Svet
Hodajda
Jemensko vojsko podpirajo tudi provladni plemenski borci. Foto: Reuters
Sana
Zdravstveni delavci po ulicah prestolnice Sana škropijo insektidice v strahu pred epidemijo kolere. Foto: Reuters
Sana
Prestolnica Sana, trenutno pod nadzorom hutijevcev, je po letih bojevanja v ruševinah. Foto: Reuters
Martin Griffiths
Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je obe strani do zadnjega pozival, naj se izogneta spopadom v pristanišču, kjer v Jemen prispe velika večina humanitarne pomoči. Foto: Reuters

Dodaj v

Jemen: Savdska koalicija napada ključno pristanišče v rokah hutijevcev

Skozi Hudajdo pride v najrevnejšo državo večina humanitarne pomoči
13. junij 2018 ob 16:46
Hudajda - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Koalicija arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije je izvedla obsežen napad na pristanišče Hudajda pod nadzorom hutijevskih upornikov, kjer pride v državo večina humanitarne pomoči.

Savdska koalicija in jemenska vojska izvajata najobsežnejši napad na hutijevce, odkar se je koalicija pred tremi leti vpletla v krvavo državljansko vojno. Z napadom nameravajo začeti zadnjo ofenzivo na šiitske upornike s podporo Irana, v rokah katerih pa je tudi še prestolnica Sana.

Skozi pristanišče Hudajda v Jemen prispe 80 odstotkov humanitarne pomoči. Ustavitev dostave pomoči bi tako lahko pomenila dodatno poslabšanje največje humanitarne katastrofe na svetu.

V 27-milijonskem Jemnu, najrevnejši državi na svetu, je namreč 8,4 milijona prebivalcev na robu smrtonosne lakote, tri četrtine prebivalstva (22 milijonov ljudi) pa po podatkih Združenih narodov potrebuje humanitarno pomoč.

Zaradi pomanjkanja pitne vode in zdravniške oskrbe je Jemen zajela tudi največja epidemija kolere na svetu, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvideva, da je okuženih okoli milijon ljudi.

Napadi po kopnem, zraku in morju
Jemenska vojska napade za ponovno osvojitev pristanišča Hudajda izvaja po kopnem, savdska koalicija sodeluje z napadi po zraku in morju. Zjutraj je na mesto v pol ure priletelo kar 30 raket, je za Reuters sporočila ena redkih humanitarnih organizacij na območju, CARE International. Hutijevska vojska se v središču mesta in v bližini pristanišča napadom poskuša upreti z vojaškimi vozili in vojsko.

Mednarodno priznana jemenska vlada v izgnanstvu je pred napadom sporočila, da so "izčrpali vse mirne in politične možnosti za odstranitev hutijevskih milic iz Hudajde", poroča Al Džazira. Jemenske oblasti in savdska koalicija upornike in Iran obtožujeta, da pristanišče uporabljajo za transport orožja.

Napad se je sicer zgodil po izteku roka za umik iz mesta, ki so ga hutijevcem postavili Združeni arabski emirati. Uporniki nadzirajo tudi severni del države in prestolnico Sana.

Pozivi po zaščiti civilistov
Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je do zadnjega poskušal preprečiti napad. Zdaj morata obe vojskujoči se strani poskrbeti za zaščito 600.000 civilistov v Hudajdi in omogočiti dostop do življenjsko potrebne humanitarne pomoči, je iz Sane sporočila humanitarna koordinatorka pri ZN-u Lise Grande, enake pozive je slišati tudi iz Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Vodja upornikov Mohamed Ali Al Huti je koalicijo, ki jo s prodajo orožja podpirajo tudi Velika Britanija in ZDA, pozval, naj ne napadejo pristanišča. Na Twitterju je sporočil, da so njegove sile napadle vojaške ladje koalicije, in zagrozil z napadi na naftne tankerje, ki nedaleč stran plujejo po pomembni rdečemorski trgovski poti proti Sueškemu prekopu.

Medtem so pristaniški delavci za Reuters sporočili, da je v pristanišču med napadom dobrine raztovarjalo pet ladij, novih dovoljenj za vstop v pristanišče pa med spopadi ne bodo izdali.

Od arabske pomladi do humanitarne krize
Humanitarna kriza se v Jemnu slabša vse od množičnih protestov v sklopu arabske pomladi leta 2011, s katerimi je ljudstvo odstavilo predsednika Alija Abdullaha Saleha. S posredovanjem Savdske Arabije je oblast prevzel Abd Rabu Mansur Hadi, proti njegovi sunitski vladi pa so se zaradi zapostavljenosti uprli šiitski privrženci voditelja Al Hutija in prevzeli nadzor nad severozahodom države vključno s prestolnico Sana, zaradi česar je jemenska vlada leta 2014 prebegnila v tujino.

Odstavljeni Saleh je nato s svojimi privrženci podprl hutijevce, vendar je decembra 2017 Savdsko Arabijo pozval k dialogu, kar so hutijevci razumeli kot izdajo in nekdanjega predsednika usmrtili.

Sunitske sile nad šiitske upornike
Marca 2015 je Savdska Arabija in osem drugih arabskih držav s sunitsko oblastjo sprožilo vojaško ofenzivo proti šiitskim upornikom, katere finančno in orožarsko po trditvah Savdijcev podpira Iran. Vse odtlej je v krvavi vojni umrlo okoli 10.000 ljudi, bojevanje pa je poslabšalo razmere za civilno prebivalstvo in onemogočilo humanitarno pomoč že prej obubožanemu Jemnu.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
vl4do
# 13.06.2018 ob 18:12
Se dobro, da imamo ZN ki so zaskrbljeni.
HOR
# 13.06.2018 ob 18:15
Od ZDA podprta koalicija pod vodstvom Saudske Arabije , ki jo države F.UK.US izdatno podpirajo z orožjem je nedavno v Jemnu bombardirala in uničila center za zdravljenje kolere, kjer so Zdravniki brez meja ( French as Médecins Sans Frontières - MSF ) izvajali program zdarvljenja kolere. Center je bil sicer jasno označen, kot stavba z zdravstveno dejavnostjo.

Saudova Arabija je v preteklosti že bombardirala številne bolnišnice in druge zdravstvene ustanove v Jemnu, ki jih vodi MSF, kjer so tako ubili na desetine civilistov. Nekateri od teh napadov so vključevali "dvojne udarce", v katerih se je koalicija vrnila le nekaj minut kasneje, da bi bombardirala prve odzivajoče, ki so prihiteli na pomoč ranjenim.
Saudova Arabija sicer v Jemnu sistematično omejuje dosegljivost hrane in tako strada prebivalstvo. Stradanje prebivalstva in uničebvanje civilne infrastrukture za doseganje vojaških ciljev mpa je vojni zločin.
Čeprav koalicijo uradno vodita Saudska Arabija in ZAE, ima znatno pomoč ZDA in Velike Britanije. Obe državi sta prodali stotino milijard ameriških dolarjev orožja in vojaške opreme zalivskimim režimom. Poleg tega ameriške letala napajajo Saudijska letala z gorivom, ameriško in britansko vojaško osebje pa je celo fizično prisotno v operativnih prostorih v Saudovi Arabiij za vodenje bombardiranja v Jemnu.
Na tisoče civilistov je bilo ubitih v saudijskih bombardiranjih ki so uničila jemensko civilno infrastrukturo, žrtve zaradi kolere in lakote pa po opozorilih OZN lahko kmalu dosežejo več milijonske številke.

Pristanišče Hodeidah nadzira OZN, tako ,da preko tega pristanišča ni mogoče neka velika dobava orožja, zato so obtožbe savdske koalicije, ki upornike in Iran obtožujeta, da pristanišče uporabljajo za transport orožja brez resne osnove.
Ker Saudijsci kljub veliki premoči v orožju niso sposobni zavzeti pristanišče Hodeidah in so utrpeli že znatne žrtve med svojimi vojaki pa zdaj kličejo na pomoč direktno posredovanje ZDA, ki se po nekaterih virih odloča , da bo dodatno posredovala proti Hutijem.
OZN svari, da bi osežen napad koalicije z neposredno podporo ZDA na gosto naseljeno obalno mesto Hodeidah lahko povzročil do četrt milijona smrtnih žrtev.
OZN svari tudi, da pa bi dodatna popolna blokada in napad ZDA na pristanišče Hodeidah povzročila veliko povečanje žrtev med civilisti in še dodatno povečala humanitarno katastrofo v Jemnu...
klik...
klik...
klik...
whiteswan
# 13.06.2018 ob 18:47
Saudska koalicija... se eno posteno porocanje in zavijanje v celofan ko gre za te kamenodobe zaostaleze ki jih moramo opevat saj so dobri kupci trumpovega orozja.
HOR
# 13.06.2018 ob 18:23
Ameriška pomoč za savdsko unićevanje in masovno pobijanje civilistov Jemnu....!?
klik...
Franc Jožef I.
# 13.06.2018 ob 19:09
Savdovo Barabijo bi bilo potrebno pošteno...ob zid !
SF-SN
# 13.06.2018 ob 20:52
A niti omembe tega, da so v državi, kjer se bolnice šibijo zaradi največjega izbruha kolere v stoletju, ameriškem bombe odvržene iz ameriških letal, pilotiranih s strani v ZDA urenih pilotih do tal zradirale komaj postavljenk bolnico za zdravljenje kolere pod nadzorom Zdravnikov brez meja??

Ponavljam, zahodni zavezniki so ob znatni pomoči zahoda bombardirali komaj usposobljeno BOLNICO za zdravljenje bolnikov s kolero. Bolnica bi začela delovati naslednji dan!!
boro007
# 13.06.2018 ob 19:35
Ne mi z besedo "koalicija"... Ala "koalicija voljnih"... Zda so SA dolžne podporo in denar ... Torej ZDA vojna mašinerija napada Jemen med tem ko kuje "mir" na korejskem polotoku za reklamo in prestiž... Miru ne bo ne v Jemnu ne na Korejskem polotoku... Končajmo z lepotičenjem, dnevno se pobijajo civilisti levo in desno na račun dobičkov in mokrih sanj bogatašev...
HOR
# 13.06.2018 ob 21:59
V 21. stoletju načrtuje Saudova Arabija obleganje Jemna z lakoto za izstradanje celotne nacije.
Z napadom na pristanišče Hudajda gre Saudijski vojni zločin stradanja prebivalstva Jemna v finalno fazo.

Saudijce in ZAE pri tem aktivno podpirata Britanijo in Združene države Amerike. Napad na Hodeidah in obleganje ozemlja, ki ga kontrolirajo z lakoto Hutiju in prihodnjo lakoto, je še vedno mogoče ustaviti. Britanija in ZDA terSavdski in Emirati so na robu vojnega zločina, ki bo presegel žrtve vojne v Iraku pod lažnimi izgovori...
Klik...
citizen
# 13.06.2018 ob 20:44
Zanimivo, nobenega zgražanja mednarodne skupnosti ali vsaj novinarjev RTV-ja.
blue_night
# 13.06.2018 ob 20:23
Sankcije proti Saudski Arabiji in Emiratih, takoj! Takojšnja aretacija Mohameda bin Salmana, ki je vojni zločine.
SF-SN
# 13.06.2018 ob 20:55
S posredovanjem Savdske Arabije je oblast prevzel Abd Rabu Mansur Hadi, proti njegovi sunitski vladi pa so se zaradi zapostavljenosti uprli šiitski privrženci voditelja Al Hutija in prevzeli nadzor nad severozahodom države vključno s prestolnico Sana, zaradi česar je jemenska vlada leta 2014 prebegnila v tujino

LAŽ!!
Hadi je bil samo "začasni predsednik", do naslednjih volitev, ki bi jih moral razpisati nekaj mesecev po zamenjavi Saleha na "volitvah", kjer je bil edini kandidat.
Ker je že več mesec zamujal z obljubljenimi volitvami, so Hutiji vzeli stvari v svoje roke
Hardworker
# 13.06.2018 ob 22:13
Če sem prav prebral in razumel, ta novica zagovarja zločinsko agresijo Saudske Arabije in njenih zahodnih pomočnic na Jemen in celo opravičuje njihove zločine nad civilnim prebivalstvom.
Prav takšno propagando je nekoč širila nacistična Nemčija, ko je izvršila agresijo na Čehoslovaško.
KLIPAN
# 13.06.2018 ob 21:18
Desničarji Saudijci s pomočjo desničarjev Američanov spet koljejo po drugih državah.
Ko bodo prišli begunci bo pa kriv Hanžek.
SF-SN
# 13.06.2018 ob 21:02
Vse odtlej je v krvavi vojni umrlo okoli 10.000 ljudi, bojevanje pa je poslabšalo razmere za civilno prebivalstvo in onemogočilo humanitarno pomoč že prej obubožanemu Jemnu.

Čudno no.
Številko 10 tisoč ubitih navajate že od januarja 2017!!
Torej naj vrjamemo, da v državi kjer divja najhujši izbruh kolere v zadnjem stoletju in najhujša lakota zadnjih desetletij ob neprestanem bombardiranju v LETU IN POL ni umrl noben??
Že samo v dveh večjih napadih na poroko in pogreb je umrlo 150-200 civilistov!!
Kje so še vsi tisti napadi, v katerih umre "samo en civilist", o katerih zahod seveda sploh ne poroča.

Zgleda je Jemen prva vojna brez žrtev. Ali pa samo Savdska Arabija in njeni zavezniki pritiskajo na OZN, da se drži "uradno število ubitih" na minimumu.
Po nekaterih konzervativnih podatkih, naj bi samo od januarja letos umrlo 55 tisoč ljudi!!
vidim
# 13.06.2018 ob 18:09
Ja tisti američki specialec, je bil trener Somalisjkih pomočnikov Saudijcev za napade na Jemen. No o tem ni bilo besede. Ja Somalijci so zraven pri tej umazani invaziji.
HOR
# 13.06.2018 ob 22:25
Geostrateško ozadje konflikta v Jemnu...
Klik...
Machete
# 13.06.2018 ob 20:43
Izražam zaskrbljenost in pozivam k odločnemu ukrepanju mednarodne skpnosti.
HOR
# 13.06.2018 ob 22:23
OZN svari, da bo do konca leta 18 milijonov prebivalcev Jemna izpostavljeno smrtni lakoti...!
Klik...
cairns
# 13.06.2018 ob 22:15
Jemen: Savdska koalicija napada ključno pristanišče v rokah hutijevcev

Kaj visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Rad Al Husein ne misli nič protestirati ?
Očitno da ne. On protestira samo takrat ko kakšen predsednik vlade pove da ne bodo sprejemali več lažnih beguncev. Takrat pa ima dar govora. Vsi ki se uprejo islamizaciji Evrope so rasisti in ksenofobi.
audiac
# 13.06.2018 ob 20:42
Dobri Trumpl,pravijo,da skrbiš za svetovni mir.Ampak tukaj gor pa piše,da z orožjem izdatno zalagaš agresorsko "koalicijo".Kdo zdaj laže?
Aja,izdajalcu-marioneti Hadiju je že zdavnaj potekel mandat,pa če ga Zahod (kdo pa drug) še tako na vse pretege priznava.
Ne vem pa,kaj čakajo Iranci s pomočjo.Verjetno so agresorji (+Amyji in Briti) ustvarili popolno zaporo pristanišča Hudajde.

Težka je in bo v Hudajdi,ampak...forzaaa Hutiji!
jurlin
# 13.06.2018 ob 22:38
Podpiram Hutije, ki se borijo proti zahodnim zločincem in njihovim proxy klavcem še posebej SA.
cairns
# 13.06.2018 ob 22:24
Jemen: Savdska koalicija napada ključno pristanišče v rokah hutijevcev

Čestike piscu članka J.R.

Bere se kot zelo jasna obsodba hudobnim šiitskim hutijem proti katerim se bori odstavljeni sunitski savdski hlapec. Nobene jasne obsodbe. Samo golo naštevanje dejstev. Resnično ''nevtralen'' članek o dogajanju.
Savdska Arabija in njeni pomagači v zločinu bi morali biti takoj mednarodno izolirani s sankcijami, voditelji pa preganjani zaradi zločinov proti civilistom v Jemnu.
Seveda se to ne bo zgodilo, ker to ni Rusija ali S.Koreja.
biloo
# 13.06.2018 ob 23:44
Mednarodno priznana jemenska vlada v izgnanstvu."
"Kot bi mi izgnali cerarja, mednarodna skupnost bi ga priznala in potem bi z njihovo pomočjo nad nas posiljal bombe in nas pustil stradat... Umazana je zahodna in savdska politika. Kaj olepšujete zadevo rtv?
Hardworker
# 13.06.2018 ob 23:13
OZN svari, da bo do konca leta 18 milijonov prebivalcev Jemna izpostavljeno smrtni lakoti...!

OZN zadnje čase samo svari. Da bi pa kaj konkretno ukrenila, to pa ne.
In ko se malo bolje poglobim v delo OZN, mi ne more uiti dejstvo, da odbor za človekove pravice vodi nek saudski princ, ki je član zločinske monarhije.
Namesto da OZN Saudski Arabiji izreče sankcije, obsodi zločine in vse njene politike vrže ven iz OZN, jim celo dovoljuje voditi odbor za človekove pravice.
Očitno si zločinski šejki kupujejo pozicije tudi v OZN.
silvester-alic
# 14.06.2018 ob 04:32
Saudska Arabija hoče iz dati genocid nad je en I ker so šiiti.
audiac
# 13.06.2018 ob 22:59
cairns,

Čestike piscu članka J.R.

Tudi jaz se pridružujem čestitkam.
grenadir
# 13.06.2018 ob 17:22
To je sedaj drugi napad na Hudajdo... Prejšnji teden so jih Hutiji odbili in v vrstah KSA in UAE plačancev povzročili precej velike žrtve..... Se pa bojim, da bodo navkljub pregovornemu pogumu in vojašli "spretnosti", Hutiji na koncu morali odnehati in se umakniti iz Hudajde....
mb128
# 13.06.2018 ob 17:15
Mislim dajte državo že enkrat razdelit na S. in J. Jemen kot je Jemen že bil razdeljen pred destljtji in zagotovljam vam da bo mir v trenutku!
Glede humanitarne pomoči pa samo to. Ja tudi ona prihaja tam poleg ostalega! Ostalega? Recimo jim rakete!
Ergo SA ven iz Jemna Iran tudi na morju pa naj bo flota ladij pod vodstvom ZN, ki bo prekontrolirala vsako ladjo, ki želi vpluti v bilokatero jemensko pristanišče. Pustimo torej jemencem, da se sami zmenijo kako in kaj!
Ups pardon saj vem sanjam! Pa oprostite prosim.
Bolek
# 13.06.2018 ob 19:02
Odstavljeni Saleh je nato s svojimi privrženci podprl hutijevce, vendar je decembra 2017 Savdsko Arabijo pozval k dialogu, kar so hutijevci razumeli kot izdajo in nekdanjega predsednika usmrtili.
------------
Le kdo to razume?
Nič tam doli ni normalno-
Kazalo