimivo, meni se vseskozi zdi, da nezaupanje in strah sejejo desnicarske politike...
Homer.
# 17.12.2017 ob 14:17
Da ne bo sprememb v politiki do manjšine, ob tem ko najbolj desna stranka obvlada tri najbolj pomembna ministrstva?
Ne verjamem!
JavniWC
# 17.12.2017 ob 14:22
Da ne bo sprememb, lahko razumemo kot negativno. Torej, za Slovensko manjšino se ne bo nič izboljšalo.

Morda se bodo tu zamislili tisti, ki ploskajo zmanjševanju pravic za priseljence, torej muslimane. Sem zraven hitro pridejo vsi "druačni", recimo Slovenci. Za skrajne desničarje je slovenska manjšina ista drhal kot muslimanska.
Kazalo