Kulinarika
Ko radič poberejo, je temno škrlatne barve, ki se po dveh tednih v temnem prostoru posvetli. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na polju pri Gorici, kjer raste goriška vrtnica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Eden izmed pridelovalcev prikazuje, kako so včasih kar na polju radič preselili pod kopice sena, v katerih so ustvarili podobne pogoje za dozorevanje, kot jih imajo danes v posebnih skladiščih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Do končnega pridelka je potrebno skoraj leto dni dela, na koncu pa ostane le 20 odstotkov radičeve glavice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Goriška vrtnica kot cvetlični aranžma. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena izmed jedi Emanuela Scarella iz videmske restavracije Agli AMici z dvema Michelinovima zvezdicama: cezarjeva solata z goriško vrtnico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Ob Soči pridelujejo najdražji radič na svetu

Goriška vrtnica - večmesečna pridelava za gurmansko poslastico
5. marec 2018 ob 16:13
Gorica - MMC RTV SLO

Goriška vrtnica ni samo produkt, ampak je način življenja, strastno razlagajo goriški pridelovalci tega posebnega radiča, menda najdražjega na svetu.

V zadnjih letih se goriško vrtnico oz. solkanski radič, kot mu rečemo na tej strani Soče, intenzivno promovira - na tem pridelku temeljijo tematske večerje, sedmo silo vabijo na oglede k pridelovalcem, v restavracijah jo propagirajo kot posebno delikateso, celo žganje so začeli variti z njenim ekstraktom.

V Gorici je zveza pridelovalcev goriške vrtnice (APRG) konec februarja, ko je bila sezona te povrtnine na vrhuncu, organizirala ambiciozni dvodnevni seminar, posvečen "najlepši zimski roži", "kraljici zime", "ikoni Gorice", kot ji vzneseno pravijo.

Tiskovni konferenci je sledilo kosilo na bazi goriške vrtnice, ki so ga pripravili lokalni gostinski ponudniki, nato ogled njiv, kjer radič raste, za tem seminar, prvi dan pa se je sklenil z gala večerjo, ki jo je v dvorcu Lantieri skuhal eden izmed italijanskih kuharskih prvokategornikov, Emanuele Scarello iz restavracije Agli Amici (**) v Vidmu.

Mukotrpna pridelava
V čem je torej posebnost tega radiča? Predvsem v pridelavi. Ta je zelo specifična in dolgotrajna, delo poteka ročno, na koncu pa ostane zgolj okoli 20 odstotkov pridelka, saj se tipična, vrtnična oblika radiča razvije šele, ko zunanji listi zgnijejo in odpadejo. Prelepa roža, ki pa se lahko razvije le iz najrevnejših tal in debele plasti gnilobe, dobesedno.

Seme vzklije pomladi, raste na revnih tleh, zato ostaja nizek, korenine so izjemno globoke, pridelek pa začnejo pobirati od novembra dalje, ko se obarva rubinasto rdeče. A na tej točki je pridelek dozorel šele do 80 odstotkov.

Radič nato za približno dva tedna preselijo v temna skladišča na 10-15 stopinj Celzija, kjer odpadejo še dodatni zunanji listi, barva srčike posvetli, bet pobledi, grenkoba pa se zmehča. Šele takrat gre lahko na prodajne police. Vse delo od setve do bere poteka ročno. "Edinstven fenomen, ki zahteva mojstrstvo in predanost, znanje in izkušnje," pravijo.

Tradicija in strast
Goriška vrtnica ni novost, v teh koncih jo pridelujejo že več kot 200 let (prvič jo je leta 1784 z vznesenimi besedami pisno omenil habsburški baron Carl von Czoernig), pri čemer se je tradicija pridelave prenašala iz roda v rod. Zaradi omenjenih postopkov, oblice dela, predanosti in zamudnosti se ne gre čuditi dejstvu, da danes ni prav veliko takih, ki bi to povrtnino pridelovali - v Gorici jih je na vsega 10 hektarjih samo 12, še nekaj manj na slovenski strani.

V Gorici in Solkanu pri tem radiču ne poudarjajo samo kulinaričnega pomena in atraktivnosti, ampak ga tesno povezujejo s terroirjem ter tamkajšnjo kulturo in tradicijo. Malokateri pridelek je namreč tako vezan na ozko lokalno okolje kot goriška vrtnica, zato so domačini nanjo še posebej navezani. "Treba je poudarjati pomen lokalnega kmetijstva in pridelkov, da se ti povzdignejo, ne pa ameriška koruza," meni predstavnik APRG-ja.

Je pa res, kar priznavajo tudi sami, da so omejeni pri širjenju goriške vrtnice onkraj Gorice (in Solkana) - težava ni v tem, da je pridelek drag (od 30 pa vse do 50 evrov na kilogram) in bi zato odvračal kupce - težava je, da goriške vrtnice na tržnicah in trgovinah skorajda ni, saj je niti ne pridelajo dovolj.

Kuharski mojstri njeni oboževalci
Izvažajo je praktično ne, razen posameznim kuharskim mojstrom pretežno po Evropi in premožnim strankam v Rusijo, Združene arabske emirate in Kitajsko. In - roko na srce - kakih obetov, da bi proizvodnjo blazno razširili, niti ni - območje vzdolž Soče z edinstvenimi podnebno-pedološkimi pogoji, v katerih ta radič raste, je vseeno omejeno, zaradi dolgotrajnega postopka gojenja goriške vrtnice pa ni prav dosti kmetov, ki bi se s tem hoteli zares ukvarjati.

A gostinci, predvsem tisti s severa Italije in Slovenije, so nad goriško vrtnico popolnoma navdušeni. Kot so povedali na predstavitvi, zdaj intenzivno iščejo stare recepte za lokalne jedi, ki se jih da z vkomponiranjem goriške vrtnice povzdigniti, pa naj si gre za polento ali za štruklje.

Kot so prikazali na kosilu, še vedno sicer prisegajo na najbolj čisto in čim manj obdelano obliko goriške vrtnice - zgolj začinjeno s soljo, poprom in oljčnim oljem, nato pa postreženo bodisi ob surovih mariniranih škampih, tatarskem bifteku ali pa na fižolovi kremi s popraženim pršutom.

Radič za dve michelinki
Tudi Scarello na gala večerji radiča v svojih petih hodih ni kaj dosti obdeloval - začel je s svojo variacijo na cezarjevo solato, a iz radiča ter parmezanove kreme, piščančje pene in kandirane limone, nadaljeval z nenavadno, drzno kombinacijo velike klobase iz mangalice s tatarcem iz škampov in srčiko radiča v hrenovi omaki.

Ker v teh krajih riž ni domač, je posegel raje po ječmenu in pripravil "ričoto" s kislim maslom, žafranovim želejem in radičem, za glavno jed je postregel govedino v omaki iz rožne vode z mariniranimi lističi radiča, za sladico pa je v bistvu ponovil uvodno solato, le v sladki obliki, z jogurtom in ličijem. Za vinsko spremljavo so poskrbeli lokalni matadorji iz Collia (italijanska stran Brd), za grapo pa sloviti Nonino.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 05.03.2018 ob 17:30
Bravo, to je to. Pa če stane kot zlato, se bo našel kupec. Je res nekaj posebnega. Vesel sem, ko vidim takšne projekte, pohvale.
elektrupunk
# 05.03.2018 ob 17:42
Bravo! čim dražje prodat! --zanimiva tržna niša.. 100x boljše kot 100 njiv navadnga krompirja..
igor-za
# 05.03.2018 ob 17:26
Komaj sem ugotovil, da gre res za radic in ne za rozo.
mare87
# 05.03.2018 ob 21:01
Posnetek ni lanski, ampak je že par let nazaj bil posnet. Ko imaš klasiko, jo pač vrtiš vsako leto :) Imam privilegij, da vsako leto pojem nekaj tega radiča in je res vreden svoje cene, tudi zaradi vsega dela vloženega v pridelavo.
Lep pozdrav v Solkan!
cairns
# 05.03.2018 ob 18:56
Foto: Ob Soči pridelujejo najdražji radič na svetu

Raste tudi na mojem vrtu, a je ta zastonj. Zame seveda.
Remix
# 05.03.2018 ob 17:40
najboljši radič
kidro
# 05.03.2018 ob 20:49
Kdor ga še ni poskusil: ja, dejansko je mnogo bolj dober od navadnega radiča, nič grenak, nežen, mehek.. kr topi se v ustih.
Trololov
# 05.03.2018 ob 19:29
"Sukenski!"
Highland
# 06.03.2018 ob 11:07
Kidro, ni treba prav nobenih vez, gres kar lepo npr. h Koršiču v Solkan, (nasproti oš Šole) še prej ga naročiš seveda oz rezerviraš, da ti ga očisti in pripravi in to je to.. cena pa je 13eur/kg!!
Nekaterim tu ni jasno, ceprav se tocno ve za vsako fazo kako, kdaj, kaj in koliko casa poteka celoten proces radica od semena v zemlji. Da je radic tak kot mora bit, ni dovolj da vrzes seme, zalivas in na koncu naberes ter pohrustas, "zal"..
Calendula
# 05.03.2018 ob 21:31
Tudi sama sem se lotila pridelave Solkanskega radič. Seveda, ljubiteljsko na domačem vrtu in za domačo rabo. Količine so majhne. Sorazmerno mojim izkušnjam.

Seme ima v svojem programu Semenarna, Ljubljana
fritaja
# 05.03.2018 ob 19:15
elektrupunk
# 05.03.2018 ob 17:42
Bravo! čim dražje prodat! --zanimiva tržna niša.. 100x boljše kot 100 njiv navadnga krompirja..


Ampak če bi moral izbirati, bi jaz raje kupil delnice firme s 100 njivami krompirja. Ker hipsterji najdejo hitro kaj drugega ... ;)
bori
# 05.03.2018 ob 19:18
Posejati je treba in zraste. V trgovini je kar je.
Počasi bomo le začeli nazaj ceniti, kar nam narava da.. regrat bo kmalu..
kislec
# 05.03.2018 ob 18:46
Je že prav!
Preseravanje ("jagodni izbor solate" je treba mastno zaračunati - če je le komu...
Pistorius
# 06.03.2018 ob 15:07
Če bi koštal 1000 € / kg, bi se po mojem še bolj grebli zanj.
larbitron
# 05.03.2018 ob 19:01
Posebnost, ekskluzivnost in posebna zgodba o pridelavi in zgodovini.
To je ravno to, kar se danes prodaja.
balrog
# 05.03.2018 ob 22:10
Meni je pa pri radiču prav to všeč. da malček pogreni in seveda mora biti z domačega vrta. Regrat in radič. zame najboljši solati, pa motovilec z jajčkom ... Slovenci imamo res srečo, ko si lahko kosilo naberemo kar na travnikih in njivah ... to je res privilegij. Povsod drugod je narava tako zastrupljena, da to ni možno. V bistvu niti ne vemo, kaj imamo. Naše dobre stvari znajo ceniti le tujci in tako je tudi s to "solkansko rožo". Vsekakor pa slovenski kmetje očitno nočejo razumeti, da bi slovenski kupec rad jedel kakovostno in neoporečno hrano. Zato pridemo do paradoksa, ko kupujemo bio korenje avstrijsko ali nizozemsko, saj slovenski kmet ne zna pridelati bio ...
ksut
# 05.03.2018 ob 20:53
čakam dan ko bodo brici oglaševali briški rjgut... al kaj podobnega, briška črjšna, oljka, kostanj,rebula...;), na gorenskem ob cesti je bil s tablo ob cesti en mesec po sezoni briške črjšne...
grapar
# 08.03.2018 ob 07:37
Doma imam vrt cca 120 m2. Stroški brez mojega dela so cca 100 EUR, pridelamo pa za cca 1500 EUR zelenjave. 2kg radiča ali to kar sem napisal. Zgornja zgodba je dobra za posameznika a brez dodane vrednosti za širšo družbo.
Guliarth
# 06.03.2018 ob 05:43
Letos sem že svež regrad jedel. Potem je padel sneg.
bori
# 06.03.2018 ob 01:26
ksut, # 05.03.2018 ob 20:53
čakam dan ko bodo brici oglaševali briški rjgut... al kaj podobnega, briška črjšna, oljka, kostanj,rebula...;), na gorenskem ob cesti je bil s tablo ob cesti en mesec po sezoni briške črjšne...

Črjšnje v hladilnik dajo.. saj vidiš že po peclju.. zrjle so najboljše kar na drevesu :)
Marelice hitro zorijo, če pa jih date v hladilnik, se to zelo upočasni. Poskusite, če dobite večjo količino.. posebej kakšnih domačih.
nikhrast
# 06.03.2018 ob 00:47
Ne vem kaj je boj slovenskega, radicchio ali ajvar?
kidro
# 05.03.2018 ob 20:52
Kila je od 20€ naprej (če maš veze), drugač pa od 30€
zerorez
# 05.03.2018 ob 20:51
In po kolk je kila?
kamnosek
# 10.03.2018 ob 16:04
Ta pridelava radiča je enostavno mučenje rastline. Pustite ji vendar, da naravno zraste in doživi svoje življenje, dokler se vanjo ne zarijejo zobje krutega vegetarijanca. :)
Highland
# 09.03.2018 ob 10:18
Grapar, pridelujes Goriski Radic?
boboman
# 05.03.2018 ob 19:01
elektropank se absolutno strinjam a ne poazbljaj za mase je sevda veliko bolj pomemben krompir! ko gledam v sparu 1kg vrecko za 1,5 € .... se tud sprasujem kaj je notri se ni tako dolgo nazaj ko sem lahko celo 50kg gajbo kupil za 0,5€....pa smo mel za pol leta dost.. Radica mamo na vrtu kolk hoces, verjamem pa da je zgoraj omenjena sorta bolj okusno od nase, oz. vsaj upam da upravici mit... :)
jureimacure
# 06.03.2018 ob 08:05
Pač siljenje radiča, to so včasih vse babice počele. Potrebuješ zimsko sorto radiča ki je posejen do konca junija in ga dvakrat odkosiš da pojača korenino. Potem ga odkoplješ in siliš v temnem prostoru včasih so tudi dali dva glinena lonca enega vrh drugega.
Nekateri ljubitelji radiča pa pravijo da je bistvo radiča da je grenek in ga naredijo s kuhanim krompirjem. Pač variant kolikor hočeš.
aci7
# 06.03.2018 ob 07:20
Trava je za krave.
fritaja
# 06.03.2018 ob 00:15
balrog
# 05.03.2018 ob 22:10
Slovenci imamo res srečo, ko si lahko kosilo naberemo kar na travnikih in njivah ... to je res privilegij. Povsod drugod je narava tako zastrupljena, da to ni možno. V bistvu niti ne vemo, kaj imamo.


Od kod pa tebi ideja, da je tukaj narava manj zastrupljena kot drugod?
(lahko spraviš balkanca iz balkana, ne moreš pa balkana iz balkanca press)
sportmaister
# 05.03.2018 ob 17:39
posnetek je iz lanskega leta...
Kazalo