Legendarni Šarunas Jasikevičius - v bogati karieri bo domače prvenstvo imelo grenak priokus. Foto: EPA
Legendarni Šarunas Jasikevičius - v bogati karieri bo domače prvenstvo imelo grenak priokus. Foto: EPA
Jonas Valančiunas
Za prihodnost se Litvi ni treba bati, saj Jonas Valančiunas navdušuje že pri rosnih 19 letih. Foto: EPA
Rimantas Kaukenas, Dirk Nowitzki
Rimantas Kaukenas je na prvenstvu prvi strelec Litve. Foto: EPA

Gostitelji prvenstva so od turnirja veliko pričakovali. Na krilih občinstva so se ob sicer ne prav bleščečih igrah uvrstili v četrtfinale. Na prvi tekmi, ki so jo odigrali v najbolj košarkarskem mestu v državi Kaunasu, ki je enostavno 'nor' na ta šport, so ves čas imeli pobudo, a vztrajni Makedonci, ki pišejo na tem prvenstvu pravo košarkarsko pravljico, so držali stik. V zadnji minuti je vrsta Marina Dokuzovskega prek Vlada Ilivsekega prišla v vodstvo. Organizator igre, ki ima tudi slovensko državljanstvo, je najprej zadel izza črte, zmago s 67:65 pa potrdil s prostim metom in šokiral vso Litvo.

Reprezentanca je bila za domače prvenstvo zaupana Kestutisu Kemzuri, ki v trenerski karieri ni dosegel tako bleščečih rezultatov kot nekateri drugi litovski strokovnjaki. 41-letni selektor je izbrano vrsto presenetljivo popeljal do bronastega odličja na lanskem svetovnem prvenstvu v Turčiji. Tako je bila javnost prepričana, da je letos izbrana vrsta sposobna narediti še korak naprej.
Vrnili so se trije izkušeni
Že v Turčiji je manjkalo nekaj pomembnih imen, tako pa je tudi letos. V moštvo so se sicer vrnili izkušeni košarkarji Šarunas Jasikevičius, Rimantas Kaukenas in Kšyštof Lavrinovič, vendar je seznam manjkajoči zelo dolg. Brez Darjuša Lavrinoviča so ostali med pripravami, med prvenstvom celo brez Marjonasa Petravičiusa, Žydrunas Iligauskas tako ali tako ne igra za izbrano vrsto, izjemni Ramunas Šiškauskas je svoje v reprezentanci že naredil, Linas Kleiza, ki je blestel na SP-ju, se je poškodoval, prav tako Jonas Mačiulis.
Lani so imeli težave pod obročem, letos pa je glavna vrzel na krilnem položaju. Edini pravi krilni košarkar je Simas Jasaitis, lahko pa bi imeli verjetno celo najboljši evropski par na tem položaju Kleiza–Šiškausas. Prav bi prišel tudi Mačiulis.
Litva že trikrat na vrhu Evrope
Litva je dvakrat postala evropski prvak že pred drugo svetovno vojno. Prvenstvi sta bili v Rigi in Kaunasu, najboljša košarkarja tedaj pa Pranas Lubinas in Mykolas Ruzgys, ki sta bila izbrana za najkoristnejša igralca turnirjev. Nato so Litovci igrali pod zastavo Sovjetske zveze in bili skupaj z ruskimi košarkarji najzaslužnejši za velike uspehe – 21 nastopov, prav toliko medalj, 14 naslovov prvaka. Za MVP-ja prvenstev sta bila izbrana še Modestas Paulauskas in Arvydas Sabonis, v sovjetskem dresu pa so navduševali tudi Šarunas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša … Žalgiris je poleg CSKA-ja drugi najuspešnejši sovjetski klub.
Po novi samostojnosti je Litva leta 1995 na krilih zlate generacije še iz časov Sovjetske zveze dosegla srebrno odličje. Boljša je bila le Jugoslavija, blestela pa sta Sabonis in Marčulionis. Pred štirimi leti v Španiji so z odličnim Šiškauskasom Litovci osvojili bronasto odličje.
Jasikevičius blestel leta 2003
Največji uspeh sega v leto 2003, ko so na Švedskem še tretjič postali evropski prvaki. V finalu so s 93:84 ugnali Španijo. Selektor je bil takrat Antansa Sireika. Jasikevičius je bil izbran za MVP-ja, v prvi peterki prvenstva je bil še Saulius Štombergas, prvi strelec reprezentance je bil Arvydas Macijauskas, ki so mu pozneje bleščečo kariero preprečile poškodbe. Svoje je dodal tudi Šiškausas. Poleg Jasikevičiusa, ki je eno sezono odlično igral v Ljubljani pri Olimpiji, je bil na Švedskem v ekipi še en nekdanji zmaj Mindaugas Žukauskas.

Prvi strelec Litve na letošnjem prvenstvu je s povprečjem 11 točk branilec Siene Kaukenas, sledi Mantas Kalnietis, več kot deset točk na tekmo pa dosega še Jasikevičius. Pomemben člen igre Kemzurovih varovancev je tudi Jasaitis, pod košem pa sta glavni orožji kapetan Robertas Javtokas in supertalentirani, komaj 19-letni Jonas Valančiunas.

Iz Kaunasa,