Kulinarika
Deseterica veličastnih - en Američan, šest Evropejcev, dva Južnoameričana in en Azijec. Foto: 50 Best Restaurants
Eden izmed krožnikov indijskega chefa Gaggana Ananda, ki ustvarja v restavraciji Gaggan v Bangkoku. Kot najboljša azijska restavracija je končala na sedmem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ana Roš je nagrado prevzela v imenu Hiše Franko in svojih dveh otrok. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

50 najboljših restavracij sveta: Z ameriško zmago konec primata Evrope

Ana Roš prevzela svojo nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico
5. april 2017 ob 14:52
Melbourne - MMC RTV SLO

Na podelitvi nagrad 50 najboljšim restavracijam sveta (50 Best Restaurants) v Melbournu so slavili Američani in tako končali 12-letno vladavino stare celine. Zbrane pa je razvnela tudi Ana Roš, ki je prevzela svojo nagrado najboljše kuharske mojstrice na svetu.

Za najboljšo restavracijo na svetu je bila proglašena Eleven Madison Park, newyorška institucija visoke kulinarike, za katero se je zadnja leta samo ugibalo, kdaj bo prevzela primat.


Nagrado, ki velja za kulinaričnega oskarja, sta prevzela navdušena Daniel Humm (chef in lastnik, sicer Švicar) in vodja restavracije Will Guidara, ki sta ob tem povedala, da ko sta se prvič znašla na seznamu 50 Best, sta bila očarana, ko sta se znašla v sobi, polni njunih idolov. "Danes imava čast tem idolom reči prijatelji," je dejal Humm. Mimogrede - če si želite rezervacijo v Eleven Madison Parku, je treba opozoriti, da bo restavracija kar precejšen del leta zaradi renovacij zaprta.

Najboljša evropska restavracija ostaja Osteria Francescana (Modena, Italija), v kateri ustvarja Massimo Bottura, lanski zmagovalec, ki se je letos moral sprijazniti z drugim mestom. Tretji so bili bratje Roca (El Celler de Can Roca, Girona), zmagovalci iz let 2013 in 2015.

Nome (Köbenhavn), ki se je kar štirikrat povzpela na prvo mesto, letos sploh na seznamu ni, saj je Rene Redzepi svojo matično ustanovo pred kratkim zaprl in v kratkem odpira novo, na samooskrbi temelječo restavracijo.

Južna Amerika ostaja močna
Čeprav zmaga Eleven Madison Parka ni nepričakovana, pa se vseeno zdi, da akademija seznama 50 Best, sestavljena iz več kot tisoč strokovnjakov, publicistov, gostincev in mnenjskih voditeljev z vsega sveta, v zadnjem času lento najboljšega podeljuje malce za nazaj - tako bi po mnenju številnih Osteria Francescana morala slaviti že pred leti, ne lani, podobna zgodba pa je tudi z Eleven Madison Parkom.

Močno zastopani na seznamu ostajajo Južnoameričani (najvišje je Central iz Lime na petem mestu), Afrika je iz 50 najboljših povsem izpadla, povzpel se je Gaggan iz Bangkoka, sicer najboljša azijska restavracija že tri leta zapored.

Na galapodelitvi v Melbournu so podelili tudi specialne nagrade, od najboljšega slaščičarskega mojstra na svetu (Dominique Ansel) do nagrade za življenjsko delo (Heston Blumenthal), in, jasno, za nas najpomembneje - nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico. To je prevzela Ana Roš iz Hiše Franko, ki je v ognjeno rdeči podala verjetno govor večera (v povezavi spodaj), v katerem je izpostavila tako vse frustracije, s katerimi se spopadajo vrhunske kuharske mojstrice (usklajevanje vloge matere in karieristke) kot tudi nekatere bodice moških kolegov, ki so jih deležne.

Deležna je bila gromkega aplavza - ter smeha in žvižgov spodbude iz občinstva, ko je pripomnila, da je njena Hiša Franko, ki jo vodi z življenjskim partnerjem Valterjem Kramarjem, letos na seznamu na "najbolj seksi" 69. mestu. "Zato sem tudi danes v rdečem," se je namuznila. Roševa naziv najboljše ženske v kuhinji prevzema od Dominique Crenn (Atelier Crenn, San Francisco).

Nagrade 50 Best od leta 2002 podeljuje britanska revija Restaurant, seznam pa je naglo postal najbolj referenčen na kulinarični sceni. V 16 letih sta največkrat slavila zdaj že zaprta elBulli (petkrat) in Noma (štirikrat). Pred Elevenom je slavila samo še ena ameriška restavracija, The French Laundry kuharskega mojstra Thomasa Kellereja, in sicer v letih 2003 in 2004.

1. Eleven Madison Park, New York
2. Osteria Francescana, Modena
3. El Celer de Can Roca, Girona
4. Mirazur, Menton
5. Central, Lima
6. Axpe, Atxondo (Baskija)
7. Gaggan, Bangkok
8. Maido, Lima
9. Mugaritz, San Sebastian
10. Steirereck, Dunaj

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
nemoremsespomnit
# 05.04.2017 ob 14:59
No, evo Ano!

Smo bili že malce nestrpni, je le že sreda....
keka77
# 05.04.2017 ob 15:26
Cestitke Ani! Bravo "naši"...
ennui
# 05.04.2017 ob 16:17
Kaj se toliko pritožujete? Roševa pač obvlada sceno, čestitke njej. Res. Saj par let nazaj ko je Zavec dominiral v svoji boksarski disciplini so tudi bili konstantno članki o njemu, pa se ne spomnim pritoževanja. Saj, konec koncev, vas nihče ne sili brat teh člankov.
dr. LeQuack
# 05.04.2017 ob 20:05
Bravo Ana. In ja, jaz se pri njej počutim precej bolj sproščeno kot v neki menzi alla Jurman. Pa nisem neki posh wannabe. Si pa enkrat na leto privoščim in mi ni žal tistih 90 eur. Recimo da ker ne kadim jih zlahka prišparam, če se že sprašujete kako. V bistvu bi lahko na ta račun vsak mesec jedel v Hiši Franko.
are
# 05.04.2017 ob 16:30
Bravo Ana.
SMILE88
# 05.04.2017 ob 20:48
Ana je faca :)
t-global
# 05.04.2017 ob 18:39
Ana Roš, rasturaš,..ponosno naprej v svet kulinaričnih užitkov, no najprej kreacij, vmes pa kup umazane posode, predvsem pa iskanju kvalitetnih sestavin in delanja čudežev iz njih... Bravo Ana, poklon
claudio21
# 05.04.2017 ob 15:03
Kaj poslanske menze ni med 50 Best Restaurants?
Rolf
# 06.04.2017 ob 21:51
@...na seznamu ni, g.Kaja, dajte se malo potrudit pri pisanju stavkov...@
G. "vitohoce", dajte se malo potruditi pri pisanju okrajšav.
vitohoce
# 06.04.2017 ob 10:03
Nome (Köbenhavn), ki je dolga leta držala prvo mesto najboljših, letos sploh na seznamu ni, g.Kaja, dajte se malo potrudit pri pisanju stavkov...
keka77
# 05.04.2017 ob 17:09
Ennui, si pozabil dodat se Kopitarja, Dragica, "lanskega" Prevca, itd... ;-)
Slovenceljni, vedno nezadovoljni, iskati dlako v jajcu, skodozeljni, nevoscljivi, zafrustrirani do amena, da vas ni sram..
pazi_mina
# 05.04.2017 ob 15:52
To mi delaj! Ana ima po novem enak članek v kar dveh različnih rubrikah ! Ves tisto, ko misliš da huje ne gre !
nikhrast
# 05.04.2017 ob 18:02
Pa ne kuharski mojstri ali kuharji, to so chefi, uporabljajte pravilno slovenščino, med kuharjem in chefom je velika razlika.

Drugače pa teh anket in nagrad kot solate, pomembno vlogo pa je tu igra tudi snobizem. Se res počutite udobno v teh restavracijah?
balrog
# 05.04.2017 ob 18:11
Mene pa zanima, kje ti nagrajeni chefi, kuharji/kuharice, sami jedo, potem ko končajo svoj šiht ali pa vmes med pavzo za kosilo. Tam bi jedel tudi jaz :))) Ko se krožniki spremenijo v laboratorij in eksperiment modularne kemije. Ne vem, če je to sploh užitno.
Kazalo