Hrana in pijača
false
Alma Kochavy je pobudnica Odprte kuhne, ki je na ulice Ljubljane, Celja, Nove Gorice in Kopra zvabila številne Slovence in turiste. Foto: Osebni arhiv
       Verjamem, da nič dobrega v življenju ne pride zlahka, da se moraš za vsako stvar, ki si jo res želiš, in za vse dobro malo boriti in se malo postaviti zanjo.       
 O balkanski trmi
false
Alma Kochavy: Hrana v balkanski družini ključen povezovalni element in pomemben element tradicije. Zaradi hrane se Balkanci združujejo. Foto: Odprta kuhna
       Moji starši so skromni ljudje, ki so vedno govorili 'Bodi taka kot vsi ostali in bo OK'. Meni pa to nikoli ni bilo najbolj všeč, ker jaz sem imela neko svojo glavo, svoje misli, ki mogoče niso bile včasih v skladu z vsemi ostalimi. In sem vesela, da sem poslušala samo sebe.       
 O sprejemanju drugačnosti
false
Slovenija je izjemno raznolika in pestra kulinarična dežela, kar se vidi vsak petek tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Foto: Odprta kuhna
Odprta kuhna je leta 2014 prejela nagrado jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Jadran, ki jo vsako leto podeljuje ljubljansko Gospodarsko razstavišče ter nagrado sejalec za najbolj inovativen slovenski turistični produkt zadnjih dveh let.
false
Okusi sveta po zmerni ceni na trgih slovenskih mest so obiskovalcem poleg hrane ponudili sproščeno druženje na prostem. Foto: Odprta kuhna

"Hrana je v balkanski družini ključen povezovalni element"

Pogovor s pobudnico Odprte kuhne Almo Kochavy
22. april 2017 ob 06:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nikoli ne pripadaš nobeni strani, nikoli nisi Slovenec, ne čutiš se kot Bosanec, se odraščanja v priseljenski družini danes spominja pobudnica Odprte kuhne Alma Kochavy.

"Mogoče, ko si otrok, tega ne razumeš najbolje. Nikoli ne pripadeš nobeni strani, nikoli nisi Slovenec, ne čutiš se kot Bosanec, ker si tam rojen [v Sloveniji], tam živiš in v bistvu obstaja neke vrste otroška zmedenost. Če to zadevo sprejmeš s pozitivno zavestjo, je zelo dobra zate, ker se naučiš, da v življenju ni pomembno, od kod si, kakšne barve si in kakšna je tvoja religija - važno je, kakšen človek si in kaj daješ svetu," je dejala Alma Kochavy.

Pogovor z Almo Kochavy si lahko ogledate spodaj. Nova oddaja NaGlas! bo na sporedu naslednjo soboto, in sicer ob 12.40 na prvem sporedu TVS.

Alma Kochavy se je rodila v Sežani v družini Mujezinović, ki se je v Slovenijo priselila iz Bosne in Hercegovine. Kako je spoznala soproga Izraelca in kako je prišla na idejo o Odprti kuhni, je spregovorila v oddaji NaGlas!.


Rojeni ste v Sežani v družini bosanskih priseljencev, kjer je hrana igrala zelo pomembno vlogo. Kaj vam je pomenila hrana v otroštvu?
Mislim, da je hrana v balkanski družini ključen povezovalni element in pomemben element tradicije. Zaradi hrane se Balkanci združujejo. Ne glede na to, kakšna priložnost je, ali je to vesela ali manj vesela priložnost, hrana je osrednji del mize, osrednji del celotne družine in njej se posveča veliko pozornosti. Pogovarja se, kdo je kaj bolje naredil, kdo ima boljše recepte.

Študirali ste sociologijo, veliko ste potovali po Balkanu, Turčiji, vse do Indije. Živeli ste tudi v Izraelu, vaš soprog je Izraelec. Po vrnitvi v Slovenijo ste začeli projekt Odprta kuhna. Kako ste prišli na to idejo?
Moža sem spoznala zelo mlada, zelo rada sva potovala po svetu in hrana je bila pomemben del vsakega potovanja, tako da sem se vanjo zaljubila že na samem začetku. In ko je mož prišel v Slovenijo, je odkril, da je Slovenija izjemno raznolika in pestra kulinarična dežela, da imamo veliko surovin in načinov priprave hrane, ki so bili zanj popolnoma novi. Veliko je divjih sestavin, ki jih je prvič pokusil, in pogrešal je ponudbo, ki bi bila zelo pestra, zbrana na enem mestu. On je vajen tega iz svojega rojstnega kraja, iz Tel Aviva, in nekako tako se je rodila Odprta kuhna, ko sva se o tem začela pogovarjati ...

Kakšno vlogo pri uresničevanju tega projekta je imel vaš balkanski temperament? Brez trme najbrž ni šlo?
Verjamem, da nič dobrega v življenju ne pride zlahka, da se moraš za vsako stvar, ki si jo res želiš, in za vse dobro malo boriti in se malo postaviti zanjo. Midva imava to srečo, da je mogoče iz cele Evrope prav balkanski temperament podoben »middle eastern« temperamentu, tako da sva se v tem ujela in bila dober tandem in tim v uresničevanju le-tega. Zagotovo je balkanska trdoglavost je pripomogla.

Ob hrani ste ponudili nekaj, kar ni tako značilno za Slovence, namreč sproščeno druženje na prostem, na trgih, ulicah, tržnicah. Ste spremenili tukajšnje navade?
Definitivno smo spremenili prostor, na katerem poteka Odprta kuhna. Pogačarjev trg je bil - če ni bilo sobote in je bila tam tržnica – tak bolj miren prostor, konec koncev v centru mesta, ki ni živel. In mi smo ta prostor spremenili, glede na to, da je vsak petek kulinarično središče vse Slovenije. In ljudje uživajo v tem. Ni po moje samo stvar balkanskega naroda, ampak jaz mislim, da se vsi ljudje radi družimo. In hrana je nekaj, kar nas vse povezuje, kar vsi radi počnemo – vsi radi dobro jemo. Tako da mislim, da to smo naredili, vsaj en košček.

Živite z možem Izraelcem v Sloveniji. Kako se med sabo pogovarjata, kako z otrokom?
Z otrokom govorim v slovenščini, Lior govori z otrokoma v hebrejščini, med sabo imava mešanico slovenskega, hebrejskega in angleškega jezika. Moji starši se z otrokoma pogovarjata v bosanskem jeziku, želim si, da je otrok v stiku z več jeziki, verjamem, da se jih bo zaradi tega laže in veliko prej naučil.

Kako pa je na vas vplivalo dejstvo, da ste odraščali v priseljenski družini? Kako je bilo videti odraščanje v Sežani?
V bistvu je šlo za odraščanje nekega normalnega otroka, ampak zmeraj sem čutila neko zmedenost ... Mogoče, ko si otrok, tega ne razumeš najbolje. Nikoli ne pripadaš nobeni strani, nikoli nisi Slovenec, ne čutiš se kot Bosanec, ker si tam rojen, tam živiš in v bistvu obstaja neka taka otroška zmedenost ... Če to zadevo sprejmeš s pozitivno zavestjo, je zelo dobra zate, ker se v življenju naučiš, da ni važno, od kod si, kakšne barve si in kakšna je tvoja religija - važno je, kakšen človek si in kaj daješ svetu.

In da ni slabo biti drugačen, ker to so vam starši govorili, da ne izstopate, vi ste pa vseeno radi izstopali in zaradi tega tudi postali uspešni …

Moji starši so skromni ljudje, ki so vedno govorili 'Bodi taka kot vsi ostali in bo ok'. Meni pa to nikoli ni bilo najbolj všeč, ker jaz sem imela neko svojo glavo, svoje misli, ki mogoče niso bile včasih v skladu z vsemi ostalimi. In sem vesela, da sem poslušala samo sebe.

VIDEO
Alma Mujezinović Kochavy
Saša Banjanac Lubej, naglas@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
whitwice
# 22.04.2017 ob 08:05
Ob hrani ste ponudili nekaj, kar ni tako značilno za Slovence, namreč sproščeno druženje na prostem, na trgih, ulicah, tržnicah.

Vedno neke floskuke v tej oddaji na glas, ki obvezno Slovencem lripisujejo nekaj negativnega. Prov na bruhanje mi gre ob branju taksnih laznivih zapisov, ki so le sami sebi namen in sicer intervjujanca in njegovo poreklo,bosanko prikazat kot nek presezek, ki naj ga Slovenci ne bi zmogli. Btw,avtor, sem Slovenec in se vsak vikend druzim na prostem s prijatelji. Piknik, kava, sprehod....in ne, niti slucajno ni primerno delati zakljuckov, da to za nas Slovence ne velja! Sploh pa ta intervju z odprto kuhno nima veze, saj se konstantno le izpostavlja to, da so starsi bosanci, pa temperament, pa kako se pogovarjajo doma....v glavnem, osebno se mi zdi tole zmamzek. Kot vse do danes,na glas.
trolicnez
# 22.04.2017 ob 13:19
Ok, tole je pa ze preveč. Katastrofa od intervjuja. Slaba vprašanja, poceni prodani odgovori, da o tematiki ne govorim. Od zdaj naprej nikoli več ne berem 24ur, ampak samo še mmc.
Oh, wait..
rooster
# 22.04.2017 ob 09:15
Ob hrani ste ponudili nekaj, kar ni tako značilno za Slovence, namreč sproščeno druženje na prostem, na trgih, ulicah, tržnicah.

jp, Slovenci smo tudi delavni, za raziko od nekaterih drugih narodov
Platon
# 22.04.2017 ob 16:31
Alma, tole o hrani, ki naj bi bila "kljucni povezovalni element" in vaše ostalo izlaganje lahko razvrstimo v rubriko EPP. Sicer pa je v "balkanski druzini" kljucni povezovalni element "patriarhat" med tem ko je hrana le neka vzporedna stvar.
graf314
# 22.04.2017 ob 15:36
Človek pričakuje nekaj na temo projekta Odprte kuhinje, novinarka pa dobesedno v vsakem vprašanju izpostavlja nacionalnost in drugačnost. Vsak drugi članek na tem portalu ima neko podobno zasnovo s prikritim ciljem članka v smeri sprejemanja drugačnosti.

''Novinarki'' ni jasno, da s tem ko goste izpostavlja in namenoma poudarja drugačnost, takšni gosti tudi so v očeh javnosti = drugačni, ne-naši. S tem ne koristi k njihovemu vključevanju, ampak pripomore k njihovemu izključevanju.
nepopustljiv
# 22.04.2017 ob 10:53
Hahaa odkrivanje tople vode, kuhinja je povezovalni element v vseh narodih in tako tudi ta odprta kuhinja ni nic posebnega, kapitalizem pac, izkorisca se neko idejo na racun gostincev, ki si komaj da (nekateri) privoscijo "najemnino" ki se na na koncu veliko njim ne izplaca, da so sploh prisotni. Cene pa...ni drago (zame) ampak za veliko vecino povsem predrago!
vnk
# 22.04.2017 ob 17:27
Človek pričakuje nekaj na temo projekta Odprte kuhinje, novinarka pa dobesedno v vsakem vprašanju izpostavlja nacionalnost in drugačnost. V

Zato ker je to koncept oddaje NaGlas!, pač urednica oddaje si jo je zlobirala, zanimivo, da ravno v zadnjih dveh letih prej pa nič. ZRTVS-2, ki je dejansko eksplicitno izspostavljal, da bi RTV moral imeti vsebino za ekonomske migrante iz bivše juge, smo zavrnili na referendumu, sedaj pa če jih boš spraševal, se bodo sklicevali na ustavo. Torej dobili smo neko propagandno oddajo, ki smatra, da bi morala Slovenijo praktično biti nova Jugoslavija... pa ne omenit, da je urednica sama priseljenka, zihr bo oddaja nepristranska. ;)

Itak pa urednici še vedno ne potegne, saj ni problem en ali dva iz Bosne, problem je, da konstantno prihajajo, nekateri Slovenci pa si tega ne želimo, ker je to naša domovina. Sam, ker je pač RTV levo usmerjen, se teh debat ne bodo šli... in če gledam odgovore vlade, tole oddajo verjetno zelo podpirajo. Samo ko greste na volitve, ne pozabiti te oddaje in radijske Sami naši:

in tako skušali opozoriti na prednosti in raznolikosti družbe ter njeno dolžnost, da vsakemu posamezniku, ne glede na jezik, versko ali narodno pripadnost omogoči varno in spodbudno okolje

Sicer pa:

Moji starši se z otrokoma pogovarjata v bosanskem jeziku

koliko časa pa njena starša že živita v Sloveniji? Ah brezveze... da bi pa recimo oddaja pokrila negativne aspekte:

Albanci pridejo v Slovenijo na delo, kmalu za tem pa pripeljejo še družino. Nato otroke vpišejo v šolo, žene pa so doma. Z ekonomskega vidika se jim tak način življenja bolj izplača, saj lahko pri nas uveljavljajo socialne transferje in subvencije, poleg tega pa družina živi skupaj. Tega pa ne bomo videli. Priseljevanje je pa ja pozitivno.

Sam pač... pol manj ljudi bi bilo proti priseljevanju, če bi dejansko imeli neko konkretno sito, pa izbirali ljudi, ki jim je dejansko nekaj do Slovenije.
brehme
# 22.04.2017 ob 20:17
Slovenija ni Balkan. Se pa vsiljuje to balkansko kulturo do onemoglosti.
KunteKinte
# 22.04.2017 ob 17:11
Ma v osnovi je ta odprta kuhinja en nateg,.. ta Izraelec je idejo kopiral iz tujine.prinesel v slo prostor...
Zadeva pa poteka nekao tako.. on najame štand od ljubljanskih tržnic..oni postavijo štande in zvečer pospravijo.. mislim da njega pride cca 40-50 eur..
potem pa on ta isti štand prodaja gostincem za cca 300 eur..

dvomim da bo dolgo ta zgodba laufala ker se je že mal izpela... npodobno se nekaj poskusili v btc-u na tisti njihovi trznici

za Izralece je znano da imajo dober nos za biznis... mislim da tukaj Alma ne igra nobene bistvene vloge
kreden2
# 22.04.2017 ob 07:35
Poleg tega da ima Slovenija vrhunsko kulinariko in vrhunska vina, imamo tudi vrhunsko nevoščljivost in vrhunske nergače.
dumpster
# 22.04.2017 ob 11:20
Pri večini ponudnikov na odprti kuhni je tako, da za 6€ nekaj malega poskusiš. In ostaneš lačen. Če greš k dvema, si že ob 12€, pa še vedno ne dovolj sit.
Na srečo pa je pri komu tudi drugače - npr. pri Tajcu se za 5€ konkretno naješ izvrstnega pad thaija.
Kekec99
# 22.04.2017 ob 15:32
Druženje je vedno dobrodošlo, podpiram ta projekt če prav se mi zdijo cene malo previsoke glede na porcijo ki jo dobiš.
ps11
# 22.04.2017 ob 13:44
Samybox5
kje ti žviš model, v gostinstvu je vse naprej predpripravljeno. Ker obstaja hladilnik, se za odprto kuhno predpripravlja na sredo/četrtek, v petek na kuhni pred tabo pa dejansko šele skuha/speče in to je sveže skuhano. A bi rad da pred tabo tam reže zelenjavo pa panira meso, da boš dve uri čakal za vsak štant? Odprta kuhna je sicer super, ampak mene tja v glavnem ni več, ker je preveč gužvanja, v glavnem ljudje so mi neznosni, večina se duva kot da so vsi na tabletih, ne da se mi. Sama ponudba je pa ok.
generusus
# 23.04.2017 ob 12:17
"Vedno neke floskuke v tej oddaji na glas, ki obvezno Slovencem lripisujejo nekaj negativnega. Prov na bruhanje mi gre ob branju taksnih laznivih zapisov, ki so le sami sebi namen in sicer intervjujanca in njegovo poreklo,bosanko prikazat kot nek presezek, ki naj ga Slovenci ne bi zmogl"

Veliko novodobnih slovenskih filmov temelji ravno na tem šablonskem slikanju stvarnosti: vse kar je slovenskih likov so ti preveč pikolovski, polikani, nespontani in licemerni, kar pa se likov iz preostalih bivših skupnih republik tiče, pa so ti dobrodušni, nasmejani, svetovljanski in narejeni tako, da se gledalec z njimi poistoveti.

Podobno je opaziti tudi pri fenomenu reklamiranja nekakšne poulične balkanske hrane, kjer naj bi jedec strahovito užival, če uživa hrano v mestni gneči ali pa dobesedno v omaki avtomobilskih izpuhov. Osnovno pravilo je, da se hrana uživa v miru in tišini.
dadinho10
# 22.04.2017 ob 20:52
zakaj je clanek o kuhinji toliko povezan s tem kdo si, od kod si, kaj si.........?????
bosanka? zenska je rojena v sloveniji, pocuti se vse zivo, njen problem, njena stvar...
ne razumem pointa poudarjanja porekla.....
nemi
# 22.04.2017 ob 21:46
Slovenijo je država vseh, ki jo imajo radi in jo imajo za svojo. Marsikateri kleni Slovenec ali pa tudi prišlek je pa nima rad, mislim da je to edini faktor, ki nekoga naredi Slovenca in ni važno od kod prihajaš.

Ne razumem pa ljudi, ki tako radi kategorizirajo ljudi.

Že 20 let živim v Ljubljani in se imam za Ljubljančana, vendar me je zadnjič znanka pol ure prepričevala, da jaz nisem Ljubljančan ker prihajam iz Dolenjske, čeprav že več kot polovico živlenja živim v Ljubljani.
RJSlo
# 23.04.2017 ob 23:30
No ja. Slab članek.

Hrana kot povezovalni element v kuhinji naj bi bila bosanska domislica? Ja malo morgen.

Rusija - ribalka, sveder, vrvica, stolček, steklenica vodke ali samogonke. Medtem ženske doma pripravijo zelenjavo, itd.
Nemčija - grillanje ali doma ali v parku.
Slovenija - piknik.
Itd.
Mali Marinko
# 23.04.2017 ob 18:14
To da je hrana na mizi povezovalni element ni prav nič balkanska značilnost, ker to velja za večino narodov ki se jih spomnim. Je pa res, da prej tega, da se je na ulici v Sloveniji ni bilo in zdi se mi, da se je na to gledalo kot na nekaj slabega. Tudi druženja na trgih in ulicah se, čeprav v Ljubljani živim 25 let, pravzaprav ne spomnim. v devetdesetih so ulice čez vikend bile puste.
O odprti kuhni nimam prav dobrega mnenja, čeprav se imam za osebo ki veliko da na dobro hrano iz celega sveta (najbolj pa ljubim mediteransko, ker sem na njej zrasel). To pa zato, ker se mi Odprta kuhna zdi mesto zbiranja snobov na katerem je pomembno bit viden, še pomembnejše pa narest selfi in ga objavit na FBju, snapu, instagramu, tumblrju in če je še kaka nova aplikacija, pa naj stane kar stane in stane veliko preveč, če šteješ le hrano. Če zraven prišteješ tudi to, da so te videli vsi družbeno pomembni faktorji, je cena enim sprejemljiva. Tam jaz seveda ne bom zapravil niti centa, ker prva in edina reč ki sem jo tam kupil po desetminutnem čakanju v vrsti izpostavljen dimu cvrtja neke indijske hrane je bil en 0,33 češnjev pir ki je stal 6€. Hvala lepa
urosh444
# 23.04.2017 ob 11:26
Če se ne motim je to oddaja, ki je namenjena priseljencem iz jugovine? Tako da je potem logično v ospredju priseljenstvo in ne odprta kuhinja. Ko smo že pri odprti kuhinji, nisem še bil, vendar glede na cene, ki jih imajo, je to bolj šport elit z dobro plačanimi službami in ne dogodek, kjer bi se družile množice. 6 eur, kot je nekdo omenil, za dva grižljaja in drenjanje na betonskih stopnicah, kjer se kot kak berač usedeš in poješ kar ti je namenjeno, ni moj šport zagotovo. Mislim da za ta denar v marsikateri restavraciji dobiš solidno malico in še postrežejo te tako kot se zagre.
brehme
# 23.04.2017 ob 11:59
V soboto je bila velioko boljš ponudba na centralni tržnici, pa se o tem nič ne piše. Prdeželje v mestu, ob sveže zelenjave, sadja, do suhih salam, bučnega olja, ovčjega sira, domačega masla...
Bondjanez
# 22.04.2017 ob 14:31
Samy
Pa si ti slep ??? Šmorn ti pecejo pred ocmi,Kitajci ti rezance delajo pred očmi,odojka ti pece pred ocmi,indijsko ti wokajo pred ocmi, burgerje itd. Edin tenstan krompir pa zavitke ti pa tezko sproti delajo.
Kar se vina tice je pa na tebi da kupis zgodbo in pijes primerno ohlajeno z uzitkom v druzbi al pa svojega doma. Men je ideja vrhunska čeprav gremo mogoce parkrat na leto. Mal je guzva ratala.
A ste lahko malo manj negativni in nevoscljivi ???
Zmente se z Zokijem za en drug plac pa pripeljite boljse gostince tja pa sveze priloge. Joj,joj,joj.....
evaevi
# 22.04.2017 ob 15:37
Samo da je živo, naj ljudje uživajo in se družijo.
Osebno pa jem izključno le doma, sami si skuhamo in to res poceni, zdravo in dobro...
Naj le je zunaj, kdor mu znese, mu privoščim z lahkoto :)
Binder Dandet
# 23.04.2017 ob 07:13
Kaj je narobe z voditeljico, da je poudarjala priseljenstvo??? Da potem komentatorji komentirajo migracije, namesto kuľinariko. Poanta je odprta kuhna namrec. V lj se nisem bil. Pozdravljam pa, da se je to pripeljalo v slovenijo. Zanimiva kuľinaricna popetsritev. Komur ne ustreza, naj se izogne trznici tisti dan, pa je problem resen.
kreden2
# 22.04.2017 ob 13:08
Še vedno gre človek lahko dvesto metrov naprej in za šest evrov poje šest kvalitetnih in zdravih hamburgerjev v McDonaldsu. Tam garantirano dobite več za denar. Al pa pizza, burek ... opoldne imajo povsod enolončnice za 5-6 evrov. 50 metrov naprej zraven mestne hiše, lahko dobi človek avtentično kranjsko klobaso za 6 evrov. Ni da ni ... v Merkatorju dobiš dva pečena piščanca za ta denar. Saj to je bistvo Odprte kuhne ... a ne, da se človek orenk, poceni naje.
kreden2
# 22.04.2017 ob 09:50
Pa saj je rojena v Sloveniji, torej je Slovenka. Ok ima "neavtohtono kri", je pa še vedno Slovenka. 99,9% američanov je takšnih. Iz lastne izkušnje okoli hrane in druženja lahko povem, ker kar nekaj časa preživim v glavnem v zahodni Evropi, da če začnem sam jesti za mizo, je velika verjetnost, da ne bom odložil pribora sam. Lahko je prazna jedilnica in bodo za isto mizo kočali trije neznanci. V Sloveniji ni varijante, da se ti kdo pridruži pri hrani, če so mize prazne. Razen in edino na veselicah, tam smo bolj sproščeni. Ne vem, ali je to slovenska patologija, vendar pri nas vsak najraje jé na samem za prazno mizo, kot da bi se bal, da mu bo kdo kaj vzel iz krožnika. Sorry, ampak tako jaz vidim.
RJSlo
# 23.04.2017 ob 23:31
Okusi sveta po zmerni ceni na trgih slovenskih mest so obiskovalcem poleg hrane ponudili sproščeno druženje na prostem.
----------------------------------
No ja. In, če bi to spremenili v okuse Slovenije bi pa nekoga bolel želodec?
el CARTEL
# 22.04.2017 ob 22:49
Slovenijo je država vseh, ki jo imajo radi in jo imajo za svojo.

to je precej dobro povedano.

sam vem da imam več skupnega z nekom, ki je prišel sem delat a spoštuje to državo,
kot pa recimo s tajkuni, ki so jo izropali.
nuLanuLa
# 22.04.2017 ob 21:53
Obed ja bil obred. Vedelo se je,kokiko kdo za mizo dobi hrane. Obed je bil obred, pri katerem se je družina zbrala in bila eno. Potem so prišle feministke, sendviči, "junk food" in fast food in vse skupaj je razpadlo in še kar razpada. Atomska družina razpada na atomiziranega posameznika. Pa dober tek.
revolution
# 29.04.2017 ob 08:18
Slovenija ni Balkan. Se pa vsiljuje to balkansko kulturo do onemoglosti.

Slovenija je marsikaj, med drugim tudi Balkan. Tisti , ki temu nasprotuje, nasprotuje tudi raznolikosti Slovenije, s katero se Slovenci tako radi opevamo.
Oberkrainer99
# 23.04.2017 ob 10:37
Na odprti kuhni še nisem bil in po branju tega članka me tudi nikoli ne bo.Pa dober tek.
5tane
# 24.04.2017 ob 08:40
Odprta kuhna je ena najboljših ideja zadnjih let. Super zadeva za poživitev mestnega jedra in turistične ponudbe.
Samybox5
# 22.04.2017 ob 06:44
Samo v vednost - Mene Odprta Kuhna ne bo videla. Zakaj? Morda je bila ideja dobra vsekakor se je močno spridila, kot vsaka stvar, ki je dobra se v Sloveniji spridi. Zakaj? Zato ker smo požrtni na denar še posebej gostinci na odprti kuhni. Zapomnite si vse je že dneve prej pripravljeno (TOREJ NI SVEŽE) Sveže pomeni ZDAJ kuhano ali pečeno. Imamo pa zato veliko poceni vina, ki se prodaja pod VRHUNSKO vino ta pa vse poplakne še tako staro in plesnivo hrano. Važno da se vsi vpleteni trenutno sončijo v soju žarometov, ker vedo da so inšpektorji podkupljeni. Torej želim en res DOBER TEK!
Flegica
# 22.04.2017 ob 09:43
Ok fantje mal umirit živce!!! Dejstvo je da slovenci niso ravno veliki uporabniki javnih površin v mestih-ni trške tradicine kot jo poznaju recimo v Italiji. Vrjetno zato ker zgodovinsko ni bilo mest na našem ozemlju-torej ja je sprememba v uporabi prostora v lj! Zdej a je to negativno ali ne ne bom komentiru. Dejstvo pa je da je lj bolša zaradi odprte kuhinje in ne slabša!!! Kar se pa tiče pridnosti slovencev pa se bom uzdržl subjektivnega komentira ja pa ti bom podal samo dejstvo da imamo v sloveniji največ delovnih ur in najmanjšo produktivnost v Evropi! Kaj iz tega sledi? Da radi govorimo kako smo pridni-realnost je malo drugačna
Radenm
# 23.04.2017 ob 04:32
Zanimivo mi je kako komntarji pod tem intervjujem samo poterjujejo stereotip da smo Slovenci večni nergači in da nam nikoli ni nič prav :D
hypatos
# 22.04.2017 ob 20:35
@rooster - slovenci delovni? Ha ha ha... vic dneva.
hepan
# 22.04.2017 ob 16:26
Super, samo da ne poslusam od frankove bajte spet...
poppy
# 22.04.2017 ob 21:34
Sicer je to moj prvi ogled te oddaje, vendar mi je všeč. Me je pa presenetilo veliko zadirčnih komentarjev. Več kot očitno je to oddaja, ki obravnava tujce oz. njihove potomce, pestre življenjske izkušnje in običaje, ki so jih prinesli s seboj v Slovenijo.. in res ne vem, kako vas to moti. Saj vam nihče nič noče, Če bi bila pa oddaja o Američanih, bi se pa slinili vse naokrog. Alma meni deluje prav simpatična, pri voditeljici se sicer čuti, da to ni njen materni jezik, pa kaj, obregnete se ob njen bolj balkanski naglas, nikoli nisem zasledila, da bi se kdo obregnil ob kak dolenjski, štajerski, britanski naglas? Morda bi morali kdaj izkusiti kako je biti izseljenec ali potomec le-teh, da bi razumeli zakaj pri tej oddaji gre. Malo več strpnosti in sprejemanja sovrste vam ne bi škodilo.
el CARTEL
# 22.04.2017 ob 17:05
''Novinarki'' ni jasno, da s tem ko goste izpostavlja in namenoma poudarja drugačnost

izpostavila je zanimivost
ne verjamem, da bo alma zaradi tega kaj bolj izključena iz slovenske družbe.

je pa res, da je veliko stvari, o katerih se nekateri v tej državi bojijo govoriti. bentijo po forumih, ali med istomislečimi, v "nenaravnem okolju" pa bog ne daj

Sicer pa je v "balkanski druzini" kljucni povezovalni element "patriarhat" med tem ko je hrana le neka vzporedna stvar.

patriahat kot alternativa tem zahodnjaškem bullshitu, ko ženska nosi hlače in ukazuje moškemu, ko ga ne spoštujejo otroci ali mu še oni ukazujejo, medtem ko on lika in kuha,
copatarstvu po domače,
ne nasprotujem.

sicer pa patriahat niti ni povezovalen element balkanskih družin.

se pa je patriahat ohranil bolj v balkanskih družinah.
ampak ne kot nek povezovalen element.
Hrana in pijača
Kazalo