Podobe Slovenije
pivo
Pri nas se lahko pohvalimo s čedalje pestrejšo ponudbo različnih vrst piva. Foto: Pixabay

Kamnik – prestolnica malih pivovarjev

Pivovarji prijateljsko sodelujejo
14. julij 2018 ob 18:36
Kamnik - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Sloveniji se radi pohvalimo, da imamo zelo bogato izbiro vrhunskih vin, v zadnjem času pa je čedalje pestrejša tudi ponudba različnih vrst piva. Zasluga za to gre tudi malim pivovarjem. V Kamniku pivo varijo v kar petih pivovarnicah, domače pivo pa ponujajo tudi tamkajšnjim lokalom.

Male pivovarne so se v Kamniku začele pojavljati popolnoma spontano, med prvimi je bila pivovarna Mali Grad. "Začetki naši segajo v leto 2013, ko sva se s sedanjo ženo spoznala in sva skupaj začela kuhati pivo v garaži, ki mi jo je odstopila mami, ker mi ni pustila kuhati v svoji kuhinji," je o skromnih začetkih spregovoril Urban Florjančič iz Pivovarne Mali grad.

A potrebno je bilo veliko potrpljenja, preizkušanja, iskanja novih receptov, da jim je uspelo. "V pivovarni Mali grad varimo nonstop 8 različnih piv, ki jih imamo tudi ustekleničene. Delamo tudi različna, nova piva, recimo zdajle enega z grenivko," je pojasnil Florjančič.

Radovednost, veselje in znanje
Vsi pravijo, da so pivo začeli variti iz radovednosti in veselja do piva. "Doma imamo lokal in sem začel doma variti pivo, za hobi. Potem pa je nastal biznis," je povedal Janez Skok iz pivovarne Maister, kjer so svoje prvo pivo poimenovali po rojaku, generalu Maistru. "Sama zgodba je, da so piva poimenovana po velikih Slovencih iz preteklosti: Vega, Gallus, Rusjan, Noordung in tako naprej. Specifična so po tem, da so narejena iz najboljših surovin, z maksimalnim trudom, pomembno je, da so všeč tudi nam samim."

Prav posebna pa so piva, ki jih na območju nekdanje kamniške smodnišnice v pivovarni Barut varijo in plemenitijo z mikroorganizmi tako rekoč na znanstveni osnovi. Miha Tome iz pivovarne Barut je povedal: "Smo trije raziskovalci, ki smo se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti. Tam smo delali s kvasom. Skoraj heretično bi bilo, da ne bi znali piva narediti še doma, in smo začeli doma variti pivo." Med varjenjem so spoznali, da jim njihovo znanje odpira nove možnosti. Začeli so preizkušati različne mikroorganizme in z leti je to preraslo v pravo pivovarno. "Delamo eksperimentalne stvari. Delamo drugačne stvari. Imamo prostor na trgu," je dodal Tome.

Brez vode ni nič
Pri pivu prav posebno vlogo igra tudi voda. Tome pojasnjuje: "Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo. Kar se tega tiče imamo izredno srečo. To je bila tudi ena izmed motivacij, zakaj smo se naselili v Kamniku." Tudi preostali pivovarji poudarjajo pomen dobre kamniške vode za kakovost njihovih piv.

Zanimivo pa je, da posebne tekmovalnosti med njimi ni. "Zdaj so se v Kamniku odprle še štiri pivovarne. Vsi delamo enkratno pivo, smo si konkurenca, smo pa tudi prijatelji, sodelujemo in si pomagamo," je povedal Florjančič.

Tudi kamniški turistični delavci so ob uspehih pivovarjev navdušeni. "Kamnik postaja prepoznaven tudi po mikropivovarjih. Njihov glas se širi tudi zunaj naših meja. In z veseljem jih vedno uvrstimo tudi v svoje dogodke," je pojasnila Božena Peterlin iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

V kamniškem turizmu že nekaj časa s projektom okusi Kamnika spodbujajo prepoznavnost kamniških dobrot, pri tem je vse bolj prepoznaven tudi prispevek pivovarjev.

VIDEO
Razcvet pivovarstva v Kamniku
Miro Štebe, Televizija Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
nenna
# 14.07.2018 ob 21:55
Ni res, da v vsakem lokalu v Kamniku nudijo lokalna piva.
vatrenavoda
# 14.07.2018 ob 21:42
to je ena taka modna muha, da se lahko pivo prodaja še enkrat dražje kot prej
Repy
# 15.07.2018 ob 09:07
Black Magic woman by Mali Grad. Meni eden boljših temnih.
stari59
# 15.07.2018 ob 07:29
Piva so draga, drži. So pa narejena iz kvalitetnih sestavin. Ne iz kitajskega hmeljnega ekstrakta in " kukuruzne krupice ".
Hank Moody
# 14.07.2018 ob 21:25
@ Bregas

En lep izlet v Kamnik, tam je pa v vsakem lokalu sigurno vsaj eden v ponudbi.
Bregas
# 14.07.2018 ob 19:57
Bi rad izvedel še, kje nudijo ta piva in po kakšni ceni. Jaz bi jih z veseljem poskusil, pa ne vem, kje.
strucko
# 16.07.2018 ob 10:07
A je ze vsak, ki naredi 200L piva pivovar?
Jezersko
# 15.07.2018 ob 21:33
Kar nekaj jih je odličnih.
EMU
# 15.07.2018 ob 19:13
Razvoj malega pivovarstva in hkratni razvoj pivske kulture je vsekakor pozitivno. Pivo kot vrhunski izdelek je kot vino - namenjeno uživanju in okušanju. Ne nalivanju. Najboljša slovenska piva so od Reservoir Dogs, potem nekaj časa ni nič, nekaj solidnih predstavnikov na sredini in precejšnja gneča spodaj. težava je v zagotavljanju konstantne kvalitete in vrhunske vode... to pa v napol garažnih pogojih ni mogoče, zato rezultati varjenja lahko precej nihajo. S sestavinami se resni pivovarji ne hecajo. Cene? Če je cilj pitja piva odžejanje in nalivanje, potem nima smisla. Sebi in pivu delate slabo uslugo. Če je pa to uživanje v dvoje ob enem ali max dveh malih pivih, brwz pijanosti, mačka in podobnih posledic, potem pa plačati od5 do 20€ za steklenico ni noben problem. sicer do vrhunskega piva ni tako lahko priti. V gostilnah sploh... Trgovini Hopiness iz Kopra in Pivoljub sta dva dobra naslova. v Hopinessu vam z nekaj sreče postreže še človek ki zadevo res obvlada in dobro svetuje.
Monopattern
# 15.07.2018 ob 09:59
Ta pica lahko kupite v kateremkoli večjem trgovskem centru na oddelku piv. Takih je vsaj 10 v Ljubljani.
AM
# 15.07.2018 ob 12:23
Ko vidiš, kako visoke so cene teh piv, ni čudno, da Slovenci kupujemo tuja, cenejša piva.
Zdejkapopi
# 14.07.2018 ob 22:52
Sarac zrihtu
gospod iskreni
# 14.07.2018 ob 21:39
Metanje polen pod noge je značilno za kamniske pivovarje
aaa
# 16.07.2018 ob 08:26
Če je pa to uživanje v dvoje ob enem ali max dveh malih pivih, brwz pijanosti, mačka in podobnih posledic, potem pa plačati od5 do 20€ za steklenico ni noben problem. sicer do vrhunskega piva ni tako lahko priti.

Ne vem no. V Angliji (ne v Londonu) so cene za piva z mikropivovarn nekje od 2,5 do 3,5 funta za pinto. Pa so angleška piva vsaj zame bistveno boljša od teh naših dragih zvarkov.
mihče
# 15.07.2018 ob 13:24
Delajo jih pa iz instant mešanic kupljenih na netu...
gary
# 14.07.2018 ob 20:06
heineken
Mr.Mr.
# 14.07.2018 ob 18:50
Eh pa ta piva, od nobenega ni nič, ni neke bistvene razlike. Bomo še kar naprej uvožene pili, pa ne Heineken, ki je eden najslabših daleč naokoli. Sem nalašč napisal z malo začetnico pa mi je Google sam popravil na veliko. :)
Kazalo