Izbor zabava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 37 glasov Ocenite to novico!
Koktajl
Najboljši koktajli se po Fartkovem mnenju pijejo v velikih ameriških mestih. Foto: Osebni arhiv Tomaža Fartka
Tomaž Fartek
Fartek med pripravo zmagovalnega koktajla 'večna ljubezen'. Foto: Jure Žitko
Tomaž in Jože Fartek
Odličen barman je tudi Tomažev brat Jože, ki je na državnem prvenstvu osvojil tretje mesto. Foto: Osebni arhiv Tomaža Fartka
Koktajl
Tomaž zna na pamet pripraviti več kot sto koktajlov. Foto: Osebni arhiv Tomaža Fartka
Tomaž Fartek
Fartek je član Društva barmanov Slovenije od leta 2008. Od takrat je nanizal že veliko domačih in mednarodnih uspehov. Foto: Osebni arhiv Tomaža Fartka
Koktajl
Na tekmovanjih se ocenjujejo okus, aroma, dekoracija, barva in celotni videz pijače. Foto: Jure Žitko

Dodaj v

"Slovenci za koktajl niso pripravljeni odšteti desetih evrov"

Odpravlja se na svetovno prvenstvo v Estonijo
30. marec 2018 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Pri nas vsakdo že meša koktajle in želi imeti svoj bar. A koktajl je umetniški izdelek, za pripravo katerega je potrebno določeno znanje in izkušnje," opozarja novi stari državni prvak v pripravi koktajlov Tomaž Fartek.

Fartek je naziv najboljšega barmana za leto 2018 v Sloveniji osvojil v sredini marca na državnem prvenstvu v Rimskih Toplicah. Na tekmovanju je pripravil zmagovalni koktajl iz gina, vermuta, pomarančnega likerja in soka iz sveže stisnjene limone, kozarec pa je okrasil s pomarančno lupino in esenco eteričnega olja limete. Ta "zvarek" je poimenoval "večna ljubezen". "Priprava raznovrstnih koktajlov je postala način mojega življenja in s tem so tudi moja večna ljubezen," je Fartek pojasnil v pogovoru za MMC.

Barman ima na Gobavici nad Mengšem že pet let tudi svoj lokal, ki, logično, slovi po veliki ponudbi koktajlov.

Kakšen je njegov pogled na poklic barmana in kakšne so smernice na tem področju, pa v spodnjem pogovoru.

Tako lani kot letos ste osvojili naslov državnega prvaka in postali najboljši barman v Sloveniji. Kako se vam to sliši, ste ponosni in zadovoljni z doseženim ali že stremite k naslednjim ciljem?
Seveda sem ponosen in več kot zadovoljen z doseženim. Ko nekaj let tekmuješ in živiš za koktajle in ko se ti želja - naslov državnega prvaka - uresniči, je to nekaj najlepšega, ko se za ves trud prejme nagrada. Vedno gledam naprej, vedno si želim spet kaj novega izpeljati in doseči.

Na tekmovanju v Rimskih Toplicah ste prepričali s pripravo aperitivnega koktajla. Koliko časa preizkušate pijačo, da ste z njo zadovoljni? Kako ste poimenovali svoj koktajl?
Pripravo recepture koktajla začnem, ko prejmem od Društva barmanov Slovenije navodila in pravila ter seznam sponzorskih pijač za določeno tekmovanje. Pred leti sem za pripravo koktajla potreboval več časa. Zdaj, po nekajletnih izkušnjah, pa koktajl sestavim dokaj hitro. Tekmujem namreč že več kot 17 let. Svoj koktajl za to državno prvenstvo sem poimenoval "večna ljubezen", saj so moje življenje postali koktajli. Priprava raznovrstnih koktajlov je postala način mojega življenja in s tem so tudi moja večna ljubezen.

Kaj vse se ocenjuje na takšnem tekmovanju - okus, barva, vonj, okrasitev, kaj drugega?
Na tekmovanjih strokovna komisija ocenjuje tako okus koktajla, aromo, dekoracijo kot tudi barvo in predvsem celotni videz, kjer je pomembno tudi povezovanje, uskladitev sestavin pijač in dekoracije. Ocenjuje pa se tudi strokovna priprava koktajlov, kjer se za napake odštevajo točke. Za pripravo dekoracije imamo na voljo 15 minut, če se ta čas prekorači, se tu odštejejo že prve točke. Pri mešanju sestavin in pripravi koktajlov na odru pred množico ljudi in strokovno komisijo se za pripravo petih koktajlov merita čas in natančnost priprave. V tujini pa ima veliko vrednost pri ocenjevanju tudi zgodba koktajla in njena predstavitev ob pripravi koktajla. S pripravo posebnih dodatkov ob koktajlu, po navadi uporabim ledene skulpture, lesene skulpture ali suh led, ki naredi učinek dima, pa je vse skupaj še zanimivejše.

Kot ste dejali, je pomembna tudi zgodba o nastanku pijače, s katero morate navdušiti na svetovnem prvenstvu. Se boste v Estoniji, kamor se odpravljate, predstavili s koktajlom, ki vam je prinesel zmago v Sloveniji, ali z drugačnim? Kakšna bo "zgodba" za njim - jo že veste ali si jo boste morali še izmisliti?
Tako je, zgodba o nastanku koktajla je predvsem v tujini in na svetovnih prvenstvih zelo pomembna. Slovenijo bom v Estoniji zastopal z drugačnim koktajlom, s kakšnim, je odvisno od pokroviteljev in seznama sponzorskih pijač, iz katerih je treba pripraviti svojo kreacijo. Ko bom prejel navodila od Mednarodne barmanske zveze, se bom lotil sestave koktajla. Zgodba za koktajlom pa je v nastajanju.

Koliko koktajlov znate pripraviti na pamet, brez recepta?
Na pamet znam pripraviti vse koktajle iz ponudbe koktajlov iz mojega lokala v Mengšu, torej več kot 100 koktajlov. Poleg tega lahko na gostovo željo pripravim še drugačno kreacijo koktajla, ki je ni na meniju.

Sašo Hess, vodja koktajlbara Kolibri v Ljubljani, je v pogovoru za MMC pred kratkim dejal, da so cene v njegovem lokalu primerljive s tujino oziroma nižje. "V Milanu boste za koktajl odšteli okoli 14 evrov, v Madridu 16, v kakem hrvaškem hotelu celo še več," je dejal. Delite z njim mnenje, da obstaja dovolj Slovencev, ki so pripravljeni za koktajl odšteti deset evrov ali več?
Ne, Slovenci žal niso pripravljeni za koktajl odšteti desetih evrov ali več.

Katere pijače/sestavine so v svetu koktajlov trenutno najbolj "in"?
Najbolj "in" trenutno je gin, "pur status", in bistre pijače, to je osnova plus dodatek.

Katere koktajle Slovenci najraje pijemo?
Najraje pijemo standardne koktajle, kot so: cosmopolitan, mojito, cuba libre, sex on the beach in long island ice tea.

Nekoč ste izjavili, da je gostinec in barman v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami premalo cenjen in spoštovan. Zakaj menite, da je tako?
Res je, zato ker pri nas v Sloveniji vsakdo že pripravlja in meša koktajle in želi imeti svoj bar. Koktajl je umetniški izdelek, za pripravo katerega je potrebno določeno znanje in izkušnje.

Si barmani med seboj razkrivate skrivnosti priprave in sestavin koktajlov ali jih ljubosumno zadržite zase?
Vsako barmansko tekmovanje je javno, na njem so vidne tudi vse recepture in s tem tudi vsem dostopne. Odvisno, po navadi barmani kakšne skrivnosti priprav delimo drug z drugim, včasih pa se zgodi, da skrivnosti zadržimo tudi zase.

Kje ste vi pili najboljši koktajl?
Najboljši koktajl sem pil v Nemčiji, in sicer v Berlinu na svetovnem prvenstvu leta 2009.

Katero mesto/država velja za prestolnico koktajlov?
Po mojem mnenju, spremljanju strokovnih revij in spletnih portalov so prestolnice koktajlov v Ameriki - New York, San Francisco, New Orleans, Chicago in Portland. Za prestolnici koktajlov veljata tudi London in Singapur.

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 30.03.2018 ob 07:26
Ne, Slovenci žal niso pripravljeni za koktajl odšteti desetih evrov ali več.

Hja realnost ob 50% populacije na letnih dohodkih okoli 600eur je... ali 1 koktajl ali 10 štruc kruha? Se čudite?
webman
# 30.03.2018 ob 06:53
Thro Wup On The Beach:
Domača travarica, deci Donata MG, 6 žlic pene toplega piva, žlica usedline refoška, 5 brinovih jagod in okrasimo s redkvico.

Malo za hec :)
rokeu
# 30.03.2018 ob 07:31
10 € je za večino 2 dni hrane ... zarad koktejlov se pa res ni pametno ogrožat

ko bodo pri nas plače nad 1000€ pol se lahko take reklame za koktejle delajo...
Hijena
# 30.03.2018 ob 07:44
Zahodne cene in balkanske plače, to ne gre skupaj
amorce
# 30.03.2018 ob 07:21
same škodljive snovi...

če hočte hiter in dogotrajno pokvart zdravje se kr nalivajte s temi strupi
Guinness
# 30.03.2018 ob 07:32
same škodljive snovi...
če hočte hiter in dogotrajno pokvart zdravje se kr nalivajte s temi strupi


No, saj koktajli niso ravno nekaj, s cim se bi vsak dan nalival. Ce si obcasno kaksnega privoscis, pa te ne bo stisnilo zarad tega.
MrzlaJuha
# 30.03.2018 ob 06:49
Gin, vermut, pomarančni liker, ...

Vse to so snovi, ki nimajo ničesar pametnega za počet v mojem telesu.
hotaction
# 30.03.2018 ob 07:37
to je nekaj bolj za bogate slovence ...

na plečih revežev se pa res ne da obogatet s koktejli ...
janez85
# 30.03.2018 ob 07:53
Niso pripravljeni odsteti 10eur za koktajl? Ce pa vecina folka dela za 700 evrov na mesec, torej dobrih 20eur na dan.
donkey
# 30.03.2018 ob 08:29
Če bo barman za pripravo mojega koktajla porabil 10 minut dam brez brez pomisleka 10 EUR za koktajl. Ker vem, da bo moj "koktajl" pripravljen v 30 sekundah, pa ...
a.orhidejca
# 30.03.2018 ob 08:20
ko bodo plače 2000-3000e potem se lahko gremo to.
barbar2
# 30.03.2018 ob 08:02
Eni nimajo za koktejl, ker denar skurijo na čikih.
aaa
# 30.03.2018 ob 08:33
Pišete kot da so koktaili nekaj kar bi vsak rad poskusil, a mu je predrago. Meni se bolj zdi, da pitja koktailov enostavno ni v naši kulturi in večina tega ne bo pila tudi če je zastonj.
cene vols
# 30.03.2018 ob 11:03
Ni toliko fora v tem, da Slovenec ni pripravljjen dat 10 eur za koktajl, bolj gre za to, da pač koktajl ni nekaj na kar povprečen Slovenec sploh pomisli, ko stopi v bar. Pač to ni stil povprečnega Slovenca.
bolfenk92
# 30.03.2018 ob 07:22
"Slovenci za koktajl niso pripravljeni odšteti desetih evrov"...liter/liter je 10 evrov, se bolj splača pa še odžejaš se :)
Radoveden
# 30.03.2018 ob 07:57
Brez skrbi, za zmagovalnega bi odštel tudi 20 eur. Ampak enkrat. Mogoče na leto. Za usut se ga skoktajli za 10 eur je pa ko it se najest v nobel restavracijo kjer odšteješ 100 eur da si sit. Lahko tudi to. Ampak enkrat na... Ponavadi grem tja kjer zna jedi pripravit že vsak kuhar in se za 20 eur odkotalim iz gostilne. Na pijačo hodim pa tudi tja kjer zna že vsaka kelnarca natočit kavo ali pivo. Ko bo pivo po 4 eur bomo pa tudi koktajle plačevali po 10 eur, če že in ko...
maja kibira
# 30.03.2018 ob 09:24
Ko bo v Sloveniji povprecna placa 3000 evrov potem ne bo nikomur tezko odsteti za en koktajl 10 ali 12 evrov
henrik.r
# 30.03.2018 ob 08:29
Ga ni čez kozarček dobrega vina. Pa tudi dobro pivo lepo sede.
mend055
# 30.03.2018 ob 08:17
Tudi mi, potrošniki, skrivnost našega varčevanja skrivamo zase. Morda pa sploh to ni potrebno - skrivnost ni: vse je predrago za naš žep. Morda si ga privošči kakšen upokojenec s 520 evri penzije ali samohranilska družina brez dohodkov mame/očeta, ki preživi le s socialno podporo.
SpicyWeiner
# 30.03.2018 ob 11:06
Meni ni problem dati 10€ za koktejl, če je res dober. Da mi ga pa pripravi nekdo, ki se s tem ukvarja mogoče tri tedne, potem pa pač ne.
Hik
# 30.03.2018 ob 09:36
A koktajl je umetniški izdelek

Meni se zdi bolj kič kot umetnost.
levidevžej
# 30.03.2018 ob 08:16
Slovenci za marsikaj niso pripravljeni odšteti 10 €. Zato pa imamo v trgovinah robo kakršno imamo. Glavno da je poceni, kvaliteta ni pomembna. Pa ne zdaj govorit kako so na nizkih plačah in podobno. Nekateri tolk skuriju vsak dan za cigarete, ampak to ni drago.
Tomaz Gorec
# 31.03.2018 ob 13:12
Moraš biti budala, da za neko pijačo plačaš 10 evrov. Običajno se to postavljajo tisti, ki nimaj odenarja, pa bi se radi malo pokazali.
Bivši uporabnik
# 30.03.2018 ob 13:06
..... itak pa smo Slovenci tudi brez teh zgodb po 10 € prvi na svetu v količini popitih koktajlov na prebivalca. Četudi brez dežnička, je pri nas najbolj znan špricar :-)
watwat
# 30.03.2018 ob 12:59
Dajmo biti realni...vsi ki smo kdaj poizkusili Long island ice tea vemo, da ta koktejl obstaja samo zato, da se ga človek "usuje". Nekega užitka pa pri tem, ko se zmešajo vse žgane pijače v en kozarec, potem pa se jim doda še limona in coca cola pač ni. To ni neka umetnost. Če že, so cenjeni preprosti koktejli brez brezveznih kosov sadja in platičnih marel.
MrzlaJuha
# 30.03.2018 ob 08:38
@Seneca,
tvoj komentar mojega je brca v temo. Naštel sem gin, vermut, pomarančni liker, ... To ni iz mojega sveta, jaz živim v enem drugem svetu, kjer so tudi teran, viljamovka ipd.
JohnSmith
# 30.03.2018 ob 10:36
Take koktajle, kot sta na tretji sliki, je pil Derek Trotter aka Del Boy. :)
Lightning
# 30.03.2018 ob 09:48
Kapitalisti forsirajo z nekimi kao kul stvarmi, od "posebnih" hamburgerčkov in kokteljov, perfektnih za nove objave na Instagramu ali FBju. Seveda so pa grozno precenjeni, kao dodana vrednost, čeprav ni.
Folk pa naseda, ker pač živimo v časih, ko je Instagram slika več vredna od osebnega kontakta. Hrana oz. pijača, ki jo objavljajo pa v bistvu ni nič kaj bolj zdrava od McDonaldsa in ostalih... Koktelj je okej za Instagram fotko ampak za to, da se imam fajn celo noč bom raje investiral teh 10 evrov v 5 pirov.
Za večino ljudi pa seveda koktelj za 10 evrov ne pride v poštev, ker so pač povprečni dohodki Slovencev dokaj nizki, od njega pa ne dobiš kaj dosti več kot Instagram sliko.
Slovenija se tako po stopnji potrošništva postopoma približuje najrazvitejšim v EU. V Londonu, Bruslju, Rimu vseskozi vidiš otroke, ki se slikarijo z novimi Nike patikami za 200 evrov. Nekdaj je bil oseben kontakt bolj pomemben ne pa to, kdo ima nove Nike patike in kdo ne in kdo dobi več lajkov in kdo ne... Vprašanje kam vse to pelje.

lp
Sussudio
# 01.04.2018 ob 15:56
Slovenci nismo pripravljeni dati 10 evrov za koktajl smo pa pripravljeni vzeti kredit za nakup mercedesa, porsheja, bmw-ja... in se s 1000€ plače hočemo pravažati naokrog s takimi avtomobili kot Nemci s 5000€ plače.
Pa pridno hodimo v Hoferje, Lidle, Eurospine... pridno šparamo na hrani da lahko za avto več porabimo.
ElTorro
# 31.03.2018 ob 08:53
Ma, nehajte nabijati, da je glavni problem v tem, da si Slovenec ne more privoščiti 10 EUR.....dokler si ta isti Slovenec lahko privošči vsak dan škatlico cigaret.
Highland
# 30.03.2018 ob 15:24
"Slovenci" hitro preracunajo, da za 10 eur lahko nasitijo celo familijo v menzi.. ( ampak samo izracunajo, iz kaprica, toliko da lahko kritizirajo. v menzo pa tudi ne bi sli..)
kingeston
# 30.03.2018 ob 12:45
sami favšljivci...
sam pa upam da se bom kdaj tja oglasil !
bolkonsky
# 30.03.2018 ob 10:50
koktajli?!

pri nas,v Sloveniji ?

he,he...bejšte mi floskat s tistimi rečmi...

mi imamo pa ja vino...ki je 'miljon' krat boljše od teh 'cikasto-kobalajsasto' obarvanih
'napitkov',ki se stekajo skozi grlo 'mimo' prebavnega trakta in se ti 'usedejo' direktno na jetra in ledvice...

fuj in fej...
hepan
# 30.03.2018 ob 10:43
Edini koktajl, ki ga jaz pijem je spricar
janez85
# 30.03.2018 ob 07:50
@amorce cestitam zmagal si igro življenja. Zivel bos 5let vec kot povprecnez ce te prej ne povozi avto ali ugonobi neka nakljucna bolezen.
valter-klavora
# 31.03.2018 ob 11:03
Ponavadi imajo lokali ponudbo 2 koktajla za 10. Tako je v Londonu.
Zakaj bi doma dal 10 ali vec za malo mesanice 1 stampelj vodka z sirupom.
El Khan Diablo
# 30.03.2018 ob 09:48
To pijejo afne! Njim ponujajte za 10 evrov pa naj se afnajo še naprej!
Bkk443
# 30.03.2018 ob 08:55
@Seneca lahko prosim priložiš link :)
El Khan Diablo
# 31.03.2018 ob 21:56
Dajte 10 evrov namesto za koktajl raje kakemu brezdomcu ,bo pametneje zapravil denar, šel bo v štacuno in si kupil sendvič in kakih 5 litrov merkatorjevega vina, pa bo!!!! To pa ne boste naredil, a ne!? Škoda je , da bi dali kak cent brezdomcu; kje pa!!! Raje daste 10 ali več evrov za ta kozarec "ne vem česa" koktajl! Pomislite kdaj tudi na tiste, ki so zadovoljuni z navadnim merkatorjevim vinom, ki grozdja še vidlo ni! Pa jim le stisnite v roke tist evro in pol! Ne boste siromaki postali, brezdomec bo pa vesel zaradi tega!
mend055
# 30.03.2018 ob 10:50
Tonic brez gina (džina) je več kot osvežilen in prijetno greniven. Res. Se spomnim iz mladosti, da, tudi lani sem enega spil.
m_79
# 30.03.2018 ob 10:50
„Ne, Slovenci žal niso pripravljeni za koktajl odšteti desetih evrov ali več.“

Ne, Slovenci zal nismo sposobni za hebeni koktajl odstet 10 eur!
generusus
# 30.03.2018 ob 09:43
Seveda niso pripravljeni, saj so naši dohodki nizki, poleg tega pa je realna vrednost koktejlov pod 1 eur, skupaj z delom.
thetilko
# 30.03.2018 ob 08:47
Za moj okus ga ni cez odlicen mohito, ampak ga zal redko najdem na nivoju. Vse kar je prekomplicirano mi ne sede, ampak bi se pustil presenetit, pogoj je, da so sestavine cim manj kemicne. Dam tudi 10€. :)
Bivši uporabnik
# 30.03.2018 ob 12:48
Za ta denar pripraviš 3 skromna kosila za 4 ljudi, ali si privoščiš 2 kosili v samopostrežni restavraciji.
DESET € za davek na norost? Ponosen, da Slovenci tega niso pripravljeni plačevati, čeprav verjetno prenekateri tudi za to, ker si tega ne more privoščiti. To je res bolano. Lahko bi stavil, da bo lokal s tako ponudbo propadel, po vzoru "nobel" restavracij, ki servirajo neke pufke-mufke, jim pri mizi pojejo hvalospeve, gostom, ki gredo od mize lačni računajo bogastvo in po nekaj mesecih prav potiho zapro. Gostje seveda prej ali slej ugotovijo, da je "cesar nag".
watwat
# 30.03.2018 ob 09:25
Gin tonic in old fashion sta vse kar človek potrebuje od "cocktailov". Nobene potrebe ni, da imaš v kozarcu zmešani več kot dve pijači in je nespoštljivo do izdelovalcev vrhunskih žganih pijač.
Seneca
# 30.03.2018 ob 07:27
@Mrzlajuha Vse to so snovi, ki nimajo ničesar pametnega za počet v mojem telesu.

Nova študija strokovne revije Alcoholism: Clinical and Experimental Research pa kaže, da je popolna abstinenca ozdravljenih alkoholikov v resnici škodljiva za njihovo zdravje, a to še ni najbolj pretresljiv izsledek. Po statistiki, popolni abstinenti, ne le ozdravljeni alkoholiki, umrejo mlajši kot tisti, ki konzumirajo večje količine alkohola.

Ne igraj se s svojim zdravjem in začni piti alkohol! :)
Kazalo