BBC-jevo klasično stoletje: eden največjih arhivov klasične glasbe na svetu kmalu le klik stran
BBC se ponaša z enim največjih arhivov klasične glasbe na svetu in ta bo kmalu postal dostopen javnosti.
Obsežno arhivsko gradivo bo postalo dostopno javnosti
Objavljeno: 9. oktober 2018 ob 09:21
London - MMC RTV SLO, STA

BBC
BBC-jev projekt Our Classical Century (Naše klasično stoletje, slov.) se bo ozrl na zadnje stoletje klasične glasbe v Veliki Britaniji in bo združeval televizijske in radijske oddaje ter koncerte. Foto: EPA
Tony Hall
"Medtem ko se načini uporabe in deljenje vsebin izjemno hitro spreminjajo, združevalna moč glasbe ostaja enaka. Pri tem pa ne smemo podcenjevati vloge klasične glasbe," izpostavlja BBC-jev generalni direktor Tony Hall. Foto: EPA

BBC se ponaša z enim največjih arhivov klasične glasbe na svetu in ta bo kmalu postal dostopen javnosti. Projekt so naslovili Naše klasično stoletje, ozrl pa se bo na zadnje stoletje klasične glasbe v Veliki Britaniji in bo združeval televizijske in radijske oddaje ter koncerte.

Generalni direktor BBC-ja Tony Hall naj bi v četrtek razkril podrobnejše načrte ob začetku celoletnega projekta klasične glasbe, ki so ga poimenovali Our Classical Century, torej Naše klasično stoletje.

Glasbo ljudstvu!
Posnetki bodo dostopni prek aplikacij BBC iPlayer in BBC Sounds. Direktor naj bi v nagovoru poudaril, da bo šlo za zgodovinski korak in da bodo s tem posnetki "vrnjeni občinstvu", piše BBC.

"Medtem ko se načini uporabe in deljenje vsebin izjemno hitro spreminjajo, združevalna moč glasbe ostaja enaka. Pri tem pa ne smemo podcenjevati vloge klasične glasbe," še na BBC-jevem portalu povzemajo Hallove besede.

V BBC-jevem arhivu klasične glasbe je mogoče najti posnetke z glasbenega festivala BBC Proms, posnetke koncertov orkestra in zbora BBC-ja, pa tudi nacionalnega televizijskega glasbenega tekmovanja BBC Young Musician in platforme BBC Introducing.

Vrhunec projekta s praizvedbo
Televizija BBC Four bo v oddajah osvetlila ključne trenutke v zgodovini britanske klasične glasbe od leta 1918. Na Radiu 3 bodo predstavili 100 najpomembnejših dogodkov, koncertov in glasbenih del preteklega stoletja, vrhunec pa bo projekt dosegel s praizvedbo posebej za to priložnost naročenega dela ob začetku festivala BBC Proms 2019.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Franc 1952
# 09.10.2018 ob 13:29
V upanju, da bo ta "klik" neplačljiv, komaj čakam!
odprtizvezek
# 09.10.2018 ob 10:29
Odlicno, komaj cakam!
eos
# 09.10.2018 ob 12:28
Fantastično!
Upam, da bo kvaliteta primerna tudi za prave audiofilske sisteme in ne samo slušalke-telefon varianta.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 18:22
UF ,nima smisla ,po navedbah glasbenih "strokovnjakov" pri nas (kvote) klasiko posluša le 7000 Slovencev. Bolje bi bilo da vrtijo Balkanske narodnjake in Dalmatinske ,vsaj milijon poslušalcev,ne.
kefig11
# 09.10.2018 ob 22:42
v članku lepo piše, da je to na voljo v bbcjevem iplayerju (podobno kot rtv 4d).
zadeva je na voljo samo naročnikom, torej plačljiva.
to pa verjetno tudi pomeni, da je kvaliteta ok, malo verjetno pa vrhunska. za kaj takšnega potrebuješ bolj resno naročnino (npr. deezer ipd.).

-----------------------------
Got a TV Licence?
You need one to watch any BBC programme on iPlayer - live, catch-up or on-demand. It's the law.

Find out more
https://www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/topics/bbc-iplayer-and-the-tv-licence?wt.mc_id=bbc_iplayer_ref-iplayermoreinfo