Izbor ZIT

Poudarki

  • Našli so ga s pomočjo Googlove umetne inteligence
  • Najden še en eksoplanet, Kepler-80g
Kepler-90
Ponazoritev osmerice okoli zvezde Kepler-90. Velikosti teh planetov so znane. Podobe pa je ustvaril umetnik pri Nasi. Foto: Nasa/Wendy Stenzel
       Sistem Kepler-90 je neke vrste mala različica sončnega sistema. Mali planeti so znotraj, veliki na zunanjem delu, le da je vse skupaj stisnjeno precej bolj skupaj.       
 Andrew Vanderburg, soavtor raziskave
Kepler-90
Vseh osem planetov Kepler-90 se lahko stlači v prostor notranjega Osončja. Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel
Kepler
Kepler je pregledal drobec Galaksije, pa še v tem prostoru je našel le drobec tam obstoječih eksoplanetov. Ti morajo biti na isti ravnini kot Sonce in opazovana zvezda, da so Keplerju dosegljivi. Foto: Jon Lomberg/Nasa
Popis planetarnih sestavov
Do zdaj znani planetarni sestavi. Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel/The University of Texas at Austin/Andrew Vanderburg
Kepler
Keplerju so pred leti odpovedali mehanizmi, ki ga usmerjajo v prostoru. Zdaj lahko pregleduje le majhen košček nekdanjega fokusa. Foto: Nasa
Odkritja zunajosončnih planetov
Do zdaj znani zunajosončni planeti po velikosti, času obhoda okoli zvezde in odkriteljskem teleskopu. Foto: NASA/Ames Research Center/Jessie Dotson, Wendy Stenzel
Kepler-90 in Osončje
Primerjava planetov med Osončjem in sestavom Kepler-90. Velikosti planetov so primerljive, medsebojne razdalje pa ne. Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel
Kepler-90
Teleskop Kepler je pregledal ozek prostor okoli zvezde. V sistemu bi se lahko skrivalo še veliko dodatnih planetov. Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel

Dodaj v

Rekordni planetarni sistem odkrili z umetno inteligenco

Odkritje dodatnega eksoplaneta pri zvezdi Kepler 90
16. december 2017 ob 15:28,
zadnji poseg: 16. december 2017 ob 15:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Osončje je na vrhu seznama planetarnih sistemov dobilo družbo. Prav tako (in najmanj) osem planetov ima zvezda Kepler-90. Le vprašanje časa je, kdaj bodo našli še bolj eksotične sisteme.

Astronomi so pri 2.545 svetlobnih let oddaljeni zvezdi Kepler-90 odkrili dodaten planet, imenovan Kepler-90i. S tem je skupno število potrjenih planetov pri omenjeni zvezdi naraslo na osem, toliko, kot jih ima tudi naše Osončje. (Seveda brez Plutona, ki je za manjši del astronomske stroke sporen.) Z večjim številom planetov okoli sebe se po dozdajšnjih spoznanjih ne ponaša nobena druga zvezda.

Eksoplanet Kepler-90i (v nadaljevanju le 90i) zelo verjetno ne podpira nobenih oblik življenja. Je namreč vroč kot krušna peč pri dobrih 400 stopinjah Celzija, podobno domačemu Merkurju; to pa zato, ker je tik poleg svoje žareče zvezde, ki jo obkroži enkrat na 14,4 dneva. Pravzaprav je celoten tamkajšnji sistem natrpan; vseh osem članov je zvezdi bližjih, kot je Zemlja Soncu.

"Sistem Kepler-90 je neke vrste mala različica sončnega sistema. Mali planeti so znotraj, veliki na zunanjem delu, le da je vse skupaj stisnjeno precej bolj skupaj," je dejal Andrew Vanderburg, soavtor raziskave, ki bo objavljena v znanstveni publikaciji The Astronomical Journal.

Negostoljubno in predaleč
To pomeni, da so zelo verjetno vsi tamkajšnji planeti prevroči za oblike življenja, kot jih človeštvo danes pozna (a kdo ve, kaj vse odpornega obstaja v širnem vesolju); in so tudi močno predaleč, da bi jih kadar koli obiskali. Razen če človeštvo ne iznajde kakšnega radikalno drugačnega pogona. Najhitrejše potujoči izdelek človeških rok, sonda Voyager 1, namreč premeri približno eno svetlobno leto na 20.000 let. Potovanje do 90i bi potemtakem znašalo kar 51 milijonov let.

Astronomija z umetno inteligenco
Odkritje je zanimivo predvsem zato, ker je vzniknilo s pomočjo Googlove umetne inteligence. Vanderburg je brskal po delu baze podatkov vesoljskega teleskopa Kepler skupaj z Googlovim računalniškim inženirjem Christopherjem Shalluejem. Pri tem je koristil t. i. strojno učenje.

Vesoljski teleskop Kepler je med letoma 2009 in 2013 opazoval 150.000 zvezd v iskanju, če morda periodično temnijo zaradi okoli njih letečih eksoplanetov. Vmes je doživel nekaj okvar in danes opazovanja nadaljuje v precej bolj omejenem obsegu misije K2. Vsekakor je v tem času poskrbel za goro številk, iz katerih znanstveniki poskušajo razbrati zrnje ter pleve. Signalov, torej potencialnih znakov oddaljenega planeta, je bilo približno 35.000. Od tega je potrjenih eksoplanetov 2.489, na dodatno preveritev čaka 5.011 kandidatov. Vse to so znanstveniki počeli "na roke" oziroma z računalniškimi programi, ki so jih napisali sami ljudje.

Googlov program pa je skozi strojno učenje pokazal, da se v Keplerjevi bazi podatkov skrivajo še številni drugi svetovi. "Kot pričakovano, se je izkazalo, da se v Keplerjevih arhivih skrivajo številna vznemirljiva odkritja, ki samo čakajo, da se jih lotimo s pravilnim pristopom ali tehnologijo," je komentiral Paul Hertz, vodja Nasinega oddelka za astrofiziko.

Kepler je eksoplanete iskal s t. i. tranzitno metodo. Ko eksoplanet preči ploskev oddaljene zvezde, jo lahko zatemni. Če je dogajanje periodično, zatemnjevanja najbrž ne povzročajo naključni dogodki, temveč gre za "pozitiven" signal zunajosončnega planeta. Googlovi umetni nevronski mreži je uspelo izbrskati signale, ki so jih ljudje zgrešili, tudi zato, ker so bili šibki.

"Pravi izziv je bil dejansko najti signale, kar je trajalo mesece," je Redditovim uporabnikom odgovarjal Vanderburg. Toliko časa so namreč pustili nevronskim mrežam, da so se ukvarjale s podatki in opredelile, kakšen je signal eksoplaneta v tranzitu. Nato so testirali, ali je umetna inteligenca prišla do uporabne metode. Dali so ji seznam 15.000 z gotovostjo potrjenih/ovrženih primerov in sposobna jih je bila razlikovati s 96-odstotno zanesljivostjo. Nato so jo pustili, da je premlevala nabor 670 že znanih večplanetarnih sistemov, pod predpostavko, da so to najboljši kraji za iskanje dodatnih primerkov. "Dobili smo veliko lažnih potrditev, a še več kandidatov. Kot bi v pesku iskali dragulje. Finejše sito ujame več dragocenosti, a obenem več kamenja," je v sporočilu za javnost zapisal Vanderburg.

Še ena najdba
Kepler-90i ni edina novost. Umetna inteligenca je našla še en eksoplanet v sistemu Kepler-80, in sicer šestega člana 80g, velikega kot Zemlja. Raziskovalca sta še ugotovila, da je 80g skupaj s svojimi štirimi sosedi v orbitalni resonanci, kar pomeni, da so njihove tirnice in čas obhoda zvezde medsebojno povezani. Sistem je posledično zelo stabilen, podobno kot sistem TRAPPIST-1, edini znani s sedmimi planeti in precej obetaven.

Celoten postopek od razvoja do objave raziskave je trajal devet mesecev, avtorja pa nameravata metodo izboljševati in uporabiti na Keplerjevi celotni bazi podatkov, torej za vseh 150.000 opazovanih zvezd; pozneje pa tudi pri drugih teleskopih. "Prilagoditev na baze podatkov drugih teleskopov, denimo prihajajočega TESS-a, ne bi smela biti prezahtevna. Treba bo le pripraviti nov vadbeni poligon podatkov, da se bodo digitalne nevronske mreže lahko prilagodile edinstvenim značilnostim posameznega teleskopa," je napovedal Vanderburg.

Pripomogla bi lahko tudi pri iskanju hipotetičnega Planeta devet. Dokazi v korist njegovega obstoja so precej prepričljivi, je ocenil Vanderburg.

Napovedala sta tudi javno objavo kode.

Strojno učenje se tudi v astronomiji vse pogosteje uporablja, npr. pri razpoznavanju gravitacijskih valov v signalih opazovalnice Ligo.

Vse več zanimivih najdb
Z vse hitrejšim brskanjem za eksoplaneti se je sicer v zadnjih letih nakapljajo precej zanimivih sistemov, npr. tale domnevno "najboljši kandidat za iskanje življenja do zdaj", prav tako 40 svetlobnih let stran, pri zvezdi LHS 1140; pa zanimiva najdba pri drugi najbližji sosedi Zemlje, zvezdi Wolf 1061; ali pa sistem, ki precej spominja na Osončje, pri zvezdi Epsilon Eridani 10 svetlobnih let stran. En eksoplanet je potrjen tudi pri najbližji sosednji zvezdi, Proksimi Kentavri, in verjetno ni edini.

Kepler je sicer poskrbel za večino odkritij na tem področju, ni pa edini lovec na zunajosončne planete. Skupno število potrjenih eksoplanetov po podatkih The Extrasolar Planets Encyclopaedia zdaj znaša 3.726, ki se vrtijo po 2.791 sestavih, od tega 623 večplanetarnih.

Glede na to, da ima Galaksija Rimska cesta od 200 do 300 milijard zvezd in da naj bi vsaka zvezda imela najmanj en planet, potem je tam zunaj ogromno bogastvo sestavov, ki čaka na raziskovanje. Rekord osmih planetov na sistem bo prej ko slej padel.

Video 1: Ponazoritev tranzitne metode

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
slovenecnadunaju
# 16.12.2017 ob 16:15
članki o vesolju so pa res super na tem portalu. pohvale.
Hijena
# 16.12.2017 ob 17:17
@ Lešnik
# 16.12.2017 ob 16:25

Seveda, da so realne slike Zemlje le utopija, če pa živimo na plošči in resnica bi ovrgla teorijo o evoluciji!
luckyss
# 16.12.2017 ob 16:32
Treba se je zavedati, da mnogi objekti v vesolju, ki jih trenutno opazujemo v bistvu ne obstajajo več.
"Pridem več ksno" ;(
bad brains
# 16.12.2017 ob 22:27
Vprašanje. Z metodo prehoda planeta preko sonca lahko menda zaznamo samo planete, ki krožijo v tirnicah ,kjer se postavijo med naš planet in matično sonce. Kje so torej še sistemi, katerih planeti nikdar ne prekrižajo osi zemlja-njihovo sonce ? Kje so sistemi, ki krožijo okrog planetov, ki niso dovolj masivni, da bi se sprožila jedrska reakcija in so nam torej nevidni...... Em....uglavnem.....1000 let prezgodaj sem se rodil. Amen.
firtoh
# 16.12.2017 ob 22:04
Pismo,če je zemlja ploščata,zakaj potem sploh kaj vidimo,ko pogledamo v nebo.Sonce kot svetleča ploščica,Luna najbrž s prostim očesom ne bi bila vidna,prav tako ne Venera,Mars..
Sicer pa od flat-earth zagovornikov,pričakujem fotke in video posnetke z roba zemlje,po možnosti še kakšen abzajl po štriku,da vidmo poden
gozdar1
# 16.12.2017 ob 21:27
Pri veri v ravno zemljo gre za ljudi, ki so prepričani da je njihova interpretacija svete knjige edina prava in če jim ta pravi da je 2+2=5 potem je 5 in jih tudi , ko jim s fižolčki dokažeš, da se motijo ne premakneš niti za mm. Tem so se pridružili še razni teoretiki zarot, ki verjamejo, da so odkrili veliko zaroto.
Homer.
# 16.12.2017 ob 19:52
@Lešnik
Pojdi na stran DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ki je sicer namenjen predvsem opazovanju aktivnosti sonca, a lega satelita ravno tako dobra za opazovanje zemlje.
To je tako imenovana Lagrangova točka.
Zato omogoča kontinurano spremljanje vremenskih pojavov na zemlji.
Slike in filmček enega leta posnetkov najdeš na njihovi strani.

Ja, slika pomeni več kot tisoč besed, ampak nekaterim niti slike ne pomagajo.
Homer.
# 16.12.2017 ob 18:36
@SKANDAL2015

Najdeni planeti niso noben science fiction.
Žal teh planetov ne moreš videti in jih tudi astronomi ne vidijo.
Zaznavajo pa zatemnitev sonc, ko gre planet mimo.
To pa je zadosten dokaz da planet kroži okrog sonca.
Na osnovi ponavljanja zatemnitve lahko določijo obhodni čas in nato tudi velikost planeta.
To je doseg današnje tehnologije.
Ker se tehnologija stalno izboljšuje, morda "jutri" kaj več
Animacija ni noben amaterizem, pač pa način, da si ljudje predstavljajo kako naj bi bilo v resnici.

Ampak to za take kot si ti ni dovolj, matematičnega in astronomskega znanja pa itak nimaš

No potem so tukaj še tisti verniki ploščate zemlje in podobno......
Pueblo Libre
# 16.12.2017 ob 21:44
Folku ki se nikoli ni potoval izven Butal in ni prebral ni?esar razen playboya bi bilo potrebno prepovedati uporabo interneta... flat earth obstaja samo v youtube skupnosti... na ostalih portalih je teorija o ravni zemlji utemeljeno zavrzena...
gozdar1
# 16.12.2017 ob 19:50
@skandal2015
O kateri lažeh ti to?
Vongobongo
# 16.12.2017 ob 17:22
Haha res ste smesni z temi zarotami. Lesnik realnih slik je ze kr nekaj. A kaj ko te je strah velikosti vesolja in bos trdil da niso slike ;)
Vongobongo
# 16.12.2017 ob 21:17
Wow poplava flatearth ljudi. A ste se ze zmenili katera mapa je prava? Kokr vem ste rahlo razdeljeni glede zemljevida ;)
eMZe
# 16.12.2017 ob 22:31
svyatosrav
Tisti Forrest Gump ni bil nikoli v pilotski kabini.
balon, ki dviguje sončne celice, pa je dejansko balon in ne satelit:
https://www.nasa.gov/content/brrison-a-planetary-science-balloon-mission
Love_tigBitties
# 16.12.2017 ob 21:44
Najmočnejši argument, ki zanika planete, vesoljske ladje, satelite in še kaj, je Biblija. Dej povej na katetih drogah si ti? Enostavno ne morem verjet, da ob vsej tehnologiji 21.stoletja se vedno toliko ljudi verjame v te bedarije. Tukaj se kaze slabost interneta.
anjago2
# 16.12.2017 ob 20:17
ampak še vedno obstajajo ljudje ki verjamejo v nekega stvarnika
Lešnik
# 16.12.2017 ob 18:25
@Vongobongo, nisem noben teoretik zarot niti velikosti vesolja me ni strah, želel sem le povedati, da so vse dosedanje Nasine slike planeta Zemlja tako ali drugače obdelane in nam realna podoba do danes ni bila posredovana.
Edina slika, ki mi da neko predstavo je stara in prva fotka iz satelita, ter razdalje 105 kilometrov pa še tu je zajet delček Zemlje.

Če veš, da je realnih slik kar nekaj , mi prosim prilepi en link kjer si lahko ogledam naš planet iz vesolja brez Nasinega retuširanja, ter ponavljanja oblakov.

Pri Nasi me moti tudi to, da kljub miljardnemu proračunu in visoki tehnologiji, ki sploh še ni predana javnosti gledam fotke slabše kakovosti, medtem, ko jih nek ameriški astronom in astrofizik na svojem kanalu, ter z uporabo teleskopa CGX-L 1400 HD nekako prehiteva po desni.
Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed.

Verjamem, da nam marsikaj prikrivajo oziroma tudi namerno zavajajo, ni malo primerov ko o neki zadevi nasini strokovnjaki govorijo nasprotujoča dejstva.

Izjava nasinega astronauta Don Pettita, da nimamo več tehnologije za polet na Luno, ter da bi morali vse skupaj na novo razviti me je vrgla s stola. Kako je mogoče, da nekaj kar predstavlja mejnik človeštva ne obstaja več, tako kot tisoče nasinih dokumentov, ki so bili unučeni ali pa so se iz nasinih arhivov izgubili neznano kam.
Preden me kdorkoli napade naj si pogleda astronavtovo izjavo, o uničenih arhivih se je pa tudi pisalo.

Meni se samo porajajo vprašanja in čisto človeško je, da iščem odgovore. Nisem pa noben teoretik zarot, iskalec chemtrailerjev, flat earther ali bilo česa podobnega.
gozdar1
# 17.12.2017 ob 13:30
Tu je zbranih kar nekaj posnetkov zemlje, ki so jih napravile razne medplanetarne sonde zemlja iz vesolja

DSCOVR
Vongobongo
# 16.12.2017 ob 21:36
svyatoslav

Z kom se strinjas z Eric Dubaiem ali Flatearth asshole-om ? Dva razlicna pogleda na ravno zemljo ;p
Vongobongo
# 16.12.2017 ob 21:30
Lešnik

Se ti opravicujem za napad ;) Uporabnik Homer. ti je dal enn primer ;) Drugi je Japinski vremenski satelit Himawari 8 ;)

Da bos pa izjavo astronauta Don Petita razumel, si preberi tole ;)

https://www.forbes.com/sites/quora/2015/
12/11/how-we-lost-the-ability-to-travel-to-the-moon/#10211b81f48e

Pa veselo iskanje in branje ;)
makoshark
# 17.12.2017 ob 22:34
Love_tigBitties
Aja tocno, potem bi pa bil izgovor nekaj v tem smislu: Ker je to tako zakomplicirano, da ne razumem, so si astrofiziki samo namislili te stevilke, ki itak ne pomenijo nic.

Točno to (prekomplicirano) je bil razlog, da so protestanti v US na začetku 19 stoletja sprejeli, da je treba Biblijo razumeti dobesedno. Ker "preprosti" ljudje niso razumeli razlag, kaj pomenijo in kako interpretirati posamezne zgodbe ... ;)
zapravico
# 17.12.2017 ob 05:55
Tale članek pa ne spada med to populacijo,mogoče čez kakšnih petsto let
Homer.
# 16.12.2017 ob 20:10
Najbrž je oboje.......
Homer.
# 16.12.2017 ob 19:29
A potem je tudi zemlja ploščata?
Če ti ne razumeš dokaze, je to zgolj tvoj problem.....
anny22
# 16.12.2017 ob 16:26
pišukapoldi...jaz berem planetarni sistem z umetno inteligenco. In se začnem ozirati v nebo za malimi zelenimi. :)

Gotovo je še kje življenje, če ne inteligentno, pa v obliki enoceličarjev. A kot so ugotovili zgoraj, je problem razdalja. Dokler ne pogruntamo kakšnega ovinka okrog fizikalnih zakonov, bomo čičali kar na tem planetu in mogoče - za vesoljske razdalje - malo ven.
kislec
# 20.12.2017 ob 08:52
Stvarnika ni...

... več k nam.
(je obupal nad nami)
Love_tigBitties
# 18.12.2017 ob 21:13
@londoner Tukaj se ne gre za mnenja! Ker to, da je Zemlja okrogla ali ravna ni stvar mnenja. Zemlja je okrogla, to je fakt. Tako kot je fakt evolucija in se mnogo ostalih zadev, ki jih vi teoretiki zarot zanikate. Tisto je samo vasa subjektivna realnost, ki z objektivno nima nobene povezave.
Vongobongo
# 17.12.2017 ob 11:12
becar

" Odkrili so gravitacijske valove in kaj je zdaj z njimi, kaj imamo od tega. Človek bi pričakoval, da neko tako odkritje potegne za sabo en kup povezanih odkritij. "

Hm zato , ker ti nerazumes , se ne pomeni da nimamo nic od tega ;) Bi blo pa lepo ce vprasas strica googla , kaj smo z tem odkritjem pridobili ;p
mb128
# 18.12.2017 ob 15:42
borchica
Madona madona, ta tvoja resnica je pa res počasna! Hodi že desettisočletja in nikakor ji ne uspe priti. Kako to?! Naj uganem? Hja za vse skupaj je najverjetneje kriv tisti Hudič!
Vongobongo
# 17.12.2017 ob 14:13
gozdar1

Sam ne se sekirat , ker ti nikoli nebojo verjeli ;) A cez 20let se bova skupaj smejala flatearth fanatikom, ker bojo vsi potihnili zaradi razvoja tehnologije ;) Komi cakam , a priznam da bom pogresal njihov ego ;)
Banban
# 16.12.2017 ob 17:28
En warp pogon, prosim. Vsaj za vnuke moje gneracije.
luckyss
# 16.12.2017 ob 17:01
@ErikD
Ja, se motiš
kislec
# 18.12.2017 ob 18:00
Homer. : "In zakaj ne gredo ponovno na luno?
Ker so tam že bili, pobrali tiste kamne, predvsem premagali Ruse.."

Potem moramo počakati na razmere iz tistega vica: Precednik, Rusi so na Luni in so jo začeli barvati z rdečo! Kaj naredimo? Lepo počakajte, da celo pobarvajo! Kaj pa pol? Pol boste šli pa gor, pa čez z belo napisali Coca cola.

Homer, a to (komercialni interes) pa bo zadostil tvojim kriterijem :
" za razlog, da bodo ponovno metali skozi okno tisoče milijard od katerih ne bo nobene koristi"
Vongobongo
# 18.12.2017 ob 15:57
mb128

Vse te teorije se vedno obstajajo ;) A je votla zemlja zgubila val veselja, ker jo je se tezji predstavit mnozici ljudi kot ravno zemljo ;)
Drugac pa gre to za iste ljudi, ki so nagnjeni k zarotam. Oni vedno skacejo iz ene zarote v drugo . Najhujsi primeri so shizofreniki. Pri njih gre to v skrajnost ;) Lep primer je Eric Dubay, prvi znani novodobni flatearther. On obdeluje vse zarote naenkrat. A mu je ravna zemlja prnesla uspeh ;)
Homer.
# 18.12.2017 ob 15:19
Po tvoji "Resnici" bi še danes kurili čarovnice........
mb128
# 18.12.2017 ob 14:20
Homer.
Jep, o tem so tudi nekateri sanjarili. Ker naj bi bila Zemlja votla naj bi se tam skrivala ne vem že kakšna bajeslovna bitja, et-ji in nenazadnje hudič sam.
Sicer pa sem tole zapisal samo kot opazko. Veš še kako me zanima kako in zakaj raznorane domislice ali celo umotvori ne samo da ugledajo luč sveta ampak postanejo tudi že nekakšen hit in potem iz meni neznanega razloga utonejo v pozabo. Natanko to se je zgodilo z nebulozo z imenom votla Zemlja. Zanima me tudi kdo dejansko stoji za nekaterimi nicki. Prav rad bi jih spoznal v realu veš. Skoraj prepričan sem namreč, da nekateri pišejo raznorazne bedarije namerno samo zato, da bi se lahko potem smejali.
Sicer pa močno upam, da se še kako dobro zavedaš da jaz ne spadam med te bedake, ki verjamejo v vse to!
eMZe
# 17.12.2017 ob 23:25
Joj, Škandal...
Pa ti veš, od kod prihaja največ idej o ploščati Zemlji? Iz ruske profesionalne vladne agencije, ki proučuje obnašanje na socialnih omrežjih.
Vemo, kdo so, vemo, kaj delajo, vemo tudi, kje imajo sedež. Verjetno si nikoli niso mislili, da jim bo kdo verjel, eksperimentirajo pa z vplivanjem na mase. Ne rečem, da so edini. Gotovo imajo Ameri tudi svoje. Aja, gre za isto grupo, ki Amerom podtika kreacionizem.
Išči: Glavset, "troll factory", "ольгинские тролли", Sankt Petersburg, Агентство интернет-исследований.
gozdar1
# 17.12.2017 ob 13:02
Ves čas berem, da ne obstajajo posnetki celotne zemlje, sadaj pa spet niso dokaz.
Vongobongo
# 17.12.2017 ob 12:34
Ta 2 komada sta se boljsa ;p

https://youtu.be/CFrP6QfbC2g

https://youtu.be/ILyO1wSBhMw

;p
Lešnik
# 17.12.2017 ob 11:29

Homer.
# 17.12.2017 ob 08:45

Ker so tam že bili, pobrali tiste kamne


Vejetno misliš kamne, o katerih NASA noče nič slišati.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/8226075.stm

In še ena cvetka, ki ji človek težko verjame, ko ravno govorimo o agenciji z največjim proračunom na svetu.
NASA je leta 2009 priznala izbris originalnega posnetka pristanka na luni, seveda poleg ostalih 200.000 video zapisov z namenom, pazi _ VARČEVANJA.
Vongobongo
# 17.12.2017 ob 11:15
becar

Glede Marsa ;) poanta ni samo pridobivanje slik , ampak tudi vse ostalo ;p Recimo kako postaviti bazo na Marsu in to prezivet ;p
Vongobongo
# 17.12.2017 ob 10:12
Artoum

Ker ocitno ne beres komentarjev , bom se enkrat nalimal in si preberi ta clanek , prosim ;)

https://www.forbes.com/sites/quora/2015/
12/11/how-we-lost-the-ability-to-travel-to-the-moon/#10211b81f48e
bori
# 17.12.2017 ob 02:45
Astronomi so pri 2.545 svetlobnih let oddaljeni zvezdi Kepler-90 odkrili dodaten planet, imenovan Kepler-90i.

Petsto let pred našim štetjem se je to dogajalo...
..človek še očal ni poznal..
wisan
# 16.12.2017 ob 18:27
Kaj to zdaj pomeni ? Ne rabim več iti delati pa bom vseeno imel vse kaj nucam ? Bojo rajše dale; po načelu: kira hitro da, 2X da ? Ali pa se bom v ponedeljek zbudil in bo vse po starem ?
luckyss
# 16.12.2017 ob 17:10
Razen , če dlakocepiš, ker planet pripada Proksimi Centauri...
Mi itak vse tri vidimo kot eno ;)
zozozo
# 16.12.2017 ob 16:03
"Odkrlli rekordni planetarni sistem z umetno inteligenco" bi bila bolj zanimiva novica.
audiac
# 21.12.2017 ob 13:00
mb128,
Zakaj pri hudiču sem jaz do pred kratkim smatral, da je Alpha Centauri nam najbližji sončni sistem?!

Takole res na splošno velikokrat piše,da je Alpha Centauri nam najbližja zvezda.Ampak Alpha Centauri je v resnici ime trozvezdja,ki sestoji iz...Alpha Centauri A, Alpha Centauri B in Proxima Centauri.Mimogrede,trozvezdja (še posebej dvozvezdja) so v vesolju pogost pojav.Proxima Centauri ima "najbolj" zunanjo krožnico,zato pride nam najbližje.Ampak ni nujno,da nam je zmeraj Proxima najbližje.Odvisno je od vrtilnega momenta teh treh zvezd (no,kar dolg moment .)) ) Včasih je tako bližja Alpha Centauri B ("sredinska" tirnica v trozvezdju),včasih pa lahko tudi Alpha Centauri A ("notranja" tirnica).Ampak resnično najbližje v določenem vrtilnem momentu pa nam pride Proxima Centauri (ker ima "zunanjo" tirnico v trozvezdju-sozvezdju).
Ker je večini ljudi tole kar suhoparno pojasnjevati,se velikokokrat kot ime najbližje zvezde enostavno uporablja kar ime trozvezdja-Alpha Centauri.
Homer.
# 18.12.2017 ob 18:55
@kislec
Dober vic!
Ampak zgolj vic.....

Z realnostjo vesoljskih poletov, interesov in pripravljenosti investiranja pa nima nobene zveze.
Res pa je, da če Rusi ne bi tedaj prvi odšli v vesolje, tudi Američani ne bi šli na Luno.
Program Apolo je JFK ustvaril samo zaradi prestiža, ki ga je ZDA hotela imeti pred Rusijo.
Ekonomske upravičenosti v tem programu ni bilo. In ker tega ni bilo, tudi ni bilo pomembno koliko bo to stalo.
Vse to raziskovanje Lune, bi lahko opravili z veliko manj denarja in tveganja s sondami brez posadke (tako kot na Marsu).
Danes tekme ni več in se ne gre v take tvegane izlete kot je bil Apolo.

Tako npr odprave s človeško posadko na Mars, kake velike uporabne vrednosti nimajo.
Zato dvomim da bo to kaka država financirala.

Lahko privatnik pride na Mars?
Teoretično ja, a dvomim da bi našel dovolj sponzorjev da to uresniči.
Vsekakor pa ta, ki bi se spustil v ta projekt, na Mars ne bi stopil......
borchica
# 18.12.2017 ob 15:01
mb128

Tako kot pišeš ti, pišejo že stoletja tisti, ki zagovarjajo mainstream medije in znanost. Alternatvia nekako zmeraj najde pot navkljub vsem preprekam in potem mora mainstream iskati nove poti in teze za status quo in obdržanje kontrole. Vem, da bo zmagala Resnica na koncu in se bomo skobacali iz tega matrixa v katerem se kopljemo že par deset tisoč let.
Homer.
# 18.12.2017 ob 13:55
Votla zemlja?!
ha, ha, ha!
Kazalo