Hrana in pijača
(4)
Camembert
Camembert je eden izmed ponosov francoske kulinarike. Foto: Reuters

Dodaj v

Boj francoskih kuharjev za sir: "Svoboda, enakost, camembert"

Lahko bi ga izdelovali tudi iz pasteriziranega mleka
16. maj 2018 ob 13:02
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Francoski kuharji so se podali v boj za svetovno znani normandijski camembert. Razlog je sprememba postopka izdelave, saj bi v prihodnje ta znameniti francoski sir lahko izdelovali tudi iz pasteriziranega mleka, in ne le iz surovega.

"Sir bo izgubil svoj značaj in postal vulgarna mehka zmes brez okusa," so v pozivu k ohranitvi tradicionalne izdelave camemberta, ki ga je objavil časopis Liberation, zapisali najvidnejši francoski kuharski mojstri, kot so Sebastien Bras, Olivier Roellinger in Anne-Sophie Pic. Ti so prepričani, da je načrtovana sprememba lahko usodno tveganje tudi za kmete, sirarje in uporabnike.

Pozivu kuharjev so se pridružili tudi nekateri francoski vinarji in proizvajalci sira. Nasprotujejo odločitvi instituta Inao, ki v Franciji bdi nad tradicionalno proizvodnjo prehrane. Ta je februarja odločil, da se za camembert s prestižno oznako AOP lahko uporablja pasterizirano mleko, in tako končal večletni spor med različnimi proizvajalci.

Francoski kuharji so odločitev označili za sramoto, škandal in prevaro. Mnenja so, da je pravi camembert luksuzna dobrina. "Zahtevamo pravico do dobre hrane po vsej državi," so še zapisali v pismu, ki so ga simbolično končali z geslom: "Svoboda, enakost, camembert."

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
ciklama2000
# 16.05.2018 ob 13:35
Še eni, ki jim ni vseeno, kaj jemo. Bravo!
josh k.
# 16.05.2018 ob 14:21
Bravo ne dajte se korporacijam. Nekdo bi rad zaslužil in presežke pasteriziranega mleka predelal v sir.
zapravico
# 16.05.2018 ob 17:22
Ne dajte se francozi,nas so že zbal
kotzi
# 16.05.2018 ob 13:46
bolani od sira francozi....
Kazalo