Kulinarika
Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof bo s svojimi kreacijami smučarje razvajal tudi letos. Foto: Organizator
       Dejstvo je, da se o slovenski kulinariki še vedno premalo ve in piše. Zavedamo se, da bo potrebno še veliko Gourmet Cupov, da bomo lahko slovensko kulinariko primerjali z največjimi.       
 Ana Roš (Hiša Franko), najboljša kuharica na svetu po izboru 50Best
Letošnji Gourmet Cup bo potekal štiri dni. Foto: Organizator
Med bolj privlačnimi imeni lezošnjega Gourmet Cupa bosta prav gotovo Philip Rachinger in Ana Roš. Foto: Organizator

Dodaj v

Obeta se spektakel na Krvavcu: Večerja v gondolah in michelinski prigrizki

Gourmet na snegu letos razširjen še na Ljubljano
26. januar 2018 ob 16:44
Krvavec,Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnji Gourmet Cup na Krvavcu bo najambicioznejši doslej - na samo, da bodo smučarjem ta konec tedna kuhali z Michelinovimi zvezdicami ozaljšani kuharji, dogodek bo s strokovnimi konferencami in gala večerjo razširjen še na Ljubljano.

Gre za dogodek, ki ga pri nas še ni bilo, organiziran pa je po vzoru podobnih ski gourmet dogodkov, ki so se že dodobra uveljavili po tujih smučarskih letoviščih, predvsem v Alta Badii, kjer so to izpilili do perfekcije.

Vse skupaj bo pri nas letos trajalo kar štiri dni, z začetkom jutri, ko bo Gourmet Cup 2018 otvorila trojica kuharskih mojstrov Bine Volčič (Monstera), Luka Jezeršek (Gostinstvo Jezeršek) in slaščičar Karim Merdjadi (sodniški trio nove sezone MasterChefa) z večerjo na zajli. Zadeva ni nova, saj gre za že uveljavljen koncept Hiše Jezeršek, pri katerem gostje večerjajo v soju sveč kar na gondoli na Krvavec.

Kuharji na strminah
Osrednji del bo potekal v nedeljo, ko bo od 11. do 15. ure na Krvavcu potekal t. i. gourmet na snegu s sedmimi domačimi in tujimi kuharskimi mojstri.

Za smučarje bodo vrhunske jedi pripravljali svetovni prvak v pripravi testenin Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Igor Delak (Mochoritsch, Avstrija), David Bucik (Gredič) in Ana Šušteršič (Jezeršek gostinstvo) ter trije italijanski mojstri - Guiseppe Mancino (Il Piccolo Principe, dve Michelinovi zvezdici), Ivan Bombieri (Ristorante La Taverna, ena Michelinova zvezdica) in Cesare Battisti (Ristorante Ratanà). Cena krožnikov bo 4 evre.

V Ljubljani na grad
Dogajanje se bo v ponedeljek začasno preselilo na Ljubljanski grad, kjer bodo od 9. ure naprej potekale strokovno-izobraževalne konference pod vodstvom najboljše kuharice na svetu Ane Roš s številnimi domačimi in mednarodnimi gosti, med katerimi bosta tudi Paolo Marchi, najvplivnejši italijanski kuharski kritik in lastnik blagovne znamke Identità Golose ter Enrico Dandolo, naslednik kuharskega imperija Marchesi in prvi kuhar v Italiji, ki je v svoji restavraciji pridobil tri Michelinove zvezdice.

Med drugim bo govora o potencialu Slovenije kot kulinarične destinacije in o izobraževanju ter kadrovanju v gostinstvu in turizmu, kar je nedvomno ena bolj perečih tem pri nas na tem področju.

Dan bo sklenila (nemudoma razprodana) gala "doživljajska" večerja za 120 gostov z Ano Roš, Luko Jezerškom in 28-letnim Philipom Rachingerjem, verjetno najobetavnejšim in najodmevnejšim mladim kuharjem Avstrije, ki ustvarja v družinski restavraciji Mühltalhof v Zgornji Avstriji.

Zaključek s tekmo in zabavo
Letošnji velikopotezni Gourmet Cup se bo sklenil v torek na Krvavcu - posebnemu zajtrku z Janezom Bratovžem (JB) ob 8. uri bo sledila smučarska tekma za Audi Pokal Gourmet, nato pa so vsi udeleženci in obiskovalci vabljeni na gourmet na snegu, na katerem bo prigrizke pripravljala nova serija slovenskih kuharskih mojstrov - Marko Pavčnik (Pavus), Luka Košir (Grič), Tomaž Bolka (Krištof), Boštjan Trstenjak (Cubo), Ilija Pejić (Golf Club Tarvisio), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Srečko Kunst (Gostilna Šempeter).

Dogajanje se bo z zaključno zabavo na spodnji postaji žičnice Krvavec verjetno raztegnilo še pozno v večer.

Več o programu in lokacijah pa na uradni spletni strani www.gourmetcup.si.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 26.01.2018 ob 20:07
Torej, vsi ki greste na Krvavec ponavadi SMUČAT, se mu ta vikend raje izognite.
angel2
# 26.01.2018 ob 19:30
Še mal, pa bodo mečarice, škarpene...na vrhu zvoha v zajetju lovil, rajši lokalne dobrote na 1000 in 1 način promovirajte.
kalamaris
# 27.01.2018 ob 05:11
Vrhunsko in Jezeršek ne gre nekako skupaj. Da Merdiadija niti ne omenjam
rokovnjac
# 28.01.2018 ob 09:05
Se mi zdi kot brezplacna teklama tole
angel2
# 27.01.2018 ob 16:05
Skippy:, prvo moramo svoje cenit.
firtoh
# 27.01.2018 ob 08:18
Da jih ne bo potrebno spet reševati,tako kot se zadnje cajte dogaja na Krvavcu
Skippy
# 27.01.2018 ob 00:08
@angel2
kaj pa, če bi pustil ljudem, da jedo in pripravljajo, kaj hočejo?
Ejsi/Disi
# 27.01.2018 ob 15:05
Jah nič, bo treba v Rozko na joto.
soc
# 29.01.2018 ob 09:31
Philip Rachinger je gotovo dober kuhar, vsekakor pa ne vodilni mladi talent Avstrije, kot tule piše. Ta naslov je že nekaj let oddan štajerskemu sosedu Haraldu Irki (Saziani Stuben v Stradnu, star je 25 let, nasledil kot najstnik učitelja in michelinkarja Fuchsa). Preverjeno in priporočeno vsem fanatikom vrhunske kulinarike (tistima dvema na portalu, ki tole bereta).
slokonjušari
# 27.01.2018 ob 16:43
A se da še bolj "preseravat" biti nad vsakim in vsem ,biti instantno stupiden in instanten vsako jutro ko se zbudiš ,ta virus nove dobe se širi tako hitro da se ga prvič v zgodovini človeštva ne bo dalo več ustaviti, ampak pomembno je da se mamo 3 sekunde pa pol "fajn".
Deep_G
# 27.01.2018 ob 15:55
Js mam rad takšno vrhunsko kulinariko, ampak če grem smučat rabim neki konkretnega. Npr klobaso, pa restan krompir!
GeorgeB
# 26.01.2018 ob 22:35
hehehe... njami, zak, zak... :)
soc
# 29.01.2018 ob 09:40
@heron

Človeška zavist ne pozna meja. Zato lahko še danes v mislih številnih uspevajo totalitarizmi enakih želodcev.
Balldrick
# 28.01.2018 ob 17:47
Na solati še noben ni zareznega zavoja naredu :)
aaa
# 29.01.2018 ob 07:07
Ljubitelje smučanja res ful zanima, kdo bo prišel kuhat na smučišče. Če ne pride katari od "tapravih" pa smučišč tako ali tako omenite. Tubrika "Ture avanture" v vsem svojem sijaju.
galoper
# 28.01.2018 ob 16:17
Bodo v kabine nastavili kemične WC posode?
cianid
# 27.01.2018 ob 21:52
@slokonjušari
se strinjam, ko bojo ti samooklocani "chefi" (večina) prenesli svoj posel na drugo generacijo, potem kapo dol. Do takrat so pa pač so ujeli duha časa....al kva.
frozen pingvin 4
# 27.01.2018 ob 14:43
...večini slovencev je vrhunski obrok itak samo tisti, kjer šnicl gleda čez krožnik...tako da vam tole pač ni namenjeno.
infostriker
# 27.01.2018 ob 14:08
Če se mislite it tole sranje po smučišči, s svojim kešem plačam Murkota in vm ga postavim v tem terminu zravn te ceremonije da bo "pel".

Pa kaj bi vi radi mel, McDonalds na Zvohu al kaj?
Dancoman
# 26.01.2018 ob 19:03
Vrhunsko
heron
# 27.01.2018 ob 20:50
Kaj vse se še ne bodo omislili,samo da ljudi olupijo za več denarja. Verjetno ne bo nobenega od tistih ki so pred dnevi štrajkali,ker nimajo denarja. Bo pa verjetno smetana ,ki ne ve kam z denarjem. Na smučiščih naj bo poskrbljeno za varnost in ugodno smuko,kulinarika pa sodi v gostišča,lahko tudi na smučiščih. Včasih smo dobili čaj in hot dog ali kranjsko klobaso ,zenf in kruh. Smučali smo od ranega jutra do konca,ni važno mraz ali sonce,prišli pa smo SMUČAT in ne afneguncat. Tud pijanih ni blo tolk kot danes,policistov ni blo treba,....
Kazalo