Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 142 glasov Ocenite to novico!
Silvestrovo skozi želodec
V posebni silvestrski kuharski oddaji je Mojca Mavec s Savino Atai in njenim grškim zaročencem Giorgosom Parasirisom pripravila preproste in okusne prigrizke, ki jih boste svojim gostom z največjim veseljem postregli. Foto: Dobro jutro
Solata obilja
Solata obilja. Foto: Dobro jutro
Pandorina solata
Pandorina solata. Foto: Dobro jutro
Ocvrta feta v sezamu
Ocvrta feta v sezamu. Foto: Dobro jutro
Foundi z datlji
Fondi z datlji. Foto: Dobro jutro
Cimetovi žepki s skuto
Cimetovi žepki s skuto. Foto: Dobro jutro
VIDEO
Silvestrovo skozi želodec...

Dodaj v

Silvestrovo skozi želodec: kretski prigrizki za najdaljšo noč v letu

Pa dober tek in srečno!
30. december 2017 ob 18:15,
zadnji poseg: 30. december 2017 ob 18:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V posebni silvestrski kuharski oddaji je Mojca Mavec raziskovala svet grške kulinarike in postregla kretske prigrizke za najdaljšo noč v letu.

Skupaj s Savino Atai, skrbnico za sijaj in zdravje žensk, in njenim grškim zaročencem Giorgosom Parasirisom so pripravili preproste in okusne prigrizke, ki jih boste svojim gostom z največjim veseljem postregli na prehodu iz starega v novo leto.


SOLATA OBILJA

Za 4 osebe potrebujemo:
- četrtino glave belega zelja,
- četrtino glave rdečega zelja,
- paprike različnih barv (rumena, rdeča, zelena); vsako barvo po eno skodelico,
- večjo skodelico naribanih korenčkov,
- zeleno kislo jabolko,
- granatno jabolko,
- pomarančo,
- skodelico kuhanega ali pečenega kostanja,
- skodelico rozin,
- skodelico suhih fig,
- skodelico indijskih oreščkov,
- skodelico peteršilja.

Preliv:
- sok ene pomaranče,
- med,
- balzamični kis,
- oljčno olje,
- jabolčni kis,
- sol in poper.

Postopek priprave:
Sestavine za omako dobro premešajte. Sestavin ni treba predhodno toplotno obdelati ali namakati v vodi. Zelje narežite na čim tanjše trakove. Solato sestavljajte tako, da se bodo videle različne barve. Na primer: najprej rdeče zelje, potem belo zelje, sledi mu malce korenja, paprike različnih barv, oreščki …

Nato solato polijte s prelivom. Na vrh položite pomarančo, razrezano na kolobarje, in potresite z listi peteršilja. Solato pustite stati vsaj 30 minut, lahko tudi dlje.


PANDORINA SOLATA

Za 4 osebe potrebujemo:
- eno glavo zelene solate (naj bo čim bolj hrustljava),
- tri pesti rukole,
- mlado čebulo,
- šopek svežega koprca (če ni svežega, je lahko posušen),
- mehko hruško,
- zeleno jabolko (Granny Smith),
- zrel avokado,
- gorgonzolo,
- 50 g pinjol,
- 50 g orehov.

Preliv:
- 1 skodelica oljčnega olja,
- 1/2 skodelica balzamičnega ali jabolčnega kisa,
- sol, poper,
- 2 veliki žlici gorčice,
- 1 velika žlica medu.

Postopek priprave:
Preliv pripravite in zmešajte posebej, potem ga polijte po solati. Pred tem pa res dobro premešajte vse sestavine. Ključ je v tem, da se vsi okusi prepojijo. Najbolje je mešati z roko.



OCVRTA FETA V SEZAMU

Potrebujemo:
- čvrsto grško feto,
- sezam,
- biojajca,
- moko (priporočamo brezglutensko, lahko tudi čičerikino),
- kokosovo maslo.

Preliv:
- med in balzamični kis.

Postopek priprave:
Zrežite feto na trakove ali trikotnike. Malo jo zmočite z vodo in jo položite v moko, zatem jo potopite v jajce, na koncu pa položite v sezam. Sezam uporabljamo namesto tradicionalnih drobtin. Namesto sezama lahko uporabite tudi črni sezam, koruzne kosmiče ali kokosovo moko. Feto položite na vroče kokosovo maslo, vendar naj ne plava v njem. Popecite z obeh strani toliko, da postane feta mehka. Ni potrebno, da se feta stopi. Popecite malo na eni in drugi strani.



FONDI Z DATLJI

Potrebujemo:
- črno čokolado,
- datlje,
- arašidovo maslo,
- mlete mandlje,
- papir za peko,
- palčke za ražnjiče.

Postopek priprave:
Čokolado stopite nad paro, večkrat premešajte. Datlji naj bodo izkoščičeni, tako da v njihovo sredico namažete arašidovo maslo. Vzemite palčke za ražnjiče in z njimi nabodite vsak datelj posebej. V stopljeno čokolado potopite polnjene datlje. Ko je datelj oblit s čokolado, ga položite na papir za peko in potrosite po njem nekaj mletih mandljev.



CIMETOVI ŽEPKI S SKUTO

Potrebujemo:
- vlečeno testo (priporočamo brezglutensko),
- 500 g skute (lahko tudi skute s smetano),
- kokosov sladkor,
- cimet v prahu,
- kokosovo olje, ki ga bomo uporabili za cvrtje.

Postopek priprave:

Vlečeno testo razrežite na 13 x 25 cm velike kose. Skuto zmešajte s kokosovim sladkorjem (količina naj bo po želji, kolikor sladko želite). Žlico sladkane skute dajte na vlečeno testo in lepo zavijte. Žepke ocvrite v kokosovem olju, da bodo zlato porumeneli. Nato jih potresite s cimetom in kokosovim sladkorjem.


"KOLAGENSKA" JUHA za 1. januar
za lepo kožo, zdrav imunski sistem in zdravo črevo

Osnova za juho naj bodo biopiščanec, bioribe ali biogovedina, najpomembneje je, da uporabite meso s kostmi - pri piščancu tudi s kožo.

Izbrano meso položite v ogromen lonec z vodo. Nato dodajte v lonec čim več zelenjave in zelišč (zeleno v gomolju, ingver, malo kurkume, peteršilj, korenje, lahko tudi sladek krompir, kolerabo …). Kuhajte, dokler ne zavre, zmanjšajte ogenj in na majhnem ognju kuhajte čim dlje, da se sestavine skoraj raztopijo. Idealno bi bilo, da se juha tako kuha vsaj pet ur. Najbolje jo je na koncu precediti in piti kot tekočino.

Za vegane in vegetarijance:
Namesto živalskih za osnovo dodajte gobe in pest goji jagod, ki jih najprej prepražite na kokosovem maslu. Nato zalijte z vodo in dodajte zelenjavo. Juhi pa na koncu, preden jo užijete, dodajte še pasto miso.



SUPER NAPITEK
proti nabiranju maščob, napihnjenosti in za zdravo hujšanje

Pred pojedino:
V 2 dl sirotke zmešajte eno jušno žličko kurkume in ščepec kajenskega popra. Spijte.

Po pojedini:
ČRNA LIMONADA
V 2 dl vode raztopite dve tabletki medicinskega oglja in sok polovice limone. Lahko sladkate z medom.
Opozorilo: pred uživanjem tega napitka se posvetujte z zdravnikom.


recepte pripravila: Savina Atai

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
nejša
# 31.12.2017 ob 10:59
A za Silvestrovo se jejo sarme?! No, mi smo jih običajno prvega januarja...

Meni se zdijo recepri super in ja, so zdravi in preprosti za pripravo. In kar mi je najbolj všeč - moj desetletni sin je navdušen nad pandora solato. Prav gotovo bom poskusila tudi feto, samo ne vem, kje bi dobila tako kompaktno...prav gotovo boljša izbira kot klasični ocvrti sir.

Glede brezglutenkse moke pa tako - pač uporabite glutensko in to je to.

Meni je bila oddaja zelo všeč, recepti super, vodilteljica in gostje prisrčni.
anisma
# 31.12.2017 ob 10:26
prav čuti se ljubezen do hrane v tej oddaji, super...hrana zgleda odlično, simpatična voditeljica in simpatična gosta, ki kuhata z užitkom...prav vse recepte poiskusim, rada imam nove stvari, nove okuse in nove izkušnje...bravo in dober tek
dancejoy
# 31.12.2017 ob 10:11
super

vsaka ideja dobr pride
pajcevina984
# 30.12.2017 ob 18:46
Si bomo za zadnjo noč v letu privoščili kaj tipično slovenskega......,tole gor je pa zares mimo. Ponudite nam slovenske recepte, hvala.
ucenec
# 30.12.2017 ob 18:40
Zakaj bi morala biti moka brezglutenska?
zvezdica_10
# 31.12.2017 ob 12:20
Pandorino solato sem že pripravila in je odlična. Ostale recepte pa še sprobam. Še več takih oddaj RTV. Vse dobro, predvsem pa zdravo in pozitivno 2018 vsem. :)
zlata_irena
# 31.12.2017 ob 12:02
Najprej pohvale ljudem v ozadju, ki so se odločili za to oddajo. Lepo pripravljeno in idejno sestavljeno. Zdi se mi, da je lepo, da v današnjem svetu, ko smo navajeni, da je vse instant pripravljeno (odmrznjeno, pogreto v mikrovalovki, postreženo s pultov obratov s hitro prehrano, itd.), prikažete recepte, ki ne zahtevajo veliko časa, kuharskega predznanja in gore posode, ki jo potem pomivaš do 2. januarja :)
Zanimivi okusi in kombinacije, na katere sicer sama ne bi pomislila. Kljub temu, da se nekateri pritožujejo nad sestavinami, ne vidim razloga za nejevoljo. Recepti so sestavljeni tako, da si jih lahko vsak prilagodi glede na lastne želje in zmožnosti. Ne vidim pa kaj je narobe, če se poudari, da je fino uporabiti sestavine preverjenega izvora in kvalitete. Saj to vendar poslušamo na vsakem koraku in čedalje bolj se kaže, da je resnično najbolje imeti lasten vrt, kjer veš kaj pridelaš in kako, poznanega kmeta z živino, da dobiš kvalitetno meso in dobre sosede, s katerimi potem lahko deliš tako čudovito večerjo.
Torej še enkrat hvala za oddajo in prikazane recepte. Savini in Giorgosu želim vse dobro, veliko kreativne energije v novem letu, da bodo nastali še kakšni zanimivi recepti, ki jih bosta pripravljena deliti z nami. Vsem nam pa želim, da smo odprti za novosti, drugačnost in spremembe, ker sicer ne bo napredka. Kar pomislite kakšne piknike bi imeli v Sloveniji, če ne bi pekli čevapčičev in pleskavic, kako bi hodili domov z žurov brez bureka v roki in kako bi zdravili mačka, če ne bi bilo sarm :) Srečno in zdravo vsem skupaj :)
Dictamus
# 31.12.2017 ob 10:33
Meni se pa zdijo recepti zelo zanimivi. Bomo kaj poskusili. Pravilno je, da so tudi takšne oddaje na rtv!! Moramo si obzorja širiti, in bodimo malo drzni in pogumni, tudi kar se tiče hrane! Všeč mi je bila energija. Zelo lepo RTV. Savina pa dela revolucijo! Ta ženska je izjemna. Bravo in hvala!
summer1
# 31.12.2017 ob 09:58
1. Ni vam treba gledat, če nočete... Tudi jaz bom jedla sarmo jutri.

2. Neke kritike in godrnjanje so pač slovenski šport in kaže na lastno nezadovoljstvo. Človek, ki je zdrav v glavi, se s tem sploh ne ubada, pač ne boš jedel solate obilja. Škoda, da ste eni tako nezadovoljni sami s sabo.

Želim vam veliko pozitivnega mišljenja v 2018 :))))
henodarling
# 30.12.2017 ob 19:56
Saj nihče nikogar nič ne sili.
Radovedni bodo morda pokusili, tradicionalisti pa bodo vedno na isti...
In mimogrede, sarma ni slovenska jed, čeprav jo bo menda jedla večina Slovencev? TUNČEK?

In kdo je povprečni Slovenec, ki si ne more privoščiti bio živil? Morda jaz, ki jem s svoje njivice in vrta in sosedina jajčka in domače mleko in vse mlečne izdelke???

Kakorkoli, vsem nam naj tekne in srečnoooo!!!
Tunček
# 30.12.2017 ob 19:32
Sori, ampak to preseravanje z brezglutensko moko, kokosovo mastjo in goji jagodami nima veze z grško kuhinjo. Saj sem tudi pričakoval recepte v tem stilu, ko sem videl takoj na začetku članka omenjeno Savino Atai; po naslovu sem sicer malce naivno pričakoval, da bodo recepti od ene gospe s Krete, ki ima oz. je imela v Ljubljani trgovino z grškimi specialitetami. Te sestavine so navedene izključno zato, ker se avtorici zdi kul in bojda "zdravo" uporabljati take produkte, ki so v bistvu samo plod preobilja, v katerem zahodni svet danes živi.

V času, ko bo večina Slovencev jedla sarmo, bi bil zanimiv recept za grške dolmades, ki so v bistvu tudi sarme, samo da so polnjene v liste vinske trte. Res te jedi ne moremo na sveže narediti decembra, ko trta pač nima listov, bi pa se lahko kdo navdušil in spomladi/poleti res pripravil to jed iz mladih trtnih listov, pa jo magari dal v zmrzovalnik do zime.
klara11
# 31.12.2017 ob 15:19
BRAVO, super ideje, glutenfree je zakon, ful se boljše počutiš!
Hvala in srečno 2018!! :))
Štrumfek
# 30.12.2017 ob 19:03
Tudi mene zanima, zakaj brezglutensko? Ker je pač moderno?
Recepti so zanimivi, a vprašajte povprečnega Slovenca, če si lahko privošči bio zadevščine.
dragica-navodnik
# 02.01.2018 ob 11:24
Zelo vsec so mi te solatke in sladica z datelni.Savina in Giorgos sta res mojstra zdrave prehrane.
Ni pa ta prehrana vsem blizu,vsaj tistim ne,ki prisegajo samo na domace in tradicionalne jedi.A vse je stvar navade.Zakaj pa ne preizkusit kaj novega?Mogoce pa ugotovis,da je prav super.Mebi je ze!
natasa-mrsol
# 31.12.2017 ob 21:27
Kot ljubiteljica zdrave hrane in radovedna raziskovalka novih okusov, sem navdušena nad predlogi. Jedi pripraviš hitro, vnaprej in vsi zadovoljni :-) Sem že spekla feta sir in skuhala vege kolagensko juho. Top :-) Bravo, še kakšno podobno oddajo si želim. Vzameš tisto, kar ti odgovarja v danem trenutku. Vsem skupaj pa želim radostno in sr(e)čno 2018.
Tunček
# 30.12.2017 ob 23:46
Saj nisem nikjer trdil, da je sarma slovenska jed. Tudi nisem rekel, da moramo jesti samo tradicionalne slovenske jedi (ki jih imam sicer zelo rad), nasprotno, zelo rad kuham in pokušam jedi tujih kuhinj od klasične francoske do raznih azijskih, samo da je dobro pripravljeno iz kakovostnih surovin - kar je nekaj, česar pogosto ravno za "pohano in pomfri" v povprečni slovenski gostilni ne moremo trditi. Še manj pa to velja za modne muhe, ki bi naj bile zdrave, pa niso.
josh k.
# 30.12.2017 ob 18:50
Slovenske poznamo in tile recepti zgledajo odlično, sploh solate...njami. Za poizkusit.
čik
# 30.12.2017 ob 18:55
a če v amerik pijejo črno limonado je pa to poj moderno?
LOL
Olorin
# 31.12.2017 ob 11:29
Ma ja... Cedevita potem pa jurisamo naprej na 1. januar.
Hrana in pijača
link
V pečici pečena buča z jelenovim filejem v ovoju bučnih semen
16. oktober 2018 ob 12:29 Sestavine (za bučo): ½ kg hokaido buče, timijan, sol in poper, olivno olje, maslo. Bučo razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na krhlje, po želji jo lahko tudi olupimo in narežemo na krhlje.
Več novic ...
Kazalo