Kulinarika
Napoved slovenske izdaje vodiča je v Ljubljani pospremil sam direktor Gault&Millauja Côme de Chérisey. Foto: BoBo
Po hrvaški izdaji (na sliki levo direktorica za Hrvaško Ingrid Badurina Danielsson) prihaja oktobra še slovenska - po zaslugi Mire Šemić (desno). Foto: Gaul&Millau Croatia
Zaradi lanskih uspehov Ane Roš iz Hiše Franko so na Slovenijo postali pozorni tudi v največjih svetovnih kulinaričnih publikacijah. Foto: Reuters
Kot je povedala Maja Pak (druga z leve) iz STO-ja, je gastronomija med desetimi ključnimi produkti slovenskega turizma. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ocenjevalci bodo obredli sto restavracij, v vodiču pa bodo zbrane le tiste, ki se bodo dovolj izkazale. Ob tem bo 50 strani posvečenih še vrhunskim pridelovalcem, od oljkarjev do vinarjev, od medarjev do pridelovalcev mesnin. Foto: BoBo

Gault&Millau v Sloveniji: "Brez promocije kulinarike boste izgubili boj za turiste"

Direktorica za Slovenijo je priznana sommelierka Mira Šemić
10. januar 2018 ob 07:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

V svetu kulinaričnih vodičev je Gault&Millaujev poleg Michelinovega največja referenca - gre za institucijo med vodiči s polstoletno tradicijo, ki se ponaša s popolno anonimnostjo ocenjevalcev in finančno neodvisnostjo od restavracij.

V teoriji vse lepo in prav, v praksi pa je v preteklosti že prihajalo do nekaj precej katastrofalnih napak, zlasti, ko določena država ni imela svojega vodiča, ampak je bila po sili razmer dodana kaki večji državi, kot je bil do zdaj primer Slovenije, ki je spadala pod okrilje Avstrije in avstrijskih ocenjevalcev.

Ti so sceni slovenske visoke kulinarike naredili kar nekaj škode, sami sebi (in vodiču) pa krepko zbili kredibilnost, ko so lani, milo rečeno, sumljivo ocenili slovenske restavracije in gostilne, pri čemer so visoke ocene dobile nekatere picerije in že zaprte restavracije, naše najboljše pa so pristale na odločno prenizkih mestih.

Naša najvišje ocenjena je bila tako Mak (17 točk od 20), po 16 pa so jih dobile JB, DAM in Hiša Franko. Hiši Franko so v letu, ko je Ana Roš postala najboljša kuharica na svetu, oceno celo znižali od leta pred tem. Razlaga? Njeni ravioli naj bi bili premalo "al dente". 15 točk so dobile Cubo, Maxim, Atelje, Strelec, Vila Podvin, Majerija in Gostilna pri Lojzetu. Skupno so ocenili 31 slovenskih restavracij.

Podobno pavšalno so Avstrijci ocenjevali tudi naše sosede Hrvate, pri katerih jim, podobno kot Michelinu lani, očitno ni zneslo oditi dlje od Istre in Kvarnerja. Tudi Hrvaška je konec lanskega leta zdaj dobila svoj Gault&Millautov vodič, s čimer si nadejajo manj napak.

100 restavracij bo ocenjevalo sedem gurmanov
To upa za Slovenijo tudi Mira Šemić, verjetno največja sommelierska avtoriteta pri nas, ki je lani kot edina ženska v širši regiji diplomirala na priznani londonski šoli Wine and Spirit Education Trust (WSET) ter tako še nadgradila znanje sommelierke najvišje, 3. stopnje, hkrati pa je bila tudi sama 11 let v gostinstvu (vodila je svoj čas priznano ljubljansko restavracijo Monroe).

Šemićevi je vodstvo Gault&Millauja tako zdaj zaupalo, da do oktobra sestavi vodič za Slovenijo, pri čemer je anonimno ocenjevanje okoli sto slovenskih restavracij in gostiln, ob tem pa še približno enako število slovenskih vinarjev, oljkarjev, medarjev in drugih proizvajalcev, zaupala družbi sedmih, zaupanja vrednih "foodijev" (gre za zelo raznolik nabor neprofesionalnih in kuharjem neznanih ocenjevalcev), ki bodo do jeseni obredli državo in na koncu pod okriljem Šemićeve sestavili seznam najboljših. Pri tem se ne bodo osredotočili samo na hrano, ampak tudi na druge dejavnike, ki doprinašajo k celostni izkušnji v restavraciji, od strežbe do ambienta.

Prvi vodič izdan leta 1972
Za Gault&Millautove vodiče sta zaslužna francoski kulinarični kritik Henri Gault in njegov založnik Christian Millau, ki sta koncept postavila leta 1965, prvi vodič pa izdala leta 1972. V enem mesecu je bil razprodan v 150.000 izvodih.

Ocenjevanje poteka po točkovnem sistemu od 1 do 20 točk, ki jih preračunajo v kuharske kape (haube) – ena kapa je na primer 13 in 14 točk, dve kapi 15 in 16 točk, tri kape 17 in 18 točk, štiri kape 19 točk, pet kap pa 19,5 točke in 20 točk. Ob tem je treba poudariti, da petih kap ne dobi praktično nihče, še v Avstriji v vseh teh letih niso nobeni restavraciji nikdar podelili več od 19 točk, 19 pa so jih prejele le štiri.

Tako si lahko razlagate, da so Gault&Millaujeva merila še strožja od Michelina – če ne bi potem prihajalo do takih nerazumnih spodrsljajev, kot so bili pri ocenjevanju slovenskih (in hrvaških) restavracij. Ampak obetajo se novi časi. Kot je dejal Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Zemono): "Smo počaščeni, da prihaja Gault&Millau v Slovenijo, saj je skrajni čas, da Slovenija končno dobi poštene in kredibilne ocene tega vodiča, saj v preteklosti ni bilo vedno tako."

Slovenija na kulinaričnem zemljevidu
Dejstvo je, da je prihod največjih svetovnih kulinaričnih vodičev (letos naj bi končno prišel tudi Michelin) vseeno ne le čast za Slovenijo, ampak tudi tržno pomemben dosežek. Pomeni, da se Slovenija prebija v nabor tistih držav, ki so zanimive za vse pomembnejši segment gastro turistov, za kar si največje zasluge lasti prav Ana Roš, ki je najprej s svojo epizodo v Netflixovi seriji Chef's Table odprla Slovenijo predvsem Američanom, nato pa z naslovom najboljše kuharske mojstrice na svetu še vsem drugim svetovnim dobrojedcem.

Kot je na včerajšnji predstavitvi povedal Côme de Chérisey, lastnik in predsednik uprave Gault&Millauja, z veseljem prihajajo v Slovenijo, saj so odkrili tako njene vrline kot tudi to, da je vse bolj zanimiva za turiste in ima vse več obiska. Ampak, kot je opozoril, se kot majhna, manj znana država na turistični borzi še vedno vsak dan borimo s turističnimi velesilami. "Če ne boste promovirali svojega 'terroirja', kulinarike in restavracij, boste ta boj izgubili," je posvaril.

Kot je dejal, ga je slovenska kulinarika navdušila, še posebej pa poudarja tiste kuharske mojstre, ki jim uspeva izkoriščati vse danosti neposrednega okolja, od svežih gob v gozdu do sosedovega medu in sira. Pravi tudi, da cilj Gault&Millauta ni samo izpostavljanje in promoviranje desetih najboljših, že uveljavljenih restavracij in chefov pri nas, ampak še raje odkriva nove, mlade talente, ki morda širši javnosti niso tako znani, so pa ključnega pomena za prihodnost kulinarike dane države.

VIDEO
Kje se v Sloveniji najbolje je?
Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
GORILA
# 10.01.2018 ob 16:31
@Peacemaker

V nobeni državi do sedaj še nisem bil nezadovoljen s hrano

Najbrz se nisi bil na Kubi ;)


Na Kubi sem jedel veliko boljše kot v kulinarično tako opevani Tajski...
...da ne omenjam, da s Češke vedno priden sestradan...

Stvar okusa! :)
Kölm
# 10.01.2018 ob 09:38
Škoda samo, da večina turistov po turističnih pointih širom sveta je pico ali hambi. Če je to iz kake globalne verige restavracij (če se jim tako lahko reče) še toliko bolj.
ElTorro
# 11.01.2018 ob 21:15
Brez promocije kulinarike boste izgubili boj za turiste

Seveda obstaja določen krog ljudi, ki jih zanima gastroturizem. Ampak tudi brez promocije kulinarike se lahko dobi boj za preostalih 90%.

To seveda ne pomeni, da ni smiselno tega promovirati....ampak tudi brez tega se da. Imamo odlične primere tega tako severno kot južno od nas. Niti Avstrije niti Hrvaške nihče ne pozna po vrhunski kulinariki, pa sta med glavnimi turističnimi destinacijami v Evropi.
OMNIC
# 11.01.2018 ob 08:58
Opozorilo: Gault & Millau...
Ne Gault & Millaut, kot je v naslovu
SamoRes
# 11.01.2018 ob 08:40
Še nikoli nisem potoval zaradi hrane
kefa88
# 13.01.2018 ob 00:04
Zakaj pa bi hoteli delati turistično zgodbo brez promocije kulinarike?? Vsak človek mora jest in če ne bomo promovirali naših gostincev, si bo pač večina turistov kupila sendvič v trgovini ali šla v katero fastfood restavracijo, ali pa pač ostala pri hotelski hrani. A res želimo to priložnost izpustiti? Pa saj nena vsi potujejo z nahrbtniki z malo denarja.

Kulinarika je sestavni del turizma, pa ne gre se za to da promoviramo da imamo potico, in pričakujemo da bodo ljudje hodili k nam, ker imamo potico. Ampak ponudit v neko zaokroženo celoto vse skupaj. Kulinarika ni samo da se naješ, ampak je več, je izkušnja in tega bi se morali vsi naši gostinci zavedati.
ElTorro
# 12.01.2018 ob 11:11
Ja, ker ljudje hodijo v Avstrijo na dunajske.....podobno kot hodijo v Nemčijo na hamburgerje.
Peacemaker
# 10.01.2018 ob 17:10
Jep...res stvar okusa.
Ce ti je vsec fizol + riz + zrezek (3-krat na dan; vsak dan)... Potem je tudi Kuba super.
cvirn1
# 10.01.2018 ob 13:36
Se strinjam, kubanska hrana je porazna. Zaradi pomanjkanja sestavin, ker država vse pobere
aaa
# 10.01.2018 ob 11:49
@Wasabi
In kakšna je ta "karibska" kvaliteta? Baleadas? Gallo pinto? Kar se mene tiče obup. Na Kubi pa še 50% tega nimajo. Žal.
Wasabi
# 10.01.2018 ob 11:35
Najbrz se nisi bil na Kubi ;)

Tam pa še res nisem bil, ampak če imajo vsaj 50% povprečne karibske kvalitete mislim, da tudi tam ne bi bil nezadovoljen;)
Wasabi
# 10.01.2018 ob 10:34
V nobeni državi do sedaj še nisem bil nezadovoljen s hrano in prav v vseh državah je njihova kuhinja temeljila na lokalnih sestavinah in tradiciji. Direktorica STO je ponovno odkrila toplo vodo.
aaa
# 10.01.2018 ob 10:33

Kölm

Škoda samo, da večina turistov po turističnih pointih širom sveta je pico ali hambi. Če je to iz kake globalne verige restavracij (če se jim tako lahko reče) še toliko bolj.


In zakaj te tako moti kaj drugi jejo?
kefa88
# 12.01.2018 ob 23:55
Stvari niso tako enoznačne, kot nekateri opisujete.
Pač obstajajo različni razlogi, zakaj nekdo nekam potuje. En bo prišel v slovenijo zaradi narave (ali česarkoli, kar ni povezano s kulinariko), pa bo mogoče slučajno slišal da imamo najboljšo kuharico na svetu, in ga bo zamikalo k njej it, ali pa k kateremu drugemu odličnemu kuharju.
En, ki bi prepotoval svet, da lahko enkrat v življenju je pri najboljši kuharci na svetu, bo slučajno ob tem odkril, da ta živi v Sloveniji, ki je kr kul država in jo bo mogoče še malo prepotoval, še šel h komu drugemu jest, in zapravljal denar kot turist še marsikje. Ali pa tudi ne. Če ga ne pritegnemo.
No, imamo vsekakor odlično kulinariko in res pozdravljam ta vodič. Bom ga z veseljem spremljala in tudi se lažje odločila, kam it jest, ko bomo z družino naokrog po Sloveniji.
darko56
# 11.01.2018 ob 16:48
in kaj je Maja Pak tako pomembna. še ena, ki že leta živi na državne stroške. rezultati? ni pomembno...
kefa88
# 10.01.2018 ob 18:49
Eni še niste slišali za gastroturizem :)

Super, sem vesela in ponosna! Razočaral pa me je naslov, ki ob taki veliki novici poudari nekaj slabega in kar sploh ni point novice.
K_ris
# 10.01.2018 ob 18:18
@Peacemaker

Jaz sem na Kubi v glavnem jedel jastoge in ribe. Je ša tudi res, da sem prišel v restavracijo, kjer so imeli dobesedno samo riž, vsega ostalega pa je zmanjkalo.
jožek pomožek
# 10.01.2018 ob 16:51
Sva zgleda pred leti bila z mojo na eni drugi Kubi, ker je bila predvsem v Trinidadu hrana za prste obliznit :)
Wasabi
# 10.01.2018 ob 12:53
Povprečna karibska kvaliteta so morski sadeži (pa ne ribe iz kitajskega morja ali gojeni brancini), kreolsko pečeno meso (ne industrijsko vzgajanje živine), tropski sadeži (spet brez špricanja). Pač vsak ima svoj okus, jaz kvalitete hrane ne merim po fancy krožnikih, verjamem pa, da nekateri počnejo tudi to in imajo za to tudi vso pravico.
nuLanuLa
# 10.01.2018 ob 10:07
Hmmm. Mamo Melanio in dosti izvrstnih restavracij. In majhni kot smo, moramo iskati alternativne načine, saj se ne moremo iti iste igre, kot veliki.
Consigliere
# 23.02.2018 ob 11:47
K_ris

Verjetno jastoga prej še nisi jedel nikjer drugje, ker so tudi jastogi na kubi večinoma zanič. Sem jih pojedel vsaj 5 in niti eden ni bil pravilno peče, kaj šele, da bi z njin naredili karkoli drugega kot ga vrgli na žar in na krožnik dodali malo zelenjave in riža. Mogoče kakšno masleno bučo...

Kulinarika na Kubi je res zanič.
ElTorro
# 12.01.2018 ob 19:44
in malo arogantno je tvoje misljenje da je ta vidik turizma povsem prezvezen oz.mu ne bi bilo potrebno posvecati nobene pozornosti.


Zdaj, če imaš težave s funkcionalno pismenostjo, tudi prav - tega jaz namreč nisem napisal.

Pravim le, da v Avstrijo nihče ne hodi na dunajskega. Glavni avstrijski turistični artikel je smučarija, in po smučarskih kočah prodajo bore malo dunajcev. Pravim, da se da narediti uspešno turistično zgodbo tudi brez promocije kulinarike.

Če je že kaj arogantnega, je to samopoveličevanje določenega segmenta, ki se ima za alfo in omego....pa čeprav gre tudi brez njega.
Highland
# 12.01.2018 ob 15:21
Peacemaker, koncept vrhunske kulinarike ni "domaca" ali "tipicna" oz "tradicijonalna" kuhinja ampak nacin priprave... Tako da se malo motis, ce mislis da v Avstriji nimajo vrhunske kulinarike. Imajo, imajo...pa se kako in tudi bistveno vec vrhunskih restavracij kot jih imamo pri nas.. Dobro hrano v stilu osterije tako kot v stilu vrhunske kulinarike pa dobite malodane povsod po EU in svetu, le pozanimati se je treba.
Peacemaker
# 12.01.2018 ob 11:25
what to eat...
Peacemaker
# 11.01.2018 ob 06:51
Tudi jaz sem ribice in jastoge probal pa ni bil nek presezek. Je pa res da hotelov od dalec nisem videl...Mogoce je v resortih kaj bolje...
ciklama2000
# 10.01.2018 ob 10:40
Tudi "La Liste" je odkrila slovensko kulinariko:
https://www.vecer.com/la-liste-2018-najboljsa-slovenska-restavracija-je-pobreski-mak-6377552
Kar tako naprej!
Peacemaker
# 10.01.2018 ob 10:39
V nobeni državi do sedaj še nisem bil nezadovoljen s hrano

Najbrz se nisi bil na Kubi ;)
Peacemaker
# 12.01.2018 ob 21:31
"Glavni avstrijski turistični artikel je smučarija"

Lej...ce ti hodis v avstrijo samo smucat to se ne pomeni, da je zgoraj napisano resnica... ker pac ni...
Peacemaker
# 12.01.2018 ob 11:25
Ne ne grejo na Dunaj zaradi zrezka vendar pa jih veliko ta zrezek sigurno proba...

Kulinarika je pac zgolj eden izmed koscok v sestavljanki - in vedno pomembnejsi. Edino pravilno da se tega zavedamo tudi mi...
Avstrijci to vedo (tako da si dal zelo slab primer) in veliko delajo na promociji svoje hrane, ceprav je dalec od kaksne vrhunske kulinarike. Ali zaradi tega dobijo kaksnega dodatnega turista ne vem... sigurna pa nobenega ne izgubijo... in malo arogantno je tvoje misljenje da je ta vidik turizma povsem prezvezen oz.mu ne bi bilo potrebno posvecati nobene pozornosti.

Sicer pa pojdi na kaksne potovalne forume in bos videl kaj ljudje najbolj sprasujejo: what to see, where to go, what to
Peacemaker
# 11.01.2018 ob 21:30
Wiener schnitzel... Zacher torta... samo dve asociaciji na hitro, ki mi padeta na pamet ko pomislim na avstrijo...
Kazalo